Blog
Víno na Silvestra !!!!
3 tipy na prípitok Silvester 2020
Champagne / Šampanské
Šumivé víno z Francúzskej oblasti Champagne.
Armand de Brignac Brut Gold Champagne MV
Najlepšie šampanské sveta!
Do nebies ho vynášajú mená ako Jancis Robinson https://www.jancisrobinson.com, dostalo 98 zo 100 bodov od Jose Penína http://guiapenin.wine, skóre 4,9 z 5 od spisovateľa Kare Halldéna, 9 z 10 bodov od kritika Davora Butkovica. Umiestnilo sa na 1. mieste v degustácii na slepo medzi 1000 značkami šampanského.
Hrozno je vyberané výlučne z Premier Cru a Grand Cru vinohradov. Použitá je iba horná frakcia z prvého lisovania tradičným Champenois Coguart lisom. Každé ADB cuvée obsahuje 100% tiché víno, ktorého časť zrela 9 mesiacov v dubových sudoch z Burgundy. Víno zrelo v špeciálnych pivniciach 30 m pod zemou, ktoré sú v rámci oblasti Champagne považované za najhlbšie. Striasanie je robené ručne v tradičných drevených regáloch. Je fľaškované v nepriehľadných zlatých fľašiach s cínovým štítkom. Fľaše sú ručne dolešťované, každá z nich je originál. Je zabalená do luxusnéhozamatového vrecka, alebo do veľkolepej čiernej drevenej darčekovej krabice.
Výrobca Armand de Brignac
Výrobu Šampanského Armand de Brignac má na starosti pán Jean-Jacques Cattier a jeho syn Alexander. Alexander je už 13.generáciou vinohradníkov a vinírov z malej dedinky Chigny-les-Roses, ktorá leží necelých 20 km severne od Épernay čo je centrum celej oblasti Champagne. O celkovú výrobu všetkých vín Armand de Brignac : Gold, Blanc de blancs, Rosé, Blanc de noirs a Demi sec sa stará 18 zamestnancov ktorý robia všetky úkony výlučne pomocou rúk. Názov Armand de Brignac pochádza od matky pána Cattiera, ktorá v roku 1950 čítala novelu s hlavným hrdinom ‘M. De Brignac’. Inšpirovaná týmto menom , pani Cattier si dala registrovsť názov ktorý bol až do roku 2000 zabudnutý. Následne meno bolo použité pre nové Champagne tête de cuvée.Počas svojej mladej existencie si Armand de Brignac vytvoril pevné miesto medzi svetovou somtánkou. Ako napríklad herci Leonardo DiCaprio a George Clooney , športovci Roger Federer a Luis Figo.
Crémant de Bourgogne
Šumivé víno z Francúzskej oblasti Bourgogne / Burgundsko
Crémant de Bourgogne Blanc Brut NV Simonnet - Febvre
Brut Blanc NV je cuvée 2 odrôd 60% Chardonnay a 40% Pinot noir, z viníc ktorých priemerný vek je viac než 25 rokov. Víno zrelo 24 mesiacov na kaloch.
Crémant de Bourgogne podávame dobre schladený, aby sa zvýšil jeho citrusový buket. Je to vyborný letný aperitív a príjemná alternatíva k základným šampanským ( Champagne ).
Simonnet - Febvre Chablis založil vyrobca sudov Jean Febvre v roku 1840 čím sa stal najstarším podnikom na výrobu vína v najsevernejšej časti Burgundska. Vo svojom portfóliu má nielen všetky kategórie z regiónu Chablis - od jednodochého Petit Chablis, Chablis a niekoľko Premier Cru Chablis ale aj celú zbierku Grand Cru Chablis. Značnú časť svojho úsilia venujú aj výrobe šumivých vín z odrôd Chardonnay a Pinot noir . Vína Crémant de Bourgogone sú dorobené v štýle Méthode Traditionnelle .V roku 2003 kúpil celý podnik najväčší držiteľ Grand Cru vinohradov v Burgundsku Domaine Louis Latour.
Prosecco
Slávne šumivé víno z Talianska.
Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Brut Terre di San Venanzio
Šumivé víno vyrobené metodou Charmat zo 100% Hrozna odrody Glera. Surovina pochádza z apelácie Colli Asolani známej aj ako DOCG Asolo Prosecco Superiore.
Víno a jedlo:
Valdobbiadene Prosecco je vynikajúce ku všetkým jedlám. Excelentne sa hodí k rybám, kôrovcom a plodom mora, tiež však k zeleninovým appetizérom, ľahkým delikátnym predjedlám a bielemu mäsu.
Podávajte schladené na teplotu 7 – 8°C. Lepšie je chladiť v chladničke približne počas 2 hodín, nie dlhodobo skladovať v chladničke. Ideálne je servírovať v ľade (je schladené približne po 15 minútach).
Fľašu z oblasti Valdobbiadene s klasickým „V“, povolila používať Asociácia Prosecca a tým garantovať pôvod produktu.
Klasifikácia Šumiých Vín Prosecco
Celá produkcia Šumivých s označením Prosecco sa dá rozdeliť do 5 kvalitatívných stupňov.
Prosecco DOC - Oblasť sa nachádza na severo-východe Talianska, zasahuje do 5 provincí v regione Veneto - Treviso, Venice, Vicenza, Padua, Belluno a 4 provincí v regione Friuli Venezia Giulia - Gorizia, Pordenone, Trieste and Udine.
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG - Menšia oblasť ktorá sa nachádza medzi pahorkami Valdobbiadene a Conegliano.
Colli Asolani DOCG - Veľmi malá oblasť ktorá sa nachádza na protilahlom brehu rieky Piave.
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG - Názov RIVE vyjadruje že vinohrady sa tu nachádzajú na strmých svahoch.Väčšina vín Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG sa flašujú ako samostatné vinohrady .
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG - Najmenšia a najprestíznejšia oblasť, s rozlohou necelých 107 hekárov ležiaca medzi vrchmi San Pietro di Barbozza,Santo Stefano a Saccol.
Už od roku 1969 má svoje osobitné postavenie ktoré určuje najnižší hekárový výnos.
Celá produkcia Šumivých s označením Prosecco sa dá rozdeliť do 5 kvalitatívných stupňov.
Prosecco DOC - Oblasť sa nachádza na severo-východe Talianska, zasahuje do 5 provincí v regione Veneto - Treviso, Venice, Vicenza, Padua, Belluno a 4 provincí v regione Friuli Venezia Giulia - Gorizia, Pordenone, Trieste and Udine.
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG - Menšia oblasť ktorá sa nachádza medzi pahorkami Valdobbiadene a Conegliano.
Colli Asolani DOCG - Veľmi malá oblasť ktorá sa nachádza na protilahlom brehu rieky Piave.
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG - Názov RIVE vyjadruje že vinohrady sa tu nachádzajú na strmých svahoch.Väčšina vín Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG sa flašujú ako samostatné vinohrady .
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG - Najmenšia a najprestíznejšia oblasť, s rozlohou necelých 107 hekárov ležiaca medzi vrchmi San Pietro di Barbozza,Santo Stefano a Saccol.
Už od roku 1969 má svoje osobitné postavenie ktoré určuje najnižší hekárový výnos.