Intenzívna fialovo rubínová farba. Extraktívna vôňa plná prezretého ovocia, čokolády a korenia. Plné telo, s ovocným charakterom a sladkými trieslovinami. Víno je cuvée odrôd Syrah, Mourvèdre a Grenache noir. Pôvod hrozna je z mužného Francúzska z apelácie AOC Languedoc. CLOS DES MÛRES je názov vinohradu ktorý sa nachádza v obci Montagnac. Priemerný vek viniča je 25 - 45 rokov. Víno vyzrievalo v dubových sudoch.
Obsah alkoholu : 14,50%
Potenciál zrenia : až 10 rokov.
Grenache noir ( Garnacha Tinta, Garnatxa, Lladoner, Tinto Aragones, Cannonau, Alicante, Granaccia, Tocai Rosso)
Odroda modrá muštová odroda ktorá je rozšírená po celom svete, predovšetkým vo Francúzsku, Portugalsku, Taliansku, Španielsku, USA a Austrálii. Nenáročná na polohu a odolná voči extrémnemu teplu je najpoužívanejšia na výrobu ovocných vín s relatívne vysokým obsahom alkoholu, nízkej kyseline a s harmonickými trieslovinami. Čisto odrodové vína majú ovocnú vôňu po lesnom ovocí ako napríklad : černice, maliny a ostružiny. Prémiové vína môžu mať arómu aj po orientálnom korení, káve a tabaku. Pôvod odrody je neznámy ale je považovaná za jednu z najstarších odrôd ktoré poznáme. Prešla niekoľkými mutáciami takže môžem sa stretnúť s nekonečným počtom variácií, najznámejšie sú
Grenache blanc, gris,rosé alebo aj Rioja. Najpodstatnejšie oblasti na pestovanie sú predovšetkým v južnej časti Rhôny: Gigondas, Côte du Rhône a Chateauneuf-du-Pape.
Mourvèdre (Monastrell, Mataro)
Známa predovšetkým z juhu Španielska , kde je hlavnou odrodou pre červené vína z apelácii Alicante, Almansa, Costers del Segre, Jumilla, Penedés, Valencia a Yecla. Vo Francúzsku ju poznajú hlavne ako Mourvede ( Provensálsko ) , Catalan ( Rhôna ) , Balzac Noir ( Južná čast Rhony ) . V novom svete dominuje hlavne v Austrálii v oblasti Barossa Valley kde je fľašovaná ako Mataro . Tejto odrode prospievajú teplé oblasti Stredomoria kde dosahuje optimálnu vyzretosť. Vína z odrody Monastrell / Mourvèdre sú vždy plné s vôňou prezretého lesného ovocia , korenia a bylinek.
Oblasť Languedoc-Roussillon
Languedoc-Roussillon nie je oficiálnou apeláciou ale skôr komerčným názvom pre oblasť nachádzajúcu sa na juhozápade Francúzska. Na východe oblasť začína pri meste Nimes a končí až pri hraniciach so Španielskom. Celá oblasť má veľa apelácii so štatútom AOC medzi ktoré najznanejšie patria :Minervois , Banylus, Maury,Saint-Chinian a Languedoc. Languedoc a Roussillon sú dve rozličné oblasti, ktoré sa dajú rozlíšiť geograficky a aj kultúrne. Kým Languedoc je celý prepojený s Francúzskom, Roussillon je historicky naviazaný na Španielsko a blízke Katalánsko. Celá oblasť môže byť zahrnutá do jednotnej apelácie Pays d'Oc IGP, pričom je jedno či sa vinohrad nachádza v Languedocu alebo v Roussillone.Ak je čisto v administratívne oblasti Rousillone môžu byť vína zaradené do IGP Côtes Catalanes. Naopak apelácia Languedoc AOP, vznikla ako premenovanie niekdajšej Côteaux du Languedoc. Pričom. do celej apelácii sú zahrnuté podoblasti : Hérault, La Clape a Quatourze v regióne Aude.
Jean Claude Mas
Francúzske víno
Francúzsko, ktorému v nemalej miere pomáha nádych frankofílie medzi väčšinou milovníkov vína, sa napriek tomu môže pochváliť niektorými z najväčších vinárskych oblastí a referenčnými vínami na svete. Francúzsko, domov Bordeaux, Burgundska a Champagne, je pravdepodobne najdôležitejšou vinárskou krajinou na svete. Po stáročia vyrábala víno vo väčšom množstve – a údajne vyššej kvality – ako ktorýkoľvek iný národ. Víno je zakorenené vo francúzskej kultúre takmer na všetkých úrovniach spoločnosti; je to nápoj elity aj obyčajných ľudí a kľúčový symbol rímskeho katolicizmu, väčšinového náboženstva vo Francúzsku.
Trvalou príťažlivosťou francúzskeho vína však nie je nevyhnutne jeho objem alebo prestíž, ale skôr rozmanitosť dostupných štýlov. Preferencie spotrebiteľov sa v priebehu storočí zmenili a podporili vývoj nových štýlov vína z terénu a odrôd viniča, ktoré majú francúzski vinári k dispozícii. Červené, biele, ružové, sladké, suché, šumivé, opulentné, strohé, minerálne voňavé, ovocné – francúzske vinice vyrábajú vína, ktoré zodpovedajú každému z týchto deskriptorov.
Terroir a hrozno
Od žulových kopcov Beaujolais až po slávne kriedové svahy Chablis a štrky Médocu, miesta, na ktorých boli vybudované francúzske vinice, sa považujú za životne dôležité a sú jadrom konceptu terroir. Terroir regiónu určuje odrody viniča používané na výrobu tradičných vín. V časoch pred efektívnym pestovaním viniča pestovali vinohradníci všetko, čo najlepšie vyhovovalo miestnej pôde a podnebiu, pričom si vyberali z (často obmedzeného) výberu odrôd viniča, ktoré mali k dispozícii.
Vzťah medzi francúzskymi vinárskymi oblasťami a ich kľúčovými odrodami sa teda prirodzene vyvíjal počas mnohých storočí, čoho príkladom je úzky vzťah medzi Pinot Noir a Burgundsko. Tam, kde sa odroda používala vo viacerých regiónoch, prirodzene sa vyvinul aj štýl (štýly) vína, ktoré vyrába v každom z nich. Porovnajte napríklad rozdiel medzi Chardonnay v Champagne (svieže, kyslé, kyslé, šumivé) a v Mâcone (guľatejšie, zrelšie, bohatšie, tiché).
Klíma
Rozmanitosť francúzskeho vína je čiastočne spôsobená širokou škálou podnebia v krajine. Šampanské, jeho najsevernejšia oblasť, má jedno z najchladnejších podnebí na svete vinohradníctva – v ostrom kontraste s teplým a suchým údolím Rhôny vzdialeným 560 km na juhovýchode.
Bordeaux na juhozápade má prímorské podnebie silne ovplyvnené Atlantickým oceánom na západe a rôznymi riekami, ktoré sa vinú medzi jeho vinicami. Východné regióny ako Burgundsko a Alsasko majú ďaleko od akéhokoľvek oceánskeho vplyvu kontinentálne podnebie s teplými, suchými letami a chladnými zimami.
Na hlbokom juhu Francúzska sa Provensálsko a Languedoc-Roussillon tešia jednoznačne stredomorskému podnebiu, ktoré sa vyznačuje horúcimi letami a relatívne miernymi zimami. Juhozápad je však ovplyvnený stredomorským a atlantickým podnebím (je geografickým medzitým – často vyjadreným v štýle a zložení vín).
Topografia
Geológia a topografia skutočne zohrávajú rovnako dôležitú úlohu v rozmanitosti francúzskeho vína. Veľký počet nezávisle uznaných vinárskych oblastí a podoblastí v krajine odráža širokú škálu pôdnych typov – a krajiny, ktorá ich vytvorila.
Tie sa tiahnu od hôr a kopcov na východe, v ktorých sa nachádzajú regióny Savojsko a Jura (a ďalej na juh, menej známe IGP Alpes-Maritimes a Alpes-de-Haute-Provence) do nízko položených krajín na západe, vrátane dolného údolia Loiry (a ako Muscadet) a väčšieho regiónu Cognac južne od Loiry a severne od Bordeaux.
Každý región a pod región možno definovať podľa jeho osobitných zemepisných vlastností, ktoré zase vytvárajú špecifické vlastnosti vín, ktoré sa v ňom vyrábajú. Rovnako ako vo väčšine vinohradníckych oblastí, mnohé vinohradnícke oblasti nasledujú alebo susedia s aluviálnymi systémami a riekami, pričom kombinujú priaznivú geografiu a v minulosti aj obchodnú dopravu.Loira – najdlhšia francúzska rieka – nie je výnimkou, ktorá má pôvod na centrálnej náhornej plošine a vo viniciach Auvergne, preteká takzvanou Hornou Loirou (a jej vlajkovými loďami Sancerre a Pouilly-Fumé), potom sa stala údolím Loiry (Touraine a Anjou) a potom zahŕňa Muscadet a menšie Vendée-Poitou.
Dokonca aj na juhozápade je veľká časť významu Bordeaux spôsobená jeho polohou na pobreží, kde sa stalo základňou pre svojich susedov proti prúdu rieky, vrátane Bergerac na rieke Dordogne a Côtes de Duras (a niekoľko regiónov juhozápadného Francúzska) na Gironde.
Apelácie
Francúzsky apelačný systém bol vytvorený začiatkom 20. storočia a odvtedy bol napodobňovaný v mnohých ďalších krajinách. Tento zložitý systém právnych predpisov v konečnom dôsledku definuje každú vinársku oblasť a jej hranice a ukladá prísne pravidlá týkajúce sa vinárskych postupov.
Jej kľúčovými cieľmi sú ochrana názvov francúzskych vín a zaručenie kvality a pôvodu samotných výrobkov. Žiadna iná krajina nerozvinula svoj apelačný systém v takom rozsahu; od roku 2023 existovalo viac ako 350 kontrolovaných označení pod titulmi AOC a ďalších 75 titulov Vin de Pays/IGP.
Kľúčovým faktorom pri vývoji komplexnej, komplexnej kategorizácie francúzskych vínnych štýlov a úrovní kvality je ich samotný objem a rozmanitosť, ako je uvedené vyššie. Každý rok krajina vyprodukuje viac ako 50 miliónov hL vína (6500 miliónov štandardných fliaš) z približne 1,9 milióna akrov (775 000 ha) viníc.
Objem | |
0,75l | |
Odroda | |
Cuvée | |
Syrah / Shiraz | |
Ročník | |
2018 | |
Teplota servírovania | |
16‑18 °C | |
Zvyškový cukor | |
Suché | |
Charakter | |
Plné / Tažké | |
Oblasť | |
Languedoc | |
Zrecí potenciál | |
5+ rokov | |
Víno a gastronómia | |
Červené mäso |
CHÂTEAU PAUL MAS "CLOS DES MÛRES" 2018
- Výrobca: Jean Claude Mas
- Kód produktu: 45678
- Dostupnosť: 3
Krátky popis
Intenzívna filalovo rubínova farba. Extraktívna vôňa plná prezretého ovocia, čokolády a korenia.Plné telo, s ovocným charakterom a sladkými trieslovinami.Víno je cuvée odrôd Syrah, Mourvèdre a Grenache noir. Pôvod hrozna je z mužného Francúzska z apelácie AOC Languedoc. Obsah alkoholu : 14,50% Potenciál zrenia : až 10 rokov.-
19.70€
- Bez DPH: 16.42€
Súvisiace produkty
Štítky: Červené víno, Syrah, Mourvèdre, Grenache noir, Languedoc, Francúzske víno, Červené víno, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot, Malbec