Blog

Nové slovenské vinárstvo v ponuke Chateau Grand Bari Tokaj

Chateau Grand Bari je mladá, dynamická a rýchlo rozvíjajúca sa vinárska spoločnosť pôsobiaca v tokajskej oblasti, obci Veľká Bara. Víno spracovávame z hrozna z vlastných vinohradov z tokajskej oblasti Bara v rozlohe cca 60ha. Našou snahou je vyrábať najkvalitnejšie tokajské víno a pestovať čo najkvalitnejšie hrozno, ktoré nám dáva tento jedinečný klenot Slovenska.


Tradícia vinohradníctva na Tokaji, siaha do čias Rimanov ktorý ako prvý pestovali vinič v Tokajskej oblasti. Na rozvoj tejto oblasti mali veľký vplyv Tatári, ktorí ju svojimi vpádmi vyľudnili a vinohrady zničili. O jej renesanciu sa zaslúžil Bélla IV. Za čias jeho panovania, kraj kolonizovali talianskymi usadlíkmi z oblasti Formini a Bari. Tí priniesli so sebou bohaté skúsenosti aj novú odrodu Furmintu, ktorá je základom pre výrobu tokajského vína.


V druhej polovici sedemnásteho storočia kňaz Laczko Maté z Moldavy nad Bodvou vyrobil prvý tokajský výber, ktorý daroval manželke svojho zemepána. Zuzane Lorantffyovej vínko zachutilo, a preto ho prikázala vyrábať v čo najväčších množstvách. Vína z tejto oblasti sa popíjali aj na cárskom dvore v Sankt Peterburgu. Medzi obdivovateľov tokajského vína patrili aj Voltaire, Cromwell, ba i Napoleon a slávny francúzsky kráľ Ľudovít XIV. V tomto období tokajské víno dostalo prívlastok – Vinum regum – rex vinorum, čo v slovenskom preklade znamená víno kráľov – kráľ vín.