• Sauvignon Blanc

Výroba:
Víno je 100% Sauvignon Blanc. Hrozno sa zberalo skoro ráno pri chladných teplotách, po prevezení sa okamžite šetrne spracovalo aby sa zachovala delikátna chuť. Víno sa prefiltruje a fermentuje pri nízkych teplotách, následne sa ponechá s usadeninou až do stabilizácie.

Charakter:
Víno má pôvabné arómy melónu, egrešu, guávy a čerstvo pokosenej trávy, ktoré sa prenášajú aj do chute. Je plné a krémové, so živou, delikátnou kyselinkou a dlhým, príjemným koncom.

Víno a jedlo:
Víno sa hodí k rybe na masle pokvapkanej citrónom, kuraťu na provensálskom korení alebo k soufflé z kozieho syru.

Teplota podávania:
12 – 14 oC v menších vínnych pohároch.


Odroda Sauvignon 

Sauvignon blanc je stará francúzska odroda, známa aj ako ; Sauvignon jaune, Blanc Fume, Muskat-Silvaner, Fume blanc,Sauvignon Petit a Romorantin.  Podľa určitých zdrojov odroda vznika spontánim krížením ordôd Chenin blanc a Tramín. Najznámejšie vína pochádzajú z Francúzskej oblasti Loira. Čisto odrodové vína z apelácii Sancerre a Pouilly-Fumé sú vždy úplne suché, minerálne, harmonické a ovocnéTerroir ktorý vytvára rieka Loira a minerálne podložie je známe po celom svete a sú prototypom pre mnohé vína z iných oblastí sveta. V Bordeaux sa používa na biele cuvée v oblasti Graves kde sa doplňa o odrody  Semillon a Muscadelle . V prípade že sa vyskytne ušlachtilá plieseň Botrytis cinerea je hrozno spracované na prírodne sladké vína.  Napriek tomu že domovinou odrody je Francúzsko, najväčšie vinohrady sú práve v novom svete. Celá štvrtina svetovej plochy sa vyskytuje v USA v Napa Valley a Sonome. Rovnaké množstvo hektárov sa nachádza na Novom Zélande v najznámejšej krajine pre Sauvignon blanc. 

Marlborough je nielen najpodstatnejšia oblasť Nového Zéland ale aj najväčší region čo do množstva hektárov  so Sauvignonom. Oblasť je rozdelená do troch časti a to : Wairau ValleySouthern Valleys a Awatere Valley. V týchto oblastiach sa vyrábajú vína ktoré sú charakteristické vo arome a to hlavne po  zelenej paprike, egrešoch a trávy. Často sa referuje aj ako vôňa pyrazinu ktorá je často spojovaná s nedostatočne prezretým hroznom. Rovnaké charakteristické črty majú vína z dlaších regionov nového sveta ako čilské údolie Colchagua alebo argentínska Mendoza. Odorda je rozšírená aj v Strednej Europe kde sa používa na výrobu suchých aromatckých vín. Najznamejšia  oblasť je na Slovensku považovaná Malokarpatská oblasť kde vina dosahujú primeranú cukornatosť a dostatok kyselín


Oblasť Stellenbosch 
Najväčšia a najdoležitejšia vinohradnícka oblasť celej Južnej Afriky. S polohou k falošnému zálivu ma najvhodnejšiu polohu pre optimáne klimatické podmienky. Celá oblasť Stellenbosch je rozdelená na 5 menších častí - subregionov ( wardov) . Simonsberg - Stellenbosch sa nachádza na severo-západe od centra mesta Stellenbosch. S nadmorskou výškou cez 450 metrov nad morom, tu dominujú medzinárodné biele odrody ako Chardonnay a Sauvignon blanc. Oblasť Bottelary je situovaná na juhu celého regionu, pričom dominujú tu červené odrody ako Syrah / Shiraz a Cabernet Sauvignon. 
Devon Valley severne od centra Stellenboschu ma rozmanitú topografiu vďaka ktorej sa tu darí rozmanitému spektru vín. Rovnaké podmienky najdeme aj v susednej oblasti (warde ) Papegaaiberg,čo v preklade znamená papagají vrch.Jenkershoek Valley leži severo-východne od mesta Stellenbosch, vinice sú tu umiestnené na svahoch a v údolí. Hlavné odrody tu tvoria Cabernet Sauvignon a Cabernet franc.


Juhoafrická republika

História vinohradníctva a vinárstva v Južnej Afrike siaha do roku1659, kedy bolo vyrobené prvé stolové víno. Jan. van Riebeeck zakladateľ Cape Townu na to použil odrody dovezené z Francúzska.1685 bolo založené prvé vinárstvo v oblasti f Constantia. Další rozmach nastal v roku 1688 kedy do Juhoafrickej republiky prišli francúzsky Hugueonty  a založili tu oblasť Franschhoek v preklade Francúzsky kút. 1886 postihla celu krajinu Phylloxera. Prvé vinohradnícke družstvo vzniklo v roku 1918 pod názvom KWV a zameriavalo sa skôr na destiláciu brandy.

V súčastnosti je povolených 82 odrôd na výrobu stolových vín. Na prvom mieste v rozlohe je Chenin blanc , tu známy pod menom Steen. Nasledujú Cabernet Sauvignon,Colombard,Chardonnay,Sauvignon blanc, Merlot, Shiraz a Pinotage. 

Vinohradnícke oblasti WO - WINE ORIGIN.

Víno musí byť 100% z 1 vinohradníckej oblasti, minimálne 85% musí byť v odrody na etikete.  

Systém zavedený v roku 1973 kde sa nachádzajú 4 kategórie 

Geografic unit : Western Cape, Northern Cape, Eastern Cape, KwaZulu-Natal a Limpopo

Region : Boberg, Breede River Valley, Cape South Coast, Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River, 

Distric :

Ward


,,Estate,, udáva že víno bolo dopestované, spracované a naflašované v jedom a tom istom vinárstve.

,,Single vineyard,, víno zo samostatného vinohradu ktorý nieje väčší ako 6 hektárov.


Zvyškový cukor
Suché
Charakter
Ľahké / Svieže
Oblasť
Stellenbosch
Víno a gastronómia
Aperitív
Uzáver
Skrutkový

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie

Sauvignon Blanc

Krátky popis

Suché, biele víno, ročník: 2014,krajina: JAR,oblasť: Stellenbosch,výrobca: Eikendal,objem: 0,75l, skrutkový uzáver
  • 16.36€
  • 11.99€

  • Bez DPH: 9.99€

Súvisiace produkty

Sauvignon Arrogant Frog Paul Mas 2019

Sauvignon Arrogant Frog Paul Mas 2019

Vo vôňi dominujú egreš a herbálne vône . Svieža kyselinka podporuje mladý a ovocný charakter&nb..

9.50€ Bez DPH: 7.92€