• Brunello di Montalcino DOCG 2015 Carpineto

Brunello di Montalcino je nepochybne jedno z najznámejších a najváženejších vín svetaČervené víno výnimočnej elegancie a koncentrácie dosiahnutej dlhým zrením. Má plnú a éterickú arómu s tónmi divokých bobuľovín, čiernej čerešne a vanilky.  Hrozná boli zrezané a prešované, následne fermentovali. Šupky s muštom fermentovali 20 dní. Víno bolo následne prečerpané a podstúpilo malolaktickú fermentáciu. Zrelo po dobu 36 mesiacov, časť v slovinských barikoch a časť vo francúzskych. Vo fľaši dozrievalo ďaľších 6 mesiacov. 

Wine Enthusiast 89/100 bodov 

,, To má skôr tlmené arómy evokujúce kokos, dreva, pečenú slivku a závan živice. Chudé a lineárne, chuťové bunky ukazujú sušené tóny čerešne a sladkého drievka osadené na zaprášených trieslovinách, ktoré zanechávajú pomerne pevný, suchý povrch.,,  Kerin O'Keefe

Falstaff 92/100 bodov 

,, Svetlá, bohatá rubínovo červená. Grafit, krieda, zrelé čerešne. Na podnebí leštené, výdatné, nátierky s elegantnou šťavou, punčovité, krásne s prievodné zrelé ovocie, už teraz dobré piť.,, 

PresRaffaele Vecchione - WinesCritic.com 93/100 bodov 

,, Precízne na nos so zrelými tónmi červených sliviek, jahôd a listov myrty. Pozadie je krásne, s lisovanými červenými kvetmi a pomarančovou kôrou. Polymerizované triesloviny so stredným telom dobre integrované do matrice a harmonický, dobre vyvážený povrch.,,  



Odroda Sangiovese 

Dostala názov od latinského ,, sanguis Jovis,, čo v preklade znamená ,, Jupiterova krv,, Napriek tomu že Sangiovese je najviac pestovanou odrodou Talianska skoro nikdy sa neuvádza jej názov na prednej etikete. Pôvod odrody je zaznamenaný v oblasti Emilia-Romagna, kde dáva vína bledočervenej farby, s ovocnou vôňou po kôstkovom ovocí a s príjemnou kyselinou. Najznámejšie vína pochádzajú zo   strednej časti Talianska, kde je hlavnou odrodou regionov ako Emilia-Romagna, Umbria, Campania,Lazio a ToskánskoMedzi najznámejšie vína z odrody Sangiovese môžeme považovať hlavne : Brunello di MontalcinoChiantiVino Nobile di Montepulciano. Spolu s odrodami Cabernet Sauvignon Merlot  sa používa na výrobu  prémiových vín z Toskánska označovaných ako Super Tuscans. 

Brunello di Montalcino DOCG Toskánsko
Je jedno z najprestížnejších Talianských vín odrody Brunello - miestneho klonu Sangiovese. Celá oblasť leží v regióne Siena .Vína by mali byť tak plné drsných trieslovín, že musia zrieť aspoň 7 rokov. Vína sú typicky plné ovocia, ktoré sa rozvinie do komplexnej štruktúry, s dymovo - korenistou linkou. S hrejivým až slivkovo ovocním záverom.  Minimálny obsah alkoholu 12,5 % zabezpečuje že víno sa vyrába z dostatočne prezretého hrozna. Pričom sa môže dostať na trh až po prvom Januári po šiestom roku od zberu. Každé 
Brunello di Montalcino DOCG musí zrieť minimálne 2 roky v drevených sudoch. 

Historia Vína Brunello di Montalcino 
Podľa kroník z mesta Montalcino, sa vinohradníctvo začalo rozvíjať ešte v čase Etruskov a Rimanov. Prvé zmienky o vínach z oblasti Montalčino pochádzajú už zo 14. storočia. Prvá zmienka o odrody Sangiovese z tejto lokality je datovaná koncom 18.storočia pričom víno nieslo názov Vermiglio. O vínach dnešnej podobne sa dá domnievať že sa začali vyrábať až ku koncu 19. storočia. V roku 1980 získalo víno Brunello di Montalcino ( Spolu s Barolom a 
Barbarescom )  najvyšší  štatút DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita.  

Terroir oblasti sa dá rozdeliť podľa polohy k mestu a to na : Montosoli, ktorá je severne od mesta, Tavernelle centrálne  a Torrenieri, Sant ’ Angelo, Castelnuovo dell’Abate -na juhu.


Toskánsko 

Nachádza sa v strednej časti Talianska. Po Pimonte , Toskánsko má druhý najväčší počet vín označených DOCG  a DOC. Hlavnou odrodou je Sangiovese, ktorá sa používa na väčšinu vín DOCG ako napríklad ChiantiBrunello di Montalcino , Vino Nobile di Montepulciano alebo Super Toskánske vína. Nemenej podstatné sú francúzske odrody ako napríklad Merlot a Cebernet Sauvignon ktoré spolu so Sangiovese tvoria hlavú zložku vín IGP Toscana. Necelých 15 % produkcie tvoria biele a ružové vína. Dominantnou odrodou pre biele / bianco je Trebbiano. Ostané biele odrody sú prevažne medzinárodne uznávané ako napríklad : Chardonnay,Sauvignon blanc a Viognier.   


Podávanie :

Brunello di Montalcino sa dokonale hodí k tradičným pečeným alebo grilovaným mäsám. Jeho zrelá, pikantná vôňa veľmi dobre pasuje k bažantovi.

Hodnotenia :   

Založené v roku 1967, vinárstvo Carpineto sa snaží obnoviť sálu Toskánskeho regionu. Za zrodom nedného z najlepších podnikov v celej oblasti stoja Giovanni Carlo Saccheti  a Antonio Mario Zaccheo. V súčastnosti sa vína exportujú do viac ako 70 krajín po celom svete. 



Talianske víno

Od hmlistých, sviežich kopcov na severe cez slnkom zaliate kopce Toskánska, UmbrieMarche a Abruzza až po južné krajiny ApúliaKalábria a Basilicata, pričom nezabúdame na ostrovy Sicília SardíniaTaliansko je domovom obrovského množstva vín, regiónov, odrôd viniča a štýlov vína.


Domov ChiantiBaroloProseccoValpolicella, Soave, Orvieto, Etna v Taliansku má bohaté a rozmanité vinárske dedičstvo siahajúce viac ako štyritisíc rokov dozadu. Taliansko, známe svojou ohromujúcou rozmanitosťou odrôd hrozna a štýlov vína, je významné aj obrovským objemom vína, ktoré vyrába: niečo vyše 5,6 miliardy litrov (približne 1,5 miliardy amerických galónov) v roku 2018 zo 695 000 hektárov (1,7 milióna akrov) viníc. V tomto smere mu konkurujú len Francúzsko a Španielsko a v roku 2018 krajina vyrobila zhruba 19 percent svetových vín. Správa a predaj takého rozsiahleho portfólia vín nie je ľahká úloha, najmä na dnešnom vysoko konkurenčnom trhu s vínom. Systém klasifikácie a označovania vín talianskej vlády používa štvorstupňovú hierarchiu kvality pozostávajúcu z viac ako 500 titulov DOCG, DOC/DOP a IGT. Pozrite si talianske etikety na víno.


Taliansko je rozdelené na 20 administratívnych regiónov, z ktorých všetky produkujú víno a všetky obsahujú niekoľko vinárskych oblastí. Najvýznamnejšie, keď sa vezme do úvahy kvalita aj kvantita, sú Toskánsko, Piemont a Benátsko. 


Talianske odrody hrozna

Talianske vinice sú domovom viac ako 2 000 odrôd viniča, z ktorých mnohé sú na pokraji vyhynutia. Najbezpečnejšie a najznámejšie talianske hrozno sú Sangiovese, Barbera, NebbioloMontepulciano a Pinot Grigio (aj keď technicky je to druhé viac francúzske ako talianske).


Talianske vinárske oblasti

Každý región má svoje vlajkové vinárske štýly. Niektoré sú známe tým, že sa vyrábajú vo veľkých objemoch a nájdete ich po celom svete, iné vďaka svojej trvalo vysokej kvalite.


Vinárske oblasti severného Talianska

Podobne aj obrovská produkcia Benátska (región vyrobil viac ako jednu miliardu litrov vína v roku 2021) Prosecca, Soave, Valpolicella a odrodového Pinot Grigio len málo zvyšuje jeho povesť ako kvalitnej vinárskej oblasti, a napriek tomu produkuje jedno z najbohatších a najlepších vín na svete: Amarone della Valpolicella. Na samom severovýchode Friuli označuje nielen nejasnú hranicu medzi Talianskom a krajinami Slovinska a Rakúska, ale hostí aj vysokokvalitný, často odrodovo označený vinársky priemysel spolu s kultovejšou vinárskou scénou s minimálnymi zásahmi ako Collio Goriziano na hraniciach so Slovinskom. Alpské Trentino a Valle d'Aosta sú podobné (hoci produkcia vína v údolí Aosty je nepatrných 2,1 milióna litrov ročne – najmenší región v krajine), s kultúrnymi a vinárskymi vplyvmi spoza hraníc v Rakúsku a Švajčiarsku, ako aj s kultovými fanúšikmi. Medzi týmito dvoma by Piemont nemal potrebovať predstavovať (ako malebný domov Barola, Barbaresca a Moscato d'Asti, okrem iného, by bolo ťažké prehliadnuť vo väčšine vinoték a zoznamov), zatiaľ čo Lombardia má teraz dobre zavedenú povesť šumivých vín, predovšetkým vďaka globálnemu bohatstvu Franciacorty ovplyvnenej šampanským. Aj keď sa zdá, že Ligúria má všetko – celý rad zaujímavých odrôd viniča (vrátane Vermentina, ktoré sa nachádza pozdĺž pobrežia Stredozemného mora až po Francúzsko), dramatickú a veľmi sugestívnu pobrežnú scenériu a produkciu v malom meradle – mimo domáceho trhu sa vyskytuje len zriedka. Emilia-Romagna medzitým ešte neprežila šťastie kedysi obľúbených šumivých vín Lambrusco (hoci štýl šumivého červeného vína zažíva v niektorých kruhoch niečo ako oživenie), napriek tomu, že vyrába celý rad vín, ktoré si zaslúžia väčšiu pozornosť.  


Vinárske oblasti stredného Talianska

Toskánsko je talianskym plagátovým dieťaťom. Známy svojimi zvlnenými kopcami, strechami z terakotových škridiel, cyprusovými cestami lemovanými stromami a samozrejme všeobecným Chianti. Medzi oddanými milovníkmi vína sú však viac uznávané jeho Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano - ako aj Chianti Classico.


Tým to nekončí. Región sa môže pochváliť aj pobrežným podnebím Maremma a Bolgheri, slanými bielymi Vernaccia di San Gimignano a orieškovým, oxidačným, sladkým Vin Santosom, ktorý sa vyrába v Toskánsku. Dokonca aj celoregionálny titul Toscana IGT sa stal synonymom pre vysokokvalitné vína vyrábané z "medzinárodných" odrôd, ako sú Merlot a/alebo Cabernet Sauvignon (niekedy v kombinácii s tradičným Sangiovese).


Na juhu sú Umbria a Lazio pravdepodobne najznámejšie pre svoje kedysi bežne sa vyskytujúce biele vínaOrvieto a Frascati (v uvedenom poradí). Obe však ponúkajú podstatne väčší záujem pre zvedavcov, vrátane fantasticky pomenovaného Est! Est!! Est!!! di Montefiascone DOC/DOP titul.


Na druhej strane Apenín sú Marche a Abruzzo otočené k Jadranu a môžu sa pochváliť rovnakou malebnou scenériou ako Toskánsko. Vlajkovou loďou vín Marche sú nepochybne bylinné a orieškové biele vína Verdicchio dei Castelli di Jesi, zatiaľ čo Abruzzo Montepulciano d'Abruzzo sa zdá byť takým veľkým počtom fanúšikov, pretože trpí opakovanými pripomienkami, ktoré si netreba zamieňať s Vino Nobile di Montepulciano.


Vinárske oblasti južného Talianska

Južne od Abruzza sa nachádza malý, kopcovitý región Molise (a jeho vlajková loď vína Biferno vyrábané v kopcoch vo vnútrozemí od pobrežia). Za tým je päta Talianska a slnkom zaliata krajina Apúlia – talianska "päta". Na tomto ďalekom juhu vďačia odrody viniča (a následne aj vína) za veľa starodávnym trans jadranským spojeniam s Gréckom a Balkánom, ktoré často produkujú hlboké, trieslovinové, aromatické a chutné červené vína, ktoré zahŕňajú Aglianicos z Basilicaty a Kampánie, Gaglioppos z KalábrieNegroamaro a Primitivo z Apúlie.


Hlboko sfarbený, aromatický, silný a chutný fenomén červeného hrozna dokonca prechádza cez Messinský prieliv na Sicíliu, kde vládne Nero d'Avola (napriek tomu, že ostrov sa môže pochváliť množstvom fascinujúcich červených a bielych odrôd vrátane Frappato, Grillo, Nerello Mascalese a Zibibbo). Ostrov sa môže pochváliť aj vysokohorským, veľmi módnym regiónom na svahoch sopky Etna. Nakoniec, Sardínia leží na západe krajiny ako križovatka stredomorských vplyvov, plne zahŕňajúca Grenache, ktorý je tu známy ako Cannonau. Je to pravdepodobne staroveký španielsky import, rovnako ako Carignano (Carignan) – tiež široko vysadený – hoci bieli Vermentino pravdepodobne prišiel na ostrov cez Korziku (alebo priamo z Ligúrie).


Všetky talianske odrody viniča, známe alebo nie, čelia vážnej konkurencii známejších francúzskych odrôd, ako sú Cabernet SauvignonMerlotChardonnay a Sauvignon Blanc. Toto medzinárodne populárne hrozno sa pestuje v čoraz väčšom počte po celom Taliansku a s vysokou úspešnosťou. Niektoré z najlepších a najdrahších talianskych vín sa vyrábajú z týchto "zahraničných" odrôd. Zjavným príkladom je Super Tuscan Sassicaia od Bolgheri, ktorý sa vyrába prevažne z Cabernet Sauvignon s približne 15 percentami Cabernet Franc.

Geografia a podnebie Talianska

Taliansko je na mape nezameniteľné so svojím ikonickým tvarom podobným topánkam. V skutočnosti jeden obrovský polostrov vyčnievajúci do Stredozemného mora, krajina sa tiahne severozápadne-juhovýchodne v dĺžke 1 100 kilometrov (700 míľ) pozdĺž silnej, strmej chrbtice tvorenej Apeninskými horami. Na jeho západnej strane, v Tyrhénskom mori, ležia jeho dva ostrovné regióny, Sicília a Sardínia. Je ťažké nejakým užitočným spôsobom zhrnúť podnebie takej dlhej a topograficky rozmanitej krajiny. Vinice sú tu vysadené kdekoľvek od hladiny mora vo východnej Emilii-Romagni až po približne 1 300 metrov (4 200 stôp) v alpskom údolí Aosta. Zemepisná šírka je tu tiež kľúčovým faktorom; na 46° severnej šírky leží severná oblasť Alto Adige celých 11 stupňov severne od Pantellerie, takže je asi 1 100 km ďalej od tepla rovníka.

Alergény
Oxid siričitý
Alkohol
14,50%
Apelácia
Brunello di Montalcino
Farba
Červené
Krajina
Taliansko
Objem
0,75l
Odroda
Sangiovese
Ročník
2015
Teplota servírovania
16‑18 °C
Vhodný syr
Abbaye de Citeaux
Zvyškový cukor
Suché
Charakter
Plné / Tažké
Oblasť
Toskánsko
Zrecí potenciál
5+ rokov
Víno a gastronómia
Červené mäso

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie

Brunello di Montalcino DOCG 2015 Carpineto

  • Výrobca: Carpineto
  • Kód produktu: 456789
  • Dostupnosť: 2

Krátky popis

Brunello di Montalcino DOCG Toskánsko Je jedno z najprestížnejších Talianských vín odrody Brunello - miestneho klonu Sangiovese. Celá oblasť leží v regióne Siena .Vína by mali byť tak plné drsných trieslovín, že musia zrieť aspin 7 rokov. Vína sú typicky plné ovocia, kotré sa rozvinie do komplexnej štruktúry, s dymovo - korenistovou linkou. S hrejivím až slivkovo ovocním záverom. Minimálny obsah alkoholu 12,5 % zabespečuje že víno sa vyrába z dostatočne prezretého hrozna. Pričom sa može dostať na trh až po prvom Januári po šiestom roku od zberu. Každé Brunello di Montalcino DOCG musí zrieť minimálne 2 roky v drevených sudoch
  • 47.00€

  • Bez DPH: 39.17€

Súvisiace produkty

Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2013 Magnum 1,5l Martoccia di Brunelli Luca

Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2013 Magnum 1,5l Martoccia di Brunelli Luca

Má granátovú farbu s oranžovým okrajom. Buket vôní na nose je koncentrovaný, točí sa okolo fialiek, ..

120.00€ Bez DPH: 100.00€

Chianti Classico Riserva D.O.C.G 2016 Carpineto

Chianti Classico Riserva D.O.C.G 2016 Carpineto

Červené víno v ktorom dominuje vôňa zrelého kôstkového ovocia, ktorá je podporená jemnou vanilkou. &..

27.99€ Bez DPH: 23.33€

Štítky: Červené vino, Taliansko, Toskánsko, Brunello, Sangiovese, D.O.C.G, Wine Enthusiast, Carpineto, Brunello di Montalcino, Montalcino, Vino, Luxusné víno