Blog

Decanter odporúča Dogajolo

Decanter odporúča Dogajolo

Renomovaný časopis Decanter odporúča Dogajolo 

Najlepšie Talianske vína od £12-£20 

Červené Cuvée tvorené zo Sangiovese a z Cabernetu Sauvignon. Hrozno pochádza z Toskánska kde dominujú veľké červené vína. Víno s intenzívnou rubínovou farbou s odleskami flialovej, Omamná ovocná vôňa plná čerešní, lesného ovocia vanilky. Príjemné, sladké taníny a svieže telo dotvára klasický charakter červeného vína z Toskánska. 


Odroda Sangiovese 

Dostala názov od latinského ,, sanguis Jovis,, čo v preklade znamená ,, Jupiterova krv,,Napriek tomu že Sangiovese je najviac pestovanou odrodou Talianska skoro nikdy sa neuvádza jej názov na prednej etikete. Pôvod odrody je zaznamenaný v oblasti Emilia-Romagna, kde dáva vína bledočervenej farby, s ovocnou vôňou po kôstkovom ovocí a s príjemnou kyselinkou. Najzanamejšie vína pochádzajú zo   strednej časti Talianska, kde je hlavnou odrodou regionov ako Emilia-Romagna, Umbria, Campania,Lazio a ToskánskoMedzi najznámejšie vína z odrody Sangiovese možme považovať hlavne : Brunello di MontalcinoChianti, Vino Nobile di Montepulciano. Spolu s odrodami Cabernet Sauvignon Merlot  sa používa na výrobu  prémiových vín z Toskánska označovaných ako Super Tuscans. 


Toskánsko 

Nachádza sa v stednej časti Talianska. Po Pimonte , Toskánsko má druhý najväčší počet vín označených DOCG  a DOC. Hlavnou odrodou je Sangiovese, ktorá sa používa na väčšinu vín DOCG ako napríklad ChiantiBrunello di Montalcino , Vino Nobile di Montepulciano alebo Super Toskánske vína. Nemenej podstatné sú francúzske odrody ako napríklad Merlot a Cebernet Sauvignon ktoré spolu so Sangiovese tvoria hlavú zložku vín IGP Toscana. Necelých 15 % produkcie tvoria biele a ružové vína. Dominantnou odrodou pre biele / bianco je Trebbiano. Ostané biele odrody sú prevažne medzinárodne uznávané ako napríklad : Chardonnay,Sauvignon blanc a Viognier.