Biele suché víno kryštalickej žltej farby, je to krásne aromatické a plné víno. Jemne korenistá, má intenzívny buket limetky, marhule a broskyne s klasickými vôňami bielych poľných kvetov, ako je akácia a ruža. Jeho chuť je čistá a perzistentná s vynikajúcou mineralitou, ktorá podporuje veľkú aromatickú komplexnosť.

Pálava

Pálava je odroda viniča, z ktorej sa vyrábajú biele vína vo východnej Európe, najmä v Českej republike. Je krížencom Müller-Thurgau a Roter Traminer a do istej miery sa podobá na svojich rodičov, vyrába plné, aromatické vína v sladkom aj suchom štýle s tropickým ovocím a charakteristickou pikantnosťou. Česká odroda bola získaná v 1950. rokoch minulého storočia na Morave na juhovýchode krajiny a nerozšírila sa ďaleko za hranice svojej domoviny. Slnečné, ale relatívne chladné podnebie tu vyhovuje odrode s neskorým dozrievaním a pálavské vína majú tendenciu vykazovať dostatočnú kyslosť na vyváženie bohatosti ovocia.

Mimo Českej republiky sa Pálava vysádza na Slovensku, aj keď v malom množstve. 


Az. Ag. Ritter de Záhony

Po viac ako 170 rokoch sa dnes kláštorné panstvo rozprestiera na 130 hektároch len niekoľko kilometrov od Karnských Álp a neďaleko mora. Aluviálna hlina, bohatá na minerály soli, pohladená v zime studeným horským vetrom a slaným morským vetrom prichádzajúcim z lagúny Grado v lete, robí z tejto oblasti ideálny terroir na pestovanie hrozna s jedinečnými vlastnosťami.  Prosperita tejto krásnej krajiny čoskoro upúta pozornosť Rimanov, ktorí založili mesto Aquileia v roku 181 pred Kristom - dnes je dedičstvom UNESCO - a ktorí sú prví, ktorí začali pestovať vinič, vedomí si prírodného potenciálu tejto oblasti. Hovorí sa, že cisárovná Giulia Augusta, manželka Ottaviana, mala takú úctu k vínu z Aquileie, že ho nechala poslať do Ríma. Po premene kláštora na vilovú farmu rodinou Cassis-Faraone v roku 1850 kúpila panstvo rodina Giulia Ettore Rittera de Záhony, pôvodom z Frankfurtu nad Mohanom. Giulio Ettore Ritter de Záhony a jeho zať, gróf Theodor de la Tour (francúzsky enológ) cítili, ako sú farmy Farmy Collio Goriziano a Monastero di Aquileia, ktoré im patrili, boli obzvlášť vhodné na pestovanie viniča a viniča a po prvýkrát v histórii územia zaviedli rôzne druhy francúzskeho viniča, ako sú Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Cabernet a Pinot, rafinované hrozno, ktoré si dodnes zachováva svoju vinársku nadvládu v regióne.


Venezia Giulia IGT

Venezia Giulia IGT je jeden z niekoľkých titulov IGT (Indicazione Geografica Tipica) používaných v regióne Friuli-Venezia Giulia v severovýchodnom Taliansku. Pokrýva celý región Friuli-Venezia Giulia medzi talianskymi Alpami a Jadranským morom a uspokojuje širokú škálu vínnych štýlov vyrobených z miestnych aj medzinárodných odrôd viniča. Titulu Venezia Giulia IGT dominujú svieže, ľahké biele vína vyrobené z Pinot Grigio, štýlu, ktorý je teraz populárny po celom svete.  Titul zahŕňa štyri východné provincie regiónu: Gorizia, Pordenone, Terst a Udine, ktoré sú spoločne domovom dôležitých vín s označením DOC, ako sú Colli Orientali del Friuli a Friuli Grave, ako aj DOCG ako Ramandolo a Rosazzo. Je tu široká škála terroiru, od úpätia hôr až po ploché, piesočnaté vinice na okraji Lugana di Marano, čo vysvetľuje širokú škálu vín, ktoré sa tu vyrábajú. Väčšina najlepších vinohradníckych lokalít v regióne sa však používa pre  vína na úrovni DOC a DOCG. Na východ od Venezia Giulia leží región Primorksi v Slovinsku a na západe nížiny dolného Benátska (vrátane mesta Benátky).


Podnebie je formované prítomnosťou mora aj hôr, pričom IGT má niektoré z najsevernejších viníc v krajine. More poskytuje zmiernenie teploty počas celého roka, čo poskytuje slnečné, ale chladné obdobie dozrievania koncom leta a na jeseň. Hory na severe poskytujú útočisko pred chladnou výhrou zo Sibíri, zatiaľ čo roviny dolného Benátska sú menej chránené, a preto zažívajú väčšie teplotné výkyvy. Rôzne rieky regiónu, vrátane riek Torre a Tagliamento, uložili pôdy bohaté na živiny po celej krajine, hoci tieto nie sú ani zďaleka homogénne. Víno Venezia Giulia IGT sa môže vyrábať v ktoromkoľvek z rôznych štýlov: červené, biele alebo ružové a tiché, šumivé alebo sladké. Po stopách vín s označením DOC v regióne je väčšina odrodových vín a je tak označená. Vína Venezia Giulia IGT sú vo všeobecnosti lacné a vyrábajú sa v štýle nápoja, existujú však určité výnimky z pravidla.


Talianske víno

Od hmlistých, sviežich kopcov na severe cez slnkom zaliate kopce Toskánska, UmbrieMarche a Abruzza až po južné krajiny ApúliaKalábria a Basilicata, pričom nezabúdame na ostrovy Sicília SardíniaTaliansko je domovom obrovského množstva vín, regiónov, odrôd viniča a štýlov vína.


Domov ChiantiBaroloProseccoValpolicella, Soave, Orvieto, Etna v Taliansku má bohaté a rozmanité vinárske dedičstvo siahajúce viac ako štyritisíc rokov dozadu. Taliansko, známe svojou ohromujúcou rozmanitosťou odrôd hrozna a štýlov vína, je významné aj obrovským objemom vína, ktoré vyrába: niečo vyše 5,6 miliardy litrov (približne 1,5 miliardy amerických galónov) v roku 2018 zo 695 000 hektárov (1,7 milióna akrov) viníc. V tomto smere mu konkurujú len Francúzsko a Španielsko a v roku 2018 krajina vyrobila zhruba 19 percent svetových vín. Správa a predaj takého rozsiahleho portfólia vín nie je ľahká úloha, najmä na dnešnom vysoko konkurenčnom trhu s vínom. Systém klasifikácie a označovania vín talianskej vlády používa štvorstupňovú hierarchiu kvality pozostávajúcu z viac ako 500 titulov DOCG, DOC/DOP a IGT. Pozrite si talianske etikety na víno.


Taliansko je rozdelené na 20 administratívnych regiónov, z ktorých všetky produkujú víno a všetky obsahujú niekoľko vinárskych oblastí. Najvýznamnejšie, keď sa vezme do úvahy kvalita aj kvantita, sú Toskánsko, Piemont a Benátsko. 


Talianske odrody hrozna

Talianske vinice sú domovom viac ako 2 000 odrôd viniča, z ktorých mnohé sú na pokraji vyhynutia. Najbezpečnejšie a najznámejšie talianske hrozno sú Sangiovese, Barbera, NebbioloMontepulciano a Pinot Grigio (aj keď technicky je to druhé viac francúzske ako talianske).


Talianske vinárske oblasti

Každý región má svoje vlajkové vinárske štýly. Niektoré sú známe tým, že sa vyrábajú vo veľkých objemoch a nájdete ich po celom svete, iné vďaka svojej trvalo vysokej kvalite.


Vinárske oblasti severného Talianska

Podobne aj obrovská produkcia Benátska (región vyrobil viac ako jednu miliardu litrov vína v roku 2021) Prosecca, Soave, Valpolicella a odrodového Pinot Grigio len málo zvyšuje jeho povesť ako kvalitnej vinárskej oblasti, a napriek tomu produkuje jedno z najbohatších a najlepších vín na svete: Amarone della Valpolicella. Na samom severovýchode Friuli označuje nielen nejasnú hranicu medzi Talianskom a krajinami Slovinska a Rakúska, ale hostí aj vysokokvalitný, často odrodovo označený vinársky priemysel spolu s kultovejšou vinárskou scénou s minimálnymi zásahmi ako Collio Goriziano na hraniciach so Slovinskom. Alpské Trentino a Valle d'Aosta sú podobné (hoci produkcia vína v údolí Aosty je nepatrných 2,1 milióna litrov ročne – najmenší región v krajine), s kultúrnymi a vinárskymi vplyvmi spoza hraníc v Rakúsku a Švajčiarsku, ako aj s kultovými fanúšikmi. Medzi týmito dvoma by Piemont nemal potrebovať predstavovať (ako malebný domov Barola, Barbaresca a Moscato d'Asti, okrem iného, by bolo ťažké prehliadnuť vo väčšine vinoték a zoznamov), zatiaľ čo Lombardia má teraz dobre zavedenú povesť šumivých vín, predovšetkým vďaka globálnemu bohatstvu Franciacorty ovplyvnenej šampanským. Aj keď sa zdá, že Ligúria má všetko – celý rad zaujímavých odrôd viniča (vrátane Vermentina, ktoré sa nachádza pozdĺž pobrežia Stredozemného mora až po Francúzsko), dramatickú a veľmi sugestívnu pobrežnú scenériu a produkciu v malom meradle – mimo domáceho trhu sa vyskytuje len zriedka. Emilia-Romagna medzitým ešte neprežila šťastie kedysi obľúbených šumivých vín Lambrusco (hoci štýl šumivého červeného vína zažíva v niektorých kruhoch niečo ako oživenie), napriek tomu, že vyrába celý rad vín, ktoré si zaslúžia väčšiu pozornosť.  


Vinárske oblasti stredného Talianska

Toskánsko je talianskym plagátovým dieťaťom. Známy svojimi zvlnenými kopcami, strechami z terakotových škridiel, cyprusovými cestami lemovanými stromami a samozrejme všeobecným Chianti. Medzi oddanými milovníkmi vína sú však viac uznávané jeho Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano - ako aj Chianti Classico.


Tým to nekončí. Región sa môže pochváliť aj pobrežným podnebím Maremma a Bolgheri, slanými bielymi Vernaccia di San Gimignano a orieškovým, oxidačným, sladkým Vin Santosom, ktorý sa vyrába v Toskánsku. Dokonca aj celoregionálny titul Toscana IGT sa stal synonymom pre vysokokvalitné vína vyrábané z "medzinárodných" odrôd, ako sú Merlot a/alebo Cabernet Sauvignon (niekedy v kombinácii s tradičným Sangiovese).


Na juhu sú Umbria a Lazio pravdepodobne najznámejšie pre svoje kedysi bežne sa vyskytujúce biele vínaOrvieto a Frascati (v uvedenom poradí). Obe však ponúkajú podstatne väčší záujem pre zvedavcov, vrátane fantasticky pomenovaného Est! Est!! Est!!! di Montefiascone DOC/DOP titul.


Na druhej strane Apenín sú Marche a Abruzzo otočené k Jadranu a môžu sa pochváliť rovnakou malebnou scenériou ako Toskánsko. Vlajkovou loďou vín Marche sú nepochybne bylinné a orieškové biele vína Verdicchio dei Castelli di Jesi, zatiaľ čo Abruzzo Montepulciano d'Abruzzo sa zdá byť takým veľkým počtom fanúšikov, pretože trpí opakovanými pripomienkami, ktoré si netreba zamieňať s Vino Nobile di Montepulciano.


Vinárske oblasti južného Talianska

Južne od Abruzza sa nachádza malý, kopcovitý región Molise (a jeho vlajková loď vína Biferno vyrábané v kopcoch vo vnútrozemí od pobrežia). Za tým je päta Talianska a slnkom zaliata krajina Apúlia – talianska "päta". Na tomto ďalekom juhu vďačia odrody viniča (a následne aj vína) za veľa starodávnym trans jadranským spojeniam s Gréckom a Balkánom, ktoré často produkujú hlboké, trieslovinové, aromatické a chutné červené vína, ktoré zahŕňajú Aglianicos z Basilicaty a Kampánie, Gaglioppos z KalábrieNegroamaro a Primitivo z Apúlie.


Hlboko sfarbený, aromatický, silný a chutný fenomén červeného hrozna dokonca prechádza cez Messinský prieliv na Sicíliu, kde vládne Nero d'Avola (napriek tomu, že ostrov sa môže pochváliť množstvom fascinujúcich červených a bielych odrôd vrátane Frappato, Grillo, Nerello Mascalese a Zibibbo). Ostrov sa môže pochváliť aj vysokohorským, veľmi módnym regiónom na svahoch sopky Etna. Nakoniec, Sardínia leží na západe krajiny ako križovatka stredomorských vplyvov, plne zahŕňajúca Grenache, ktorý je tu známy ako Cannonau. Je to pravdepodobne staroveký španielsky import, rovnako ako Carignano (Carignan) – tiež široko vysadený – hoci bieli Vermentino pravdepodobne prišiel na ostrov cez Korziku (alebo priamo z Ligúrie).


Všetky talianske odrody viniča, známe alebo nie, čelia vážnej konkurencii známejších francúzskych odrôd, ako sú Cabernet SauvignonMerlotChardonnay a Sauvignon Blanc. Toto medzinárodne populárne hrozno sa pestuje v čoraz väčšom počte po celom Taliansku a s vysokou úspešnosťou. Niektoré z najlepších a najdrahších talianskych vín sa vyrábajú z týchto "zahraničných" odrôd. Zjavným príkladom je Super Tuscan Sassicaia od Bolgheri, ktorý sa vyrába prevažne z Cabernet Sauvignon s približne 15 percentami Cabernet Franc.

Geografia a podnebie Talianska

Taliansko je na mape nezameniteľné so svojím ikonickým tvarom podobným topánkam. V skutočnosti jeden obrovský polostrov vyčnievajúci do Stredozemného mora, krajina sa tiahne severozápadne-juhovýchodne v dĺžke 1 100 kilometrov (700 míľ) pozdĺž silnej, strmej chrbtice tvorenej Apeninskými horami. Na jeho západnej strane, v Tyrhénskom mori, ležia jeho dva ostrovné regióny, Sicília a Sardínia. Je ťažké nejakým užitočným spôsobom zhrnúť podnebie takej dlhej a topograficky rozmanitej krajiny. Vinice sú tu vysadené kdekoľvek od hladiny mora vo východnej Emilii-Romagni až po približne 1 300 metrov (4 200 stôp) v alpskom údolí Aosta. Zemepisná šírka je tu tiež kľúčovým faktorom; na 46° severnej šírky leží severná oblasť Alto Adige celých 11 stupňov severne od Pantellerie, takže je asi 1 100 km ďalej od tepla rovníka.

Alergény
Oxid siričitý
Alkohol
13,50%
Farba
Biele
Krajina
Taliansko
Objem
0,75l
Ročník
2022
Teplota servírovania
10‑12 °C
Výrobca
Ritter de Záhony
Zvyškový cukor
Suché
Charakter
Ľahké / Svieže

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie

Pálava Venezia Giulia IGT Barone Ritter de Záhony 2022 Taliansko

Krátky popis

Biele suché víno kryštalickej žltej farby, je to krásne aromatické a plné víno. Jemne korenistá, má intenzívny buket limetky, marhule a broskyne s klasickými vôňami bielych poľných kvetov, ako je akácia a ruža. Jeho chuť je čistá a perzistentná s vynikajúcou mineralitou, ktorá podporuje veľkú aromatickú komplexnosť.
  • 15.00€

  • Bez DPH: 12.50€

Súvisiace produkty

Chardonnay Elvine DOC Friuli Aquileia 2021 Ritter de Záhony Taliansko

Chardonnay Elvine DOC Friuli Aquileia 2021 Ritter de Záhony Taliansko

Víno s brilantnou  slamovožltou farba. Vôňa odhaľuje v záverečnej časti kvetinové arómy bielej ..

16.99€ Bez DPH: 14.16€

Štítky: Víno Pálava, Pálava, Biele víno, Venezia Giulia, Barone Ritter de Záhony, Venezia Giulia IGT