• CHÂTEAU PAUL MAS "CLOS DES MÛRES" 2018

Intenzívna fialovo rubínová farba. Extraktívna vôňa plná prezretého ovocia, čokolády a korenia. Plné telo, s ovocným charakterom a sladkými trieslovinami. Víno je cuvée odrôd Syrah, Mourvèdre a Grenache noir. Pôvod hrozna je z mužného Francúzska z apelácie AOC LanguedocCLOS DES MÛRES je názov vinohradu ktorý sa nachádza v obci Montagnac. Priemerný vek viniča je 25 - 45 rokov. Víno vyzrievalo v dubových sudoch.

Obsah alkoholu : 14,50%

Potenciál zrenia : až 10 rokov. 

Ocenenia:
90 bodov Wine Enthusiast

Syrah ( Shiraz, Hermitage, Antourenein noir, Candive, Entournerein, Hignin noir, Marsanne noir ) 
Modrá muštová odrôd, ktorá je rozšírená po celom svete. Najznámejšie vína pochádzajú z údolia Rhôny. Na severe Rhôny sa Syrah používa do Cuvée s Viognierom pri Apelácii Côte Rôtie, Cornas alebo ako Hermitage. Víno ma intenzívnu, fialovo-rubínovú farbu , plné telo a ovocný charakterSyrah ma menší obsah trieslovin ako Cabernet Sauvignon takže nepotrebuje dlhodobé vyzrievanie vo fľaši alebo kupážovanie s inými odrodami. Podľa terroiru sa aromatický profil môže meniť a pri vínach zo starého sveta sa vyskytujú animálne tony ako koža, mäso alebo aj slanina. Výnimočné vína prechádzajú školením v dreve čo podporuje komplexnosť vína o dymový charakter. Vína z nového sveta ako Austrália alebo Argentína sú plné prezretého lesného ovocia a čokolády. 

Grenache noir ( Garnacha Tinta, Garnatxa, Lladoner, Tinto Aragones, Cannonau, Alicante, Granaccia, Tocai Rosso) 

Odroda  modrá muštová odroda ktorá je rozšírená po celom svete, predovšetkým vo Francúzsku, Portugalsku, Taliansku, Španielsku, USA a AustráliiNenáročná na polohu a odolná voči extrémnemu teplu je najpoužívanejšia na výrobu ovocných vín s relatívne vysokým obsahom alkoholunízkej kyseline a s  harmonickými trieslovinami. Čisto odrodové vína majú ovocnú vôňu po lesnom ovocí ako napríklad : černice, maliny a ostružiny. Prémiové vína môžu mať arómu aj po orientálnom korení, káve a  tabaku. Pôvod odrody je neznámy ale je považovaná za jednu z najstarších odrôd ktoré poznáme. Prešla niekoľkými mutáciami takže môžem sa stretnúť s nekonečným počtom variácií, najznámejšie sú 
Grenache blanc, gris,rosé alebo aj Rioja. Najpodstatnejšie oblasti na pestovanie sú predovšetkým v južnej časti RhônyGigondas, Côte du Rhône a Chateauneuf-du-Pape.

Mourvèdre (Monastrell, Mataro) 

Známa predovšetkým z juhu Španielska , kde je hlavnou odrodou pre červené vína z apelácii Alicante,  Almansa, Costers del Segre,  Jumilla,  Penedés,  Valencia a Yecla. Vo Francúzsku ju poznajú hlavne ako Mourvede ( Provensálsko ) , Catalan ( Rhôna ) ,  Balzac Noir ( Južná čast Rhony ) . V novom svete dominuje hlavne v Austrálii v oblasti Barossa Valley kde je fľašovaná ako Mataro . Tejto odrode prospievajú teplé oblasti Stredomoria kde dosahuje optimálnu vyzretosť.  Vína z odrody Monastrell / Mourvèdre sú vždy plné s vôňou prezretého lesného ovocia , korenia a bylinek.


Oblasť Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon nie je oficiálnou apeláciou ale skôr komerčným názvom pre oblasť nachádzajúcu sa na juhozápade Francúzska. Na východe oblasť začína pri meste Nimes a končí až pri hraniciach so Španielskom. Celá oblasť má veľa apelácii so štatútom AOC medzi ktoré najznanejšie patria :Minervois , Banylus, Maury,Saint-Chinian a Languedoc. Languedoc a Roussillon sú dve rozličné oblasti, ktoré sa dajú rozlíšiť geograficky a aj kultúrne. Kým Languedoc je celý prepojený s Francúzskom, Roussillon je historicky naviazaný na Španielsko a blízke Katalánsko. Celá oblasť môže byť zahrnutá do jednotnej apelácie Pays d'Oc IGP, pričom je jedno či sa vinohrad nachádza v Languedocu alebo v Roussillone.Ak je čisto v administratívne oblasti Rousillone môžu byť vína zaradené do IGP Côtes Catalanes. Naopak apelácia Languedoc AOP, vznikla ako premenovanie niekdajšej Côteaux du Languedoc. Pričom. do celej apelácii sú zahrnuté podoblasti :  Hérault, La Clape a Quatourze  v regióne Aude.



Jean Claude Mas 




Jean-Claude Mas sa narodil vo vinohradníckej rodine, priamo v srdci oblasti Languedoc v meste Pézenas. Od 1990, pracoval 4 roky vo vinohradníckom regióne Bordeaux, kde sa naučil výrobe vín štýlu Cuvée. V roku 1995 vytvoril svoje prvé víno. V súčasnosti Jean Claude Mas vlastní viac ako  600 hektárov viníc, ktoré sú rozdelené do 12. vinárstiev. Najznámejšie sú :Château Paul MasChâteau Crès Ricards Château Teramas AstrucChâteau Paul Mas sa nachádza medzi mestami Pézenas a Montpellier. Od roku 2000 tu Jean Claude Mas pestuje francúzske odrody na 17 hektároch. Pestrá paleta odrôd zahrňuje : SyrahCabernet SauvignonMourvèdreCarignanGrenache noirGrenache blancMerlotCabernet FrancCinsaultMarselanViognierChardonnaySauvignon blanc, Pinot blanc, Piquepoul, a Vermentino.


Francúzske víno


Francúzsko, ktorému v nemalej miere pomáha nádych frankofílie medzi väčšinou milovníkov vína, sa napriek tomu môže pochváliť niektorými z najväčších vinárskych oblastí a referenčnými vínami na svete. Francúzsko, domov BordeauxBurgundska a Champagne, je pravdepodobne najdôležitejšou vinárskou krajinou na svete. Po stáročia vyrábala víno vo väčšom množstve – a údajne vyššej kvality – ako ktorýkoľvek iný národ. Víno je zakorenené vo francúzskej kultúre takmer na všetkých úrovniach spoločnosti; je to nápoj elity aj obyčajných ľudí a kľúčový symbol rímskeho katolicizmu, väčšinového náboženstva vo Francúzsku.

Trvalou príťažlivosťou francúzskeho vína však nie je nevyhnutne jeho objem alebo prestíž, ale skôr rozmanitosť dostupných štýlov. Preferencie spotrebiteľov sa v priebehu storočí zmenili a podporili vývoj nových štýlov vína z terénu a odrôd viniča, ktoré majú francúzski vinári k dispozícii. Červené, biele, ružové, sladké, suché, šumivé, opulentné, strohé, minerálne voňavé, ovocné – francúzske vinice vyrábajú vína, ktoré zodpovedajú každému z týchto deskriptorov. 


Terroir a hrozno

Od žulových kopcov Beaujolais až po slávne kriedové svahy Chablis a štrky Médocu, miesta, na ktorých boli vybudované francúzske vinice, sa považujú za životne dôležité a sú jadrom konceptu terroir. Terroir regiónu určuje odrody viniča používané na výrobu tradičných vín. V časoch pred efektívnym pestovaním viniča pestovali vinohradníci všetko, čo najlepšie vyhovovalo miestnej pôde a podnebiu, pričom si vyberali z (často obmedzeného) výberu odrôd viniča, ktoré mali k dispozícii. 

Vzťah medzi francúzskymi vinárskymi oblasťami a ich kľúčovými odrodami sa teda prirodzene vyvíjal počas mnohých storočí, čoho príkladom je úzky vzťah medzi Pinot Noir a Burgundsko. Tam, kde sa odroda používala vo viacerých regiónoch, prirodzene sa vyvinul aj štýl (štýly) vína, ktoré vyrába v každom z nich. Porovnajte napríklad rozdiel medzi Chardonnay v Champagne (svieže, kyslé, kyslé, šumivé) a v Mâcone (guľatejšie, zrelšie, bohatšie, tiché). 

Klíma

Rozmanitosť francúzskeho vína je čiastočne spôsobená širokou škálou podnebia v krajine. Šampanské, jeho najsevernejšia oblasť, má jedno z najchladnejších podnebí na svete vinohradníctva – v ostrom kontraste s teplým a suchým údolím Rhôny vzdialeným 560 km na juhovýchode.


Bordeaux na juhozápade má prímorské podnebie silne ovplyvnené Atlantickým oceánom na západe a rôznymi riekami, ktoré sa vinú medzi jeho vinicami. Východné regióny ako Burgundsko a Alsasko majú ďaleko od akéhokoľvek oceánskeho vplyvu kontinentálne podnebie s teplými, suchými letami a chladnými zimami.

Na hlbokom juhu Francúzska sa Provensálsko a Languedoc-Roussillon tešia jednoznačne stredomorskému podnebiu, ktoré sa vyznačuje horúcimi letami a relatívne miernymi zimami. Juhozápad je však ovplyvnený stredomorským a atlantickým podnebím (je geografickým medzitým – často vyjadreným v štýle a zložení vín).

Topografia

Geológia a topografia skutočne zohrávajú rovnako dôležitú úlohu v rozmanitosti francúzskeho vína. Veľký počet nezávisle uznaných vinárskych oblastí a podoblastí v krajine odráža širokú škálu pôdnych typov – a krajiny, ktorá ich vytvorila.


Tie sa tiahnu od hôr a kopcov na východe, v ktorých sa nachádzajú regióny Savojsko a Jura (a ďalej na juh, menej známe IGP Alpes-Maritimes a Alpes-de-Haute-Provence) do nízko položených krajín na západe, vrátane dolného údolia Loiry (a ako Muscadet) a väčšieho regiónu Cognac južne od Loiry a severne od Bordeaux.


Každý región a pod región možno definovať podľa jeho osobitných zemepisných vlastností, ktoré zase vytvárajú špecifické vlastnosti vín, ktoré sa v ňom vyrábajú. Rovnako ako vo väčšine vinohradníckych oblastí, mnohé vinohradnícke oblasti nasledujú alebo susedia s aluviálnymi systémami a riekami, pričom kombinujú priaznivú geografiu a v minulosti aj obchodnú dopravu.Loira – najdlhšia francúzska rieka – nie je výnimkou, ktorá má pôvod na centrálnej náhornej plošine a vo viniciach Auvergne, preteká takzvanou Hornou Loirou (a jej vlajkovými loďami Sancerre a Pouilly-Fumé), potom sa stala údolím Loiry (Touraine a Anjou) a potom zahŕňa Muscadet a menšie Vendée-Poitou.


Dokonca aj na juhozápade je veľká časť významu Bordeaux spôsobená jeho polohou na pobreží, kde sa stalo základňou pre svojich susedov proti prúdu rieky, vrátane Bergerac na rieke Dordogne a Côtes de Duras (a niekoľko regiónov juhozápadného Francúzska) na Gironde.


Apelácie 

Francúzsky apelačný systém bol vytvorený začiatkom 20. storočia a odvtedy bol napodobňovaný v mnohých ďalších krajinách. Tento zložitý systém právnych predpisov v konečnom dôsledku definuje každú vinársku oblasť a jej hranice a ukladá prísne pravidlá týkajúce sa vinárskych postupov.


Jej kľúčovými cieľmi sú ochrana názvov francúzskych vín a zaručenie kvality a pôvodu samotných výrobkov. Žiadna iná krajina nerozvinula svoj apelačný systém v takom rozsahu; od roku 2023 existovalo viac ako 350 kontrolovaných označení pod titulmi AOC a ďalších 75 titulov Vin de Pays/IGP.

Kľúčovým faktorom pri vývoji komplexnej, komplexnej kategorizácie francúzskych vínnych štýlov a úrovní kvality je ich samotný objem a rozmanitosť, ako je uvedené vyššie. Každý rok krajina vyprodukuje viac ako 50 miliónov hL vína (6500 miliónov štandardných fliaš) z približne 1,9 milióna akrov (775 000 ha) viníc.


Objem
0,75l
Odroda
Cuvée
Syrah / Shiraz
Ročník
2018
Teplota servírovania
16‑18 °C
Zvyškový cukor
Suché
Charakter
Plné / Tažké
Oblasť
Languedoc
Zrecí potenciál
5+ rokov
Víno a gastronómia
Červené mäso

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie

CHÂTEAU PAUL MAS "CLOS DES MÛRES" 2018

Krátky popis

Intenzívna filalovo rubínova farba. Extraktívna vôňa plná prezretého ovocia, čokolády a korenia.Plné telo, s ovocným charakterom a sladkými trieslovinami.Víno je cuvée odrôd Syrah, Mourvèdre a Grenache noir. Pôvod hrozna je z mužného Francúzska z apelácie AOC Languedoc. Obsah alkoholu : 14,50% Potenciál zrenia : až 10 rokov.
  • 19.70€

  • Bez DPH: 16.42€

Súvisiace produkty

 Cabernet Sauvignon MOSER FAMILY Čína Chateau Changyu 2019 Moser XV

Cabernet Sauvignon MOSER FAMILY Čína Chateau Changyu 2019 Moser XV

Víno rubínovo purpurovej farby s odleskami fialovej. S mladou intenzívnou vôňou po čiernych ríbezlia..

33.90€ Bez DPH: 28.25€

Štítky: Červené víno, Syrah, Mourvèdre, Grenache noir, Languedoc, Francúzske víno, Červené víno, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot, Malbec