Blog

Zľava 15% na Amarone Della Valpolicella DOCG Monte Tondo

Zľava 15% na Amarone Della Valpolicella DOCG Monte Tondo

Hrozno ( z odrôd : Corvina , Rondinella a Molinara ) je zbierané v prvých 10 dňoch októbra. Vo februári, po dlhom období sušenia v špeciálnych suchých dobre vetraných priestoroch, prebieha 25 dní tradičná fermentácia na šupkách. Víno zrelo 40 mesiacov v barikových sudoch.

Charakteristika:
Amarone je významné červené víno s hlbokou rubínovo-červenou takmer granátovou farbou. Má intenzívny ovocný bouquet višní a sušených sliviek s kvetinovou arómou sušených kvetov a náznakom sladkého korenia. Uhladené a úchvatné víno na jazyku, extrémne elegantné víno s plným telom a dlhým záverom.
Obsah alkoholu: 15,5%

Víno a jedlo:
Je excelentné so všetkými druhmi červeného mäsa a to hlavne s úpravami na grlile.Taktiež vyzreté vína (10+ rokov)  sa dobre snúbia so syrom z oblasti Verona ako napríklad: Taleggio, Reblochon, Murazzano a Pecorino di Fossa. Vďaka zbytkovému cukru je vhodná kombinácia aj s čokoládou.

Corvina ( Corvina Veronese, Cruina, Cassabria)

Je modrá muštová odroda z oblasti Valpolicella, kde spolu s odrodou Rondinella tvorba základ pre vína Amarone della Valpolicella a  Recioto della Valpolicella. Odrodové vína majú typickú chuť po nezrelých čerešniach, pričom víno má bledo svetlú farbu a malý podiel trieslovín. Pri výrobe vín Amarone della Valpolicella a  Recioto della Valpolicella sa používa proces apassimento, kedy sa hrozno suší na bambusových / plastových rohožiach minimálne 100 dní. 

Corvinone (Cruinon)

Historicky považovaná za klon odrody Corvina.Výskum v roku 1993 nepreukázal žiadnu príbuznosť s inými odrodami Valpolicelly.Rovnako ako Corvina , Corvinone má hrubú šupku a je vhodná na sušenie na rohožiach Appassimento.  

Molinara ( Rossanella, Uva Salata, Vespone )

Modrá muštová odroda z oblasti Veneto, kde sa používa  do kupáži na vín Amarone della Valpolicella a Recioto della Valpolicella. Čisté odrodové vína takmer neexistuju pretože ako odrodových charakter je Molinara neutrálna s vysokým obsahom kyselín. Práve preto je zmiešavaná s odrodou Corvina ktorá obsahuje veľa trieslovín. 

Rondinella 

Modrá muštová odroda ktorá je veľmi podobná Molinare, zo všetkých odorod na vína Amarone della Valpolicella a Recioto della Valpolicella má najväčšiu výnosnosť a najviac odolná proti chorobám.



Vinárstvo Monte Tondo Soave
V roku 1970 Aldo Magnabosco kúpil prvé 3 hektáre viníc na okraji mestečka Soave. V súčastosti vo vinárstve pracuje celá rodina a vinice sa rozrástli na 25 hektárov v oblasti Soave a dlaších 15 hektárov ktoré su rozmiestnené v susednej oblasti Valpolicella. Pýcha vinárstva je pochopitelne biele suché víno SOAVE ktoré pozostáva výlučne z odrody  Garganega. Všetky vinohrady sa nachádzajú v absolútnej blízkosti vinárstva a tvoria ich 3 rozničné bloky : Foscarino , Monte Tenda a Monteshttp://www.montetondo.it

Amarone della Valpolicella DOCG

Víno pochádza z oblasti Veneto,historicky do roku 2009 bolo zaradene do Valpolicella DOC. V roku 2010 vzniklo  Amarone della Valpolicella DOCG ktoré musí byť iba v červenej farbe. Odrodová skladba je tvorená 45–95% Corvina a / alebo Corvinone + 5–30% Rondinella; maximálne  25% iné červené odrody , pričom každá z nich nemôže byť viac ako 10%  Minimálny obsah alkoholu pri zbere je 10% obj.alkoholu.Pričom sa používa proces appasimento zrenia hrozna na bambusových matracoch alebo v plastových bedniach  a to minimálne na 14% ob.alkoholu a to minimálne do 1.Decembra.(často krát do až do Januára / Februára). V konečnom víne musí byť minmálne 14%. alkoholu.Maximálny objem zbytkového cukru je 9g/L.Vína môžu byť uvedené na trh v 3 roku po zberu a pre  Amarone della Valpolicella  riserva DOCG 4 roky po zbere.

Appassimento

Proces sušenia hrozna na bambusových rohožiach ( v súšastnosti sa používajú plastové bedničky ), ktorý je vo Venete známy už od Rímskych čias.Počas sušenia sa hrozno dehydratuje a stráca 30% - 40% svojho objemu, pričom sa koncentrujú aromatické látky.Podľa tradície sa to deje v miestnostiach Fruttai kde je stála teplota 17 stupňov celzia a konštantý prud vzduchu. V prípade odrody Corvina, sa objavuje ušlachtilá plieseň Botrytis cinerea, ktorá je známa z výroby TokajaNemeckých sladkých vín ale a Cibebových výberoch. Prirodzene vína vyrobené metodou Appassimento majú vyšší obsah alkoholu ako aj zbytkového cukru.


Oblasť Valpolicella 

Vína kategorie DOC a DOCG sa nachádzajú v provincii Verona sa sú rozdelené do 19 častí. 5 z nich sa nachádza v oblasti Valpolicella Classica a 14 v DOC oblasti.

Celú oblsať možno rozdeliť do 3 zón.

1.Valpolicella Classica kde sa nachádzajú najznamejšie obce :Sant’Ambrogio di Valpolicella ,San Pietro v Cariano,  údolie Fumane, Marano a Negrar di Valpolicella.

2. Valpantena ktorá sa nachádza v údolí Valpantena.

3. Valpolicella DOC ktorá sa nachádza z časti  v katastri mesta Verona a sú tu zaradené aj údolia : Illasi, Tramigna a Mezzane.

Hodnotenie ročníkov podla Valpolicella Consorzio 

2016 *****

2015 *****+

2014 **

2013 ****

2012 ****

2011 *****

2010 ****

2009 *****

2008 *****

2007 *****

2006 ***