Intenzívna rubínová červeň, ktorá zrením získava granátové odlesky. Buket je jemný a trvácny, zrením sa dopĺňa o korenisté tóny. Medzi mnohými a komplexnými vnemami vystupuje harmonické lesné ovocie, posilnené o éterické drevo a sladké drievko. Víno má dobré suché telo, s dobre vyváženou kyselinkou. Jemné a trvácne taníny víno zaokrúhľujú. Dochuť je harmonická a dlhá
Najstaršie vinice na statku, situované na juhozápad,
Hrozno je zberané ručne, od konca septembra do polovice októbra. Po jemnom prešovaní nasleduje tradičná macerácia pri regulovanej teplote. Nasleduje malolaktická fermentácia. Víno zreje 24 mesiacov v dubových barikoch, malých barikoch a tonneau.
Fľašovanie prebieha počas letnej sezóny, po dvoch rokoch zrenia. Víno sa potom necháva ešte 6 mesiacov v pivnici pri regulovanej teplote.
Odroda Nebbiolo
Vyskytuje sa predovšetkým v troch klonoch - Lampia, Michet a Rosé . Vina z tejto odrody produkujú najznámejšie vína Piemontu ako sú Barolo, Barbaresco, Roero, Gattinara a Ghemme. Charakteristické pre Nebbiolo je že produkuje husté, vína s veľkým obsahom kyselín pri relatívne primeranom množstve alkoholu a dobrou štruktúrou trieslovín.
Zrením vína dosahujú komplexné arómu ktorá sa prejavuje ako lupene ruže, koža, lístie či v najlepších prípadov Hľuzovka.
Víno Barbaresco
Jedna z najväčších vinárskych oblastí Piemontu, Barbaresco, sa zriedka spomína bez odkazu na svojho suseda Barola. Obe patria medzi najlepšie prejavy hrozna Nebbiolo a tam, kde Barolo môže byť strohé a trieslovinové, Barbaresco môže byť jeho teplejším a prístupnejším kontrapunktom. Barbaresco je jedným z veľkých vín regiónu Piemont v severozápadnom Taliansku. Historicky sa volal Nebbiolo di Barbaresco a rakúsky generál Melas ho používal na oslavu svojho víťazstva nad Francúzmi v roku 1799. Až v polovici 19. storočia bolo víno, ktoré poznáme dnes, vinifikované do suchého štýlu. Táto aristokratická červená získala klasifikáciu DOCG v roku 1980.
Vinice Barbaresco
Jeho vinice sa nachádzajú v Langhe, na pravom brehu rieky Tanaro a rozprestierajú sa od oblasti severovýchodne od Alby až po obce Barbaresco, Neive a Treiso, ako aj časť obce San Rocco Senodelvio (kedysi súčasť obce Barbaresco, ale teraz časť Alby).
Vinič sa vo všeobecnosti pestuje na slínových pôdach bohatých na vápenec (podobne ako pôdy Tortonium v oblastiach Barolo a La Morra v Barole) na strmých "predalpínskych" kopcoch – čo je charakteristické pre región. Vinice sú situované tak, aby čo najlepšie "zabezpečili vhodné dozrievanie hrozna", čo v skutočnosti znamená, že väčšina vinohradníckych lokalít Barbaresco má určitú (ak nie celú) južnú expozíciu.
Barbaresco (podľa zákona) môže byť vyrobené iba z Nebbiolo. Dolcetto a Barbera sa tiež nachádzajú v pestovateľskej zóne, ale používajú sa na iné označenia vína.
Ochutnávka Barbaresca
Barbaresco sa vyrába z rovnakej odrody ako jeho slávnejší súrodenec Barolo a zdieľa svoj kultový status jedného z najlepších vín na svete. Medzi nimi je však niekoľko rozdielov. Barbaresco má mierne prímorské podnebie: teplejšie, suchšie a miernejšie ako jeho sused. To znamená, že jeho hrozno má tendenciu dozrievať skôr ako hrozno v Barole. Vďaka tomu sú vína menej trieslové a prístupnejšie v skoršom veku. Stále je tu však dostatok kyslosti a trieslovín, vďaka ktorým je táto červená hodná starnutia. Barbaresco sa vyznačuje bohatými, korenistými chuťami a parfumovanou sladkosťou a je považované za elegantnejšie a prístupnejšie ako jeho náprotivok, ktorým je robustnejšia a dlhšie trvajúca červená.
Vinohradnícke predpisy
Predpisy stanovujú, že vína Barbaresco a Barbaresco Riserva (s ďalšími geografickými zmienkami alebo bez nich - pozri nižšie) sa musia zbierať s minimálnym výnosom osem ton na hektár (3,3 tony na aker). Musí sa dosiahnuť minimálny potenciálny obsah alkoholu 12 percent. Vína Barbaresco a Barbaresco Riserva s názvom vinice (pred ktorým je názov "vigna") musia mať minimálny výnos 7,2 tony na hektár (2,9 tony na aker). Hrozno musí dozrieť na minimálny potenciálny obsah alkoholu 12,5 percenta. Predpisy o vinárstve
Vo vinárstve musia vína Barbaresco dozrievať minimálne 26 mesiacov (niečo vyše dvoch rokov), z toho minimálne deväť mesiacov v dube. Vína Barbaresco Riserva musia vo vinárstve dozrievať minimálne 50 mesiacov (niečo vyše štyroch rokov), opäť minimálne deväť mesiacov v dube.
V praxi sú však doby starnutia často o niečo dlhšie, pretože stanovené obdobia zrenia začínajú 1. novembra roku zberu. Uvádzanie vín na trh je tiež zakázané pred 1. januárom tri roky po zbere (v prípade štandardného Barbaresca) a 1. januárom päť rokov po zbere (Barbaresco Riserva).
Mnohí výrobcovia tiež dozrievajú vína podstatne dlhšie v dubových sudoch alebo barikoch a v tradičných dubových nádobách väčšieho formátu (často slavónsky dub "botti" ako sa vyskytuje v Barole), ako je stanovené v predpisoch. Všetky vína Barbaresco musia mať pri plnení do fliaš minimálny obsah alkoholu 12,5 percenta (objem alkoholu).
Ďalšie geografické zmienky
Možné ďalšie geografické zmienky o názve Barbaresco na etikete sú:
Albesani, Asili, Ausario, Balluri, Basarin, Bernadot, Bordini, Bricco di Neive, Bricco di Treiso, Bric Micca, Ca' Grossa, Canova, Cars, Casot, Castellizzano, Cavanna, Cole, Cottà, Currà, Faset, Fausoni, Ferrere, Gaia-Principe, Gallina, Garassino, Giacone, Giacosa, Manzola, Marcarini, Marcorino, Martinenga, Meruzzano, Montaribaldi, Montefico, Montersino, Montestefano, Muncagota, Nervo, Ovello, Paje', Pajore', Pora, Rabaja', Rabaja-Bas, Rio Sordo, Rivetti, Rizzi, Roccalini, Rocche Massalupo, Rombone, Roncaglie, Roncagliette, Ronchi, San Cristoforo, San Giuliano, San Stunet, Secondine, Serraboella, Serracapelli, Serragrilli, Starderi, Tre Stelle, Trifolera, Valeirano, Vallegrande a Vicenziana.
Alergény | |
Oxid siričitý | |
Krajina | |
Taliansko | |
Objem | |
0,75l | |
Podľa príležitosti | |
Archívne víno | |
Teplota servírovania | |
14‑16 °C | |
Zvyškový cukor | |
Suché | |
Charakter | |
Zamatové / Harmonické | |
Oblasť | |
Piemont | |
Klasifikácia | |
Denominazione di Origine Controllata e Garantita DOCG | |
Zrecí potenciál | |
5+ rokov | |
Víno a gastronómia | |
Červené mäso |
Barbaresco DOCG Nebbiolo Pasquale Pelissero
- Kód produktu: 0596
- Dostupnosť: Skladom
Krátky popis
Intenzívna rubínová červeň, ktorá zrením získava granátové odlesky. Buket je jemný a trvácny, zrením sa dopĺňa o korenisté tóny. Medzi mnohými a komplexnými vnemami vystupuje harmonické lesné ovocie, posilnené o éterické drevo a sladké drievko. Víno má dobré suché telo, s dobre vyváženou kyselinkou. Jemné a trvácne taníny víno zaokrúhľujú. Dochuť je harmonická a dlhá- 30.00€
-
20.00€
- Bez DPH: 16.67€
Štítky: Výpredaj vína, Barolo, Barbaresco, Nebbiolo, Piemont, Červné víno, Talianske víno