Blog

Nové košér vína Gamla

Nové košér vína Gamla

Nové vína z vinárstva Golan Heigths Winery z rady Gamla 

Biele vína

Gewürztraminer polosuché 2020 Gamla

Odroda Gewürztraminer /  Tramín červený
Podľa nemeckého prekladu slova Gewürz -korenisty je ľahké predpokladať aké sú vína z tejto najušlachtilejšej odrody . Vína z tejto odrody sú cennené vďaka svojmu jedinečnému charakterú ktorý sa prezentuje silnou aromatikou po lycheeružiach a tereckom mede. V chuťi duminuje tropické ovocie a korenisté noty. Rovnako ako aromatická zložka tak aj chuť má jasnú črtu v podobe vysokého obsahu alkoholu a niezriedka aj zvyškového cukruGewürztraminer  je rozšírený po celom svete, najznámejšie obalsti sú však na severovýchode Francúzska , v  Alsasku patrý s Rizlingom k najvyhladavanejším odrodám.  Gewürztraminer /  Tramín červený je jednou zo základných odrôd v strednej europe na výrobu prírodne sladkých vín ako napríklad ľadových zberoch. V Slovensku a Českej republike bol zakladným kameňom pri šlachtený nový odrôd ako sú Devín a Pálava

Víno z odordy 
Riesling / Rizling rýnsky je žltozelenej farby, podľa pôvodu so  sýtejšim odtieňom a so vždy prenikavou a zároveň elegantnou minerálno-ovocnou vôňou . 
Dominujúce sú najmä nelúpané  citrusové plody a sušené hrozienka. Chuť vína je štruktúrovaná,  ovocná plná  citrusového ovocia  a medu .  

Červené vína

Intenzívna rubínova farba, v chuti dominuje červené ovocie ako: maliny, černice, čerešne  s náznakom bylín. Víno má hlbokú purpurovo červenú farbu a plne ovocnú vôňu. Červené cuvée odrôd Cabernet Sauvignon (74%), Merlot (15%), Cabernet Franc (5%), Malbec (4%) and Petit Verdot (2%).


Sangiovese Gamla 2018 Izrael

Dostala názov od latinského ,, sanguis Jovis,, čo v preklade znamená ,, Jupiterova krv,,Napriek tomu že Sangiovese je najviac pestovanou odrodou Talianska skoro nikdy sa neuvádza jej názov na prednej etikete. Pôvod odrody je zaznamenaný v oblasti Emilia-Romagna, kde dáva vína bledočervenej farby, s ovocnou vôňou po kôstkovom ovocí a s príjemnou kyselinkou. Najzanamejšie vína pochádzajú zo   strednej časti Talianska, kde je hlavnou odrodou regionov ako Emilia-Romagna, Umbria, Campania,Lazio a ToskánskoMedzi najznámejšie vína z odrody Sangiovese možme považovať hlavne : Brunello di MontalcinoChianti, Vino Nobile di Montepulciano. Spolu s odrodami Cabernet Sauvignon Merlot  sa používa na výrobu  prémiových vín z Toskánska označovaných ako Super Tuscans.  Okrem Talianska sa Sangiovese pestuje vo väčšej miere hlavne na Korzike, pod synonymom Nielluccio, a to hlavne v apelácii Patrimonio.V novom svete sa nachádza v Argentínskej oblasti Mendoza.

Tempranillo Gamla 2017 Košer

Tempranillo ( Ull de Llebre, Cencibel, Tinto Fino, Tinta del Pais,Aragonez ,Tinta Roriz )

Je najpestovanejšia Španielská modrá muštová odroda, ktorá dáva plné a intenzívne vína. Názov je odvodený od Španielského ,,temprano,, čo v preklade znamená skorý, kedže Tempranillo dozreva väčšinou o niekoľko týždnov skorej ako iné španielske odrody. Tvorí väčšinu najznámejších Španielských vín ako napríklad Rioja alebo Ribera del Duero. Pri neutrálnom charaktere vhodne odzrkadluje Terroir a je vhodná na zcelovanie s inými odrodami ako napríklad Garnacha noir a Merlot. Aromatický profil je plný tmavého kôstkového ovocia : slivka , čerešna a višňa. Doplnené o korenie a zrením pribude koža a tabak.