Má granátovú farbu s oranžovým okrajom. Buket vôní na nose je koncentrovaný, točí sa okolo fialiek, sušeného ovocia, cigary, kávy, ružového korenia a jemných minerálnych dotykov. Na podnebí má vynikajúcu štruktúru, s pozoruhodnou trieslovinovou priľnavosťou a žilou, ktorá osviežuje dúšok. Uzatvára dlhým záverom. Brunello di Montalcino je nepochybne jedno z najznámejších a najváženejších vín sveta. Červené víno výnimočnej elegancie a koncentrácie dosiahnutej dlhým zrením. Má plnú a éterickú arómu s tónmi divokých bobuľovín, čiernej čerešne a vanilky.
Hrozná boli zrezané a prešované, následne fermentovali. Šupky s muštom fermentovali 20 dní. Víno bolo následne prečerpané a podstúpilo malolaktickú fermentáciu. Zrelo po dobu 36 mesiacov, časť v slovinských barikoch a časť vo francúzskych. Vo fľaši dozrievalo ďalších 6 mesiacov.
Jancis Robinson MW 90/100 bodov
,, Koncentrovaný, mladistvý rubín. Nádherné, sústredené čerešňové ovocie dokonale zladené s vrecúškami žuvacích trieslovín. Intenzívny a takmer bohatý v cieli.,,
Odroda Sangiovese
Dostala názov od latinského ,, sanguis Jovis,, čo v preklade znamená ,, Jupiterova krv, Napriek tomu že Sangiovese je najviac pestovanou odrodou Talianska skoro nikdy sa neuvádza jej názov na prednej etikete. Pôvod odrody je zaznamenaný v oblasti Emilia-Romagna, kde dáva vína bledočervenej farby, s ovocnou vôňou po kôstkovom ovocí a s príjemnou kyselinou. Najznámejšie vína pochádzajú zo strednej časti Talianska, kde je hlavnou odrodou regiónov ako Emilia-Romagna, Umbria, Campania,Lazio a Toskánsko. Medzi najznámejšie vína z odrody Sangiovese môže považovať hlavne : Brunello di Montalcino, Chianti, Vino Nobile di Montepulciano. Spolu s odrodami Cabernet Sauvignon a Merlot sa používa na výrobu prémiových vín z Toskánska označovaných ako Super Tuscans.
Brunello di Montalcino DOCG Toskánsko https://www.poderemartoccia.it
Je jedno z najprestížnejších Talianských vín odrody Brunello - miestneho klonu Sangiovese. Celá oblasť leží v regióne Siena .Vína by mali byť tak plné drsných trieslovín, že musia zrieť aspoň 7 rokov. Vína sú typicky plné ovocia, ktoré sa rozvinie do komplexnej štruktúry, s dymovo - korenistou linkou. S hrejivým až slivkovo ovocným záverom. Minimálny obsah alkoholu 12,5 % zabezpečuje že víno sa vyrába z dostatočne prezretého hrozna. Pričom sa môže dostať na trh až po prvom Januári po šiestom roku od zberu. Každé Brunello di Montalcino DOCG musí zrieť minimálne 2 roky v drevených sudoch.
Historia Vína Brunello di Montalcino
Podľa kroník z mesta Montalcino, sa vinohradníctvo začalo rozvíjať ešte v čase Etruskov a Rimanov. Prvé zmienky o vínach z oblasti Montalčino pochádzajú už zo 14. storočia. Prvá zmienka o odrody Sangiovese z tejto lokality je datovaná koncom 18.storočia pričom víno nieslo názov Vermiglio. O vínach dnešnej podobne sa dá domnievať že sa žačali vyrábať až ku koncu 19. storočia. V roku 1980 získalo víno Brunello di Montalcino ( Spolu s Barolom a Barbarescom ) najvyšší štatút DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
Terroir oblasti sa dá rozdeliť podľa polohy k mestu a to na : Montosoli, ktorá je severne od mesta, Tavernelle centrálne a Torrenieri, Sant ’ Angelo, Castelnuovo dell’Abate -na juhu.
Toskánsko
Nachádza sa v stednej časti Talianska. Po Pimonte , Toskánsko má druhý najväčší počet vín označených DOCG a DOC. Hlavnou odrodou je Sangiovese, ktorá sa používa na väčšinu vín DOCG ako napríklad Chianti, Brunello di Montalcino , Vino Nobile di Montepulciano alebo Super Toskánske vína. Nemenej podstatné sú francúzske odrody ako napríklad Merlot a Cebernet Sauvignon ktoré spolu so Sangiovese tvoria hlavú zložku vín IGP Toscana. Necelých 15 % produkcie tvoria biele a ružové vína. Dominantnou odrodou pre biele / bianco je Trebbiano. Ostatné biele odrody sú prevažne medzinárodne uznávané ako napríklad : Chardonnay,Sauvignon blanc a Viognier.
Brunello di Montalcino sa dokonale hodí k tradičným pečeným alebo grilovaným mäsám. Jeho zrelá, pikantná vôňa veľmi dobre pasuje k bažantovi.
Výrobca Martoccia di Brunelli Luca
Nachádza sa v samom srdci Toskánska, v katastri mestečka Montalcino. Najlepšie vinohrady ktoré sa používajú na výrobu známeho vína Brunello di Montalcino su situované juhovýchodne od centra Montalcina. Väčšina vinohradov je osadená odrodou Sangiovese, ktorá je to známa ako Brunello. Južne orientovaný svah zabezpečuje dostatok slnka počas dňa. Pri nadmorskej výške 250 metrov nad morom sa počas noci hrozno dostatočne ochladí aby si uchovalo dostatok kyselín. Rodina Brunelli sa sústreďuje výhradne na červené vína, pričom v portfóliu sú len 4 značky. Brunello di Montalcino a Reserva Brunello di Montalcino , Chianti a Poggio Apricale IGT.
Od hmlistých, sviežich kopcov na severe cez slnkom zaliate kopce Toskánska, Umbrie, Marche a Abruzza až po južné krajiny Apúlia, Kalábria a Basilicata, pričom nezabúdame na ostrovy Sicília a Sardínia, Taliansko je domovom obrovského množstva vín, regiónov, odrôd viniča a štýlov vína.
Domov Chianti, Barolo, Prosecco, Valpolicella, Soave, Orvieto, Etna v Taliansku má bohaté a rozmanité vinárske dedičstvo siahajúce viac ako štyritisíc rokov dozadu. Taliansko, známe svojou ohromujúcou rozmanitosťou odrôd hrozna a štýlov vína, je významné aj obrovským objemom vína, ktoré vyrába: niečo vyše 5,6 miliardy litrov (približne 1,5 miliardy amerických galónov) v roku 2018 zo 695 000 hektárov (1,7 milióna akrov) viníc. V tomto smere mu konkurujú len Francúzsko a Španielsko a v roku 2018 krajina vyrobila zhruba 19 percent svetových vín. Správa a predaj takého rozsiahleho portfólia vín nie je ľahká úloha, najmä na dnešnom vysoko konkurenčnom trhu s vínom. Systém klasifikácie a označovania vín talianskej vlády používa štvorstupňovú hierarchiu kvality pozostávajúcu z viac ako 500 titulov DOCG, DOC/DOP a IGT. Pozrite si talianske etikety na víno.
Taliansko je rozdelené na 20 administratívnych regiónov, z ktorých všetky produkujú víno a všetky obsahujú niekoľko vinárskych oblastí. Najvýznamnejšie, keď sa vezme do úvahy kvalita aj kvantita, sú Toskánsko, Piemont a Benátsko.
Talianske odrody hrozna
Talianske vinice sú domovom viac ako 2 000 odrôd viniča, z ktorých mnohé sú na pokraji vyhynutia. Najbezpečnejšie a najznámejšie talianske hrozno sú Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, Montepulciano a Pinot Grigio (aj keď technicky je to druhé viac francúzske ako talianske).
Talianske vinárske oblasti
Každý región má svoje vlajkové vinárske štýly. Niektoré sú známe tým, že sa vyrábajú vo veľkých objemoch a nájdete ich po celom svete, iné vďaka svojej trvalo vysokej kvalite.
Vinárske oblasti severného Talianska
Podobne aj obrovská produkcia Benátska (región vyrobil viac ako jednu miliardu litrov vína v roku 2021) Prosecca, Soave, Valpolicella a odrodového Pinot Grigio len málo zvyšuje jeho povesť ako kvalitnej vinárskej oblasti, a napriek tomu produkuje jedno z najbohatších a najlepších vín na svete: Amarone della Valpolicella. Na samom severovýchode Friuli označuje nielen nejasnú hranicu medzi Talianskom a krajinami Slovinska a Rakúska, ale hostí aj vysokokvalitný, často odrodovo označený vinársky priemysel spolu s kultovejšou vinárskou scénou s minimálnymi zásahmi ako Collio Goriziano na hraniciach so Slovinskom. Alpské Trentino a Valle d'Aosta sú podobné (hoci produkcia vína v údolí Aosty je nepatrných 2,1 milióna litrov ročne – najmenší región v krajine), s kultúrnymi a vinárskymi vplyvmi spoza hraníc v Rakúsku a Švajčiarsku, ako aj s kultovými fanúšikmi. Medzi týmito dvoma by Piemont nemal potrebovať predstavovať (ako malebný domov Barola, Barbaresca a Moscato d'Asti, okrem iného, by bolo ťažké prehliadnuť vo väčšine vinoték a zoznamov), zatiaľ čo Lombardia má teraz dobre zavedenú povesť šumivých vín, predovšetkým vďaka globálnemu bohatstvu Franciacorty ovplyvnenej šampanským. Aj keď sa zdá, že Ligúria má všetko – celý rad zaujímavých odrôd viniča (vrátane Vermentina, ktoré sa nachádza pozdĺž pobrežia Stredozemného mora až po Francúzsko), dramatickú a veľmi sugestívnu pobrežnú scenériu a produkciu v malom meradle – mimo domáceho trhu sa vyskytuje len zriedka. Emilia-Romagna medzitým ešte neprežila šťastie kedysi obľúbených šumivých vín Lambrusco (hoci štýl šumivého červeného vína zažíva v niektorých kruhoch niečo ako oživenie), napriek tomu, že vyrába celý rad vín, ktoré si zaslúžia väčšiu pozornosť.
Vinárske oblasti stredného Talianska
Toskánsko je talianskym plagátovým dieťaťom. Známy svojimi zvlnenými kopcami, strechami z terakotových škridiel, cyprusovými cestami lemovanými stromami a samozrejme všeobecným Chianti. Medzi oddanými milovníkmi vína sú však viac uznávané jeho Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano - ako aj Chianti Classico.
Tým to nekončí. Región sa môže pochváliť aj pobrežným podnebím Maremma a Bolgheri, slanými bielymi Vernaccia di San Gimignano a orieškovým, oxidačným, sladkým Vin Santosom, ktorý sa vyrába v Toskánsku. Dokonca aj celoregionálny titul Toscana IGT sa stal synonymom pre vysokokvalitné vína vyrábané z "medzinárodných" odrôd, ako sú Merlot a/alebo Cabernet Sauvignon (niekedy v kombinácii s tradičným Sangiovese).
Na juhu sú Umbria a Lazio pravdepodobne najznámejšie pre svoje kedysi bežne sa vyskytujúce biele vína: Orvieto a Frascati (v uvedenom poradí). Obe však ponúkajú podstatne väčší záujem pre zvedavcov, vrátane fantasticky pomenovaného Est! Est!! Est!!! di Montefiascone DOC/DOP titul.
Na druhej strane Apenín sú Marche a Abruzzo otočené k Jadranu a môžu sa pochváliť rovnakou malebnou scenériou ako Toskánsko. Vlajkovou loďou vín Marche sú nepochybne bylinné a orieškové biele vína Verdicchio dei Castelli di Jesi, zatiaľ čo Abruzzo Montepulciano d'Abruzzo sa zdá byť takým veľkým počtom fanúšikov, pretože trpí opakovanými pripomienkami, ktoré si netreba zamieňať s Vino Nobile di Montepulciano.
Vinárske oblasti južného Talianska
Južne od Abruzza sa nachádza malý, kopcovitý región Molise (a jeho vlajková loď vína Biferno vyrábané v kopcoch vo vnútrozemí od pobrežia). Za tým je päta Talianska a slnkom zaliata krajina Apúlia – talianska "päta". Na tomto ďalekom juhu vďačia odrody viniča (a následne aj vína) za veľa starodávnym trans jadranským spojeniam s Gréckom a Balkánom, ktoré často produkujú hlboké, trieslovinové, aromatické a chutné červené vína, ktoré zahŕňajú Aglianicos z Basilicaty a Kampánie, Gaglioppos z Kalábrie, Negroamaro a Primitivo z Apúlie.
Hlboko sfarbený, aromatický, silný a chutný fenomén červeného hrozna dokonca prechádza cez Messinský prieliv na Sicíliu, kde vládne Nero d'Avola (napriek tomu, že ostrov sa môže pochváliť množstvom fascinujúcich červených a bielych odrôd vrátane Frappato, Grillo, Nerello Mascalese a Zibibbo). Ostrov sa môže pochváliť aj vysokohorským, veľmi módnym regiónom na svahoch sopky Etna. Nakoniec, Sardínia leží na západe krajiny ako križovatka stredomorských vplyvov, plne zahŕňajúca Grenache, ktorý je tu známy ako Cannonau. Je to pravdepodobne staroveký španielsky import, rovnako ako Carignano (Carignan) – tiež široko vysadený – hoci bieli Vermentino pravdepodobne prišiel na ostrov cez Korziku (alebo priamo z Ligúrie).
Všetky talianske odrody viniča, známe alebo nie, čelia vážnej konkurencii známejších francúzskych odrôd, ako sú Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay a Sauvignon Blanc. Toto medzinárodne populárne hrozno sa pestuje v čoraz väčšom počte po celom Taliansku a s vysokou úspešnosťou. Niektoré z najlepších a najdrahších talianskych vín sa vyrábajú z týchto "zahraničných" odrôd. Zjavným príkladom je Super Tuscan Sassicaia od Bolgheri, ktorý sa vyrába prevažne z Cabernet Sauvignon s približne 15 percentami Cabernet Franc.
Geografia a podnebie Talianska
Taliansko je na mape nezameniteľné so svojím ikonickým tvarom podobným topánkam. V skutočnosti jeden obrovský polostrov vyčnievajúci do Stredozemného mora, krajina sa tiahne severozápadne-juhovýchodne v dĺžke 1 100 kilometrov (700 míľ) pozdĺž silnej, strmej chrbtice tvorenej Apeninskými horami. Na jeho západnej strane, v Tyrhénskom mori, ležia jeho dva ostrovné regióny, Sicília a Sardínia. Je ťažké nejakým užitočným spôsobom zhrnúť podnebie takej dlhej a topograficky rozmanitej krajiny. Vinice sú tu vysadené kdekoľvek od hladiny mora vo východnej Emilii-Romagni až po približne 1 300 metrov (4 200 stôp) v alpskom údolí Aosta. Zemepisná šírka je tu tiež kľúčovým faktorom; na 46° severnej šírky leží severná oblasť Alto Adige celých 11 stupňov severne od Pantellerie, takže je asi 1 100 km ďalej od tepla rovníka.
Alergény | |
Oxid siričitý | |
Alkohol | |
14,50% | |
Apelácia | |
Brunello di Montalcino | |
Farba | |
Červené | |
Krajina | |
Taliansko | |
Objem | |
1,5L | |
Odroda | |
Sangiovese | |
Podľa príležitosti | |
Archívne víno | |
Ročník | |
2013 | |
Teplota servírovania | |
16‑18 °C | |
Zvyškový cukor | |
Suché | |
Charakter | |
Plné / Tažké | |
Oblasť | |
Toskánsko | |
Klasifikácia | |
Denominazione di Origine Controllata e Garantita DOCG | |
Zrecí potenciál | |
5+ rokov | |
Víno a gastronómia | |
Červené mäso | |
Uzáver | |
Korok |
Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2013 Magnum 1,5l Martoccia di Brunelli Luca
- Výrobca: Martoccia di Brunelli Luca
- Kód produktu: 0721
- Dostupnosť: 4
Krátky popis
Víno intenzívnej rubínovej farby s mahagónovým okrajom. Vôňa je vyzretá do zmesi vyzretého lesného ovocia, kože a orientálneho korenia. Chuť u je dokonalo vyzretá a triesloviny už sú celkom integrované do tela vína.-
120.00€
- Bez DPH: 100.00€
Súvisiace produkty
Štítky: Brunello, Montalcino, Magnum, Sangiovese, Martoccia, Brunellim, Červené víno, Talianske víno, Velká flaša, DOCG,