Blog
Nové vÍno Col Fondo Masot z Talianska
Víno zo severovýchodného Talianska Col Fondo je znéme aj pod názvom Rifermentato in Bottiglia. Tradične sa Prosecco vyrába metodou Charmat pri ktorej sa druhotné kvasenie prebieha v veľkom tanku z nerezu. Túto metodu výrobu vynašuel v roku 1895Professor Federico Martinotti. Neskôr ju zdokonalil francúz Eugène Charmat. Pred rokom 1895 sa prosecco a šumivé či prelivé vína vyrábali tak že druhotná fermentácia prebiehala v flaši. Col Fondo alebo aj Rifermentato in Bottiglia je starodávna metoda výroby.V doslovnom preklade znamená ,, zo spodkom ,, myslené tak že víno obsahuje odumreté kvalisnky. Na rozdiel od vín Prosecca alebo iných šumivých vín je Col Fondo zakalené a obsahuje sediment ktorý dotvára intenzívnejší aromatický charakter. Konečné víno pritom obsahuje menej cukru ako šumivé vína vytvorené komerčnou metodou.