Blog
Riesling
"Reece-ling" musí byť najviac nepochopená a nesprávne vyslovovaná odroda hrozna na svete. Táto odroda, uznávaný kráľ nemeckých viníc, zdieľa meno s toľkými ďalšími nepríbuznými hroznami a vínami, ako je Smaragdový rizling, Rizling rýnsky Italico, Laskirizling, Olaszrizling a Rizling vlašský. A treba povedať, že samotní Nemci vyrobili na spodnom konci trhu niekoľko dosť hrozných rizlingov, ktoré neurobili nič pre povesť svojho najväčšieho aktíva.
Víno vyrobené z rizlingu sa úplne nepodobá žiadnemu inému. Vo všeobecnosti má ľahký obsah alkoholu, osviežujúco vysoký obsah ovocných prírodných kyselín (celkom odlišný od drsnosti pridanej kyseliny), má schopnosť prenášať charakter miesta prostredníctvom extraktu a jedinečnej arómy a na rozdiel od Chardonnay je schopný dozrievať desaťročia vo fľaši. Rovnako ako Chenin Blanc najvyššej kvality, ale na rozdiel od Chardonnay funguje najlepšie, ak je fermentovaný v chlade a včas plnený do fliaš bez jablčno-mliečnej fermentácie alebo vplyvu dreva. Rizling rýnsky je hviezda a, ako môžete vidieť, jeden z mojich veľkých vinárskych hrdinov. Pre mňa je Rizling skvelý nielen preto, že je, podobne ako napríklad Rulandské modré, výnimočne dobrý pri vyjadrovaní terroir, ale aj preto, že vyrába biele vína, ktoré tak dobre dozrievajú. Jemný rizling si takmer vyžaduje čas vo fľaši. V mladosti môžu byť dosť prísne (čo môže byť dôvod, prečo sa na ne toľko konzumentov vína obáva). Vyhliadka na 50-ročný rizling môže byť chutná, zatiaľ čo počet bielych bordových múrov, ktoré stoja za starnutie po 15. narodeninách, je extrémne malý. Raz som prezentoval ochutnávku vo Frankfurte, kde sme porovnávali jemné rizlingy s červeným bordeaux rovnakého ročníka a každý pár vín dozrieval takmer rovnakou rýchlosťou. V porovnaní s väčšinou ostatných medzinárodne známych odrôd rizling rizling dozrieva pomerne skoro, takže pri výsadbe v horúcom podnebí môže byť jeho šťava prezretá a ochabnutá dlho predtým, ako sa v hrozne vyvinú zaujímavé chute. Na druhej strane v chladnom podnebí, akým je údolie Mosely v severnom Nemecku, sa považuje za neskoré dozrievanie v porovnaní s množstvom predčasne vyspelých odrôd, ktoré boli špeciálne vyšľachtené pre tieto krátke letá. To znamená, že zatiaľ čo Müller-Thurgau dozrieva takmer kdekoľvek, rizling rizling má šancu dozrieť naplno len na najvýhodnejších miestach, ktoré sú najviac naklonené k priamemu a odrazenému slnečnému žiareniu, kde je vysadený tak, aby zostal na viniči až do jesene. Rizling rizling z Mosely a jeho ešte chladnejších prítokov Saar a Ruwer je jedným z najvýraznejších a najmenej napodobiteľných štýlov vína vo svete vína: ľahký, svieži, pikantný, osviežujúci ako horský potok a akosi ochutnáva bridlicu, ktorá cez noc vyžaruje teplo a pomáha dozrieť toľko rizlingových viničov. Toto je víno, ktoré sa pije pri písaní alebo čítaní; osviežuje podnebie a zostruje mozog (alebo aspoň tak to cíti).Tretina všetkého nemeckého rizlingu rastie v Mosele, ale v regióne Pfalz sa pestuje aj značné množstvo, vďaka čomu vzniká oveľa bohatšie, ale nemenej očarujúce víno, ktoré môže často chutiť exoticky ovocne (a pri kvasení do sucha môže dosiahnuť až 13 % alkoholu). Rizling rýnsky je tiež klasické hrozno Rheingau, kde azda najlepšie odráža oceľovým, citrónovým, niekedy minerálne voňajúcim spôsobom rozdiely aj medzi susednými vinicami. Najlepšie usadlosti patria do skupiny VDP, ktorá sa venuje výrobe skvelého suchého rýnskeho rizlingu – aj keď v teplých rokoch môže byť Rýnsko rýnske aj zdrojom mnohých vynikajúcich sladkých vín BA a TBA. Rizling rizling je mimoriadne dobrým kandidátom na botrytizované sladké vína, hoci táto ušľachtilá hniloba má tendenciu stierať geografické rozdiely a viesť k hustým, takmer hrozienkovo hlboko zlatým vínam, ktoré sa zvyčajne označujú buď ako Beerenauslese (BA) alebo Trockenbeerenauslese (TBA). Württembersko je tiež významným pestovateľom rizlingu zemitého, ktorý len zriedka uniká z regiónu. V Nahe sa vyrábajú aj rizlingy. Až donedávna bol nemecký rizling často taký koláčový, že potreboval trochu sladkosti vo víne, aby vyrovnal kyslosť, ale zmena klímy znamenala, že hrozno dozrieva oveľa úspešnejšie a vyrábajú sa vážne jemné suché (trocken) nemecké rizlingy. Ich parfumácia a pikantnosť ich môžu urobiť obzvlášť šetrnými k jedlu – často viac ako ťažšia biela farba v dubovom veku.
Rizling rizling je tiež najušľachtilejšou odrodou Alsaska, najgermánskejšieho francúzskeho regiónu, kde najlepšie z jeho mravčivo suchých, oceľových vín. O najmenej koncentrovaných príkladoch alsaského rizlingu je jemná aróma mastenca, ale sú to skvelé vína na pitie ako aperitívy (ako je skutočne všetko, okrem najsladšieho rizlingu vyrobeného kdekoľvek). Wachau v Rakúsku konkuruje Alsasku a Moselu v čistote rizlingov, až na to, že tieto úžasne charakterné, suché, tvarované vína majú tendenciu mať viac tela a alkoholu. Veľká časť strednej Európy, najmä Slovinsko a Česká republika, má vhodné miesta na dozrievanie rizlingu riznského, ktorého miestny názov zvyčajne zahŕňa nejaký variant slova Rýn (v Chorvátsku je známy napríklad ako Rizling Rajinski). Rizling pravý (na rozdiel od rizlingu vlašského) je široko rozšírený vo Friuli a Alto Adige, kde sa nazýva Rizling Renano, hoci z regiónu sa doteraz objavilo len málo prekvapivých príkladov. Rizling sa údajne pestuje aj v Rusku, ale veľká časť z toho môže byť v skutočnosti rizling vlašský. Väčšina južnej Európy je pre rizling príliš teplá; Ak dozrieva príliš rýchlo a skoro, nedokáže si vybudovať žiadnu chuť. O to prekvapujúcejšie je, že v Južnej Austrálii nájdete enklávu s produkciou jemného rizlingu, ktorá nie je známa svojimi nízkymi teplotami. Clare Valley severne od Adelaide aj Eden Valley na východe si vybudovali povesť skvelého suchého rizlingu, druhu pútavého a sebavedomého vína, ktoré sa dokonale hodí k kuchyni tichomorského okraja, na ktorú sú teraz Austrálčania tak hrdí. Oba tieto rizlingy sa môžu vyvíjať mnoho rokov vo fľaši (aj keď rýchlejšie ako nemecký rizling) a po čase môžu získať určitú toastovosť. Menšie príklady – a existuje veľa sladených komerčných zmesí – môžu nadobudnúť zreteľnejší petrolejový tón (pozri TDN), ktorého náznak možno nájsť v mnohých starých rizlingoch bez ohľadu na to, kde bol pestovaný.
Novozélandské rizlingy sú čoraz obdivovanejšie a prichádzajú vo všetkých stupňoch sladkosti. Kalifornia mala kedysi tradíciu výroby bohatého, pomerne rýchlo dozrievajúceho rizlingu Johannisberg alebo bieleho rizlingu, ale odrodu opäť prijala len vďaka predajnému úspechu novej vlny rizlingov zo štátu Washington, ktorá túto odrodu prakticky prijala ako špecialitu v prvých rokoch storočia. Rizling rýnsky je jednoznačne najúspešnejšou odrodou v regióne Finger Lakes v štáte New York, kde sa vyrábajú mimoriadne jemné rizlingy, a rizlingy z Michiganu môžu byť tiež veľmi jemné. Kanada pravidelne vyrába úžasné ľadové vína z tejto odrody.