Blog

Nové Trio Balenie Vín Premier Cru z Burgundska !!!

Nové Trio Balenie Vín Premier Cru z Burgundska !!!

Balenie obsahuje 3 x 0,75l  od vinárstva Louis Latour.  Burgundsko je najznámejšia obsať sveta pre odrodu Pinot noir / Rulandské modré.

Vína kategorie Premier Cru z burgundska predstavuje druhú najvyšiu kvalitu.Necelých 10% celkovej produkcie Burgundska nesie prívlastok Premier Cru.

Výrobca Masion Louis Latour 

(Dom) Maison Louis Latour je dôležitým „négociant-éléveur“ (obchodníkom-pestovateľom), červených a bielych vín v Burgundsku v krajine Francúzsko. Spoločnosť zostala zabehnutá rodinou od roku svojho založenia (1797). Vybudovala si tak reputáciu pre svoje dlhoročné tradície a inovácie. Tieto polia sú najväčším majetkom Grand Cru v Cote d'Or s celkovým počtom 28,63 ha (71,58 akrov). 


Vína v balíku : 

Pinot noir Aloxe Corton Les Chaillots Premier Cru Louis Latour 2014 

Už viac než tri storočia je dedina Aloxe Corton je domovom vinárstvo Louis Latour. Názov Les Chaillots dostalo táto vinica kategotie Premier cru podľa veľkých kamoeňov ktoré sa tu nachádzajú a vytvárajú jedinečný terroir pre jedinečnú odrodu Pinot noir. Hrozno fermentovalo v tradičných drevených nádobách, pričom následne zrelo 10 až 12 mesiacov v dubových sudoch. 

Aloxe Corton 

Dedina Aloxe Corton sa nachádza v najsevernejšej časti podoblati Côte de Beaune. Pod správu patria vtšetky kategorie vín , od dedinských vín cez Premier cru až po niekoľko viníc s najhodnotnejším štatútom Grand cru . Zoznam premier cru viníc je rozsiahly a zahrňa 14 cru : Clos des Maréchaudes,Clos du Chapitre,La Coutière, La Maréchaude, La Toppe au Vert, Les Chaillots, Les Fournières, Les Guérets, Les Maréchaudes, Les Moutottes , Les Paulands,Les Petites Folières, Les Valozières a Les Vercots. Grand cru sú zastúpené v dvoch apeláciach a to : Corton a Corton-Charlemagne. Corton Grand cru može daľej označovať Climats et Lieux-dits : Basses Mourottes, En Charlemagne, Hautes Mourottes, La Vigne-au-Saint, Le Charlemagne, Le Clos du Roi, Le Corton, Le Meix Lallemand, Le Rognet et Corton, Les Bressandes ,Les Chaumes, Les Chaumes et la Voierosse, Les Combes Les Fiètres, Les Grandes Lolières, Les Grèves, Les Languettes, Les Maréchaudes, Les Meix,Les Moutottes, Les Paulands, Les Perrières, Les Pougets, Les Renardes, Les Vergennes.

 Hodnotenie 

92 bodov James Suckling 

91 bodov Wine Enthusiast Magazine  

91 bodov Tim Atkin  MW 

Pinot Noir Vosne-Romanée 1er Cru "Les Suchots" Louis Latour 2011

Dedinka Vosne-Romanée je záma hlavne svojimi Grand Cru vinicami , niekoľko viníc kategorie Premier Cru možu v dobrých ročníkoch dosahovať kvalitu Grand Cru . Práve Vinohrad Premier Cru Les Suchots je jeden zo 14 vinohradov Premier Cru a je považovaný za kandidáta na zadelenie medzi dalšie Grand Cru .Výnimočnosť polohy Les Suchots odzrkadluje fakt že jeho južný susedia su vinice grand cru Romanée Saint-Vivant a La Romanée Conti . 


Vinohrad ,, Les Suchots  ,, je evidovaný katastri obce ,, Vosne Romane ,, kde mu prinaleží štatút Premier Cru pre červené vína odrody Pinot Noir . 

Podložie Vosne Romane - Les Suchots  je tvorené predovšetkým ílom obohateným o železo , čo napomáha tvoriť velké červene vína s potencialom zrenia . 

Priemerný vek viniča dosahuje 30 rokov . Víno zrelo 12 mesiacov v dobových sudoch . 

V oblasti burgundsko sa tot víno tradične podáva ku Hovädziemu Mironton .

Víno ,,Vosne Romane - Les Suchots Louis Latour 2011,, je vhodné archivovať do 2020+

Apleácia  Vosne Romanée : Vína z najlepších ročníkov bývajú elegantné, komplexné a pritom stále delikátne. 

Popis ročníka 2011

Víno má žiarivú rubínovú farbu. Vôňa je plná čerešní, černíc, slivek a archiváciou získava komplexnejšie zložky ako koža a figy. V chuť je ovocná, s príjemnými trieslovinami a sviežou kyselinkou. 

Pinot Noir Domaine Louis Latour Beaune Rouge Premier Cru 2010

Oblasť Beaune Premier Cru  sa nachádza na periférii mesta Beaune v samom centre Burgundska . Víno Domaine Louis Latour Beaune Rouge Premier Cru 2010 je zležené z hrozna dopestovaného z vinohradov kategorie Premier Cru a to Perriéres a Clos du Roi .  Beaune je akýmsi neoficiálnym hlavným mestom Burgundska a patrí medzi najvýznamnejšie vinárske mestá na svete. Je sídlom najlepších obchodníkov s vínom v oblasti. Apelácia Beaune, ktorá sa často podhodnocuje, je zdrojom viacerých významných bielych aj červených vín. Vína sú tu známe hlavne vďaka svojou mäkkosťou a aromou lesného ovocia a slivek. 

Charakteristika : Víno rubínovej farby s aromou po lesnom ovocí ako napríklad černice, maliny, čučoriedky . 

Zrecí potenciál :2018 - 2022 

Doporučujeme k pokrmom s hydinou .

Ocenenia : Wine Spectator - October 2013 - 92/100  

Všetky vína sú 100% Pinot noir / slovenský názov Rulandské (Burgundské ) modré 

Odroda : Pinot noir / Rulandské modré /Burgundské modré 

Predpodkladá sa že názov Pinot vznikol podľa názvu dediny Pignols ktorá sa nachádza v centrálnej časti Francúzska známej ako Auvergne. Historické zmienky ukazujú že práve toto je miesto odkial  sú všetky odrezky tejto odrody pre všetky hlavné vinohradnícke oblasti Francúzska. Dalšia teoria udáva že názov vznikol od talianskej odrody Pignolo ktorá pochádza zo severovýchodnej oblasti Friuli-Venezia Giulia. Pinot noir je celosvetovo rošírená podroda pričom má niekoľko synonymov : Black Burgundy v Spojených štátov amerických , Blauer Spätburger v Nemecku , b a nemecky novoriacej časti Švajčiarska. Clevener alebo Klävner je názov z oblasti Alsaska  dalších častiach Nemecka a Švajčiarska. Savagnon noir je najznámejšie pomenovanie pre Pinot noir z oblasti Jury.


Víno z odrody Pinot noir 

Táto odroda je známa predovšetkým vďaka svojej tenkej šupke, a tým aj menej intenzívnou farbou vína oproti iným známym vína ako Cabernet Sauvignon, Merlot alebo Syrah. Napriek tomu je vyhľadávaná vinohradníkmi a vinármi keďže dokáže ako jedna z mála odrôd najvierihodnotnejšie prejaviť terroir a ročník do chuťového profilu vína

Najznámejšie vína sa produkujú v najsevernejšej oblasti pre červené vína v Burgundsku a to hlavne v severnej časti Cote d'Or známej aj ako Cote de Nuits. Na 95% plochy je  pestovaná výlučne táto odroda a najväčšie množstvo Grand Cru vinohradov v Burgundsku sa nachádza na malom území medzi obcami Marsanny na sever až po Nuits Saint Georges na juhu. 

Druhá najznámejšia oblasť na svete sa nachádza na opačnom konci sveta. Central Otago na južnej časti Južného ostrova Nového Zélanda je považovaná za jednu z mála oblasti na svete kde sa darí dopestovať vína z odrody Pinot noir ktoré sa kvalitou môžu rovnať Burgundskému

 

Aromatický profil 

Žiadna iná odroda nedokáže mať taký aromatický profil ako práve Pinot noir.

Najčastejšie sa stretneme s bledo-rubínovou farbou ktorá sa vekom stráca a nadobúda tehlový odťieň s oranžovým okrajom. Vôňa je plná lesného ovocia ako čerešne, brusnícslivek a malín

Vekom sa armotikazmení na vanilkukoreniehríby a v niektorých prípadov na popadané lístie. 

Chuť je charakteristická vdaka príjemným tireslovinám a sviežou kyselinkou čo je výhodou oproti Cabernet Sauvignon