• Savigny Les Beaune Rouge Les Picotins Chateau Gris

Víno hlbokej, plnej, rubínovo červenej farby. Má pôvabnú vôňu červeného ovocia so sladko korenistou arómou. Na jazyku má jemné, dobre obalené taníny s úžasným dužinatým červeným ovocím.

Pôda:

Ílovito vápenatá na pevnom vápenci.

Hrozno je ručne zbierané do 30 kg prepraviek a čo najrýchlejšie prepravené do vinárstva, kde sa pretriedi. 85 až 100 % hrozna sa odstopkuje, pre zamedzenie prílišnej horkosti zo stopiek. Fermentácia a macerácia prebiehajú  15 až 20 dní v kónických, teplotne regulovateľných nádržiach čo má priamy vplyv na extrahovanie aróm a farby. Nakoniec jemné lisovanie zabezpečí cestu ku zrodu elegantného vína.

Zrenie:
Víno zreje 15 až 20 mesiacov, podľa úrody, v dubových sudoch (20 až 40 % nových) s rôznym pôvodom: Troncais, Nevers, Vosges, Burgundy. Zrenie v nových sudoch prináša vôňu a taníny dreva a tiež podľa ich poréznosti limituje prirodzenú oxidáciu. Počas zrenia je víno pravidelne pohnuté pre získanie guľatosti a plnosti tela. Víno je fľaškované bez čírenia, je iba jemne filtrované pre zachovanie prirodzeného bohatstva jeho pôvodu.

Pinot noir / Rulandské modré /Burgundské modré 

Predpodkladá sa že názov Pinot vznikol podľa názvu dediny Pignols ktorá sa nachádza v centrálnej časti Francúzska známej ako Auvergne. Historické zmienky ukazujú že práve toto je miesto odkial  sú všetky odrezky tejto odrody pre všetky hlavné vinohradnícke oblasti Francúzska. Dalšia teoria udáva že názov vznikol od talianskej odrody Pignolo ktorá pochádza zo severovýchodnej oblasti Friuli-Venezia Giulia. Pinot noir je celosvetovo rošírená podroda pričom má niekoľko synonymov : Black Burgundy v Spojených štátov amerických , Blauer Spätburger v Nemecku , Rakúsku a nemecky novoriacej časti Švajčiarska. Clevener alebo Klävner je názov z oblasti Alsaska  dalších častiach Nemecka a Švajčiarska. Savagnon noir je najznámejšie pomenovanie pre Pinot noir z oblasti Jury.

 

Víno z odrody Pinot noir 

Táto odroda je známa predovšetkým vďaka svojej tenkej šupke, a tým aj menej intenzívnou farbou vína oproti iným známym vína ako Cabernet Sauvignon, Merlot alebo Syrah.Napriek tomu je vyhľadávaná vinohradníkmi a vinármi keďže dokáže ako jedna z mála odrôd najvierihodnotnejšie prejaviť terroir a ročník do chuťového profilu vína

Najznámejšie vína sa produkujú v najsevernejšej oblasti pre červené vína v Burgundsku a to hlavne v severnej časti Cote d'Or známej aj ako Cote de Nuits. Na 95% plochy je  pestovaná výlučne táto odroda a najväčšie množstvo Grand Cru vinohradov v Burgundsku sa nachádza na malom území medzi obcami Marsanny na sever až po Nuits Saint Georges na juhu. 

Druhá najznámejšia oblasť na svete sa nachádza na opačnom konci sveta. Central Otago na južnej časti Južného ostrova Nového Zélanda je považovaná za jednu z mála oblasti na svete kde sa darí dopestovať vína z odrody Pinot noir ktoré sa kvalitou môžu rovnať Burgundskému. 

 

Aromatický profil 

Žiadna iná odroda nedokáže mať taký aromatický profil ako práve Pinot noir.

Najčastejšie sa stretneme s bledo-rubínovou farbou ktorá sa vekom stráca a nadobúda tehlový odťieň s oranžovým okrajom. Vôňa je plná lesného ovocia ako čerešne, brusníc, slivek a malín

Vekom sa armotikazmení na vanilku, korenie, hríbya v niektorých prípadov na popadané lístie. 

Chuť je charakteristická vdaka príjemným tireslovinám a sviežou kyselinkoučo je výhodou oproti Cabernet Sauvignon. 

Apelácia Savigny Les Beaune

Pomenovaná po obci Savigny-lés-Beaune ktorá leží na údoli riečky Rhoin. Väčšina z 385 hektárov je určená na červené víno z odrody Pinot noir.

Savigny-lés-Beaune Rouge majú charakteristickú smotanovo ovocnú chuť s dobrou štruktúrou pre Burgundské víno z Village kategorie. 

.


Clasifikácia v Burgundsku 

Existujú 4 kategorie ktoré sú priamo naviazané na vinohrad kde sa hrozno dopestuje

Grand Cru ( veľké cru )

Najlepšie polohy na pestovanie hrozna, 100% suriviny musí pochádzať z vinohradu ktorý je uvedený na etikete. 

32 vinohradov ktoré možu udávať názov s prívlastkom Grand Cru: Dedina  Gevrey Chambertin má vinohrady : Le Chambertin, Chambertin Clos de Bèze, Mazis-Chambertin, Latricières-Chambertin, Ruchottes-Chambertin, Griottes-Chambertin, Chapelle-Chambertin a Charmes-Chambertin. Morey St. Denis má vinohrady : Clos.St-Denis, Bonnes Mares, Clos de la Roche, Clos des Lambrays a Clos de Tart. Chambolle Musigny má vinohrady : Musigny a Bonnes Mares. Vougeot  má vinohrad : Clos du Vougeot. Vosne Romanée má vinohrady : Romanée-ContiLa Tâche, Richebourg,  Romanée Saint-Vivant,  Romanée a La Grande Rue . Flagey-Echézeaux má vinohrady : Echézeaux a Grands-Echézeaux. Chablis má vinohrady :Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos, Blanchot, Bougros a La Moutonne

Premier Cru ( prvé cru )

Celkom 585 vinohradov má štatút Premier cru, a tvoria necelých 18 % produkcie Brugundska.

Medzi nájznámejšie patria : Gevrey Chambertin s vinohradmy: Clos St Jacques a Aux Combottes. Morey St. Denis  s vinohradmy : Les Ruchots a La Bussière. Chambolle Musigny s vinohrady : Les Amoureuses a Les Beaux-Bruns. Vosne Romanée  s vinohrady : Aux Raignots,  Les Chaumes, Les Suchots,  Aux Brûlées, Les Beaux Monts a Combe Brûlée. Nuits St Georges  s vinohradmy : Les Cailles, Les Vaucrains, Les St Georges, Aux Murgers a Aux Boudots. Chablis s vinohradmy : Berdiot, Côte de Vaubarousse, Fourchaume, Les Fourneaux, Mont de Milieu, Montée de Tonnerre, Vaucoupin, Beauroy, Chaume de Talvat, Côte de Léchet, Côte de Jouan, Les Beauregards, Montmains, Vau de Vey, Vaillons, Vosgros a  Vau Ligneau. 

Village Appellacion 

44 Appelácií možu uvádzať názov obce na prednej etikete. Tvoria viac než 37% celej produkcie Burgundska. Najznámejšie sú Beaune, Chablis, Mersault a iné 

Regionálne vína 

Môžu niesť názov  Bourgogne Blanc , Bourgogone Rouge , Bourgogne Rosé. Patrí sem aj Creémant de Bourgogone. 


V roku 1903 v Nuits-Saint-Georges sa Alexandre de Mayol de Lupé a Félix de Cholet rozhodli spojiť svoje sily a vytvoriť dom, ktorý stále nesie ich meno, Lupe Cholet.
"Spojiť to najlepšie z pôdy, viniča a ľudskej zručnosti pri výrobe vín jedinečnej osobnosti" bolo ich motto a je dodnes naše. Ako vlastníci 25 hektárov (61,5 akrov) viníc v Chablis a na Zlatom pobreží máme tiež dlhoročné partnerstvá s rôznymi vinármi po celom Burgundsku. Vo viniciach náš tím vyberá najlepšie hrozno určené na výrobu vína v našich pivniciach v Château du Clos de Lupé. Starostlivý výber hrozna, ľahké lisovanie, čiastočné alebo úplné odstopkovanie, studená macerácia pred kvasením sú techniky, ktoré sa používajú na vtlačenie nášho štýlu do našich vín. : bohaté a komplexné vína, ktoré pripomínajú zrelé plody, ktoré sa postupne prejavujú v každej fáze svojho vývoja. Byť špecialistami na skvelé vína je podporené prevádzkou nášho vlastného majetku. Vinohradníci vyberajú v prvom rade naše vinárske metódy s ohľadom na životné prostredie bez vopred plánovaných pravidiel. Práca je založená na pozorovaní poveternostných podmienok a zdravia viniča. Naše vína sú vyrobené z kvalitného hrozna a práca je v priebehu ročných období veľmi starostlivá: orba, prísne prerezávanie, minimálny postrek, zelený zber. Hrozno sa zbiera ručne, keď je rovnováha medzi cukrom a kyslosťou najlepšia. Potom sa starostlivo vyberú do triediacej tabuľky. 

Od Chablis po Beaujolais vinifikujeme a dozrievame vína z každej oblasti Burgundska. Naším prianím je ponúknuť veľmi široký sortiment vín, ktoré ukazujú väčšinu terroirov nášho regiónu. Bez ohľadu na ich pôvod, či už z nášho panstva alebo z veľmi prísneho výberu kúpeného hrozna, všetky naše vína sú vinifikované a dozrievajú rovnakým spôsobom.

Francúzske víno


Francúzsko, ktorému v nemalej miere pomáha nádych frankofílie medzi väčšinou milovníkov vína, sa napriek tomu môže pochváliť niektorými z najväčších vinárskych oblastí a referenčnými vínami na svete. Francúzsko, domov BordeauxBurgundska a Champagne, je pravdepodobne najdôležitejšou vinárskou krajinou na svete. Po stáročia vyrábala víno vo väčšom množstve – a údajne vyššej kvality – ako ktorýkoľvek iný národ. Víno je zakorenené vo francúzskej kultúre takmer na všetkých úrovniach spoločnosti; je to nápoj elity aj obyčajných ľudí a kľúčový symbol rímskeho katolicizmu, väčšinového náboženstva vo Francúzsku.

Trvalou príťažlivosťou francúzskeho vína však nie je nevyhnutne jeho objem alebo prestíž, ale skôr rozmanitosť dostupných štýlov. Preferencie spotrebiteľov sa v priebehu storočí zmenili a podporili vývoj nových štýlov vína z terénu a odrôd viniča, ktoré majú francúzski vinári k dispozícii. Červené, biele, ružové, sladké, suché, šumivé, opulentné, strohé, minerálne voňavé, ovocné – francúzske vinice vyrábajú vína, ktoré zodpovedajú každému z týchto deskriptorov. 


Terroir a hrozno

Od žulových kopcov Beaujolais až po slávne kriedové svahy Chablis a štrky Médocu, miesta, na ktorých boli vybudované francúzske vinice, sa považujú za životne dôležité a sú jadrom konceptu terroir. Terroir regiónu určuje odrody viniča používané na výrobu tradičných vín. V časoch pred efektívnym pestovaním viniča pestovali vinohradníci všetko, čo najlepšie vyhovovalo miestnej pôde a podnebiu, pričom si vyberali z (často obmedzeného) výberu odrôd viniča, ktoré mali k dispozícii. 

Vzťah medzi francúzskymi vinárskymi oblasťami a ich kľúčovými odrodami sa teda prirodzene vyvíjal počas mnohých storočí, čoho príkladom je úzky vzťah medzi Pinot Noir a Burgundsko. Tam, kde sa odroda používala vo viacerých regiónoch, prirodzene sa vyvinul aj štýl (štýly) vína, ktoré vyrába v každom z nich. Porovnajte napríklad rozdiel medzi Chardonnay v Champagne (svieže, kyslé, kyslé, šumivé) a v Mâcone (guľatejšie, zrelšie, bohatšie, tiché). 

Klíma

Rozmanitosť francúzskeho vína je čiastočne spôsobená širokou škálou podnebia v krajine. Šampanské, jeho najsevernejšia oblasť, má jedno z najchladnejších podnebí na svete vinohradníctva – v ostrom kontraste s teplým a suchým údolím Rhôny vzdialeným 560 km na juhovýchode.


Bordeaux na juhozápade má prímorské podnebie silne ovplyvnené Atlantickým oceánom na západe a rôznymi riekami, ktoré sa vinú medzi jeho vinicami. Východné regióny ako Burgundsko a Alsasko majú ďaleko od akéhokoľvek oceánskeho vplyvu kontinentálne podnebie s teplými, suchými letami a chladnými zimami.

Na hlbokom juhu Francúzska sa Provensálsko a Languedoc-Roussillon tešia jednoznačne stredomorskému podnebiu, ktoré sa vyznačuje horúcimi letami a relatívne miernymi zimami. Juhozápad je však ovplyvnený stredomorským a atlantickým podnebím (je geografickým medzitým – často vyjadreným v štýle a zložení vín).

Topografia

Geológia a topografia skutočne zohrávajú rovnako dôležitú úlohu v rozmanitosti francúzskeho vína. Veľký počet nezávisle uznaných vinárskych oblastí a podoblastí v krajine odráža širokú škálu pôdnych typov – a krajiny, ktorá ich vytvorila.


Tie sa tiahnu od hôr a kopcov na východe, v ktorých sa nachádzajú regióny Savojsko a Jura (a ďalej na juh, menej známe IGP Alpes-Maritimes a Alpes-de-Haute-Provence) do nízko položených krajín na západe, vrátane dolného údolia Loiry (a ako Muscadet) a väčšieho regiónu Cognac južne od Loiry a severne od Bordeaux.


Každý región a pod región možno definovať podľa jeho osobitných zemepisných vlastností, ktoré zase vytvárajú špecifické vlastnosti vín, ktoré sa v ňom vyrábajú. Rovnako ako vo väčšine vinohradníckych oblastí, mnohé vinohradnícke oblasti nasledujú alebo susedia s aluviálnymi systémami a riekami, pričom kombinujú priaznivú geografiu a v minulosti aj obchodnú dopravu.Loira – najdlhšia francúzska rieka – nie je výnimkou, ktorá má pôvod na centrálnej náhornej plošine a vo viniciach Auvergne, preteká takzvanou Hornou Loirou (a jej vlajkovými loďami Sancerre a Pouilly-Fumé), potom sa stala údolím Loiry (Touraine a Anjou) a potom zahŕňa Muscadet a menšie Vendée-Poitou.


Dokonca aj na juhozápade je veľká časť významu Bordeaux spôsobená jeho polohou na pobreží, kde sa stalo základňou pre svojich susedov proti prúdu rieky, vrátane Bergerac na rieke Dordogne a Côtes de Duras (a niekoľko regiónov juhozápadného Francúzska) na Gironde.


Apelácie 

Francúzsky apelačný systém bol vytvorený začiatkom 20. storočia a odvtedy bol napodobňovaný v mnohých ďalších krajinách. Tento zložitý systém právnych predpisov v konečnom dôsledku definuje každú vinársku oblasť a jej hranice a ukladá prísne pravidlá týkajúce sa vinárskych postupov.


Jej kľúčovými cieľmi sú ochrana názvov francúzskych vín a zaručenie kvality a pôvodu samotných výrobkov. Žiadna iná krajina nerozvinula svoj apelačný systém v takom rozsahu; od roku 2023 existovalo viac ako 350 kontrolovaných označení pod titulmi AOC a ďalších 75 titulov Vin de Pays/IGP.

Kľúčovým faktorom pri vývoji komplexnej, komplexnej kategorizácie francúzskych vínnych štýlov a úrovní kvality je ich samotný objem a rozmanitosť, ako je uvedené vyššie. Každý rok krajina vyprodukuje viac ako 50 miliónov hL vína (6500 miliónov štandardných fliaš) z približne 1,9 milióna akrov (775 000 ha) viníc.

Farba
Červené
Objem
0,75l
Odroda
Pinot noir
Zvyškový cukor
Suché
Charakter
Zamatové / Harmonické
Oblasť
Burgundsko
Zrecí potenciál
5+ rokov

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie

Savigny Les Beaune Rouge Les Picotins Chateau Gris

Krátky popis

Víno hlbokej, plnej, rubínovo červenej farby. Má pôvabnú vôňu červeného ovocia so sladko korenistou arómou. Na jazyku má jemné, dobre obalené taníny s úžasným dužinatým červeným ovocím.
  • 30.50€
  • 20.00€

  • Bez DPH: 16.67€

Štítky: Pinot Noir, Burgundsko, Rulandské modre, Savigny Les Beaune Rouge