Champagne
Vinohradnícka oblasť Champagne
Najsevernejšia vinohrdnícka oblasť celého Francúzska. Rozprestiera sa v rovnomenom regione Champagne - Ardenne, na severo východe Francuzska. Výroba šumivého vína tu má viac ako 200 ročnú tradíciu, avšak až v roku 1936 bola oblasť uznaná ako Appellation d'Origine Controlée .Hlavnou podmienkou na označenie Champagne AOC okrem ohraničeného pôvodu, musí byť víno vyrobené z jednej alebo zo zemsi 7 ordôd. Najznamejšie sú 3 hlavné odrody : Chardonnay, Pinot noir a Meunier ( Pinot meunier alebo záma ako Mlynarka ).Vedlajšie odrody ako Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane, Petit Meslier tu reprezentujú menej ako 3% celkovej plochy viníc.Kvalita šumivých vín zo Champagne je dalej regulovaná vyzrievaním vína vo fašli, pričom každý víno musí prejť druhotnou fermentáciou v rovnakej flaši. Vína bez uvedenia ročníka Non Vintage musia ležať na kaloch minimálen 15 mesiacov. Ročníkové vína Vintage Champagne to je až 36 mesiacov. Väčšina výrobcov však nechávajú vyzrievať svoje vína aj dlhšie ako sú uvedené normy a to na zákalde ich osobitného štylu. Geograficky je Champagne rozdelená do 5 subregionov ktoré porkývajú 3 departmenty. Najväčšie množstvo vinohradov (66%) je na území departmentu Marne. Druhým najpodstatnejším je Aube ( 23%) a ostatné dva departmenty Ausine a Haute-Marne a Seine-et-Marne majú necelých 17% plochy. Najpodstatnejší sub - region je Montagne de Reims - vysočina Remeš známa hlavne ako produkcia prémiového vína ordordy Pinot noir (Rulandské modré). Vallée de la Marne údolie rieky Marne je hlavnou oblasťou pre ovocné vína z odrody Pinot meunier. Côte des Blancs údolie z bieleho referuje na kiredové podložie ktoré produkuje najlepšie podmienky pre odrody Chardonnay a ich čisto odrodové vína Blanc de Blancs. Côte des Bar je na absolútnom juhu a kde sú najlepšie podmienky na produkciu ružového vína .