Blog

Degustácia Izraelských vín Yarden a Galil Mountain 3.4.2019 Art Vinotéka Stormová 9 BA

3.4.2019 o 19:00 budeme degustovať Izraelské vína z produkcie Golan Heights Winery a Galil Mountain Winery.

Art Vinotéka Stromová 9, Bratislava. 


Pripravených máme 12 vzoriek plus malé občerstvenie. 


Zoznam vzoriek : 

1.Yarden Blanc de Blancs 

2.Mount Hermont White 

3.Yarden Pinot Gris 

4.Yarden Chardonnay Odem

5.Mount Hermont Moscato 

6.Mount Hermont Rosé 

7.Galil Mountain Cabernet Sauvignon 

8.Galil Mountain Syrah 

9.Yarden Malbec 

10.Yarden Merlot 

11.Yarden Cabernet Sauvignon

12.Yarden Syrah 

GOLAN HEIGHTS WINERY

1976, je známy ako rok kedy boli vysadené prvé vinohrady pre komerčnú produkcia vína a to nielen pre vinárstvo Golan Heights Winery ale aj pre celú oblasť Galilea a krajinu Izrael. 1983 bol prvý komerčný ročník ktorý bol uvedený na trh pod jednotnou zančkou Golan Heights Winery Yarden. V súčastnosti má  Vinárstvo Golan Heights Winery  8 vlastníkov - 4 Kibbutze a 4 Moshavime.  Vo vlastníctve má 28 jednotlivých vinohradov ktoré sú rozdelené do 430 blokov, z toho 96 % v oblasti Galilea. Vinárstvo sa aktuálne nachádza v dedine Katzrin (Quatsrin).  Celá produkcia je rozdelená do niekoľkých značiek.
Najkvalitnejšie vína nesú etiketu YARDEN, vlajkovou ľodou vinárstva je červené Cuvée Katzrin ( Cabernet Sauvignon, Merlot , Cabernet franc , Petit Verdot a Malbec ) a biela verzia Katzrin Chardonnay.  
Od roku 2006 sa hlavný technolog / enolog vinárstva Victor Schoenfeld rozhodol pre spoločný projekt so svetoznámou Enologičkou Zelma Longovou pre vytvorenie nového prémiového Cuvée ROM ( Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot). V rámci značky Yarden sú ešte vína rozdelené na : 
Single Vineyards - vína jednej odrody zo samostatného vinohradu.
Yarden Odrodové Vína - vína z jedenj odrody ktoré pochádzajú z viacerých vinohradov oblasti Galilea 
Mount Hermont Cuvée - Červená verzia je Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet franc , Červené Indigo obsahuje Cabernet Sauvignon a Syrah / Shiraz ; biele verzie sú rozdelené na cuvée  Chardonnay, Sauvignon blanc a Polosladká verzia Moscato.
Dalšiou značkou sú vína s etiketou GAMLA, ktoré sú vína s vierohodným odzrkadlením odrody. Tieto vína zrejú kratšie, a s menším podielom dubových sudov ako vína značky Yarden. 

Čo je Košer Víno 
Podľa židovského zákona sa na Košer víno pozerá z troch pohľadov : 
1.Hrozno a Vinohrad 
2.Látky ktoré sa pridávajú / používajú na výrobu vína ( okrem Hrozna )
3.Proces výroby, od zberu až po flašovanie 

Vinohrad a Židovský vinohradnícky zákon je zhrnutý do 3 bodov 
Orlah, prikazuje že po vysadbe nového vinohradu sa úroda počas prvých  troch  rokov nesmie použiť na výrobu vína. Úroda 4 roku sa môže konzumovať avšak sa nesmie použiť na výrobu vína.
Až úroda z vinohradu staršieho ako 5 rokov je povolená na výrobu Košer vína. 
Shmita, ( Rok Shmita ) prikazuje že na území Izraela každých 7 rokov každy poľnohospodár nevyužije úrodu na tvorbu produktov.
Maaser a Terumah, je systém daňí ktoré musí dať každý polnohospdár vo forme úrody ( časť , respektíve % podľa určitého roku alebo podmienok ) chudobním a charite.