Hrozno pochádza z viníc Clos du Moulin (
Jemne medená zlatá farba. Diskrétna a delikátna aróma. Decentne silné. Arómy červených bobuľovín, čerstvého masla a briošky. Plný a dlhý záver. Podávame ako aperitív alebo k foie gras, rybám, morským plodom, údenému lososovi, bielemu alebo červenému mäsu. Servírujeme pri teplote 8 až 10° C.
Cattier https://www.cattier.com
Prvá písomná zmienka o rodinom podniku Cattier pochádza z roku 1625 , pričom sa do poredia dáva vynikajúca kvalita hrozna z obce Chigny Les Roses ktorá sa nachádza v samom srdci regionu Montagne de Reims. V roku 1916 Jean Cattier pre zranenie odchádza z frontu prvej svetovej vojny, avšak kvoli trvajúcej vojne nie je schopný predať svoju úrodu a preto začína vyrábať víno pod svojim menom. Symbolicky prvá predaná flaša Šampanského s menom Cattier bola predaná v roku 1918, po skončení prvej svetovej vojny. V roku 1951 kupuje vinohrad ,, Clos du Moulin ,,V tom istom roku je vyrobené aj prvé víno s názvom Clos Cuvée. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia patrí rodina Cattier k najväčším pestovateľom viniča v celej oblasti Champagne.
Ako prvý v roku 1967 prekročili hranicu 100 000 predaných fliaš. Jean-Jacques Cattier prišiel do rodinného podniku a v 1978 sa rodiná firma začlenuje aj medzi Negociantov ( výkup hrozna z iných firiem) pričom sama ni necháva veľkú časť vinohrado pre prémiové vína. 2011 sa Alexandre Cattier stáva hlavnou osobou vinárstva a pokračuje ako 11 generácia vinohradníkov a vinárov rodinny Cattier z dediny Chigny Les Roses. V súčastnosti má podnik viac ako 33 hektárov, pričom väčšina je kategorie Premier Cru z oblasti Montagne de Reims . Medzi najzámejšie patria obce : Chigny-les-Roses, Rilly-la-Montagne, Ludes. Firemný klenot je vinohrad Clos du Moulin ktorý ma rozlohu 2,2 hektára.
Odroda Chardonnay
Najznámejšia odroda sveta, rovnako rozširená po svete ako Cabernet Sauvignon. Známa aj ako ; Aubaine, Beaunois, Gamay blanc, Melon blanc , Morillon, Ruländer Weiß, a Weißer Clevner. Vína z odrody Chardonnay možu mať široké spektrum štýlu a to hlavne vďaka schopnosti prejaviť terroir ale aj rukopis vinára. Najdrahšie vína pochádzajú z Burgundska a Champagne. V Burgundsku je Chardonnay hlavna biela odroda a tvorí viac ako 95% plochy, najlepšie sa uplatnuje na severe oblasti. Chardonnay je hlavnou odrodou pre výrobu šumivého vína z Burgundska známeho aj ako Crémant de Bourgogne. Oba regióny Burgundsko aj Champagne sú považované ako Cool climate , kde sa prejavuje vpyiv ročníka a polohy a terroiru viac ako jednotlivý výrobca. Vína majú intenzívnu kyselinku, ovocný charakter a primeraný obsah alkoholu. V Champagne sa používa do Cuvée s ( Pinot noir a Menuier) pre svoju intenzívnu kyselinku a napomáha tak k dlhovekosti vín. Vína z teplejších regionov ako Galilea, Colchagua, Mendoza a južného Francúzska
sú plnšie, hustejšie a s charakterom tropického ovocia a vanilky. Často sú školené v dubových sudoch a nechávajú sa vyzrievať na kaloch čo podporuje ich komplexnosť. Práve plný a intenzívny štyl týchto vín sa používa na doplnenie dalších odrôd ako napríklad Viognier alebo Sauvignon.
Vinohradnícka oblasť Champagne
Najsevernejšia vinohradnícka oblasť celého Francúzska. Rozprestiera sa v rovnomennom regióne Champagne - Ardenne, na severo východe Francúzska. Výroba šumivého vína tu má viac ako 200 ročnú tradíciu, avšak až v roku 1936 bola oblasť uznaná ako Appellation d'Origine Controlée .Hlavnou podmienkou na označenie Champagne AOC okrem ohraničeného pôvodu, musí byť víno vyrobené z jednej alebo zo zmesi 7 odrod. Najznámejšie sú 3 hlavné odrody : Chardonnay, Pinot noir a Meunier ( Pinot meunier alebo záma ako Mlynarka ).Vedľajšie odrody ako Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane, Petit Meslier tu reprezentujú menej ako 3% celkovej plochy viníc. Kvalita šumivých vín zo Champagne je dalej regulovaná vyzrievaním vína vo falši, pričom každý víno musí prejsť druhotnou fermentáciou v rovnakej fľaši. Vína bez uvedenia ročníka Non Vintage musia ležať na kaloch minimálne 15 mesiacov. Ročníkové vína Vintage Champagne to je až 36 mesiacov. Väčšina výrobcov však nechávajú vyzrievať svoje vína aj dlhšie ako sú uvedené normy a to na základe ich osobitného štylu. Geograficky je Champagne rozdelená do 5 subregionov ktoré porkývajú 3 departmenty. Najväčšie množstvo vinohradov (66%) je na území departmentu Marne. Druhým najpodstatnejším je Aube ( 23%) a ostatné dva departmenty Ausine a Haute-Marne a Seine-et-Marne majú necelých 17% plochy. Najpodstatnejší sub - región je Montagne de Reims - vysočina Remeš známa hlavne ako produkcia prémiového vína odrody Pinot noir (Rulandské modré). Vallée de la Marne údolie rieky Marne je hlavnou oblasťou pre ovocné vína z odrody Pinot meunier. Côte des Blancs údolie z bieleho referuje na kriedové podložie ktoré produkuje najlepšie podmienky pre odrody Chardonnay a ich čisto odrodové vína Blanc de Blancs. Côte des Bar je na absolútnom juhu a kde sú najlepšie podmienky na produkciu ružového vína .
Francúzske víno
Francúzsko, ktorému v nemalej miere pomáha nádych frankofílie medzi väčšinou milovníkov vína, sa napriek tomu môže pochváliť niektorými z najväčších vinárskych oblastí a referenčnými vínami na svete. Francúzsko, domov Bordeaux, Burgundska a Champagne, je pravdepodobne najdôležitejšou vinárskou krajinou na svete. Po stáročia vyrábala víno vo väčšom množstve – a údajne vyššej kvality – ako ktorýkoľvek iný národ. Víno je zakorenené vo francúzskej kultúre takmer na všetkých úrovniach spoločnosti; je to nápoj elity aj obyčajných ľudí a kľúčový symbol rímskeho katolicizmu, väčšinového náboženstva vo Francúzsku.
Trvalou príťažlivosťou francúzskeho vína však nie je nevyhnutne jeho objem alebo prestíž, ale skôr rozmanitosť dostupných štýlov. Preferencie spotrebiteľov sa v priebehu storočí zmenili a podporili vývoj nových štýlov vína z terénu a odrôd viniča, ktoré majú francúzski vinári k dispozícii. Červené, biele, ružové, sladké, suché, šumivé, opulentné, strohé, minerálne voňavé, ovocné – francúzske vinice vyrábajú vína, ktoré zodpovedajú každému z týchto deskriptorov.
Terroir a hrozno
Od žulových kopcov Beaujolais až po slávne kriedové svahy Chablis a štrky Médocu, miesta, na ktorých boli vybudované francúzske vinice, sa považujú za životne dôležité a sú jadrom konceptu terroir. Terroir regiónu určuje odrody viniča používané na výrobu tradičných vín. V časoch pred efektívnym pestovaním viniča pestovali vinohradníci všetko, čo najlepšie vyhovovalo miestnej pôde a podnebiu, pričom si vyberali z (často obmedzeného) výberu odrôd viniča, ktoré mali k dispozícii.
Vzťah medzi francúzskymi vinárskymi oblasťami a ich kľúčovými odrodami sa teda prirodzene vyvíjal počas mnohých storočí, čoho príkladom je úzky vzťah medzi Pinot Noir a Burgundsko. Tam, kde sa odroda používala vo viacerých regiónoch, prirodzene sa vyvinul aj štýl (štýly) vína, ktoré vyrába v každom z nich. Porovnajte napríklad rozdiel medzi Chardonnay v Champagne (svieže, kyslé, kyslé, šumivé) a v Mâcone (guľatejšie, zrelšie, bohatšie, tiché).
Klíma
Rozmanitosť francúzskeho vína je čiastočne spôsobená širokou škálou podnebia v krajine. Šampanské, jeho najsevernejšia oblasť, má jedno z najchladnejších podnebí na svete vinohradníctva – v ostrom kontraste s teplým a suchým údolím Rhôny vzdialeným 560 km na juhovýchode.
Bordeaux na juhozápade má prímorské podnebie silne ovplyvnené Atlantickým oceánom na západe a rôznymi riekami, ktoré sa vinú medzi jeho vinicami. Východné regióny ako Burgundsko a Alsasko majú ďaleko od akéhokoľvek oceánskeho vplyvu kontinentálne podnebie s teplými, suchými letami a chladnými zimami.
Na hlbokom juhu Francúzska sa Provensálsko a Languedoc-Roussillon tešia jednoznačne stredomorskému podnebiu, ktoré sa vyznačuje horúcimi letami a relatívne miernymi zimami. Juhozápad je však ovplyvnený stredomorským a atlantickým podnebím (je geografickým medzitým – často vyjadreným v štýle a zložení vín).
Topografia
Geológia a topografia skutočne zohrávajú rovnako dôležitú úlohu v rozmanitosti francúzskeho vína. Veľký počet nezávisle uznaných vinárskych oblastí a podoblastí v krajine odráža širokú škálu pôdnych typov – a krajiny, ktorá ich vytvorila.
Tie sa tiahnu od hôr a kopcov na východe, v ktorých sa nachádzajú regióny Savojsko a Jura (a ďalej na juh, menej známe IGP Alpes-Maritimes a Alpes-de-Haute-Provence) do nízko položených krajín na západe, vrátane dolného údolia Loiry (a ako Muscadet) a väčšieho regiónu Cognac južne od Loiry a severne od Bordeaux.
Každý región a pod región možno definovať podľa jeho osobitných zemepisných vlastností, ktoré zase vytvárajú špecifické vlastnosti vín, ktoré sa v ňom vyrábajú. Rovnako ako vo väčšine vinohradníckych oblastí, mnohé vinohradnícke oblasti nasledujú alebo susedia s aluviálnymi systémami a riekami, pričom kombinujú priaznivú geografiu a v minulosti aj obchodnú dopravu.Loira – najdlhšia francúzska rieka – nie je výnimkou, ktorá má pôvod na centrálnej náhornej plošine a vo viniciach Auvergne, preteká takzvanou Hornou Loirou (a jej vlajkovými loďami Sancerre a Pouilly-Fumé), potom sa stala údolím Loiry (Touraine a Anjou) a potom zahŕňa Muscadet a menšie Vendée-Poitou.
Dokonca aj na juhozápade je veľká časť významu Bordeaux spôsobená jeho polohou na pobreží, kde sa stalo základňou pre svojich susedov proti prúdu rieky, vrátane Bergerac na rieke Dordogne a Côtes de Duras (a niekoľko regiónov juhozápadného Francúzska) na Gironde.
Apelácie
Francúzsky apelačný systém bol vytvorený začiatkom 20. storočia a odvtedy bol napodobňovaný v mnohých ďalších krajinách. Tento zložitý systém právnych predpisov v konečnom dôsledku definuje každú vinársku oblasť a jej hranice a ukladá prísne pravidlá týkajúce sa vinárskych postupov.
Jej kľúčovými cieľmi sú ochrana názvov francúzskych vín a zaručenie kvality a pôvodu samotných výrobkov. Žiadna iná krajina nerozvinula svoj apelačný systém v takom rozsahu; od roku 2023 existovalo viac ako 350 kontrolovaných označení pod titulmi AOC a ďalších 75 titulov Vin de Pays/IGP.
Kľúčovým faktorom pri vývoji komplexnej, komplexnej kategorizácie francúzskych vínnych štýlov a úrovní kvality je ich samotný objem a rozmanitosť, ako je uvedené vyššie. Každý rok krajina vyprodukuje viac ako 50 miliónov hL vína (6500 miliónov štandardných fliaš) z približne 1,9 milióna akrov (775 000 ha) viníc.
Podľa príležitosti | |
Archívne víno | |
Teplota servírovania | |
8-10°C | |
Zvyškový cukor | |
Brut | |
Charakter | |
Zamatové / Harmonické | |
Oblasť | |
Champagne | |
Klasifikácia | |
Premier Cru | |
Zrecí potenciál | |
5+ rokov | |
Výroba | |
Méthode Champenoise |
Clos du Moulin Brut Premier Cru NV Cattier
- Výrobca: Cattier
- Kód produktu: 1
- Dostupnosť: 4
Krátky popis
Šampanské,suché víno,ročník: MV-1998/1999/2000odroda: 50% Pinot Noir, 50% Chardonnay,krajina: Francúzsko,oblasť: Champagne,výrobca: Cattier,objem: 0,75 l-
199.00€
- Bez DPH: 165.83€
Štítky: Champagne, Cattier, Francúzsko, Archívne, Šumivé, Vintage, Clos du Moulin, Premier Cru