Blog

Nové ročníky Sancerre Blanc od Henri Bourgeois

Nové ročníky Sancerre Blanc od Henri Bourgeois

Nové ročníky pre prémiové  vína Sancerre  Sauvignon Blanc od výrobcu Henri Bourgeois 

Sancerre d´ Antan Silex 2018 Henri Bourgeois

93/100 Wine Enthusiast  / 93 /100 Wine Advocat Robert Parker

Toto víno je kompozíciou aróm s tónmi minerálov. Koncentrované, jemné a plné, výborné v mladosti a vhodné aj ku 6 až 8 ročnej archivácii. Ako hold tradičným metódam je Sancerre d´Antan vyrábaný bez zjemňovania alebo filtrácie. Hrozno pochádza z vinice vysadenej roku 1936, prevažne na kamenistej pôde.Fermentuje v 4, 5 a 6 ročných dubových barikoch po čom nasleduje zrenie. Pred fľašovaním sú vykonané len dve preliatia (v súlade s lunárnym cyklom).


Sauvignon blanc Sancerre Cuvee Jadis 2018 Henri Bourgeois

 94/100 Wine Enthusiast 

Jadis je víno s obrovskou charizmou. Očarí vás koncentrovanou vôňou, komplexnosťou a harmóniou exotického ovocia a medu.Víno získalo mnohé ocenenia.Sancerre Jadis ako pravý originál si zaslúži originálnu kuchyňu, ktorá zahŕňa domácke aj exotické chute, hlavne rybu a biele mäso. Hodí sa hlavne k sladko/slaným pokrmom a rôznym chuťovo a aromaticky bohatým jedlám.Víno je  100% Sauvignon blanc z  oblasti Sancerre. Vo vôni dominuje tropické ovocie, orientálne korenie a jemná vanilka. Hrozno pochádza zo  samostatného vinohradu  Saint-Satur. Víno vyzreivalo 12 mesiacov v dubových sudoch. Sancerre Etienne Henri je vhodné archivavať  až  10 rokov od zberu. Idálne sa hodí k morskýcm plodom a rybám.

Sauvignon blanc Sancerre Etienne Henri 2017 Domaine Henri Bourgeois

 94/100 Wine Enthusiast

Víno je  100% Sauvignon blanc z  oblasti Sancerre. Vo vôni dominuje tropické ovocie, orientálne korenie a jemná vanilka. Hrozno pochádza zo  samostatného vinohradu  Saint-Satur. Víno vyzreivalo 12 mesiacov v dubových sudoch. Sancerre Etienne Henri je vhodné archivavať  až  10 rokov od zberu. Idálne sa hodí k morskýcm plodom a rybám.


Sancerre 

Je oblasť okolo rovnomeného mesta v centrálnej časti Francúzska. Známe hlavne suchými aromatickými bielymi vínami výlučne z odrody  Sauvignon blanc. Oblasť Sancerre je vhodná pre výrobu aromatických vín s príjemnou kyselinkou zásluhou hlavne vápencovou a štrkovitou pôdou. Vinohradnícka tradícia tu je zakorenená už po stáročia, pričom mnohé osobnosti Francúzskych dejín ospevujú kvalitu vín z oblasti okolo dediny Chavignol. Terajšia apelácia Sancerre AOC vznika ešte v roku 1936. V súčastnosti je v oblasti viac než 300 vinohradníkov / vinárov ktorý pokrývajú oblasť 16 obcí ktoré možu používať štatút AOC Sancerre.Terroir v Sancerre je rozdelený na tri hlavné časti a to podla podložia. 1. Oxfordský vápenec tiež ožnačovaný ako Caillottes / Griottes. 2.Kimmeridgianský vápenec a 3.Sliex tu známy aj ako pazúrik. 


Práve Silex je považovaný za najlepšie podložie a vyskytuje sa v najžiadenejších vinohradoch a to hlavne v obciach :Bannay, Saint-Satur, Ménétréol-sous-Sancerre, Thauvenay, a Vinon.Okrem  Sancerre AOC sa Silex nachádza v  Pouilly-Fume. Silex pomáha dotvárať vína odrody Sauvignon blanc ktoré sú extrémne harmonické, minerálne a majú veľký potenciál zrenia v flaši. Kimmeridgianský vápenec  je zemiešaninou vápenca a ílu, vo Francúzsku nazývaný aj argilo-calcaire, nachádza sa prevažne v oblasti okolo obcí Sancerre a Chavignol, kde sa dá najť fosílie ulitníkov a ustríc. Vina ktoré pochádzajú z tochto terroiru majú silnú minerálnu príchuť ktorá pripomína slanosť mora.Ak by Loira mala rovnakú klasifikáciu ako Brugundsko tak práve Chavignol by mal najviac vinohradov Grand cru. Vinohrady v Chavignole a Amigny sú extremne strmé čo neumožnuje používanie strojov na obrábanie.Najstrmšia časť sa volá Les Monts Damnés, odkial pochádzajú najplnšie vína. celej apelácie Sancerre. Další historický vinohrad Culs de Beaujeu o ktorom sú záznami od roku 1328,ktorý je o niečo chaldnejší ale zas produkuje vína s výraznou aromou tropického ovocia, ktorá je podporená silnou kyselinkou.Oxfordský vápenec má názov odvodený od geologického obdobia. Nachádza sa nižšie pod ubočím a pod vrstvou Kimmeridgianského vápeneca.Vína ktoré sú dopestované na oxfordskom vápenci má expresívny charakter kde dominujú citrusové plody ako limetky,citorny a pomaranče.Vo všeobecnosti sa dá povedaťže tieto vína sú určené aby boli skonzumované do 3 rokov od flašovania. Majú príjemnu kyselinku,harmonický charakter a jednoduché telo.Vhodné víno na každýdeň.Väčšinou sa Oxfordský vápenec nachádza v obciach Bué, Sainte-Gemme,Verdigny a Sury-en-Vaux.