Blog

Générations Gaston-Philippe Chateauneuf du Pape od Château de la Gardine už čoskoro !!!

Générations Gaston-Philippe Chateauneuf du Pape od  Château de la Gardine  už čoskoro !!!

Chateauneuf du Pape 2015 Château de la Gardine Générations Gaston-Philippe

Víno je cuvée troch najznámejších odrôd Rhôny. 1/3 je Grenache noir, 1/3 Mourvédre a 1/3 Syrah (Shiraz). Hrozno pochádza z vinohradov ktorých vek dosahuje v priemere až 90 rokov. Hlavnou zložkou pôdy sú tri hlavné typy pôd a to : Veľké okrúhle kamene záme aj ako galets roulés , vápenec a Miocéne - pieskovcovo ílovitá pôda. Orientácia svahov je juho východná pričom nadmorská výška je od 40 do 100 m.n.m. Zásluhou rozmanitej pôdnej štruktúry a jedinečného terroiru sú výsledné vína s jedinečným charakterom a dobrou harmoniou.


Charakteristika vína

Intenzívna filovo- rubínova farba, ktorá časom postupuje do tehlovej.  Expresívna vôňa je plná lesného ovocie ako napríklad ostružiny. V mladosti je dominantná aroma praženej kávy. Plná chuť je dobre štrukturovaná a s vybalancovanými trieslovinami. Víno je vhodné podávať po 2 hodinovej dekantácii. Vhodne doplní noblesné porkmi z červenho mäsa ako napríklad Steaku Diane alebo k divine

Archivácia vína

Vína Chateauneuf du Pape Château de la Gardine Générations Gaston-Philippe sa vhodných ročnikoch (2016,2015,2012,2007) sa zlepšujú až do 30 rokoch od zberu a to  pri optimálnych podmienkach pri teplote do 12 stupňov celzia a vodorovnej poloche a vlhkosti okolo 70%. 


Výroba

100% ručný zber do malých bedničiek. Syrah / Shiraz sa oberáv dvoch etapách kvoli optimálnej zrelosti. Následné sa oberajú zvyšné odrody a to Grenache noir a Mourvédre.  Vinifikácia vína Générations Gaston-Philippe je rovnaká ako pri Cuveé Tradition, rozdiel ke iba pri výbere hrozna na Cuvée a čas.

Po niekoľko stupňovej selekcii na triediacom stole, sa hrozno ochladí. Pričom Grenache / Garnacha je stredom zmesi vdaka plnej a ovocnej chuťi , Syrah je základom vôňeMourvédre pomáha udršať siežosť a podporuje dlhovekosť vína. Väčšina ročníkov sa víno odstopkuváva na 100% a tak víno neobsahuje nepríjemné trpké triesloviny. Klobúk (cap)  sa počas alkoholovej fermentácie ponára a to 2 krát počas dňa. Jablčno-mliečna fermentácia prebieha v betonových nádobach. Posledné školenie prebieha v nových dubových sudoch a to po dobu 14 až 18 mesiacov.

Výrobca


Francúzske vinárstvo Chateau de la Gardine pochádza z údolia Rhôny a patrí medzi najstaršie firmy produkujúce svetoznáme vína Châteauneuf-du-Pape


Prvá písomná dokumentácia pochádza ešte z 18. storočia, pričom v roku 1945 bolo Chateau de la Gardine odkúpené obchodníkom v vinom / négociantom Gastonom Brunelom. Jedinečným znakom vinárstva je unikátny tvar flaše, ktorý už viac ako 100 rokov slúži proti falzifikátom. V sučastnosti má vinárstvo viac ako 52 hektárov viníc v okolí mesta Châteauneuf-du-Pape. Viac ako 92 % vinohradov slúži pre modré muštové odrody :  Cinsaut, Counoise, Grenache noir, Mourvèdre, Muscardin, Piquepoul noir, Syrah, Terret noir a Vaccarèse . 8% plochy viníc patrí pre : Bourboulenc, Clairette blanche, Clairette rose, Grenache blanc, Grenache gris, Picardan, Piquepoul blanc, Piquepoul gris, a Roussanne.  Najstaršie vinice sú ešte z roku 1925.  


Mimo najzámejšej apelácie južnej časti Rhôny má Chateau de la Gardine zastúpenie aj v apeláciach severnej časti Rhôny ako napríklad : Saint-Joseph, Hermitage ,Crozes-Hermitage , Condrieu,  Cote Rotie a Cornas.Všetky vína z týchto apelácii sa predavajú pod etiketou Brunel de le Gardine a sú tvorené na báze ako  négociant.


V južnej časti sa zameriava okerm Châteauneuf-du-Pape aj na : Rasteau, Gigondas, Cairanne, Vacqueyras, Rasteau Vin Doux Naturel, Cotes du Rhone a Lirac,


V roku 1998 kúpila rodina Brunel  statok v Château Saint Roch spolu so 40 hekármi viníc v apelácii Liarc. Biele, ružové ale hlavne červené vína z unikátneho terroiru Liracu získali obdiv aj najznámejšieho kritika Roberta Parkera. 




Vinohradnícka oblasť údolie Rhôny


Najstaršie vinohradnícka oblasť celého Francúzska, sa rozprestiera v údolí rieky Rhôna. Na severa ju ohraničuje mesto Lyon a na juhu stredoveké mesto Avignon.


Už okolo roku  600 pred n.l. tu greci založili prvé vinice a dopomohli tak ku rozmachu poľnohospodárstva a vinohradníctva ako tekého. Následne na túto tradíciu nadviazali Rimania ktorý založili prvé vinohrady v severnej časti Rhôny okolo dnešných apelácii ako Hermitage a Côtie-Rôtie. Kvalita vín z týchto oblastí bola natoľko výnimočná že červené vína z Hermitage a Côtie-Rôtie sa používali na obohatenie najväčších vín Bordeaux a Burgundska.  


Hlavné odrody Rhôny 


Najpestovanejšou odrodou je Grenache v Španielsku známa aj ako Garnacha, odkial pravdepodobne prišla do oblasti Južnej Rhôny. Vinič je vhodný do oblasti s nedostatkom vlahy a dobré znáša vysoké teploty. V chuti aj vo vôni dominuje lesné ovocie ako napríklad ostužiny, černice či exotické korenie. Vína nezdriedka majú vyskoý obsah alkoholu 14,5 % + a nízky obsah kyselín. Najznámejšia oblasť je v okolí mesta Gigondas.