Blog

Víno Hermitage už čoskoro!!!

Hermitage Rouge 2015 Brunel de la Gardine

Víno Hermitage je cuvée 90% Syrah / Shiraz a 10% Marsanne. 100% hrozna je ručne zberané a prechádza intenzívnou selekcioucez triediace stoly. Ručne zberané hrozno ktoré prechádza selekciou cez triediace stoly.Následne sa hrozno odstopkuje a pomele. Primárna fermentácia prebieha v tankoch  z nehrzdavejucej ocele. Víno vyzrieva 12 mesiacov v dubových sudoch. 


Charakteristika 

Hermitage Rouge 2015  má intenzívnu atramentovo rubínovú farbu, ktorá sa vek mení na tehlovokarmínovú. Vo vôni stále dominujú tóny kávykorenia a  lesného  ovocia ako  napríklad maliny a ostružiny. Chuť je plná, komplexná a stále mladá kde dominujú sladké triesloviny a charakeristické prvky odrody Syrah.


Syrah ( Shiraz, Hermitage, Antourenein noir, Candive, Entournerein, Hignin noir, Marsanne noir ) 

Modrá muštová odrod, ktorá je rozširená po celom svete. Najznámejšie vína pochádzajú z údolia Rhôny. Na severe Rhôny sa Syrah používa do Cuvée s Viognierom pri Apelácii Côte Rôtie,Cornas alebo ako Hermitage. Víno ma intenzívnu, fialovo-rubínovú farbu , plné telo a ovocný charakter.Syrah ma menší obsah trieslovin ako Cabernet Sauvignon takže nepotrebuje dlhodobé vizrievanie vo flaši alebo kupážovanie s inými odrodami. Podľa terroiru sa aromatický profil može meniť a pri vínach zo starého sveta sa vyskitujú animálne tony ako koža, mäso alebo aj slanina. Vínimočné vína prechádzajú školením v dreve čo podporuje komplexnosť vína o dymový charakter. Vína z nového sveta ako Austrália alebo Argentína sú plné prezretého lesného ovocia a čokolady. 

Podávanie 

Víno je vhodné na dlhodobé archivovanie a to až 20 rokov od dátumu zberu.  Pred podávaním doporučujeme dekantovaťminimálne 2 hodiny vopred. 

Najlepšie je komibovať Hermitage s červeným mäsom ako napríklad : Jahňacie kotlety s bylinkovou salsou alebo pri archívnom víne s divou hydinou ako napríklad Pečený bažant so slaninkou na červenom víně.


Apelácia Hermitage 

Pôvodne známa aj ako Ermitage , Hermitage sa rozprestiera sa na necelých 140 hektároch ( 345 árov ) ktoré sú situované na kopci nad mestečkom Tain-l'Hermitage.  Spolu s Côtie Rotie je jednou n najmenších alepácii celého Francúzska. V prípade najlepších rokoch je celková produkcia apelácia ( Červené, biele a sladké biele víno ) na úrovni 55 tisíc kartonov, pre porovnanie to je rovnaké množstvo vína aké vyrobí Chateau Lafite a to je iba jeden výrobca. Vďaka svojej topografii je nemožné rozširovať túto apeláciu na viac hektárov ako je to v súčastnosti. 

Tieto dva najzámejšie apelácie severnej Rhôny sú známe svojími viniciami postovaními na terasách.Najlepšie vinohrady sa nachádzaju na strmých svahoch na samom vrchole kopca Hermitage. Kamená pôda, sklon svahua a hustota vysadenia neumožnuje žiadne mechanizmy ktoré by vedeli obrábať túto apeláciu. Priemerná nadmorská výška tu dosahuje necelých 340m.n.m. Hlavnú zlošku  pôdy tu tvorí  žulovo piestovitá zmes s miestami kde sa dá najť aj Pazúrik ( Silex ) a Sľudou tu nazývanej aj Arzelle.

Rozdelenie vinohradov Hermitage 

Napriek malej rozlohe, Hermitage AOC sa dá rozdeliť na menšie časti ktoré maju unikátne vinohrady ktoré dávajú jedinečné vlastnosti originálnej odrode Syrah. L'Hermite sa nachádza tesne pod najvyšiom mieste celej obsati ,,Les Grandes Vignes ,, . Ľahko rozoznatelná podľa kaplnky ktorá je tu umiestnená na počeť Sv. Krištofa. Celá časť je osadená výhradne odrodou Syrah, pričom tu dominuje podložie tvorené žulou. ( Granit ).Na východ sa nachádza Chante Alouettekde je králom biela odroda Marsanne, ktorá tu rastie na vápencovoílovom podloží.Časť L'Homme sa nachádza na opačnej strane ako  L'Hermite, a je vyhradená tiež výlučne  pre odrodu Marsanne. La Croix je najv7chodnej3ia 4as5 celej apelácie Hermitage a je osadneá  všetkými 3 odrodami Syrah, Marsanne a Roussanne. Druhá najmenšia časť je La Pierelle.V samom stredu celého kopca sa nachádza azda najnámejšia časť Le Méal , dominantá tu  je pôda bohatá na naplavené aluviálné častice záme aj ako ,, shingles,, ktoré tvoria ideálny terroir pre SyrahLes Beaumes osadený čisto Syrahom na pieskovcovom podloží s miestami naplavaninami známymi ako poudingue .Les Bessards najstaršia a Najrozsiahlejšia poloha ktorú obhospodarujú najprestíznejší vinohradníci. Les Doignières s rozlohou menej ako 0,3 hektára je najmeší celok a väčina vína z ordordy Marsanne a  Roussane sa predá pre najväčších producentov.  Doignières et Torras   sa nachádza v stredu celého kopca na úpetí kopca pri Tain l'Hermitage.  Les Grandes Vignes alebo aj  Gros des Vignes s podložím tvoreným čisto zo žuly a vysadeným Syrahom ma najvyšiu nadmorskú výšku z celej apelácieLes Greffieux je orientovaný južne od Le Méal, s najrôzmanitejšou skladbou pôdy, čisto vysadený Syrahom. Les Murets je velké územie na severe hraničiace s  L'Homme, zamerané na odrodu MarsanneLes Vercandières je tvorený múrom vinohradov z odrody Syrah a Marsanne.  Maison Blanche zameraná na biele odrody ktoré sú pestované v severnej časti Hermitage. Plantieres druhá najmenšia plocha na samom juhu zasahujúca do zástavby mestečka  Tain l'Hermitage. Péléat je monopol kde sú vysadené odrody  Marsanne a Syrah. Torras et les Garennes je nový názov pre Les Signaux, kde dominuje odroda Marsanne Varogne najzápadnejšia časť ktorá je úzky pás odrody Syrah ktorá sa tiahne od úpetia až po vrch kopca Hermitage


Aromatická charaketristika 

Vína z Hermitage majú charakteristickú aromu kde dominuje hlavne korenie, káva a dymRouge  teda červená verzia sa vyrába z odrody Syrah s možnosťou pridať až 15 % bieleho hrozna  Marsanne alebo Roussanne. Jedinečný terroir Hermitage je známy viac ako 100 rokov, pričom je známe že práve tieto vína sa používali ako prostriedok na doplnenie vín z Bordeaux a Burgundska

Historia Hermitage 

Vrch Hermitage ( Ermitage ) je  jedno z najstarších regionov na svete kde sa pestoval vinič a stále sa použiva na výrobu vina dodnes. Z roku 600 pred naším letopočtom bola oblasť známa ako Tegna. 

Výrobca 

Brunel de la Gardine je vinárstvo ktoré patrý rodine Brunel ktorá má sídlo v Châteauneuf-du-Pape. Francúzske vinárstvo Chateau de la Gardine pochádza z údolia Rhôny a patrí medzi najstaršie firmy produkujúce svetoznáme vína Châteauneuf-du-Pape. Prvá písomná dokumentácia pochádza ešte z 18. storočia, pričom v roku 1945 bolo Chateau de la Gardine odkúpené obchodníkom v vinom / négociantom Gastonom Brunelom. Jedinečným znakom vinárstva je unikátny tvar flaše, ktorý už viac ako 100 rokov slúži proti falzifikátom. V sučastnosti má vinárstvo viac ako 52 hektárov viníc v okolí mesta Châteauneuf-du-Pape. Viac ako 92 % vinohradov slúži pre modré muštové odrody :  Cinsaut, Counoise, Grenache noir, Mourvèdre, Muscardin, Piquepoul noir, Syrah, Terret noir a Vaccarèse . 8% plochy viníc patrí pre : Bourboulenc, Clairette blanche, Clairette rose, Grenache blanc, Grenache gris, Picardan, Piquepoul blanc, Piquepoul gris, a Roussanne.  Najstaršie vinice sú ešte z roku 1925.  

Mimo najzámejšej apelácie južnej časti Rhôny má Chateau de la Gardine zastúpenie aj v apeláciach severnej časti Rhôny ako napríklad : Saint-Joseph, Hermitage ,Crozes-Hermitage Condrieu,  Cote Rotie a Cornas.Všetky vína z týchto apelácii sa predavajú pod etiketou Brunel de le Gardine a sú tvorené na báze ako  négociant.

V južnej časti sa zameriava okerm Châteauneuf-du-Pape aj na : Rasteau, Gigondas, Cairanne, Vacqueyras, Rasteau Vin Doux Naturel, Cotes du Rhone a Lirac,

V roku 1998 kúpila rodina Brunel  statok v Château Saint Roch spolu so 40 hekármi viníc v apelácii Liarc. Biele, ružové ale hlavne červené vína z unikátneho terroiru Liracu získali obdiv aj najznámejšieho kritika Roberta Parkera. 


Vinohradnícka oblasť údolie Rhôny

Najstaršie vinohradnícka oblasť celého Francúzska, sa rozprestiera v údolí rieky Rhôna. Na severa ju ohraničuje mesto Lyon a na juhu stredoveké mesto Avignon.

Už okolo roku  600 pred n.l. tu greci založili prvé vinice a dopomohli tak ku rozmachu poľnohospodárstva a vinohradníctva ako tekého. Následne na túto tradíciu nadviazali Rimania ktorý založili prvé vinohrady v severnej časti Rhôny okolo dnešných apelácii ako Hermitage a Côtie-Rôtie. Kvalita vín z týchto oblastí bola natoľko výnimočná že červené vína z Hermitage a Côtie-Rôtie sa používali na obohatenie najväčších vín Bordeaux a Burgundska.