Blog
Vína Izraela
Môže to byť malá krajina (zhruba veľká ako New Jersey), ale Izrael je dynamický vinársky región, ktorý sa vyznačuje komplexným terroir a dramatickou mikroklímou, ktorá siaha od chladných vysokohorských hôr až po teplé pobrežné pláne a púšť. Za posledné dve desaťročia sa objavila nová vlna kvalitných izraelských vín v rukách vinárov, ktorí posúvajú hranice, experimentujú s pôvodnými odrodami hrozna a využívajú najnovšie technológie na vytváranie vín, ktoré súťažia na svetovej scéne – a vyhrávajú. Víno sa v tejto oblasti vyrába už tisíce rokov, a zatiaľ čo vinohradnícke korene Izraela sú v istom zmysle Starý svet, izraelské vína spadajú priamo do kategórie Nového sveta. Moderný štát Izrael bol založený v roku 1948 a v tom čase začínajúci vinársky priemysel rodiacej sa krajiny pozostával zo 14 komerčných vinárstiev. Dnes existuje viac ako 300 vinárstiev, vrátane 70, ktoré zbierajú 50 ton hrozna alebo viac ročne – a 10 najväčších produkuje viac ako 90 percent izraelského vína. Zvyšok sú butikové a stredne veľké vinárstva. Krajina je tiež domovom mnohých garagistických vinárov.
Vína z klasických francúzskych odrôd, ako sú Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay a Sauvignon Blanc, sú v krajine najuctievanejšie, rastie však záujem o víno vyrobené zo stredomorských odrôd – a z pôvodného hrozna tejto oblasti. Izrael má celkovo 5 500 hektárov viniča. Ročne sa zozbiera približne 60 000 ton hrozna.
Izrael hraničí s Libanonom na severe, Sýriou na severovýchode, Jordánskom na východe, Egyptom na juhozápade a Stredozemným morom na západe a rozlohou 20 770 kilometrov štvorcových. Krajina sa tiahne 424 kilometrov zo severu na juh a asi 135 kilometrov v najširšom mieste. Existujú tri hlavné krajiny: pobrežná nížina, ktorá sa tiahne pozdĺž Stredozemného mora; kopcovitá a hornatá oblasť, ktorá sa tiahne pozdĺž chrbtice krajiny, a údolie Jordan Valley, ktoré je úrodnou krajinou v severných oblastiach a na juhu prechádza do polosuchých. Izrael má rôznorodé zloženie pôdy, ktoré sa líši od vápenca, terra rossa a sopečného tufu až po vápenatú hlinu, kriedu a aluviálnu hlinu.
Hoci sa nachádza na Blízkom východe, podnebie Izraela je výrazne stredomorské kvôli blízkosti Stredozemného mora. More je najvýznamnejším klimatickým prvkom Izraela, pretože prináša vietor, zimné dažde a vlhkosť. Vinohrady prúdia vetry, zabezpečujú vetranie a vytvárajú chladiaci efekt, ktorý znižuje vlhkosť a znižuje priemerné teploty. Izrael má dlhé, horúce a suché letá a krátke, chladné, daždivé zimy. Príležitostne sa zimný sneh hromadí vo vyšších nadmorských výškach v oblastiach Golanských výšin, Hornej Galiley a Judských vrchov – troch oblastí, ktoré sú známe výrobou vín najvyššej kvality v krajine. Novšie vinice v týchto vyšších nadmorských výškach sa týčia zo 400 metrov na 1 000 metrov nad morom, kde nízke teploty podporujú dlhšie vegetačné obdobie. Ročné zrážky sa môžu pohybovať od približne 100 milimetrov na juhu do 1 100 milimetrov na severe. Chronický nedostatok vody je problém, s ktorým sa stretávajú vinohradníci v celej krajine, najmä počas vegetačného obdobia. Kvapkové zavlažovanie je často nevyhnutnosťou. Teploty sa ročne pohybujú v priemere medzi 15 a 20 stupňami Celzia, v najteplejších mesiacoch dosahujú až 33 stupňov Celzia a v januári, najchladnejšom mesiaci v roku, až 5 stupňov Celzia. Manažment baldachýnu je rozhodujúci pre kontrolu vitality viniča a ochranu ovocia pred nadmerným vystavením slnku. Mechanický zber je medzi izraelskými vinohradníkmi bežný, aj keď v niektorých prípadoch sa používa ručný zber, napríklad pri ovocí na starých viničoch. Obdobie zberu úrody v Izraeli sa zvyčajne začína v júli, hoci väčšina z nich sa vyskytuje počas augusta až októbra. Najväčšou klimatickou výzvou počas obdobia zberu nie je dážď alebo mráz, ale hamsin - horúci vietor, ktorý fúka z Arabskej púšte a môže zvýšiť teploty až na 40 stupňov Celzia, čo spôsobí zatvorenie viniča.
História vína v Izraeli
Asi 5 000 rokov vznikajúca história izraelského vína má starodávne korene, ktoré siahajú až do biblických čias. Prosperujúci raný vinársky priemysel v tejto oblasti však po moslimskom dobytí zanikol a začiatkom 16. storočia začala územiu vládnuť Osmanská ríša. Vinárstvo sa do tejto oblasti vrátilo v 19. storočí, ale hlavne za účelom výroby vína pre náboženské rituály. Koncom storočia sa však barón Edmond de Rothschild, majiteľ slávneho zámku Lafite Rothschild v Bordeaux, pokúsil v 80. rokoch 19. storočia zahájiť nový vek vinárstva v Izraeli. Okrem výsadby viníc a výstavby vinárstiev s hlbokými podzemnými pivnicami si najal francúzskych vinárov a agronómov, aby pomohli priekopníkom tohto úsilia. Bohužiaľ, v tom čase trh s kvalitnými vínami v tejto oblasti nepriniesol dostatočný dopyt na to, aby Rothschildova vízia skutočne priniesla ovocie. Keď bol v polovici 20. storočia založený izraelský štát, viac ako 90 percent jeho viníc bolo sústredených v pobrežných oblastiach vrátane oblasti okolo hory Karmel, úpätia Judska a Judskej nížiny. Víno sa zvyčajne vyrábalo v sladkom štýle z Carignan alebo Sémillon a vína sa zvyčajne konzumovali počas náboženských rituálov. V 1970. rokoch minulého storočia získali určitú trakciu odrodové vína vyrobené z Cabernet Sauvignon a Sauvignon Blanc. Golanské výšiny boli objavené v roku 1976 ako ideálny terroir na výrobu prémiových vín. Približne v tom čase začali jeho vysokohorské vinice s chladným podnebím priťahovať medzinárodných vinárov, ktorí by pomohli zvýšiť produkciu v regióne. Ďalšia vlna medzinárodných vinárov, najmä z Kalifornie a Kanady, prišla na izraelskú vinársku scénu v 1980. rokoch minulého storočia a pomohla spôsobiť revolúciu vo vinárskych technikách krajiny vo vinici aj pivnici. V tomto desaťročí bol najviac vysadeným červeným hroznom Carignan a najviac vysadeným bielym bol Colombard. V 1990. rokoch sa po celej krajine začali množiť butikové vinárstva. Od začiatku 21. storočia došlo k celkovému posunu zamerania na kvalitné a terroirové vína, ktoré prinútilo izraelských vinárov vytvárať aromatickejšie, štruktúrovanejšie a vyváženejšie vína ako kedykoľvek predtým. Toto úsilie vyústilo do mnohých ocenení a vyznamenaní pre izraelské vína od niektorých z najlepších hráčov medzinárodnej vinárskej komunity.
Kľúčové regióny Izraelu
Izrael ročne vyrobí viac ako 40 miliónov fliaš vína. Nedostatok apelačných zákonov dáva vinárom v krajine veľkú slobodu experimentovať s rôznymi odrodami a zmesami hrozna. Aj keď neexistujú žiadne prísne označenia apelácií, existuje šesť odlišných regiónov, ktoré predstavujú súčasné vinárstvo v Izraeli. Mierne sa líšia od oficiálnych vinárskych oblastí krajiny – Galilea, Šomron, Samson, Judské vrchy a Negev – ktoré boli označené pred viac ako storočím, keď sa tradičné vinárske oblasti sústredili v pobrežných oblastiach krajiny. Dnes sú hlavné vinárske oblasti v chladnejších oblastiach s vyššími nadmorskými výškami.
Galilea, jedna z najväčších izraelských vinárskych oblastí, sa nachádza na severe Izraela a je rozdelená na dva sektory: Hornú a Dolnú Galileu. Horný sektor v blízkosti libanonských hraníc je kopcovitý s nadmorskými výškami, ktoré sa týčia až 1 000 metrov. Jeho pôdy sú sopečné, štrkové a terra rossa. Nadmorská výška v dolnom sektore pri hore Tábor sa pohybuje od 200 do 400 metrov a pôdy sa líšia medzi sopečnými a vápencovými
Golanské výšiny
Región Golanských výšin, sopečná plošina týčiaca sa do výšky 1 200 metrov nad morom, sa vyznačuje vysokými nadmorskými výškami, chladným podnebím a tufovými a čadičovými pôdami. Má tri podregióny – južné Golanské výšiny, stredné Golanské výšiny a Horné Golanské výšiny. Toto je vinársky región, na ktorý sa v dnešnej dobe sústreďuje najväčšia medzinárodná pozornosť, pretože jeho vysokohorské vinice boli rozhodujúce pri riadení revolúcie kvality v krajine a získavaní ocenení a vyznamenaní.
Centrálne pohoria
Táto oblasť prechádza Izraelom od Haify k Mŕtvemu moru. Skladá sa z hory Karmel, Menashe Hills, Shomron Hills a Judean Hills. Väčšina viníc sa nachádza v údoliach okolo Zichron Ya'acov a Binyamina. Bol to tiež jeden z prvých regiónov, kde Rothschild na konci 19. storočia vysadil vinice. Pôdy tu zahŕňajú vápenatú hlinu, terra rossa, vápenec a kriedu.
Pobrežná nížina
Horúca a vlhká oblasť Pobrežná nížina sa nachádza juhovýchodne od Tel Avivu. Vo výške 0 až 100 metrov nad morom je to nízko položená oblasť. Región pozostáva z aluviálnych pôd zmiešaných s piesočnatými, ílovitými hlinami spolu s pôdami terra rossa. Bola to jedna z pôvodných oblastí, ktoré vysadil Rothschild, ale dnes je známejšia pre svoje citrusové plody a jahody, a nie pre hrozno.
Judské predhorie
Judské predhorie, ktoré sa týči smerom k Jeruzalemu, sa nachádza hlavne na Západnom brehu. V tejto malej oblasti sa nachádza takmer tretina všetkých izraelských viníc. Mnohé z nich sú malé pozemky zložené predovšetkým z ornice terra rossa nad vápencovým podložím. Priaznivé denné výkyvy sú výsledkom teplých denných teplôt, ktoré sú kompenzované chladivým vetrom zo Stredozemného mora a chladnými nočnými teplotami. V regióne tiež dochádza k dramatickému nárastu nadmorskej výšky, ktorá sa pohybuje z 300 na 1 000 metrov.
Negevská vysočina
Táto vyprahnutá púštna oblasť tvorí polovicu krajiny. Nadmorská výška v Negevskej vysočine môže dosiahnuť 900 metrov. Pôdy majú tendenciu k piesočnatej hline a spraši. Dramatické denné zmeny teplôt zvyčajne prechádzajú od veľmi horúcich počas dňa po veľmi chladné v noci, čo niekedy vedie k hustej hmle, ktorá pokrýva vinice skoro ráno. Suché podmienky a nízka vlhkosť pomáhajú udržiavať choroby viniča na uzde.
Kľúčové odrody hrozna
Moderný izraelský vinársky priemysel bol postavený na klasických odrodách Bordeaux a stále dominujú na trhu, a to ako jednoodrodové vína, tak aj ako zmesi.
Cabernet Sauvignon
Jedna z najrozšírenejších odrôd v krajine, Cabernet Sauvignon, prišla do Izraela cez Bordeaux v 19. storočí vďaka Rothschildovi. Niektoré z najlepších vín v Izraeli sú odrodové Cabernety a zmesi Bordeaux na báze Cabernetu najmä tie z Hornej Galiley a Golanských výšin. Izraelské prejavy hrozna prinášajú hlboko sfarbené vína s koncentrovanými vôňami a chuťami zrelého tmavého ovocia a silnou trieslovinovou štruktúrou, hoci niektoré z izraelských stredomorských mikroklím môžu tiež spôsobiť, že vína získajú príliš džemový charakter.
Merlot
Táto ušľachtilá odroda Bordeaux, ktorá je klasickým partnerom pri miešaní Cabernet Sauvignon, sa pestuje po celom Izraeli, kde má tendenciu dozrievať skoro v stredomorskom podnebí. Vyrába sa ako odrodové víno aj v mnohých zmesiach na báze Cabernetu. Izraelský Merlot má tendenciu mať jemný a jemný chuťový profil.
Syrah
Toto hrozno prišlo na vinársku scénu v Izraeli v 1990. rokoch minulého storočia a teraz, keď dozrieva veľa viniča Syrah, je ponúkané ako jedna z najsľubnejších odrôd v krajine. Syrah sa darí nielen v izraelskom stredomorskom podnebí, ale starší vinič Syrah ponúka výrazné a lahodné chute. Izraelskí vinohradníci pestujú hrozno z francúzskych aj austrálskych klonov a výsledné vína majú tendenciu byť označené ako Syrah alebo Shiraz na základe klonu, z ktorého boli odvodené. Najlepšie prejavy tejto odrody možno nájsť v Judskom podhorí, Judských vrchoch a Hornej Galilei.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc, jedna z najdôležitejších odrôd pre jemné biele vína v krajine, prechádza v Izraeli renesanciou. Novšie výsadby hrozna vo vyšších nadmorských výškach spolu so skoršou úrodou a studenými fermentáciami z nehrdzavejúcej ocele viedli k sviežemu, sviežemu štýlu s aromatickými citrusovými a tropickými ovocnými tónmi, ktorý sa ukazuje ako veľmi populárny.
Chardonnay
Hrozno Chardonnay je všeobecne považované za najlepšiu bielu odrodu v Izraeli, odkedy sa tu prvýkrát pestovalo koncom 1980. rokov. Historicky sa najlepšie prejavy Chardonnay vyrábali na severných Golanských výšinách, ale dnes si oblasť okolo Judských vrchov a podhoria získava povesť pre svoje vysoko kvalitné Chardonnay. Chardonnay s vysokým obsahom alkoholu a nadmerne dubové Chardonnay sa čoraz viac stávajú minulosťou. Ostrejšie štýly vinifikované aspoň čiastočne z nehrdzavejúcej ocele, aby sa zachovali osviežujúce tóny zeleného jablka hrozna, sú na vzostupe.
Odrody ďalšej vlny
V dnešnej dobe naberajú stredomorské vinárske štýly – a najmä juho-francúzske hrozno – v Izraeli na obrátkach. Kľúčové odrody, ktoré poháňajú ďalšiu vlnu izraelského vinárstva, sú:
Carignan
Petite Sirah
Pôvodné odrody
Vedci identifikovali viac ako 120 hrozna pôvodného v geografickej oblasti okolo Izraela. Patria sem biele odrody biblickej éry ako Marawi (alias Hamdani), Jandali a Dabouki, červené hrozno ako Baladi Asmar a Bittuni a krížence ako Argaman (kríženec Carignan a portugalského hrozna Souzao). Niektorí izraelskí vinári pracujú na tom, aby sa toto pôvodné hrozno vrátilo späť do vinárskeho repertoáru krajiny – a ich úsilie vyvoláva veľký záujem.
Ostatné
Vinári experimentujú aj s mnohými ďalšími odrodami v Izraeli, vrátane Barbera, Cabernet Franc, Chenin Blanc, Colombard, Gewürztraminer, Marselan, Marsanne, Mourvèdre, Muscat d'Alexandria, Petit Verdot, Pinot Noir, Riesling, Roussanne, Sangiovese, Sémillon, Tannat a Viognier.
Čo sa dnes deje v Izraeli?
Vývoz izraelského vína sa z roka na rok zvyšuje. Viac ako 55 percent vína z krajiny sa vyváža do Severnej Ameriky, približne 35 percent ide do Európy (hlavne do Francúzska a Spojeného kráľovstva) a zvyšok sa vyváža na Ďaleký východ. Izraelský trh s vývozom vína je ocenený na viac ako 40 miliónov dolárov.
Nová generácia vinárov sa rozširuje nad rámec tradičných odrodových a zmiešaných vín z Bordeaux, ktoré dostali Izrael na globálnu vínnu mapu. Stredomorské hrozno a štýly, najmä tie z údolia Rhôny v južnom Francúzsku, sa dobre hodia do terroir krajiny a rýchlo rastie na popularite. Bez akýchkoľvek apelačných predpisov, ktoré by ich brzdili, vinári experimentujú aj s pôvodnými odrodami a inovatívnymi "izraelskými zmesami", ktoré dopĺňajú chute, korenie a techniky varenia kuchyne krajiny.