Blog
Ružové vína na leto 2024
Ružové vína sa vyrábajú z modrého hrozna , ktoré sa vinifikuje osobitým postupom. Pomleté hrozno sa nakváša iba minimálny čas, aby sa farbivo obsiahnuté v šupke hrozna extrahovalo iba čiastočne do vína. Väčšina ružového vína nevyzrieva v drevených sudoch a sú pripravené na okamžitú konzumáciu do 3 rokov. Najznámejšie ružové vína / rosé pochádzajú z južného Francúzska. Hlavné apleácie sú Provensálsko ( Côtes de Provence, Bandol a Côteaux d'Aix-en-Provence ) a Languedoc-Roussillon (Corbières, Languedoc a Pays d'Oc IGP).
Podávanie ružového vína
Suché, mladé a svieže ružové vína je najlepšie kombinovať s jedlami ktoré obsahujú veľkú časť zeleniny ako paradajky, papriky a cibule. Rosé / Ružové vína vyrobené z odrody Grenache sú vhodné k rybám a ľahkým úpravám hydiny. Podobné pravidlo sa dá uplatniť aj pre odrodu Syrah, ktorá produkuje plnšie a extraktívnejšie ružové vína.