Víno je 100% Sauvignon blanc z oblasti Sancerre. Vo vôni dominuje tropické ovocie, orientálne korenie a jemná vanilka. Hrozno pochádza zo samostatného vinohradu Saint-Satur. Víno vyzreivalo 12 mesiacov v dubových sudoch. Sancerre Etienne Henri je vhodné archivavať až 10 rokov od zberu. Idálne sa hodí k morskýcm plodom a rybám.
94/100 Wine Enthusiast
Odroda Sauvignon
Sauvignon blanc je stará francúzska odroda, známa aj ako ; Sauvignon jaune, Blanc Fume, Muskat-Silvaner, Fume blanc,Sauvignon Petit a Romorantin. Podľa určitých zdrojov odroda vznika spontánim krížením ordôd Chenin blanc a Tramín. Najznámejšie vína pochádzajú z Francúzskej oblasti Loira. Čisto odrodové vína z apelácii Sancerre a Pouilly-Fumé sú vždy úplne suché, minerálne, harmonické a ovocné. Terroir ktorý vytvára rieka Loira a minerálne podložie je známe po celom svete a sú prototypom pre mnohé vína z iných oblastí sveta. V Bordeaux sa používa na biele cuvée v oblasti Graves kde sa doplňa o odrody Semillon a Muscadelle . V prípade že sa vyskytne ušlachtilá plieseň Botrytis cinerea je hrozno spracované na prírodne sladké vína. Napriek tomu že domovinou odrody je Francúzsko, najväčšie vinohrady sú práve v novom svete. Celá štvrtina svetovej plochy sa vyskytuje v USA v Napa Valley a Sonome. Rovnaké množstvo hektárov sa nachádza na Novom Zélande v najznámejšej krajine pre Sauvignon blanc.
Marlborough je nielen najpodstatnejšia oblasť Nového Zéland ale aj najväčší region čo do množstva hektárov so Sauvignonom. Oblasť je rozdelená do troch časti a to : Wairau Valley, Southern Valleys a Awatere Valley. V týchto oblastiach sa vyrábajú vína ktoré sú charakteristické vo arome a to hlavne po zelenej paprike, egrešoch a trávy. Často sa referuje aj ako vôňa pyrazinu ktorá je často spojovaná s nedostatočne prezretým hroznom. Rovnaké charakteristické črty majú vína z dlaších regionov nového sveta ako čilské údolie Colchagua alebo argentínska Mendoza. Odorda je rozšírená aj v Strednej Europe kde sa používa na výrobu suchých aromatckých vín. Najznamejšia oblasť je na Slovensku považovaná Malokarpatská oblasť kde vina dosahujú primeranú cukornatosť a dostatok kyselín.
Sancerre
Je oblasť okolo rovnomeného mesta v centrálnej časti Francúzska. Známe hlavne suchými aromatickými bielymi vínami výlučne z odrody Sauvignon blanc. Oblasť Sancerre je vhodná pre výrobu aromatických vín s príjemnou kyselinkou zásluhou hlavne vápencovou a štrkovitou pôdou. Vinohradnícka tradícia tu je zakorenená už po stáročia, pričom mnohé osobnosti Francúzskych dejín ospevujú kvalitu vín z oblasti okolo dediny Chavignol. Terajšia apelácia Sancerre AOC vznika ešte v roku 1936. V súčastnosti je v oblasti viac než 300 vinohradníkov / vinárov ktorý pokrývajú oblasť 16 obcí ktoré možu používať štatút AOC Sancerre.Terroir v Sancerre je rozdelený na tri hlavné časti a to podla podložia. 1. Oxfordský vápenec tiež ožnačovaný ako Caillottes / Griottes. 2.Kimmeridgianský vápenec a 3.Sliex tu známy aj ako pazúrik.
Práve Silex je považovaný za najlepšie podložie a vyskytuje sa v najžiadenejších vinohradoch a to hlavne v obciach :Bannay, Saint-Satur, Ménétréol-sous-Sancerre, Thauvenay, a Vinon.Okrem Sancerre AOC sa Silex nachádza v Pouilly-Fume. Silex pomáha dotvárať vína odrody Sauvignon blanc ktoré sú extrémne harmonické, minerálne a majú veľký potenciál zrenia v flaši. Kimmeridgianský vápenec je zemiešaninou vápenca a ílu, vo Francúzsku nazývaný aj argilo-calcaire, nachádza sa prevažne v oblasti okolo obcí Sancerre a Chavignol, kde sa dá najť fosílie ulitníkov a ustríc. Vina ktoré pochádzajú z tochto terroiru majú silnú minerálnu príchuť ktorá pripomína slanosť mora.Ak by Loira mala rovnakú klasifikáciu ako Brugundsko tak práve Chavignol by mal najviac vinohradov Grand cru. Vinohrady v Chavignole a Amigny sú extremne strmé čo neumožnuje používanie strojov na obrábanie.Najstrmšia časť sa volá Les Monts Damnés, odkial pochádzajú najplnšie vína. celej apelácie Sancerre. Další historický vinohrad Culs de Beaujeu o ktorom sú záznami od roku 1328,ktorý je o niečo chaldnejší ale zas produkuje vína s výraznou aromou tropického ovocia, ktorá je podporená silnou kyselinkou.Oxfordský vápenec má názov odvodený od geologického obdobia. Nachádza sa nižšie pod ubočím a pod vrstvou Kimmeridgianského vápeneca.Vína ktoré sú dopestované na oxfordskom vápenci má expresívny charakter kde dominujú citrusové plody ako limetky,citorny a pomaranče.Vo všeobecnosti sa dá povedaťže tieto vína sú určené aby boli skonzumované do 3 rokov od flašovania. Majú príjemnu kyselinku,harmonický charakter a jednoduché telo.Vhodné víno na každýdeň.Väčšinou sa Oxfordský vápenec nachádza v obciach Bué, Sainte-Gemme,Verdigny a Sury-en-Vaux.
Vinohradnícka oblasť Loira
Oblasť kopíruje rieku Loira, ktorá pramení vo Francúzskom stredohorí a vlieva sa do Atlantického oceánu. Region má rozdeluje do 5 podoblastí : Centrálna Loira, Touraine, Saumur,Anjou a Pays Nantais.
Centrálna Loira najvýchodnejšia vinohradnícka oblasť Loiry.Centrom regionu je Sancerre, rodisko Sauvignonu blanc. Okrem apelácie Sancerre AOC sa tu nachádzajú aj menej známe dediny ktoré dorábajú suché biele vína zo Sauvignonu blanc. Najspolahlivejšie vína pochádzajú z apelácií : Menetou-Salon, Pouilly-Fumé, Quincy,Reuilly, Chateaumeillant a Coteaux du Giennois. V malých množstvách sa tu pestuje Pinot noir a Gamay.
Touraine je oblasť známe aj ako záhrada Francúzska.Dominujú tu biele vína vyrobené z odrody Chenin blanc. Za zmienku stoja aj červené vína s ovocnou chuťou. Najpestovanejšie modré odrody sú Malbec a Cabernet franc. Medzi najznámejšie apelácie patria : Bourgueil, Chinon, Montlouis-sur-Loire, St Nicolas de Bourgueil Touraine a Vouvray.
Saumur rozlohou najmenšia oblasť, ktorá sa zameriava na červené vína z odrody Cabernet franc a to hlavne zo Saumur-Champigny.
Anjou vďaka svojej polohe je najlepšia oblasť na výrbu prírodne sladkých vín z odrody Chenin blanc. Hlavné apelácie sú :Bonnezeaux, Coteaux du Layon a Quarts de Chaume. Svetoznáme biele vína sa tu dorábajú v malom regione Savennières.
Pays Nantais je najzápadnejšia časť Loiry, ktorá sa rozprestiera v okolí mesta Nantes. Dominjú to minerálne, suché biele vína z odrody Melon de Bourgogne. Oblasť sa dá dalej rozdeliť na apelácie :Muscadet Coteaux de la Loire, Muscadet Cotes de Grandlieu , Muscadet Sevre et Maine , Coteaux d’Ancenis a Muscadet.
Rodinné vinárstvo z oblasťi Loiry. Aktuálnu 10, generáciu vinohradníkov a vinárov z obce Chavignol vedie Arnaud Bourgeois. Family Bourgeois sa zameriava na výrobu prémiových vín z odrôd Sauvignon blanc a Pinot noir. Základom produkcie sú prémiové biele vína z najznámejšej oblasti Sancerre z okolia obce Sancerre a dedinky Chavignol. Vrcholom produkcie sú vína ako napríklad : Sancerre d'Antan, Jadis Sancerre a biele prírodne sladké víno
Vendanges de la Saint-Charles. Dalšie vína z najvýznamnejšej odrody Sauvignon pochádzajú z obcí Pouilly-Fumé,Menetou-Salon, Quincy,Cheverny a Côteaux du Giennois. Celková rozloha vinohradov aktuálne presahuje cez 72 hektárov a rozčlenené do 120 parcel.
Francúzske víno
Francúzsko, ktorému v nemalej miere pomáha nádych frankofílie medzi väčšinou milovníkov vína, sa napriek tomu môže pochváliť niektorými z najväčších vinárskych oblastí a referenčnými vínami na svete. Francúzsko, domov Bordeaux, Burgundska a Champagne, je pravdepodobne najdôležitejšou vinárskou krajinou na svete. Po stáročia vyrábala víno vo väčšom množstve – a údajne vyššej kvality – ako ktorýkoľvek iný národ. Víno je zakorenené vo francúzskej kultúre takmer na všetkých úrovniach spoločnosti; je to nápoj elity aj obyčajných ľudí a kľúčový symbol rímskeho katolicizmu, väčšinového náboženstva vo Francúzsku.
Trvalou príťažlivosťou francúzskeho vína však nie je nevyhnutne jeho objem alebo prestíž, ale skôr rozmanitosť dostupných štýlov. Preferencie spotrebiteľov sa v priebehu storočí zmenili a podporili vývoj nových štýlov vína z terénu a odrôd viniča, ktoré majú francúzski vinári k dispozícii. Červené, biele, ružové, sladké, suché, šumivé, opulentné, strohé, minerálne voňavé, ovocné – francúzske vinice vyrábajú vína, ktoré zodpovedajú každému z týchto deskriptorov.
Terroir a hrozno
Od žulových kopcov Beaujolais až po slávne kriedové svahy Chablis a štrky Médocu, miesta, na ktorých boli vybudované francúzske vinice, sa považujú za životne dôležité a sú jadrom konceptu terroir. Terroir regiónu určuje odrody viniča používané na výrobu tradičných vín. V časoch pred efektívnym pestovaním viniča pestovali vinohradníci všetko, čo najlepšie vyhovovalo miestnej pôde a podnebiu, pričom si vyberali z (často obmedzeného) výberu odrôd viniča, ktoré mali k dispozícii.
Vzťah medzi francúzskymi vinárskymi oblasťami a ich kľúčovými odrodami sa teda prirodzene vyvíjal počas mnohých storočí, čoho príkladom je úzky vzťah medzi Pinot Noir a Burgundsko. Tam, kde sa odroda používala vo viacerých regiónoch, prirodzene sa vyvinul aj štýl (štýly) vína, ktoré vyrába v každom z nich. Porovnajte napríklad rozdiel medzi Chardonnay v Champagne (svieže, kyslé, kyslé, šumivé) a v Mâcone (guľatejšie, zrelšie, bohatšie, tiché).
Klíma
Rozmanitosť francúzskeho vína je čiastočne spôsobená širokou škálou podnebia v krajine. Šampanské, jeho najsevernejšia oblasť, má jedno z najchladnejších podnebí na svete vinohradníctva – v ostrom kontraste s teplým a suchým údolím Rhôny vzdialeným 560 km na juhovýchode.
Bordeaux na juhozápade má prímorské podnebie silne ovplyvnené Atlantickým oceánom na západe a rôznymi riekami, ktoré sa vinú medzi jeho vinicami. Východné regióny ako Burgundsko a Alsasko majú ďaleko od akéhokoľvek oceánskeho vplyvu kontinentálne podnebie s teplými, suchými letami a chladnými zimami.
Na hlbokom juhu Francúzska sa Provensálsko a Languedoc-Roussillon tešia jednoznačne stredomorskému podnebiu, ktoré sa vyznačuje horúcimi letami a relatívne miernymi zimami. Juhozápad je však ovplyvnený stredomorským a atlantickým podnebím (je geografickým medzitým – často vyjadreným v štýle a zložení vín).
Topografia
Geológia a topografia skutočne zohrávajú rovnako dôležitú úlohu v rozmanitosti francúzskeho vína. Veľký počet nezávisle uznaných vinárskych oblastí a podoblastí v krajine odráža širokú škálu pôdnych typov – a krajiny, ktorá ich vytvorila.
Tie sa tiahnu od hôr a kopcov na východe, v ktorých sa nachádzajú regióny Savojsko a Jura (a ďalej na juh, menej známe IGP Alpes-Maritimes a Alpes-de-Haute-Provence) do nízko položených krajín na západe, vrátane dolného údolia Loiry (a ako Muscadet) a väčšieho regiónu Cognac južne od Loiry a severne od Bordeaux.
Každý región a pod región možno definovať podľa jeho osobitných zemepisných vlastností, ktoré zase vytvárajú špecifické vlastnosti vín, ktoré sa v ňom vyrábajú. Rovnako ako vo väčšine vinohradníckych oblastí, mnohé vinohradnícke oblasti nasledujú alebo susedia s aluviálnymi systémami a riekami, pričom kombinujú priaznivú geografiu a v minulosti aj obchodnú dopravu.Loira – najdlhšia francúzska rieka – nie je výnimkou, ktorá má pôvod na centrálnej náhornej plošine a vo viniciach Auvergne, preteká takzvanou Hornou Loirou (a jej vlajkovými loďami Sancerre a Pouilly-Fumé), potom sa stala údolím Loiry (Touraine a Anjou) a potom zahŕňa Muscadet a menšie Vendée-Poitou.
Dokonca aj na juhozápade je veľká časť významu Bordeaux spôsobená jeho polohou na pobreží, kde sa stalo základňou pre svojich susedov proti prúdu rieky, vrátane Bergerac na rieke Dordogne a Côtes de Duras (a niekoľko regiónov juhozápadného Francúzska) na Gironde.
Apelácie
Francúzsky apelačný systém bol vytvorený začiatkom 20. storočia a odvtedy bol napodobňovaný v mnohých ďalších krajinách. Tento zložitý systém právnych predpisov v konečnom dôsledku definuje každú vinársku oblasť a jej hranice a ukladá prísne pravidlá týkajúce sa vinárskych postupov.
Jej kľúčovými cieľmi sú ochrana názvov francúzskych vín a zaručenie kvality a pôvodu samotných výrobkov. Žiadna iná krajina nerozvinula svoj apelačný systém v takom rozsahu; od roku 2023 existovalo viac ako 350 kontrolovaných označení pod titulmi AOC a ďalších 75 titulov Vin de Pays/IGP.
Kľúčovým faktorom pri vývoji komplexnej, komplexnej kategorizácie francúzskych vínnych štýlov a úrovní kvality je ich samotný objem a rozmanitosť, ako je uvedené vyššie. Každý rok krajina vyprodukuje viac ako 50 miliónov hL vína (6500 miliónov štandardných fliaš) z približne 1,9 milióna akrov (775 000 ha) viníc.
Alergény | |
Oxid siričitý | |
Apelácia | |
Sancerre | |
Farba | |
Biele | |
Krajina | |
Francúzsko | |
Objem | |
0,75l | |
Odroda | |
Sauvignon blanc | |
Vhodný syr | |
Corttin de Chavignol | |
Výrobca | |
Henri Bourgeois | |
Zvyškový cukor | |
Suché | |
Zrecí potenciál | |
5+ rokov | |
Víno a gastronómia | |
Morské plody |
Sauvignon blanc Sancerre Etienne Henri 2017 Domaine Henri Bourgeois
- Výrobca: Domaine Henri Bourgeois
- Kód produktu: 456789
- Dostupnosť: 6
Krátky popis
Víno je 100% Sauvignon blanc z oblasti Sancerre. Vo vôni dominuje tropické ovocie, orientálne korenie a jemná vanilka. Hrozno pochádza zo samostatného vinohradu Saint-Satur. Víno vyzreivalo 12 mesiacov v dubových sudoch. Sancerre Etienne Henri je vhodné archivavať až 10 rokov od zberu. Idálne sa hodí k morskýcm plodom a rybám.-
69.99€
- Bez DPH: 58.33€
Súvisiace produkty
Sauvignon blanc Sancerre d´ Antan Silex 2020 Henri Bourgeois
Toto víno je plné vôní ako limetka, verbena, ale aj jemných minerálnych nuancií (kamienk). V ústach ..
59.99€ Bez DPH: 49.99€
Štítky: Sauvignon blanc, Sauvignon, Biele víno, Sancerre, Loira, Francúzsko, Henri Bourgeois, Jadis, Henri Bourgeois