Košer
Čo je Košer Víno ? Podľa židovského zákona sa na Košer víno pozerá z troch pohľadov :
1.Hrozno a Vinohrad 2.Látky ktoré sa pridávajú / používajú na výrobu vína ( okrem Hrozna )3.Proces výroby, od zberu až po flašovanie
Vinohrad a Židovský vinohradnícky zákon je zhrnutý do 3 bodov
Orlah, prikazuje že po vysadbe nového vinohradu sa úroda počas prvých troch rokov nesmie použiť na výrobu vína. Úroda 4 roku sa môže konzumovať avšak sa nesmie použiť na výrobu vína.
Až úroda z vinohradu staršieho ako 5 rokov je povolená na výrobu Košer vína.
Shmita, ( Rok Shmita ) prikazuje že na území Izraela každých 7 rokov každy poľnohospodár nevyužije úrodu na tvorbu produktov.
Maaser a Terumah, je systém daňí ktoré musí dať každý polnohospdár vo forme úrody ( časť , respektíve % podľa určitého roku alebo podmienok ) chudobním a charite.