Blog

Nový set vín z Toskánska

Nový set vín z Toskánska

Carpineto 


Založené v roku 1967, vinárstvo Carpineto sa snaží obnoviť sálu Toskánskeho regionu. Za zrodom nedného z najlepších podnikov v celej oblasti stoja Giovanni Carlo Saccheti  a Antonio Mario Zaccheo. V súčastnosti sa vína exportujú do viac ako 70 krajín po celom svete. 


Toskánsko 


Nachádza sa v stednej časti Talianska. Po Pimonte , Toskánsko má druhý najväčší počet vín označených DOCG  a DOC. Hlavnou odrodou je Sangiovese, ktorá sa používa na väčšinu vín DOCG ako napríklad Chianti, Brunello di Montalcino , Vino Nobile di Montepulciano alebo Super Toskánske vína. Nemenej podstatné sú francúzske odrody ako napríklad Merlot a Cebernet Sauvignon ktoré spolu so Sangiovese tvoria hlavú zložku vín IGP Toscana. Necelých 15 % produkcie tvoria biele a ružové vína. Dominantnou odrodou pre biele / bianco je Trebbiano. Ostané biele odrody sú prevažne medzinárodne uznávané ako napríklad : Chardonnay,Sauvignon blanc a Viognier.   




Brunello di Montalcino DOCG 

Je jedno z najprestížnejších Talianských vín odrody Brunello - miestneho klonu Sangiovese. Celá oblasť leží v regióne Siena .Vína by mali byť tak plné drsných trieslovín, že musia zrieť aspin 7 rokov. Vína sú typicky plné ovocia, kotré sa rozvinie do komplexnej štruktúry, s dymovo - korenistovou linkou. S hrejivím až slivkovo ovocním záverom.  Minimálny obsah alkoholu 12,5 % zabespečuje že víno sa vyrába z dostatočne prezretého hrozna. Pričom sa može dostať na trh až po prvom Januári po šiestom roku od zberu. Každé Brunello di Montalcino DOCG musí zrieť minimálne 2 roky v drevených sudoch. 


Chianti Classico DOCG 

Víno označené Chianti Classico DOCG musia byť minimálne 80% odrody Sangiovese, plus 20% ostatné modré muštové odrody ako Caniolo a Coloriono, Cabernet Sauvignon alebo Merlot. Používanie bieleho hrozna je zakázané od roku 2006. Hrozno musí pochádzať z jednej alebo viacerých zo 7 obcí regionu Toskánska: Barberino Val d’Elsa, Castellina in Chianti, Castelnuovo Berardenga, Gaiole in Chianti, Greve in Chianti, Poggibonsi, Radda in Chianti, San Casciano Val di Pesa a Tavernelle Val di Pes.


Chianti Classico DOCG je v 3 podobách : Chianti Classico Annata DOCG ktorá musica zrieť 12 mesiacov. Chianti Classico Riserva DOCG ktorá musí zrieť 24 mesiacov a Chianti Classico Gran Selezione DOCG ktoré musia zrieť 30 mesiacov. 


Vino Nobile di Montepulciano DOCG 

Popri Chianti a Montalcine patri medzi hlavné DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita Toskánska . Od roku 1966 bola oblasť zaradená do DOC a až v roku 1980 dostala na vrchol klasifikácie Talianských vín. Aplácia je výhradne pre červené vína, pričom minimálne 70% musí tvoriť Sangiovese, ktorá je tu známa aj ako Prugnolo Gentile. Riserva musí zrieť minimálne 3 roky, z toho 1 rok v sude  a 6 mesiacov vo flaši.