Amarone della Valpolicella je významné červené víno s hlbokou rubínovo-červenou takmer granátovou farbou. Má intenzívny, ovocný bouquet višní a sušených sliviek s kvetinovou arómou sušených kvetov a náznakom sladkého korenia. Uhladené a úchvatné víno na jazyku, extrémne elegantné víno s plným telom a dlhým záverom.
Hrozno z odrôd Corvina a Rondinella je zbierané v prvých 10 dňoch októbra. Vo februári, po dlhom období sušenia v špeciálnych suchých dobre vetraných priestoroch, prebieha 25 dní tradičná fermentácia na šupkách. Víno zrelo 40 mesiacov v barikových sudoch.
Obsah alkoholu: 15,5%
Víno a jedlo:
Je excelentné so všetkými druhmi červeného mäsa a to hlavne s úpravami na grlile.Taktiež vyzreté vína (10+ rokov) sa dobre snúbia so syrom z oblasti Verona ako napríklad: Taleggio, Reblochon, Murazzano a Pecorino di Fossa. Vďaka zbytkovému cukru je vhodná kombinácia aj s čokoládou.
Corvina ( Corvina Veronese, Cruina, Cassabria)
Je modrá muštová odroda z oblasti Valpolicella, kde spolu s odrodou Rondinella tvorba základ pre vína Amarone della Valpolicella a Recioto della Valpolicella. Odrodové vína majú typickú chuť po nezrelých čerešniach, pričom víno má bledo svetlú farbu a malý podiel trieslovín. Pri výrobe vín Amarone della Valpolicella a Recioto della Valpolicella sa používa proces apassimento, kedy sa hrozno suší na bambusových / plastových rohožiach minimálne 100 dní.
Corvinone (Cruinon)
Historicky považovaná za klon odrody Corvina.Výskum v roku 1993 nepreukázal žiadnu príbuznosť s inými odrodami Valpolicelly.Rovnako ako Corvina , Corvinone má hrubú šupku a je vhodná na sušenie na rohožiach Appassimento.
Molinara ( Rossanella, Uva Salata, Vespone )
Modrá muštová odroda z oblasti Veneto, kde sa používa do kupáži na vín Amarone della Valpolicella a Recioto della Valpolicella. Čisté odrodové vína takmer neexistuju pretože ako odrodových charakter je Molinara neutrálna s vysokým obsahom kyselín. Práve preto je zmiešavaná s odrodou Corvina ktorá obsahuje veľa trieslovín.
Rondinella
Modrá muštová odroda ktorá je veľmi podobná Molinare, zo všetkých odorod na vína Amarone della Valpolicella a Recioto della Valpolicella má najväčšiu výnosnosť a najviac odolná proti chorobám.
Vinárstvo Monte Tondo Soave
V roku 1970 Aldo Magnabosco kúpil prvé 3 hektáre viníc na okraji mestečka Soave. V súčastosti vo vinárstve pracuje celá rodina a vinice sa rozrástli na 25 hektárov v oblasti Soave a dlaších 15 hektárov ktoré su rozmiestnené v susednej oblasti Valpolicella. Pýcha vinárstva je pochopitelne biele suché víno SOAVE ktoré pozostáva výlučne z odrody Garganega. Všetky vinohrady sa nachádzajú v absolútnej blízkosti vinárstva a tvoria ich 3 rozničné bloky : Foscarino , Monte Tenda a Montes. http://www.montetondo.it
Amarone della Valpolicella DOCG
Víno pochádza z oblasti Veneto,historicky do roku 2009 bolo zaradene do Valpolicella DOC. V roku 2010 vzniklo Amarone della Valpolicella DOCG ktoré musí byť iba v červenej farbe. Odrodová skladba je tvorená 45–95% Corvina a / alebo Corvinone + 5–30% Rondinella; maximálne 25% iné červené odrody , pričom každá z nich nemôže byť viac ako 10% Minimálny obsah alkoholu pri zbere je 10% obj.alkoholu.Pričom sa používa proces appasimento zrenia hrozna na bambusových matracoch alebo v plastových bedniach a to minimálne na 14% ob.alkoholu a to minimálne do 1.Decembra.(často krát do až do Januára / Februára). V konečnom víne musí byť minmálne 14%. alkoholu.Maximálny objem zbytkového cukru je 9g/L.Vína môžu byť uvedené na trh v 3 roku po zberu a pre Amarone della Valpolicella riserva DOCG 4 roky po zbere.
Appassimento
Proces sušenia hrozna na bambusových rohožiach ( v súšastnosti sa používajú plastové bedničky ), ktorý je vo Venete známy už od Rímskych čias.Počas sušenia sa hrozno dehydratuje a stráca 30% - 40% svojho objemu, pričom sa koncentrujú aromatické látky.Podľa tradície sa to deje v miestnostiach Fruttai kde je stála teplota 17 stupňov celzia a konštantý prud vzduchu. V prípade odrody Corvina, sa objavuje ušlachtilá plieseň Botrytis cinerea, ktorá je známa z výroby Tokaja, Nemeckých sladkých vín ale a Cibebových výberoch. Prirodzene vína vyrobené metodou Appassimento majú vyšší obsah alkoholu ako aj zbytkového cukru.
Oblasť Valpolicella
Vína kategorie DOC a DOCG sa nachádzajú v provincii Verona sa sú rozdelené do 19 častí. 5 z nich sa nachádza v oblasti Valpolicella Classica a 14 v DOC oblasti.
Celú oblsať možno rozdeliť do 3 zón.
1.Valpolicella Classica kde sa nachádzajú najznamejšie obce :Sant’Ambrogio di Valpolicella ,San Pietro v Cariano, údolie Fumane, Marano a Negrar di Valpolicella.
2. Valpantena ktorá sa nachádza v údolí Valpantena.
3. Valpolicella DOC ktorá sa nachádza z časti v katastri mesta Verona a sú tu zaradené aj údolia : Illasi, Tramigna a Mezzane.
Hodnotenie ročníkov podla Valpolicella Consorzio
2016 *****
2015 *****+
2014 **
2013 ****
2012 ****
2011 *****
2010 ****
2009 *****
2008 *****
2007 *****
2006 ***
Vhodný syr | |
Castelmagno | |
Zvyškový cukor | |
Suché | |
Charakter | |
Plné / Tažké | |
Oblasť | |
Veneto | |
Klasifikácia | |
Denominazione di Origine Controllata e Garantita DOCG | |
Zrecí potenciál | |
5+ rokov | |
Víno a gastronómia | |
Červené mäso |
Amarone Della Valpolicella DOCG Monte Tondo
- Výrobca: Monte Tondo
- Kód produktu: 0452
- Dostupnosť: 5
Krátky popis
Amarone je významné červené víno s hlbokou rubínovo-červenou takmer granátovou farbou. Má intenzívny ovocný bouquet višní a sušených sliviek s kvetinovou arómou sušených kvetov a náznakom sladkého korenia. Uhladené a úchvatné víno na jazyku, extrémne elegantné víno s plným telom a dlhým záverom.-
45.00€
- Bez DPH: 37.50€
- Cena vo vernostných bodoch: 42
Súvisiace produkty
CRAZY GRAPES MONASTRELL
Odroda Monastrell Známa predovšetkým z juhu Španielska , kde je hlavnou odrodou pre červené vín..
13.00€ Bez DPH: 10.83€
Štítky: Výpredaj vína, červené víno, talianske víno, amarone