• Prosecco Superiore DI CARTIZZE Brut
Toto šumivé víno je slamovo žltej farby, ktorá je vynikajúca vďaka integrácií "perlenia" bublín. Vôňa je dobre vyvážená, s tónmi jablka, hrušky, broskyňe, medu, citrusových plodov a divokých kvetín. Chuť je harmonická,  elegantná a má arómu sviežosti.


 

Valdobbiadene Prosecco di Cartizze je  šumivé víno, ktoré  najlepšie vyjadruje

charakteristiky sviežosti, ak sú spotrebované v roku po vinobraní.

Ak je dobre zachované, bude sa víno vyvíjať a to aj v prípade že stratí časť svojej

kvetinovej ovocnej vôňe čím  získáva jedinečné zloženie vône a

chutí.

Obsah Alkoholu: 11,5%

O vinárstve 
Založené v roku 2007, vinárstvo Terre di San Venanzio Fortunato bolo pomenované podľa jednej z najznámejších osobností celej oblasti Valdobbiadene. Biskup od  Poitiers. Celým  svojím menom Venanzio Onorio Clemenziano Fortunato , sa narodil v samom srdci produkcie Prosecca v meste Valdobbiadene a tak ako sa aj venoval cirkvi, rovnaké úsilie venoval osvete o pestovaní  viniča. Česť jeho pamiatke nesie aj meno Fortunato v názve vinárstva. Väčšina vín vinárstva Terre di San Venanzio Fortunato je klasifikovaná ako Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG v podobách ako Brut, Extra Dry, Dry Vintage, Superiore di Cartizze.
Od roku 2015 bola uvedená nová variácia v podobe Brut Demi Long

Proces výroby je podrobený šetrnému spracovaniu hrozna Glera ( Prosecco)  a 10% produkcie muštu sa oddeluje aby bola zvýšená kvalita konečného šumivého vína. 

Zakladatelka vinársva Monica Ganz pochádza priamo z blízskosti Valdobbiadene a celý život pracovala vo vinárskom premysle. Niekoľko rokov bola hlavým sekretariátom združenia Strada del Proseccoand Vini dei Colli Conegliano Valdobbiadene
Enolog vinárstva Luca Antiga, sa podiela na výrobe od roku 2014.


Oblasť Cartizze je hodnotená ako najlepší terroir pre výrobu šumivých prémiových vín  odrody Glerra - Prosecco.  S rozlohou necelých 107 hektárov je unikátna v polohe ktorá tvorí strmý amfiteáter. Vínič je tu pestovaný na terasách čo prospieva ideálnemu vyzretiu hrozna. Nikde inde v celej oblasti Valdobbiadene sa nestretávajú 4 najpodstatnejšie faktory pre výrobu prémiových vín. Vďaka svojej oreintácii a sklonu majú vinice v Cartizze najlepší prístup k slnečnému svitu. Poloha orientovaná na  severo- východ zabespečuje dostatočné prúdenie vzduchu čo limituje vznik chorôb z nadmernej vlhkosti ako je napríklad múčnatka či hniloba. Dalšiou výhodou je že v oblasti sa nachádazjú najlepšie pôdne druhy ( bohaté na Possatium, Dusík , Fosfor Vápnik a Magnézium ) na pestovanie bieleho hrozna , ktoré sú schopné dostatočne odvodniť vinicu v prípade nadmernej zrážkovej činnosti. Teplotné rozdiely medzi dňom a nocou dokážu vytvoriť dostatočne vyzretého hrozno s vyskokým obsahom kyselín



Klasifikácia Šumiých Vín Prosecco 

Celá produkcia Šumivých s označením Prosecco sa dá rozdeliť do 5 kvalitatívných stupňov.
Prosecco DOC - Oblasť sa nachádza na severo-východe Talianska, zasahuje do 5  provincí v regione Veneto - Treviso, Venice, Vicenza, Padua, Belluno a 4 provincí v regione  Friuli Venezia Giulia - Gorizia, Pordenone, Trieste and Udine
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG - Menšia oblasť ktorá sa nachádza medzi pahorkami Valdobbiadene a Conegliano.
Colli Asolani DOCG - Veľmi malá oblasť ktorá sa nachádza na protilahlom brehu rieky Piave. 
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG  - Názov RIVE vyjadruje že vinohrady sa tu nachádzajú na strmých svahoch.Väčšina vín Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG sa flašujú ako samostatné vinohrady . 
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG - Najmenšia a najprestíznejšia oblasť, s rozlohou necelých 107 hekárov ležiaca medzi vrchmi  San Pietro di Barbozza,Santo Stefano a Saccol.
Už od roku 1969 má svoje osobitné postavenie ktoré určuje najnižší hekárový výnos. 


Talianske víno

Od hmlistých, sviežich kopcov na severe cez slnkom zaliate kopce Toskánska, UmbrieMarche a Abruzza až po južné krajiny ApúliaKalábria a Basilicata, pričom nezabúdame na ostrovy Sicília SardíniaTaliansko je domovom obrovského množstva vín, regiónov, odrôd viniča a štýlov vína.


Domov ChiantiBaroloProseccoValpolicella, Soave, Orvieto, Etna v Taliansku má bohaté a rozmanité vinárske dedičstvo siahajúce viac ako štyritisíc rokov dozadu. Taliansko, známe svojou ohromujúcou rozmanitosťou odrôd hrozna a štýlov vína, je významné aj obrovským objemom vína, ktoré vyrába: niečo vyše 5,6 miliardy litrov (približne 1,5 miliardy amerických galónov) v roku 2018 zo 695 000 hektárov (1,7 milióna akrov) viníc. V tomto smere mu konkurujú len Francúzsko a Španielsko a v roku 2018 krajina vyrobila zhruba 19 percent svetových vín. Správa a predaj takého rozsiahleho portfólia vín nie je ľahká úloha, najmä na dnešnom vysoko konkurenčnom trhu s vínom. Systém klasifikácie a označovania vín talianskej vlády používa štvorstupňovú hierarchiu kvality pozostávajúcu z viac ako 500 titulov DOCG, DOC/DOP a IGT. Pozrite si talianske etikety na víno.


Taliansko je rozdelené na 20 administratívnych regiónov, z ktorých všetky produkujú víno a všetky obsahujú niekoľko vinárskych oblastí. Najvýznamnejšie, keď sa vezme do úvahy kvalita aj kvantita, sú Toskánsko, Piemont a Benátsko. 


Talianske odrody hrozna

Talianske vinice sú domovom viac ako 2 000 odrôd viniča, z ktorých mnohé sú na pokraji vyhynutia. Najbezpečnejšie a najznámejšie talianske hrozno sú Sangiovese, Barbera, NebbioloMontepulciano a Pinot Grigio (aj keď technicky je to druhé viac francúzske ako talianske).


Talianske vinárske oblasti

Každý región má svoje vlajkové vinárske štýly. Niektoré sú známe tým, že sa vyrábajú vo veľkých objemoch a nájdete ich po celom svete, iné vďaka svojej trvalo vysokej kvalite.


Vinárske oblasti severného Talianska

Podobne aj obrovská produkcia Benátska (región vyrobil viac ako jednu miliardu litrov vína v roku 2021) Prosecca, Soave, Valpolicella a odrodového Pinot Grigio len málo zvyšuje jeho povesť ako kvalitnej vinárskej oblasti, a napriek tomu produkuje jedno z najbohatších a najlepších vín na svete: Amarone della Valpolicella. Na samom severovýchode Friuli označuje nielen nejasnú hranicu medzi Talianskom a krajinami Slovinska a Rakúska, ale hostí aj vysokokvalitný, často odrodovo označený vinársky priemysel spolu s kultovejšou vinárskou scénou s minimálnymi zásahmi ako Collio Goriziano na hraniciach so Slovinskom. Alpské Trentino a Valle d'Aosta sú podobné (hoci produkcia vína v údolí Aosty je nepatrných 2,1 milióna litrov ročne – najmenší región v krajine), s kultúrnymi a vinárskymi vplyvmi spoza hraníc v Rakúsku a Švajčiarsku, ako aj s kultovými fanúšikmi. Medzi týmito dvoma by Piemont nemal potrebovať predstavovať (ako malebný domov Barola, Barbaresca a Moscato d'Asti, okrem iného, by bolo ťažké prehliadnuť vo väčšine vinoték a zoznamov), zatiaľ čo Lombardia má teraz dobre zavedenú povesť šumivých vín, predovšetkým vďaka globálnemu bohatstvu Franciacorty ovplyvnenej šampanským. Aj keď sa zdá, že Ligúria má všetko – celý rad zaujímavých odrôd viniča (vrátane Vermentina, ktoré sa nachádza pozdĺž pobrežia Stredozemného mora až po Francúzsko), dramatickú a veľmi sugestívnu pobrežnú scenériu a produkciu v malom meradle – mimo domáceho trhu sa vyskytuje len zriedka. Emilia-Romagna medzitým ešte neprežila šťastie kedysi obľúbených šumivých vín Lambrusco (hoci štýl šumivého červeného vína zažíva v niektorých kruhoch niečo ako oživenie), napriek tomu, že vyrába celý rad vín, ktoré si zaslúžia väčšiu pozornosť.  


Vinárske oblasti stredného Talianska

Toskánsko je talianskym plagátovým dieťaťom. Známy svojimi zvlnenými kopcami, strechami z terakotových škridiel, cyprusovými cestami lemovanými stromami a samozrejme všeobecným Chianti. Medzi oddanými milovníkmi vína sú však viac uznávané jeho Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano - ako aj Chianti Classico.


Tým to nekončí. Región sa môže pochváliť aj pobrežným podnebím Maremma a Bolgheri, slanými bielymi Vernaccia di San Gimignano a orieškovým, oxidačným, sladkým Vin Santosom, ktorý sa vyrába v Toskánsku. Dokonca aj celoregionálny titul Toscana IGT sa stal synonymom pre vysokokvalitné vína vyrábané z "medzinárodných" odrôd, ako sú Merlot a/alebo Cabernet Sauvignon (niekedy v kombinácii s tradičným Sangiovese).


Na juhu sú Umbria a Lazio pravdepodobne najznámejšie pre svoje kedysi bežne sa vyskytujúce biele vínaOrvieto a Frascati (v uvedenom poradí). Obe však ponúkajú podstatne väčší záujem pre zvedavcov, vrátane fantasticky pomenovaného Est! Est!! Est!!! di Montefiascone DOC/DOP titul.


Na druhej strane Apenín sú Marche a Abruzzo otočené k Jadranu a môžu sa pochváliť rovnakou malebnou scenériou ako Toskánsko. Vlajkovou loďou vín Marche sú nepochybne bylinné a orieškové biele vína Verdicchio dei Castelli di Jesi, zatiaľ čo Abruzzo Montepulciano d'Abruzzo sa zdá byť takým veľkým počtom fanúšikov, pretože trpí opakovanými pripomienkami, ktoré si netreba zamieňať s Vino Nobile di Montepulciano.


Vinárske oblasti južného Talianska

Južne od Abruzza sa nachádza malý, kopcovitý región Molise (a jeho vlajková loď vína Biferno vyrábané v kopcoch vo vnútrozemí od pobrežia). Za tým je päta Talianska a slnkom zaliata krajina Apúlia – talianska "päta". Na tomto ďalekom juhu vďačia odrody viniča (a následne aj vína) za veľa starodávnym trans jadranským spojeniam s Gréckom a Balkánom, ktoré často produkujú hlboké, trieslovinové, aromatické a chutné červené vína, ktoré zahŕňajú Aglianicos z Basilicaty a Kampánie, Gaglioppos z KalábrieNegroamaro a Primitivo z Apúlie.


Hlboko sfarbený, aromatický, silný a chutný fenomén červeného hrozna dokonca prechádza cez Messinský prieliv na Sicíliu, kde vládne Nero d'Avola (napriek tomu, že ostrov sa môže pochváliť množstvom fascinujúcich červených a bielych odrôd vrátane Frappato, Grillo, Nerello Mascalese a Zibibbo). Ostrov sa môže pochváliť aj vysokohorským, veľmi módnym regiónom na svahoch sopky Etna. Nakoniec, Sardínia leží na západe krajiny ako križovatka stredomorských vplyvov, plne zahŕňajúca Grenache, ktorý je tu známy ako Cannonau. Je to pravdepodobne staroveký španielsky import, rovnako ako Carignano (Carignan) – tiež široko vysadený – hoci bieli Vermentino pravdepodobne prišiel na ostrov cez Korziku (alebo priamo z Ligúrie).


Všetky talianske odrody viniča, známe alebo nie, čelia vážnej konkurencii známejších francúzskych odrôd, ako sú Cabernet SauvignonMerlotChardonnay a Sauvignon Blanc. Toto medzinárodne populárne hrozno sa pestuje v čoraz väčšom počte po celom Taliansku a s vysokou úspešnosťou. Niektoré z najlepších a najdrahších talianskych vín sa vyrábajú z týchto "zahraničných" odrôd. Zjavným príkladom je Super Tuscan Sassicaia od Bolgheri, ktorý sa vyrába prevažne z Cabernet Sauvignon s približne 15 percentami Cabernet Franc.

Geografia a podnebie Talianska

Taliansko je na mape nezameniteľné so svojím ikonickým tvarom podobným topánkam. V skutočnosti jeden obrovský polostrov vyčnievajúci do Stredozemného mora, krajina sa tiahne severozápadne-juhovýchodne v dĺžke 1 100 kilometrov (700 míľ) pozdĺž silnej, strmej chrbtice tvorenej Apeninskými horami. Na jeho západnej strane, v Tyrhénskom mori, ležia jeho dva ostrovné regióny, Sicília a Sardínia. Je ťažké nejakým užitočným spôsobom zhrnúť podnebie takej dlhej a topograficky rozmanitej krajiny. Vinice sú tu vysadené kdekoľvek od hladiny mora vo východnej Emilii-Romagni až po približne 1 300 metrov (4 200 stôp) v alpskom údolí Aosta. Zemepisná šírka je tu tiež kľúčovým faktorom; na 46° severnej šírky leží severná oblasť Alto Adige celých 11 stupňov severne od Pantellerie, takže je asi 1 100 km ďalej od tepla rovníka.




Alergény
Oxid siričitý
Apelácia
Prosecco Cartizze Superiore Valdobbiadene DOCG
Farba
Biele
Objem
0,75l
Teplota servírovania
8-10°C
Zvyškový cukor
Brut
Oblasť
Veneto
Klasifikácia
Denominazione di Origine Controllata e Garantita DOCG
Zrecí potenciál
2-5 rokov
Víno a gastronómia
Aperitív

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie

Prosecco Superiore DI CARTIZZE Brut

Krátky popis

Suché, šumivé víno, odroda: 100% Prosecco Superiore di Cartizze, krajina: Taliansko, oblasť: Valdobbiadene D.O.C.G., výrobca: San Venanzio, objem 0,75 l
  • 31.99€

  • Bez DPH: 26.66€

  • 6 alebo viac 29.99€

Štítky: Prosecco, Superiore, Brut, DOCG, Veneto, Glera, Valdobbiadene, Cartizze, Extra Dry, Friuli, Venezia, Giulia,