Tento Moulin-à-Vent má granátovo-červenú farbu. Jeho elegantný nos ponúka kvetinové a čučoriedkové tóny. Ústa sú plné, okrúhle, veľmi elegantné s príchuťou červeného ovocia.
Charakteristika Gamay
Celým názvom Gamay Noir à Jus Blanc, je najznámejšia hlavne kvôli oconému charakteru vín z Beaujolais. Väčšina vín z tejto odrody sú priamočiare, ľahké svieže vína s malým obsahom trieslovín a sviežou kyselinou. Okrem Beaujolais sa výrazne presadzuje v Maconnais, kde tvorí väčšinu vín Macon Rouge. Mimo Burgundska sa dá nejsť na Loire kde sa používa na výrobu ľahkého ružového vína v apeláciách ako Saumur a Anjou.
Apelácia Moulin-a-Vent
Pomenovaný podľa mlynu ktorý sa nachádza na najvyššom mieste celej apelácie. Moulin a Vent je považovaná za Krála všetkých Cru v Beaujolais . Nachádza sa na samom severe oblasti regiónu, pričom susedí s ďalšími dvomi cru a to Fleurie a Chenas. Vína z Beaujolais sú vždy ľahké , svieže a neviazané s bohatou vôňou po kôstkovom alebo lesnom ovocí. Predstavujú svetový štandard pre vína ktoré majú nízky obsah trieslovín a sviežu kyselinku, za čo vďačia jedinečnej odrode Gamay. Najznámejšie pochádzajú z 10 obci ktoré tvoria najlepší terroir na samom juhu Burgundska. Všetkých 10 Cru : Brouilly, Chénas, Chiroubles, Cote de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à Vent, Régnié a Saint Amour.
Veterný mlyn (moulin) – stojaci vo výške 278 metrov, obklopený vinicami – je klasifikovaný ako historická pamiatka. Stelesňuje prestíž a hrdosť malého označenia, rozprestiera sa na území dvoch obcí a ťaží z homogénneho terroiru. Po niekoľkých rokoch sa vo vínach Moulin-à-Vent vyvinú arómy kosatca, zvädnutých ruží, korenia a zrelého ovocia s tónmi podrastu a hľuzoviek, čím sa získajú tanínové, štruktúrované vína. Keď sú mladšie, sú kvetinové a ovocné, s fialovou a čerešňovou vôňou. Na rozdiel od ostatných označení nehľadajte obec "Moulin-à-Vent" na mape, nenájdete ju! Vinice, ktoré produkujú toto označenie, sa totiž nachádzajú v obciach Romanèche-Thorins (71) a Chénas (69). Ale potom, odkiaľ pochádza toto meno?
Ponorte sa do srdca histórie vín Moulin-à-Vent, najjedinečnejšie ho Beaujolais cru...
Burgundsko / Bourgogone
Spolu s Bordeaux najznámejšia vinohradnícka oblasť vo Francúzsku. S rozlohou 30 000 hektárov viníc, produkuje ani nie 1/3 objemu čo Bordeaux. Celá oblasť sa dá rozdeliť do niekoľkých sub regiónov, v ktorých sa dorábajú vína s jedinečným charakterom. Cote d'Or ( Cote de Nuits a Cote de Beaune ), Cote Chalonnaise a Maconnais sa nachádzajú v centrálnej časti administratívneho regiónu Burgundsko. Chablis sa nachádza v departmente Yonne a má bližšie k Champagne ako k Beaune. Samostatnou časťou Burgundska je Beaujolais, ktoré patrí do departmentu Rhône-Alpes. Odrodová skladba v Burgundsku je naviazaná hlavne na 2 odrody a to Chardonnay a Pinot noir. Medzi vedľajšie odrody patria : Aligoté a Gamay. Mimo týchto najznámejších odrôd sa tu pestuje aj César a Sauvignon blanc.
Clasifikácia v Burgundsku
Existujú 4 kategórie ktoré sú priamo naviazané na vinohrad kde sa hrozno dopestuje
Grand Cru ( veľké cru )
Najlepšie polohy na pestovanie hrozna, 100% suroviny musí pochádzať z vinohradu ktorý je uvedený na etikete.
32 vinohradov ktoré môžu udávať názov s prívlastkom Grand Cru: Dedina Gevrey Chambertin má vinohrady : Le Chambertin, Chambertin Clos de Bèze, Mazis-Chambertin, Latricières-Chambertin, Ruchottes-Chambertin, Griottes-Chambertin, Chapelle-Chambertin a Charmes-Chambertin. Morey St. Denis má vinohrady : Clos.St-Denis, Bonnes Mares, Clos de la Roche, Clos des Lambrays a Clos de Tart. Chambolle Musigny má vinohrady : Musigny a Bonnes Mares. Vougeot má vinohrad : Clos du Vougeot. Vosne Romanée má vinohrady : Romanée-Conti, La Tâche, Richebourg, Romanée Saint-Vivant, Romanée a La Grande Rue . Flagey-Echézeaux má vinohrady : Echézeaux a Grands-Echézeaux. Chablis má vinohrady :Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos, Blanchot, Bougros a La Moutonne
Premier Cru ( prvé cru )
Celkom 585 vinohradov má štatút Premier cru, a tvoria necelých 18 % produkcie Brugundska.
Medzi najznámejšie patria : Gevrey Chambertin s vinohradmi: Clos St Jacques a Aux Combottes. Morey St. Denis s vinohradmy : Les Ruchots a La Bussière. Chambolle Musigny s vinohrady : Les Amoureuses a Les Beaux-Bruns. Vosne Romanée s vinohrady : Aux Raignots, Les Chaumes, Les Suchots, Aux Brûlées, Les Beaux Monts a Combe Brûlée. Nuits St Georges s vinohradmy : Les Cailles, Les Vaucrains, Les St Georges, Aux Murgers a Aux Boudots. Chablis s vinohradmy : Berdiot, Côte de Vaubarousse, Fourchaume, Les Fourneaux, Mont de Milieu, Montée de Tonnerre, Vaucoupin, Beauroy, Chaume de Talvat, Côte de Léchet, Côte de Jouan, Les Beauregards, Montmains, Vau de Vey, Vaillons, Vosgros a Vau Ligneau.
Village Appellacion
44 Apelácií môžu uvádzať názov obce na prednej etikete. Tvoria viac než 37% celej produkcie Burgundska. Najznámejšie sú Beaune, Chablis, Mersault a iné
Regionálne vína
Môžu niesť názov Bourgogne Blanc , Bourgogone Rouge , Bourgogne Rosé. Patrí sem aj Creémant de Bourgogone.
Maison Louis Latour
Rodina Latour je dlhodobo etablovaná v burgundskom obchode s vínom. Začínali ako pestovatelia viniča v dedine Aloxe-Corton už v 60. rokoch 18. storočia a v roku 1797 založili dnešný podnik Maison Louis Latour. Dnes sú jedným z najznámejších mien regiónu, ktorí vyrábajú vína z vlastnej 50-hektárovej domény na Côte d’Or a z hrozna a vína nakúpeného prostredníctvom negociačnej zložky podniku. Všetky svoje sudy vyrábajú aj vo svojej malej tradičnej bednárni v Savigny-Lès-Beaune. Spoločnosť je v rodinnom vlastníctve už 11 generácií a teraz ju vedie 7. osoba, ktorá prevzala meno Louis Latour. Schopne ho podporuje hlavný vinár Jean Charles Thomas a riaditeľ domény Christophe Deola. Rodina vždy čerpala zo svojich skúseností, ktoré nadobudli viac ako 220 rokov, a využila tento pohľad a dlhodobý pohľad na inovácie. Prvé príklady zahŕňajú prvé výsadby Chardonnay v Corton-Charlemagne po Phylloxere, rozvoj medzinárodných trhov v 60. rokoch 19. storočia a presadzovanie vín z Mâcon-Lugny od roku 1956. Medzi novšie inovácie patrí prijatie popredných trvalo udržateľných vinohradníckych postupov od 90. rokov 20. storočia, kúpa producenta Chablis Simonnet-Febvre v roku 2003 a potom producenta Beaujolais Henryho Fessyho v roku 2008.
Najväčší výrobca v v Burgundsku
Domaine Louis Latour pokrýva 48 hektárov viníc, od červených Grand Cru Chambertin a Romanée-Saint-Vivant na Côte de Nuits po biele Grand Cru Corton-Charlemagne a Chevalier-Montrachet na Côte de Beaune. V priebehu 19. storočia sa spoločnosť posilnila a vyvrcholila kúpou týchto výnimočných lokalít. Dnes vinice Louisa Latoura predstavujú najväčší holding viníc Grand Cru v Burgundsku. Pestré a rozmanité terroir Burgundska sú jedinečné a vlastnosti každého pozemku sú vyjadrené prostredníctvom vín jednej odrody. V Burgundsku sa naše červené vína vyrábajú z Pinot Noir a naše biele vína z Chardonnay. Hrozno sa zbiera ručne, hrozno Pinot noir sa triedi a zbavuje stopky, zatiaľ čo biele sa triedi a potom sa dostáva priamo do lisu.
Christophe Deola má na starosti Domaine Louis Latour od roku 2017. Enológ a inžinier prestížneho Agronomického inštitútu v Paríži Christophe Deola začal svoju kariéru ako enológ v Bordeaux na Château Phélan-Ségur. Potom nastúpil do Národného ústavu Poľnohospodársky výskum pred cestou do Tasmánie v Austrálii s cieľom vinifikovať vína z Piper's Brook Winery. Po práci pre rôzne burgundské domény nastúpil v roku 2011 do Maison Louis Latour ako technický riaditeľ a potom bol v roku 2017 vymenovaný za riaditeľa Domaine Louis Latour. Vášnivý, erudovaný a pedantný, jeho hľadanie dokonalosti je každodennou snahou, ktorej cieľom je vyrábať vína postava, jemnosť a elegancia. Od začiatku 90. rokov Maison Louis Latour aktívne praktizuje udržateľné vinohradníctvo a pracuje na ochrane ekosystémov a biodiverzity svojich viníc. Christophe Deola zdieľa túto víziu a aktívne sleduje a rozvíja prácu, ktorú už zaviedli jeho predchodcovia. V tomto duchu sa Maison Louis Latour rozhodol praktizovať tradičné vinohradnícke techniky pri starostlivosti o pôdu je nevyhnutné, aby vinič mohol rásť v najlepších podmienkach. Niekoľko príkladov nášho záväzku chrániť ekosystém je používanie krycích plodín medzi riadkami, výroba vlastného kompostu a alternatívne opatrenia na nechemickú kontrolu škodcov.
Inovácia je jadrom Maison Louis Latour od nášho založenia a dnes sme v popredí výskumu vína v Burgundsku. Náš výskum skúma vplyv pestovania viniča a výroby vína na klímu, životné prostredie a geologickú zložitosť každého pozemku a genetickú rozmanitosť viniča v našich vinohradoch. Od roku 1996 sú naše meteorologické stanice spravované v spolupráci s Univerzitou v Dijone, zhromaždené údaje nám umožnili prijímať lepšie rozhodnutia o riadení vinohradov. V posledných rokoch táto práca zašla ešte ďalej s iniciatívou s názvom „Paysage“de Corton'. Iniciatíva vychádza z práce, ktorú začal Maison Louis Latour a v roku 2009 sa stala združením s ďalšími pestovateľmi z dediny Aloxe Corton. Toto partnerstvo medzi pestovateľmi je jedinečné a snaží sa riešiť problémy erózie, odvodňovania v dedinských vinohradoch a realizuje projekty, ako je výsadba stromov a živých plotov a údržba včelích úľov na podporu biodiverzity.
Ušľachtilý terroir je ústredným prvkom skvelého vína, avšak na dosiahnutie tohto cieľa je nevyhnutná práca vysokokvalifikovaného tímu. V každej fáze je potrebná mimoriadna pozornosť venovaná detailom, aby sa zabezpečilo prijatie správnych rozhodnutí. To platí najmä pri prerezávaní a manažmente koruny.
Filozofia Domaine Louis Latour bola vždy taká maximalizovať kvalitu hrozna na výrobu skvelých vín; 90 % práce sa robí vo vinohradoch, ale zvyšných 10 % je kritických. Starostlivosť a pozornosť venovaná detailom v našich vinohradoch sa prenáša do nášho vinárstva, kde sa zaviazali k tradičným a manuálnym technikám. Všetky vína domaine sa vyrábajú v Aloxe-Cortone v krásnom Corton Grancey Cuverie.
Francúzske víno
Francúzsko, ktorému v nemalej miere pomáha nádych frankofílie medzi väčšinou milovníkov vína, sa napriek tomu môže pochváliť niektorými z najväčších vinárskych oblastí a referenčnými vínami na svete. Francúzsko, domov Bordeaux, Burgundska a Champagne, je pravdepodobne najdôležitejšou vinárskou krajinou na svete. Po stáročia vyrábala víno vo väčšom množstve – a údajne vyššej kvality – ako ktorýkoľvek iný národ. Víno je zakorenené vo francúzskej kultúre takmer na všetkých úrovniach spoločnosti; je to nápoj elity aj obyčajných ľudí a kľúčový symbol rímskeho katolicizmu, väčšinového náboženstva vo Francúzsku.
Trvalou príťažlivosťou francúzskeho vína však nie je nevyhnutne jeho objem alebo prestíž, ale skôr rozmanitosť dostupných štýlov. Preferencie spotrebiteľov sa v priebehu storočí zmenili a podporili vývoj nových štýlov vína z terénu a odrôd viniča, ktoré majú francúzski vinári k dispozícii. Červené, biele, ružové, sladké, suché, šumivé, opulentné, strohé, minerálne voňavé, ovocné – francúzske vinice vyrábajú vína, ktoré zodpovedajú každému z týchto deskriptorov.
Terroir a hrozno
Od žulových kopcov Beaujolais až po slávne kriedové svahy Chablis a štrky Médocu, miesta, na ktorých boli vybudované francúzske vinice, sa považujú za životne dôležité a sú jadrom konceptu terroir. Terroir regiónu určuje odrody viniča používané na výrobu tradičných vín. V časoch pred efektívnym pestovaním viniča pestovali vinohradníci všetko, čo najlepšie vyhovovalo miestnej pôde a podnebiu, pričom si vyberali z (často obmedzeného) výberu odrôd viniča, ktoré mali k dispozícii.
Vzťah medzi francúzskymi vinárskymi oblasťami a ich kľúčovými odrodami sa teda prirodzene vyvíjal počas mnohých storočí, čoho príkladom je úzky vzťah medzi Pinot Noir a Burgundsko. Tam, kde sa odroda používala vo viacerých regiónoch, prirodzene sa vyvinul aj štýl (štýly) vína, ktoré vyrába v každom z nich. Porovnajte napríklad rozdiel medzi Chardonnay v Champagne (svieže, kyslé, kyslé, šumivé) a v Mâcone (guľatejšie, zrelšie, bohatšie, tiché).
Klíma
Rozmanitosť francúzskeho vína je čiastočne spôsobená širokou škálou podnebia v krajine. Šampanské, jeho najsevernejšia oblasť, má jedno z najchladnejších podnebí na svete vinohradníctva – v ostrom kontraste s teplým a suchým údolím Rhôny vzdialeným 560 km na juhovýchode.
Bordeaux na juhozápade má prímorské podnebie silne ovplyvnené Atlantickým oceánom na západe a rôznymi riekami, ktoré sa vinú medzi jeho vinicami. Východné regióny ako Burgundsko a Alsasko majú ďaleko od akéhokoľvek oceánskeho vplyvu kontinentálne podnebie s teplými, suchými letami a chladnými zimami.
Na hlbokom juhu Francúzska sa Provensálsko a Languedoc-Roussillon tešia jednoznačne stredomorskému podnebiu, ktoré sa vyznačuje horúcimi letami a relatívne miernymi zimami. Juhozápad je však ovplyvnený stredomorským a atlantickým podnebím (je geografickým medzitým – často vyjadreným v štýle a zložení vín).
Topografia
Geológia a topografia skutočne zohrávajú rovnako dôležitú úlohu v rozmanitosti francúzskeho vína. Veľký počet nezávisle uznaných vinárskych oblastí a podoblastí v krajine odráža širokú škálu pôdnych typov – a krajiny, ktorá ich vytvorila.
Tie sa tiahnu od hôr a kopcov na východe, v ktorých sa nachádzajú regióny Savojsko a Jura (a ďalej na juh, menej známe IGP Alpes-Maritimes a Alpes-de-Haute-Provence) do nízko položených krajín na západe, vrátane dolného údolia Loiry (a ako Muscadet) a väčšieho regiónu Cognac južne od Loiry a severne od Bordeaux.
Každý región a pod región možno definovať podľa jeho osobitných zemepisných vlastností, ktoré zase vytvárajú špecifické vlastnosti vín, ktoré sa v ňom vyrábajú. Rovnako ako vo väčšine vinohradníckych oblastí, mnohé vinohradnícke oblasti nasledujú alebo susedia s aluviálnymi systémami a riekami, pričom kombinujú priaznivú geografiu a v minulosti aj obchodnú dopravu.Loira – najdlhšia francúzska rieka – nie je výnimkou, ktorá má pôvod na centrálnej náhornej plošine a vo viniciach Auvergne, preteká takzvanou Hornou Loirou (a jej vlajkovými loďami Sancerre a Pouilly-Fumé), potom sa stala údolím Loiry (Touraine a Anjou) a potom zahŕňa Muscadet a menšie Vendée-Poitou.
Dokonca aj na juhozápade je veľká časť významu Bordeaux spôsobená jeho polohou na pobreží, kde sa stalo základňou pre svojich susedov proti prúdu rieky, vrátane Bergerac na rieke Dordogne a Côtes de Duras (a niekoľko regiónov juhozápadného Francúzska) na Gironde.
Apelácie
Francúzsky apelačný systém bol vytvorený začiatkom 20. storočia a odvtedy bol napodobňovaný v mnohých ďalších krajinách. Tento zložitý systém právnych predpisov v konečnom dôsledku definuje každú vinársku oblasť a jej hranice a ukladá prísne pravidlá týkajúce sa vinárskych postupov.
Jej kľúčovými cieľmi sú ochrana názvov francúzskych vín a zaručenie kvality a pôvodu samotných výrobkov. Žiadna iná krajina nerozvinula svoj apelačný systém v takom rozsahu; od roku 2023 existovalo viac ako 350 kontrolovaných označení pod titulmi AOC a ďalších 75 titulov Vin de Pays/IGP.
Kľúčovým faktorom pri vývoji komplexnej, komplexnej kategorizácie francúzskych vínnych štýlov a úrovní kvality je ich samotný objem a rozmanitosť, ako je uvedené vyššie. Každý rok krajina vyprodukuje viac ako 50 miliónov hL vína (6500 miliónov štandardných fliaš) z približne 1,9 milióna akrov (775 000 ha) viníc.
Teplota servírovania | |
14‑16 °C | |
Výrobca | |
Louis Latour | |
Charakter | |
Ľahké / Svieže | |
Oblasť | |
Burgundsko | |
Zrecí potenciál | |
2-5 rokov |
Gamay Moulin-a-Vent Beaujolais Les Michelnos Louis Latour
- Výrobca: Louis Latour
- Kód produktu: 98765
- Dostupnosť: 12
Krátky popis
Apelácia Moulin-a-Vent je považovaná za krála všetkých Cru v Beaujolais . Nachádza sa na samom severe oblasti regionu, pričom susedí s dalšími dvomi cru a to Fleurie a Chenas. Vína z Beaujolais sú vždy ľahké , svieže a neviazané s bohatou vôňou po kvostkovom alebo lesnom ovocí. Predstavujú svetový štandart pre vína ktoré majú nízky obsah trieslovín a sviežu kyselinku, za čo vdačia jedinečnej odrode Gamay. Najznámejšie pochádzajú z 10 obci ktoré tvoria najlepší terroir na samom juhu Burgundska. Všetkých 10 Cru : Brouilly, Chénas, Chiroubles, Cote de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à Vent, Régnié a Saint Amour.-
19.30€
- Bez DPH: 16.08€
Súvisiace produkty
Štítky: Gamay, červené víno, Francuzsko, Francuzske vino