Blog

Výpredaj vín za skvelé ceny

Výpredaj vín za skvelé ceny

Výpredaj   poslednách kusov vín za skvelé ceny.

Cuvée Nero D’Avola - Frappato, 72 Filara Cantina Paolini

Frappato Talianska modrá muštová odroda, ktorá pochádza zo Sicílie. Ako odorodvé vína Frappato dáva ovocné, svieže, florálne vína ktoré sa často používaju do cuvée a to predovšetkým s  odrodami  Nero d Avola Syrah. V aromatike prevažujú jahody a granátové jablko. Malý obsah trieslovín a svieža kyselinka pripomína burgundskú odrodu Pinot noir,  rozdiel  je však pri príjemnej kyselinke  a  tak vína z odrody  Frappato nepotrebujú vyzrievať vo flaši. Prvá zmienka o odrode  Frappato pochádza z roku 1760, z regionu Ragusa, z južnej  časti Sicílie.Názov je odvodený od fruttato - ovocný.Väčšina viniča Frappato sa pestuje na južnej časti ostrova Sicília. 

Nero d’Avola Je najnámejšia odroda Talianského ostrova Sicília. Táto autochtona odroda oblubuje tamojšie podnebie je priam vhodná  pre plné, husté a tažké vína.  Výhodou je že sa presadiť aj v oblasti s najvyšími teplotami a nedostatkom vlahy. Pomenovanie dostala podľa mesta Avola,  ktoré sa nachádza na južnom  cípe ostrova Sicília.

Vinárstvo Paolini bolo založené v roku 1964 na najzapadnešjom mieste Silílie  , Marsale . 

Charakteristika : Sýta rubínovo červená farba. Charakteristická vôňa plná lesného ovocia a exotikého korenia . Dlhý a herejivý záver . 
Víno  dozrievalo 12 mesiacov v drevených sudoch a dalších 12 mesiacov vo flaške .


Muscadet Sévre et Maine Réserve du Moulin 2018 Domaine Gadais

Víno pochádza z malej časti zvanej ,,  La Haye-Fouassiére ,, kde je tradičnej vysadená miestna odroda Melon de Bourgogne . Priemerný vek viniča je 30 rokov , pričom jedinečný terroir oblasti Muscadet Sévre et Maine dáva minerálne vína , so sviežou kyselinkou .  http://www.gadaispereetfils.fr

 
Charakteristika Melon de Bourgogne  
Podľa písomnej zimenky zo zámku Chateau de la Cassemichére túto odrodu presadili z Burgundska do regionu Loira, aby po hroznej zimnej katastrofe v roku 1709 nahradila menej odolný vinič. 
Farba : Žiarivá , svetlá , citronovožltá so zeleným odtieňom .
Vôňa : Mladistvá , po citrónoch , hruškách a jablkách . S tónom po limetách a mineráloch.  
Chuť : Ľahká , elegantná , citrónová kyslosť  a ľahký pocit perlenia.

Podávanie  
Správne vychladený na 9 stupňov sa Muscadet de Sévre-et-Maine hodí k ľahkým jedlám z morských plodov ako su napríklad ustryce typu Les Fines de Claires alebo La Perle Blanche.
Taktiež vhodne doplní grilované morské ryby.

Ocenenia 
Wine Enthusiast 90 bodov -  Výber Editora 

Charakteristika Muscadet de Sévre-et-Maine AOC 
Klasický Muscadet z malej oblasti kotrá je tvorená z  vín ktoré pochádzajú iba z najlepších polôh.Približne polovica vín sa flaškuje a predáva ako SUR LIE , čo znamená že víno zostáva v kontakte so sedimentom odumretých kvasníc minimálne do doby kým je flašované - teda aspoň jednu zimu.Najlepšie vína do sú veľmi suché a ľahké. 

Tramín ( Gewürztraminer ) Grand Cru Sonberk 2015

Nový ročník suchého Tramínu z Velkého Sonberku. Velice vyvážený, uhlazenost projevu vybízí k dlouhému pití.
 
Elegantní tramín s exotickými a květinovými tóny. Chuť je opulentní a plná s výraznou ovocností a kořenitostí. Závěr je dlouhý podpořený příjemnou kyselinou. Ideální v kombinaci s asijskou kuchyní.
 
"Tramín pijem s mojimi priateľmi a Tramín utužuje moje priateľstvá."  
 
Peter Lipa, hudebník

Odroda Gewürztraminer /  Tramín červený
Podľa nemeckého prekladu slova Gewürz -korenisty je ľahké predpokladať aké sú vína z tejto najušlachtilejšej odrody . Vína z tejto odrody sú cennené vďaka svojmu jedinečnému charakterú ktorý sa prezentuje silnou aromatikou po lycheeružiach a tereckom mede. V chuťi duminuje tropické ovocie a korenisté noty. Rovnako ako aromatická zložka tak aj chuť má jasnú črtu v podobe vysokého obsahu alkoholu a niezriedka aj zvyškového cukruGewürztraminer  je rozšírený po celom svete, najznámejšie obalsti sú však na severovýchode Francúzska , v  Alsasku patrý s Rizlingom k najvyhladavanejším odrodám.  Gewürztraminer /  Tramín červený je jednou zo základných odrôd v strednej europe na výrobu prírodne sladkých vín ako napríklad ľadových zberoch. 
Slovensku a Českej republike bol zakladným kameňom pri šlachtený nový odrôd ako sú Devín a Pálava

Vinárstvo 
Snoubením země a slunce na vinici Sonberk vzniká víno s vlastním rukopisem. Sprašová vinice Sonberk, založená již ve 13. století, s ojedinělým výhledem na nejkrásnější dominantu Moravy - druhohorní pohoří Pálavy - je místem se skutečným geniem loci.
V Moravském zemském archivu jsme získali kopii listiny z roku 1522, ve které se žádá dodat víno popické "velejemné vhodné ku pitiu" na slavnostní tabuli Ludvíka Jagellonského. Poté bylo víno z popických vinohradů dodáváno i na dvůr Marie Terezie. Vytváříme novodobou historii z jedinečného místa, unikátní vinice a rukopisu lidí, tvořících srdcem. Na více než 40 hektarech pěstujeme zejména Ryzlink rýnský, Pálavu a Tramín, způsobem šetrným k životnímu prostředí. Z ručně sklízených vlastních hroznů vyrábíme do 150 000 lahví bílých, pouze přívlastkových vín charakteristických výraznou ovocností, originální šťavnatostí, vysokou mineralitou a vzrušující kořenitostí.