Brunello di Montalcino je nepochybne jedno z najznámejších a najváženejších vín sveta. Červené víno výnimočnej elegancie a koncentrácie dosiahnutej dlhým zrením. Má plnú a éterickú arómu s tónmi divokých bobuľovín, čiernej čerešne a vanilky. Hrozná boli zrezané a prešované, následne fermentovali. Šupky s muštom fermentovali 20 dní. Víno bolo následne prečerpané a podstúpilo malolaktickú fermentáciu. Zrelo po dobu 36 mesiacov, časť v slovinských barikoch a časť vo francúzskych. Vo fľaši dozrievalo ďaľších 6 mesiacov.
Wine Enthusiast 89/100 bodov
,, To má skôr tlmené arómy evokujúce kokos, dreva, pečenú slivku a závan živice. Chudé a lineárne, chuťové bunky ukazujú sušené tóny čerešne a sladkého drievka osadené na zaprášených trieslovinách, ktoré zanechávajú pomerne pevný, suchý povrch.,, Kerin O'Keefe
Falstaff 92/100 bodov
,, Svetlá, bohatá rubínovo červená. Grafit, krieda, zrelé čerešne. Na podnebí leštené, výdatné, nátierky s elegantnou šťavou, punčovité, krásne s prievodné zrelé ovocie, už teraz dobré piť.,,
PresRaffaele Vecchione - WinesCritic.com 93/100 bodov
,, Precízne na nos so zrelými tónmi červených sliviek, jahôd a listov myrty. Pozadie je krásne, s lisovanými červenými kvetmi a pomarančovou kôrou. Polymerizované triesloviny so stredným telom dobre integrované do matrice a harmonický, dobre vyvážený povrch.,,
Odroda Sangiovese
Dostala názov od latinského ,, sanguis Jovis,, čo v preklade znamená ,, Jupiterova krv,,Napriek tomu že Sangiovese je najviac pestovanou odrodou Talianska skoro nikdy sa neuvádza jej názov na prednej etikete. Pôvod odrody je zaznamenaný v oblasti Emilia-Romagna, kde dáva vína bledočervenej farby, s ovocnou vôňou po kôstkovom ovocí a s príjemnou kyselinkou. Najzanamejšie vína pochádzajú zo strednej časti Talianska, kde je hlavnou odrodou regionov ako Emilia-Romagna, Umbria, Campania,Lazio a Toskánsko. Medzi najznámejšie vína z odrody Sangiovese možme považovať hlavne : Brunello di Montalcino, Chianti, Vino Nobile di Montepulciano. Spolu s odrodami Cabernet Sauvignon a Merlot sa používa na výrobu prémiových vín z Toskánska označovaných ako Super Tuscans.
Brunello di Montalcino DOCG Toskánsko
Je jedno z najprestížnejších Talianských vín odrody Brunello - miestneho klonu Sangiovese. Celá oblasť leží v regióne Siena .Vína by mali byť tak plné drsných trieslovín, že musia zrieť aspin 7 rokov. Vína sú typicky plné ovocia, kotré sa rozvinie do komplexnej štruktúry, s dymovo - korenistovou linkou. S hrejivím až slivkovo ovocním záverom. Minimálny obsah alkoholu 12,5 % zabespečuje že víno sa vyrába z dostatočne prezretého hrozna. Pričom sa može dostať na trh až po prvom Januári po šiestom roku od zberu. Každé Brunello di Montalcino DOCG musí zrieť minimálne 2 roky v drevených sudoch.
Historia Vína Brunello di Montalcino
Podľa kroník z mesta Montalcino, sa vinohradníctvo začalo rozvíjať ešte v čase Etruskov a Rimanov. Prvé zmienky o vínach z oblasti Montalčino pochádzajú už zo 14. storočia. Prvá zmienka o odrody Sangiovese z tejto lokality je datovaná koncom 18.storočia pričom víno nieslo názov Vermiglio. O vínach dnešnej podobne sa dá domnievať že sa žačali vyrábať až ku koncu 19. storočia. V roku 1980 získalo víno Brunello di Montalcino ( Spolu s Barolom a Barbarescom ) najvyšší štatút DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
Terroir oblasti sa dá rozdeliť podľa polohy k mestu a to na : Montosoli, ktorá je severne od mesta, Tavernelle centrálne a Torrenieri, Sant ’ Angelo, Castelnuovo dell’Abate -na juhu.
Toskánsko
Nachádza sa v stednej časti Talianska. Po Pimonte , Toskánsko má druhý najväčší počet vín označených DOCG a DOC. Hlavnou odrodou je Sangiovese, ktorá sa používa na väčšinu vín DOCG ako napríklad Chianti, Brunello di Montalcino , Vino Nobile di Montepulciano alebo Super Toskánske vína. Nemenej podstatné sú francúzske odrody ako napríklad Merlot a Cebernet Sauvignon ktoré spolu so Sangiovese tvoria hlavú zložku vín IGP Toscana. Necelých 15 % produkcie tvoria biele a ružové vína. Dominantnou odrodou pre biele / bianco je Trebbiano. Ostané biele odrody sú prevažne medzinárodne uznávané ako napríklad : Chardonnay,Sauvignon blanc a Viognier.
Podávanie :
Brunello di Montalcino sa dokonale hodí k tradičným pečeným alebo grilovaným mäsám. Jeho zrelá, pikantná vôňa veľmi dobre pasuje k bažantovi.
Založené v roku 1967, vinárstvo Carpineto sa snaží obnoviť sálu Toskánskeho regionu. Za zrodom nedného z najlepších podnikov v celej oblasti stoja Giovanni Carlo Saccheti a Antonio Mario Zaccheo. V súčastnosti sa vína exportujú do viac ako 70 krajín po celom svete.
Alergény | |
Oxid siričitý | |
Alkohol | |
14,50% | |
Apelácia | |
Brunello di Montalcino | |
Farba | |
Červené | |
Krajina | |
Taliansko | |
Objem | |
0,75l | |
Odroda | |
Sangiovese | |
Ročník | |
2015 | |
Teplota servírovania | |
16‑18 °C | |
Vhodný syr | |
Abbaye de Citeaux | |
Zvyškový cukor | |
Suché | |
Charakter | |
Plné / Tažké | |
Oblasť | |
Toskánsko | |
Zrecí potenciál | |
5+ rokov | |
Víno a gastronómia | |
Červené mäso |
Brunello di Montalcino DOCG 2015 Carpineto
- Výrobca: Carpineto
- Kód produktu: 456789
- Dostupnosť: 2
Krátky popis
Brunello di Montalcino DOCG Toskánsko Je jedno z najprestížnejších Talianských vín odrody Brunello - miestneho klonu Sangiovese. Celá oblasť leží v regióne Siena .Vína by mali byť tak plné drsných trieslovín, že musia zrieť aspin 7 rokov. Vína sú typicky plné ovocia, kotré sa rozvinie do komplexnej štruktúry, s dymovo - korenistovou linkou. S hrejivím až slivkovo ovocním záverom. Minimálny obsah alkoholu 12,5 % zabespečuje že víno sa vyrába z dostatočne prezretého hrozna. Pričom sa može dostať na trh až po prvom Januári po šiestom roku od zberu. Každé Brunello di Montalcino DOCG musí zrieť minimálne 2 roky v drevených sudoch- 47.00€
-
43.00€
- Bez DPH: 35.83€
Súvisiace produkty
Štítky: Červené vino, Taliansko, Toskánsko, Brunello, Sangiovese, D.O.C.G, Wine Enthusiast, Carpineto, Brunello di Montalcino, Montalcino, Vino, Luxusné víno