• Ružové - Cava Rosat Trepat Brut NV

Španielske šumívé víno Cava 

Výroba vína Cava je rovnaká ako pri najzámejšioum šumivom víne sveta – Champagne.

Prvý krok je výroba základného vína( Cuvée ) ktoré je následne naflaškované. Liquor de Tirageje pridaný za účelom druhotnej fermentáciiv rovnakej flaške ktorá sa dostane ku konečnému spotrebiteli. Víno následne zreje podľa požiadaviek od 9 mesiacov až po 30 mesiacov pričom odumreté kvalisnky vytvárajú kal ( Lees ) ktorý dáva charaketristikésenzorické vlastnostiako sú napríkald : bisquidbriožkači chlebovinka. Posldný krok je odstrelenie vrchu flaš kde sa nachádzajú odumreté kvasinky a pridá sa zmes cukru a muštu aby bola upravéna chuť

 

Na produkciu vína je možno použit iba 8 odrôd hrozna (Vitis Vinifera )

Biele :Macabeo dáva vínu vôňu po tropickom ovocíorientálnom korení.

Parellada pridáva hlavne citrusové podtonya sviežu kyselinku.

Xarellodotvára aromatickú zložku vína. 

Chardonnay  po vzore Champagnedáva teloa dlhú životnosť .

Modré : Trepat  autochtona odroda pre oblasť Penedés .Garnacha / Grenache Noir  a zriedka aj Pinot Noir / Rulandské modréči Monastrel. V prípade morých odrôd je úloha priniesť ovocné tony ako mailnyčerešnea hlavne pigment.

 

Celá produkcia je rozdelená do 3 kategoríi, ktoré určujú kvalitu víno podľa minimálne času zrenia vína na kaloch. Cava- Základná kategoria ktorá výžaduje minimalne 9 mesiacov zrenia. Reserva Cava– Stredná kategoria určuje až 15 mesiacov zrenia na kaloch 

GranReserva Cava– Najvýšší stupeň kvality kde je minimálne 30 mesiacov víno vyzrievané na kaloch. 

 

Dalej sa dá rozčleniť vína podľa zvyškového cukru : 

Brut Nature- do 3 gramov cukru na 1 liter vína 

Extra Brut-  - do 6 gramov cukru na 1 liter vína

Brut- do 12 gramov cukru na 1 liter vína

Extra seco- od 12 do 17 gramov cukru na 1 liter vína

Seco- od 17 do 32 gramov cukru na 1 liter vína

Semi seco- od 32 do 50 gramov cukru na 1 liter vína

Dulcenad 50 gramov cukru na 1 liter vína


Katalánsko 

Po katanánsky Catalunya a po španielsky Cataluña, je vinohradnícka obslať na severo východe Španielska. Všeobecná obsalť má označenie Catalunya DO vznikla vroku 1999 a zahrnuje dalších 11 apelácií DO Denominación de Origen.  Výhodou regionu je že sa tu výrábajú všetky druhy vín, pričom veľký vpliv na obasť mala francuzska oblasť Champagne. Najpestovanejšie biele dorody sú MacabeoParellada, Xarel-lo Chardonnay.Modré muštové odrody sú spojené s Tempranillom tu známim ako Ull de Llebre.Dalšie tradičné odrody sú : Garnacha a Monastrell ( inak známa ako Mourvede alebo Mataro).V katalánsku sa nachádza jedno z dvoch DOCa Denominación de Origen Calificada - Priorat a 10 DO Denominación de Origen.Empordà, Costers del Segre, Pla de Bages, Alella, Cava, Penedes, Conca de Barbera, Tarragona, Montsant a Terra Alta . 


Španielsko

V súčastnosti má Španielsko 138 vinohradníckych regiónov, rozdelených do 5 kategórií.

Denominación de Origen Calificada (DOCa) 

Je najvyššia kategória, pre vína s nadpriemernými vínami,dlhou tradíciou a vína DOCa dosahujú prémiových cien.Označenie Denominación de Origen Calificada vzniklo v roku 1988 pre oblasť Rioja.V roku 2003 sa pridal Priorat, namiesto DOCa sa tu používa katalánske pomenovanie Denominació d’origen Qualificada teda DOQ. Vína s certifikáciou DOCa musia mať minimálne. DO status po dobu viac ako 10 rokov,musia byť naflašované a registrovanej oblasti ako aj len vo vinárstve ktoré sa nachádza v danej apelácii. Presne sú určené organoleptické vlastnosti ako aj presne určené omedzenia kvality aj kvantity.

Denominación de Origen (DO) 

Do roku 1988najvyššia kategória vín v Španielsku. Rovnomerná  kategória ako AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) vo Francúzsku.Každá apelácia DO Denominación de Origen má vlastný kontrolny orgán (Consejos Reguladores), ktorý má kompetencie na určenie odrôd, procesov výroby ako aj určenie geografickej oblasti.

Vino de Pago (VP)

Kategória Vino de Pago (VP) vznikla v roku 2003 spolu s Vino de Calidad con indicación geográfica (VC). Pago  v preklade  znamená vinohrad. Volné preloženie Vino de Pago znamená vína zo samostatného vinohradu alebo vinárstva. Kategória je určená pre prémiové vína kde si vinárstvo určuje jednotlivé podmienky pre odrody,vinohradníctvo ako aj ostatné podmienky.

Vino de Calidad con indicación geográfica (VC)

Do kategórie Vino de Calidad con indicación geográfica (VC) patria vína atoré dlhodobo vyčnievali z Indicación Geográfica Protegida (IGP) a Vino de la Tierra VT ale ešte nemajú dlhoročnú tradíciu aby mohli byť hodnotené ako Denominación de Origen (DO) .

Indicación Geográfica Protegida (IGP)

Vína s označením pôvodu. Majú presne určené hranice oblasti ako aj tradičné odrody a postupy výroby.Pričom minimálne 85% vína musí byť z povolenej odrody a pôvodu.

Vino de la Tierra (VT) 

Kategória rovnomenrá s francúzskou ,, Vins de Pays,,.Kontroluje sa pôvodhrozna ale regulácia odrôd a vinohradníctva. 85% vína musí pochádzať z určenej oblasti.

Vino de Mesa 

Najnižšia kvalita vína na úrovni stolového vína. 

Zvyškový cukor
Brut
Charakter
Ľahké / Svieže
Víno a gastronómia
Aperitív

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie

Ružové - Cava Rosat Trepat Brut NV

Krátky popis

Výrobca : Carles Andreu Krajina : ŠpanielskoOdroda : Cuvée Štyl : Ružové Šumivé Objem : 0,75 L Ročník : NV
  • 17.60€

  • Bez DPH: 14.67€

Súvisiace produkty

Ružové víno Rosé Brut Radegonda

Ružové víno Rosé Brut Radegonda

Šumivé víno, vyrobené metódou „Charmat“ (druhá fermentácia v nádržiach a fľašovanie pod tlakom) z hr..

13.89€ Bez DPH: 11.58€