Blog

Najlepšie vína južného Francúzska

Vinohradnícka oblasť Languedoc je najväčší výrobca organického vína vo Francúzsku. Zároveň je tiež oblasť ktorá produkuje najviac Ružového vína v  kategóriách AOC aj IGP.V poslednej dobe oblasť púta pozornosť vinárov z iných prestížnych oblastí ako Bordeaux a Burgundska. Ideálne klimatické podmienky, dlhoročná tradícia a rozsiahle plochy podporujú výrobu všetkých štýlov vína. Naštastie najlepšie vína sú cenovo prístupné aj pre širokú verejnosť a nepotrebujú niekoľkoročnú archiváciu ako v prípade legendárnych vín  Hermitage, Chateauneuf du Pape  alebo Côte d Or. 

Odrodvá skladba je zložená z medzinárodných odrôd je doplnená o zaujimavé odrody ako napríklad Albarino.

Popredným pestovateľom tejto Španielskej odrody je aj Laurent Miquel

Albarino - Lagrasse Laurent Miquel

Odroda Albarino je známa z oblasti Galícia - Severozápadného  Španielska  kde je hlavnou zloškou vín Rías Baixas. V Portugalsku ju najdeme pod názvom Alvarinho. Víno disponuje vôňou po citróne , limetky , broskyne . Chuť je podporená živou kyselinkou , ktorá je charakteristická pre odrodu Albarino .  Albarino - Lagrasse je vhondé na každodené popíjanie ak aj stredomorským špecialitam . 


Ružové vína sa tu produkujú z odrôd známych z oblasti Rhôny a to predovštkým z Grenache noir, Syrah , Mourvèdre a Cinsault .V porovnaní s vínami z Provensálska sú väčšinou ounačované ako IGP indication geographique protegee a ponúkajú vynikajúci pomer ceny a kvality.


 Jedným z legendárnych vinárov je aj Paul Mas, ktorý výrába vína všetkých cennových kategorii.

Rosé Heron Pays d'Oc  Paul Mas 

Decentná ružová farba. Intenzívna vôňa lesných plodov, malín a jahôd. Príjemná kyselinka dotvára sviežy charakter vina. Heron je cuvée francúzskych odrôd Grenache, Cinsault a Syrah, ktoré pochádzajú z junžého francúzska. Obsah alkoholu 12,50%.Vhodné ako aperitív alebo na leto.Doba archivácie 2020-2022.


Červené víno potrebuje slnko.

Kombinácia najlepších odrôd, konzistentné podmienky a vinárske know how produkújú koncentrované červené vína.Väčšina červeného vína je cuvée Každá odroda ponúka určitý charakter ktorý  je potrebný aby sa dorobilo víno plné sladkých trieslovín, ovocno - korenistej vône a stredomorského charakteru.  Hlavnou odrodou je Grenache / Garnacha noir , ktorá produkuje vína plné alkoholu, sladkých trieslovín a ponúka extrakt pre červené víno.  Dalšie odrody sú Syrah / Shiraz ponúka vynikajúci aromatický profil plný korenia,kože a čokolády.  Všetky vína tu majú dobre vyzreté hrozno ktoré produkuje vína s vysokým obsahom alkoholu, často na 14% a príjemné triesloviny ktoré nepotrebujú dlhé vyzrievanie vo flaši.Terroir je predurčšný na výrobu vín ktoré majú stálu kvalitu čo dokazjú aj početné ocenenia na medzinárodných súťažiach ako napríklad International Wine ChallengeCitadelles du VinAWC Vienna. 


Jedným z monoha ocenených je aj CHÂTEAU PAUL MAS "CLOS DES MÛRES"

Intenzívna filalovo rubínova farba. Extraktívna vôňa plná prezretého ovocia, čokolády a korenia.Plné telo, s ovocným charakterom a sladkými trieslovinami. Víno je cuvée odrôd Syrah, Mourvèdre a Grenache noir. Pôvod hrozna je z mužného Francúzska z apelácie AOC Languedoc. CLOS DES MÛRES je názov vinohradu ktorý sa nachádza v obci Montagnac. Priemerný vek viniča je 25 - 45 rokov. Víno vyzrievalo v dubových sudoch.
Obsah alkoholu : 14,50% Potenciál zrenia : až 10 rokov.