• Prosecco Sui Sevi Terre di San Venanzio Fortunato

Hrozno odrody Glera ( Prosecco) pochádza zo severo - východného Talianska, z oblasti Veneto. Pre výrobu vína Col Fondo je vyčlenený vinohrad Palu, ktorý sa nachádza v hornatej časti regionu kde dominuje vápencové podložie. Víno vďaka metode Col Fondo obsahuje sediment odumretých kvasinek ktoré vytvarajú sediment a tak vzniká charakteristicky kalné víno.V arome je intenzívne, plné a komplexnejšie ako bežné vína Prosecco. Dajú sa rozpoznať tony lúčnych kvetovkandizovaného pomaranča a citronu a jemná mineralna stopa

Víno zo severovýchodného Talianska Col Fondo je znéme aj pod názvom Rifermentato in Bottiglia. Tradične sa Prosecco vyrába metodou Charmat pri ktorej sa druhotné kvasenie prebieha v veľkom tanku z nerezu. Túto metodu výrobu vynašuel v roku 1895Professor Federico Martinotti. Neskôr ju zdokonalil francúz  Eugène Charmat. Pred rokom 1895 sa prosecco šumivé či prelivé vína vyrábali tak že druhotná fermentácia prebiehala v flaši.     Col Fondo alebo aj Rifermentato in Bottiglia  je starodávna metoda výroby.V doslovnom preklade znamená ,, zo spodkom ,, myslené tak že víno obsahuje odumreté kvalisnky. Na rozdiel od vín Prosecca alebo iných šumivých vín je Col Fondo zakalené a obsahuje sediment ktorý dotvára intenzívnejší aromatický charakter. Konečné víno pritom obsahuje menej cukru ako šumivé vína vytvorené komerčnou metodou. 


Víno a jedlo:
Valdobbiadene Prosecco je vynikajúce ku všetkým jedlám. Excelentne sa hodí k rybám, kôrovcom a plodom mora, tiež však k zeleninovým appetizérom, ľahkým delikátnym predjedlám a bielemu mäsu.
Podávajte schladené na teplotu 7 – 8°C. Lepšie je chladiť v chladničke približne počas 2 hodín, nie dlhodobo skladovať v chladničke. Ideálne je servírovať v ľade (je schladené približne po 15 minútach).
Fľašu z oblasti Valdobbiadene s klasickým „V“, povolila používať Asociácia Prosecca a tým garantovať pôvod produktu.


O vinárstve 
Založené v roku 2007, vinárstvo Terre di San Venanzio Fortunato bolo pomenované podľa jednej z najznámejších osobností celej oblasti Valdobbiadene. Biskup od  Poitiers. Celým  svojím menom Venanzio Onorio Clemenziano Fortunato , sa narodil v samom srdci produkcie Prosecca v meste Valdobbiadene a tak ako sa aj venoval cirkvi, rovnaké úsilie venoval osvete o pestovaní  viniča. Česť jeho pamiatke nesie aj meno Fortunato v názve vinárstva. Väčšina vín vinárstva Terre di San Venanzio Fortunato je klasifikovaná ako Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG v podobách ako Brut, Extra Dry, Dry Vintage, Superiore di Cartizze.
Od roku 2015 bola uvedená nová variácia v podobe Brut Demi Long

Proces výroby je podrobený šetrnému spracovaniu hrozna Glera ( Prosecco)  a 10% produkcie muštu sa oddeluje aby bola zvýšená kvalita konečného šumivého vína. 

Zakladatelka vinársva Monica Ganz pochádza priamo z blízskosti Valdobbiadene a celý život pracovala vo vinárskom premysle. Niekoľko rokov bola hlavým sekretariátom združenia Strada del Proseccoand Vini dei Colli Conegliano Valdobbiadene
Enolog vinárstva Luca Antiga, sa podiela na výrobe od roku 2014.


Klasifikácia Šumiých Vín Prosecco 

Celá produkcia Šumivých s označením Prosecco sa dá rozdeliť do 5 kvalitatívných stupňov.
Prosecco DOC - Oblasť sa nachádza na severo-východe Talianska, zasahuje do 5  provincí v regione Veneto - Treviso, Venice, Vicenza, Padua, Belluno a 4 provincí v regione  Friuli Venezia Giulia - Gorizia, Pordenone, Trieste and Udine
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG - Menšia oblasť ktorá sa nachádza medzi pahorkami Valdobbiadene a Conegliano.
Colli Asolani DOCG - Veľmi malá oblasť ktorá sa nachádza na protilahlom brehu rieky Piave. 
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG  - Názov RIVE vyjadruje že vinohrady sa tu nachádzajú na strmých svahoch.Väčšina vín Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG sa flašujú ako samostatné vinohrady . 
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG - Najmenšia a najprestíznejšia oblasť, s rozlohou necelých 107 hekárov ležiaca medzi vrchmi  San Pietro di Barbozza,Santo Stefano a Saccol.
Už od roku 1969 má svoje osobitné postavenie ktoré určuje najnižší hekárový výnos. 

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie

Prosecco Sui Sevi Terre di San Venanzio Fortunato

Krátky popis

Hrozno odrody Glera ( Prosecco) pochádza zo severo - východného Talianska, z oblasti Veneto. Pre výrobu vína Col Fondo je vyčlenený vinohrad Palu, ktorý sa nachádza v hornatej časti regionu kde dominuje vápencové podložie. Víno vďaka metode Col Fondo obsahuje sediment odumretých kvasinek ktoré vytvarajú sediment a tak vzniká charakteristicky kalné víno.V arome je intenzívne, plné a komplexnejšie ako bežné vína Prosecco. Dajú sa rozpoznať tony lúčnych kvetov, kandizovaného pomaranča a citronu a jemná mineralna stopa.
  • 14.99€

  • Bez DPH: 12.49€

Súvisiace produkty

Prosecco Superiore Brut DOCG

Prosecco Superiore Brut DOCG

Obsah alkoholu: 11,5%Obsah cukru: 12,00 g/lCharakteristika: Šumivé víno slamovo žltej farby s brilia..

13.90€ Bez DPH: 11.58€

Crémant de Limoux  Paul Mas Brut Orgnaic Prima perla

Crémant de Limoux Paul Mas Brut Orgnaic Prima perla

Crémant de Limoux  je šumivé víno z odrôd : Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac a P..

19.00€ Bez DPH: 15.83€