Blog

10.Ročník Festivalu svetových vín !!!!!

10.Ročník Festivalu svetových vín !!!!!

 ART & WINE 2018 dňa 06.12.2018 o16:00-20:00 
Miesto :Hotel Devín , Bratislava  - Riečna 162/4, 811 02 Bratislava


Predbežný zoznam vinárstiev 

Argentína 

Escorihuela Gascón - Mendoza - www.escorihuelagascon.com.ar
Ernesto Catena Vineyards - Mendoza - https://ernestocatenavineyards.blog

Austrália 
Byrne Vineyards - Južná Austrália - www.byrnevineyards.com.au
Kilikanoon - Clare Valley - https://kilikanoon.com.au

Česká republika 
Sonberk - Morava - www.sonberk.cz

Čile 
Casa Silva - Colchagua Valley - www.casasilva.cl

Francúzsko
Cattier - Champagne - www.cattier.com

Prvá písomná zmienka o rodinom podniku Cattier pochádza z roku 1625 , pričom sa do poredia dáva vynikajúca kvalita hrozna z obce Chigny Les Roses ktorá sa nachádza v samom srdci regionu Montagne de Reims. V roku 1916 Jean Cattier pre zranenie odchádza z frontu prvej svetovej vojny, avšak kvoli trvajúcej vojne nie je schopný predať svoju úrodu a preto začína vyrábať víno pod svojim menom. Symbolicky prvá predaná flaša Šampanského s menom Cattier bola predaná v roku 1918, po skončení prvej svetovej vojny. V roku 1951 kupuje vinohrad ,, Clos du Moulin ,,

V tom istom roku je vyrobené aj prvé víno s názvom Clos Cuvée. V  šesťdesiatych rokoch minulého storočia patrí rodina Cattier k najväčším pestovateľom viniča v celej oblasti Champagne. Ako prvý v roku 1967 prekročili hranicu 100 000 predaných fliaš. Jean-Jacques Cattier prišiel do rodinného podniku a v 1978 sa rodiná firma začlenuje aj medzi Negociantov ( výkup hrozna z iných firiem)  pričom sama ni necháva veľkú časť vinohrado pre prémiové vína. 2011 sa Alexandre Cattier stáva hlavnou osobou vinárstva a pokračuje ako 11 generácia vinohradníkov a vinárov rodinny Cattier z dediny Chigny Les Roses. V súčastnosti má podnik viac ako 33 hektárov, pričom väčšina je kategorie Premier Cru z oblasti Montagne de Reims . Medzi najzámejšie patria obce :  Chigny-les-Roses, Rilly-la-Montagne, Ludes. Firemný klenot je vinohrad Clos du Moulin ktorý ma rozlohu 2,2 hektára.  

Domaine Louis Latour - Burgundsko - www.louislatour.com

(Dom) Maison Louis Latour je dôležitým „négociant-éléveur“ (obchodníkom-pestovateľom), červených a bielych vín v Burgundsku v krajine Francúzsko. Spoločnosť zostala zabehnutá rodinou od roku svojho založenia (1797). Vybudovala si tak reputáciu pre svoje dlhoročné tradície a inovácie. Tieto polia sú najväčším majetkom Grand Cru v Cote d'Or s celkovým počtom 28,63 ha (71,58 akrov). http://www.louislatour.com/en/

Lupé Cholet - Burgundsko -  www.lupecholet.com
Simonnet-Febvre - Chablis - www.simonnet-febvre.com

Simonnet - Febvre Chablis založil vyrobca sudov Jean Febvre v roku 1840 čím sa stal  najstarším podnikom na výrobu vína v najsevernejšej časti Burgundska. Vo svojom portfóliu má nielen všetky kategórie z regiónu Chablis - od jednodochého Petit Chablis, Chablis a niekoľko Premier Cru Chablis ale aj celú zbierku Grand Cru Chablis. Značnú časť svojho úsilia venujú aj výrobe šumivých vín z odrôd Chardonnay a Pinot noir . Vína  Crémant de Bourgogone sú dorobené v štýle Méthode Traditionnelle .V roku 2003 kúpil celý podnik najväčší držiteľ Grand Cru vinohradov v Burgundsku Domaine Louis Latour.

 Dopff et Irion - Alsasko - www.dopff-irion.com 
Abatilles Sainte Anne - Bordeaux - http://sourcedesabatilles.com/en/
Domaine Gadais - Loira - www.gadaispereetfils.fr
Chateau Puech Haut - Languedoc - http://puech-haut.fr/en/

Vinárstvo sa nachádza v známej vinohradníckej oblasti Languedoc. Vinice má klasifikované do niekoľkých apelácíi ako napríklad Côteaux du Languedoc  a  Saint-Drézéry.  Hlavnou postavou vinárstva je zakladaťel Gerard Bru , ktorý má víziu pracovať na necelých 50 hektoroch viníc s dominanciou odrôd pre južné Francúzsko. Väčšina vína je červené pričom sú to cuvée odrôd Grenache, Syrah, Mourvedre ,Cinsault a Carignan.
Na výrobu legendárneho ružového Prestige sa používa Grenache a malý podiel Cinsault .  V malom množstve sa dorába aj biele víno a to prevažnez odrôd ako : Viogner, Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc a Carignan Blanc

Arnoux & Fils The Vins - Rhôna - www.arnoux-vins.com
Château Croix-Mouton - Bordeaux - http://jpjdomaines.com
Caves / Chateau d’Esclans - Provensálsko - https://esclans.com

Vinárstvo Chateau d’Esclans sa nachádza  v jedinečnej lokalite Gorges de Pennafort , ktorá je vzdialená iba 25 kilometrov od historického mesta Frejus. Vinohrady ako aj samotné vinárstvo je centrum vinohradníckeho regionu Var , z ktorého sa produkuje väčšina vín kategorie  Provence AOP.Terajší vlastník  Sacha Lichine kúpil vinárstvo aj s prilahlími vinohradmi v roku 2006 .
K dnešnému dňu ma  Chateau d’Esclans https://esclans.com 108 árov ( 44 hektárov ) vinohradov a celkovú rozlohu 659 árov (267 hektárov ) . Hlavnou odrodou vo výsadbe je Grenache Noir  ( Garnacha ), za ktorou nasledujú ; Vermentino , Cinsault, Merlot, Mourvédre, Syrah, a Tibouren . Najstaršiou výsadbou je práve Grenache Noir ktorá má v priemere viac ako 90 rokov . Vinárstvo Chateau d’Esclans je prácou hlavne 4 osobností a to  SACHA LICHINE  PATRICK LÉON , BERTRAND LÉON a JEAN CLAUDE NEU.
  

Chateau La Tour de By - Medoc - http://boutique.la-tour-de-by.com

Chateau La Tour de By sa nachádza vo svetoznamej Francúzskej oblasťi Bordeaux , presnejšie v južnej časti Medoc. ( Haut Medoc ) . Prvé zmienky o Chateau La Tour de By pochádzaju z roku 1700, avšak počiatky vinohradov okolo zámku sú známo od roku 1599 kedy usadlosť niesla meno ,, La Roque de By ,, . Názov ,, de By ,, je odvodený od pomenovania časti kde sa Chateau nachádza v By Sektor v Medocu . Treajší zámoc bol postavená koncom roku 1876. Vinohrady Chateau La Tour de By majú rozlohu 76 hekárov a nachadajú sa tu charateristické odrody pre oblasť Bordeaux . 
Cabernet Sauvignon 65% Merlot 30% a 5% Petit Verdot . Priemerný vek viniča je 40 rokov , pričom najstaršie kri majú viac ako 100 rokov . 
Vinifikácia vína prebieha z časti v tankoch z nehrdzavejúca ocele a drevených kadiach . Následne je Cuvée školene v malých budových sudoch Barrique 225 l po dobu 16 mesiacov z toho 30% nové sudy.

Domaine Henri Bourgeois - Loira - www.henribourgeois.com
Rodinné vinárstvo z oblasťi Loiry. Aktuálnu 10, generáciu vinohradníkov a vinárov z obce Chavignol vedie Arnaud Bourgeois. Family Bourgeois sa zameriava na výrobu prémiových vín z odrôd Sauvignon blanc a Pinot noir. Základom produkcie sú prémiové biele vína z  najznámejšej oblasti Sancerre z okolia obce Sancerre a dedinky Chavignol. Vrcholom produkcie sú vína ako napríklad : Sancerre d'Antan,   Jadis Sancerre a biele prírodne sladké víno 
Vendanges de la Saint-Charles. Dalšie vína z najvýznamnejšej odrody Sauvignon pochádzajú z obcí  Pouilly-Fumé,Menetou-Salon, Quincy,Cheverny a Côteaux du Giennois. Celková rozloha vinohradov aktuálne presahuje cez 72 hektárov a rozčlenené do 120 parcel. 


Gonet Medeville - Bordeaux - http://gonet-medeville.com
Sacha Lichine - Južné Francúzsko - http://sachalichine.com
Miguel Laurent - Južné Francúzsko - http://www.laurent-miquel.com

Je rodiné vinárstvo s niekoľko generačnou tradícioi vinohradníctva v oblasti Languedoc. V roku 1791 odkúpili Zámok Cazal Viel Estate, ktorý dovtedy bol spravovaný rádom Abbey of Fontcaude. V súčastnosti vinárstvo kombinuje tradíciu s inováciou. Moderná technológia a tradičné odrody južného Francúzska produkújú akostné vína, ktoré dosahujú úspechy na medzinárodných sútažiach. Miquel Laurent je celosvetovo uznávané vinárstvo ktoré sa venuje predovšetkým odrodám SYRAH (Shiraz) a VIOGNIER, ktoré majú najvačší potenciál odzrkadliť pravý terroir oblasti Languedoc.


Domaine Louis Max - Južné Francúzsko - http://louismax.bio

Južná Afrika 
Eikendal Estate - Stellenbosch - https://www.eikendal.com

Izrael 
Golan Heights Winery - Galilea - http://www.golanwines.co.il 

Rok 1976, je známy ako rok kedy boli vysadené prvé vinohrady pre komerčnú produkcia vína a to nielen pre vinárstvo Golan Heights Winery ale aj pre celú oblasť Galilea a krajinu Izrael. 1983 bol prvý komerčný ročník ktorý bol uvedený na trh pod jednotnou zančkou Golan Heights Winery Yarden. V súčastnosti má  Vinárstvo Golan Heights Winery  8 vlastníkov - 4 Kibbutze a 4 Moshavime.  Vo vlastníctve má 28 jednotlivých vinohradov ktoré sú rozdelené do 430 blokov, z toho 96 % v oblasti Galilea. Vinárstvo sa aktuálne nachádza v dedine Katzrin (Quatsrin).  Celá produkcia je rozdelená do niekoľkých značiek.
Najkvalitnejšie vína nesú etiketu YARDEN, vlajkovou ľodou vinárstva je červené Cuvée Katzrin ( Cabernet Sauvignon, Merlot , Cabernet franc , Petit Verdot a Malbec ) a biela verzia Katzrin Chardonnay.  
Od roku 2006 sa hlavný technolog / enolog vinárstva Victor Schoenfeld rozhodol pre spoločný projekt so svetoznámou Enologičkou Zelma Longovou pre vytvorenie nového prémiového Cuvée ROM ( Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot). V rámci značky Yarden sú ešte vína rozdelené na : 
Single Vineyards - vína jednej odrody zo samostatného vinohradu.
Yarden Odrodové Vína - vína z jedenj odrody ktoré pochádzajú z viacerých vinohradov oblasti Galilea 
Mount Hermont Cuvée - Červená verzia je Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet franc , Červené Indigo obsahuje Cabernet Sauvignon a Syrah / Shiraz ; biele verzie sú rozdelené na cuvée  Chardonnay, Sauvignon blanc a Polosladká verzia Moscato.
Dalšiou značkou sú vína s etiketou GAMLA, ktoré sú vína s vierohodným odzrkadlením odrody. Tieto vína zrejú kratšie, a s menším podielom dubových sudov ako vína značky Yarden. http://www.golanwines.co.il


Galil Mountain Winery - Galilea - http://www.galilmountain.co.il

Barkan Winery - Galilea / Samson - http://www.barkan-winery.co.il

Aktuálne naväčší výrobca vína v celom Izraeli. Prvé zmienky o vinárstve sú už z roku 1899, avšak pod terajším menom pôsobí Vinárstvo Barkan od roku 1990. Pôvodný podnik stál v dedine Barkan vo vinohradníckej oblasti Samara , v polovici 90. rokoch 20.storočia sa vinárstvo presťahovalo do kibucu Hulda nedaleko Tel Avivu.Firma dnes produkuje okrem vína aj likéry , brandy a to z vlastnej pálenice ktorá sa nachádza v rovnakom objekte ako celé vinárstvo . Aktuálne Barkan dominuje niekoľkými produktovými líniam od základných vín pod označením Classic, až po super prémiové vína z rady Superieur. Ostatné rady vín sú odrazom jednotlivých odrôd . Ostatné rady vín sú : 
Altitude Series -  zamerená na Cabernet Sauvignon a Sauvignon Blanc z rôznych nadmorských výšok.
Special Reserve - zameraná na Medzinárodné odrody : Cabernet Sauvignon, Merlot , Pinotage , Chardonnay a Sauvignon Blanc.
Assemblage Series - zameraná na cuvée kde prevládajú odrody Cabernet Sauvignon a Syrah pre červené a Chardonnay a Sauvignon Blanc pre biele.
Reserve Series - zameraná na vína ktoré zrely niejaký čas v dubových sudoch ( Merlot ) a Aromatické biele ( Tramín ) 
http://www.barkan-winery.co.il


Taliansko 
Monte Tondo - Veneto - http://www.montetondo.it

V roku 1970 Aldo Magnabosco kúpil prvé 3 hektáre viníc na okraji mestečka Soave. V súčastosti vo vinárstve pracuje celá rodina a vinice sa rozrástli na 25 hektárov v oblasti Soave a dlaších 15 hektárov ktoré su rozmiestnené v susednej oblasti Valpolicella. Pýcha vinárstva je pochopitelne biele suché víno SOAVE ktoré pozostáva výlučne z odrody  Garganega. Všetky vinohrady sa nachádzajú v absolútnej blízkosti vinárstva a tvoria ich 3 rozničné bloky : Foscarino , Monte Tenda a Montes.

Cascina Barisel - Piemont - http://www.barisel.it
Botter - Veneto - http://www.botter.it
Cantine Paolini - Sicília - http://www.cantinepaolini.it
Le Morette - Lombardia - http://www.luganalemorette.it 
Terre di San Venanzio - Valdobbiadene - http://terredisanvenanzio.it

Založené v roku 2007, vinárstvo Terre di San Venanzio Fortunato bolo pomenované podľa jednej z najznámejších osobností celej oblasti Valdobbiadene. Biskup od  Poitiers. Celým  svojím menom Venanzio Onorio Clemenziano Fortunato , sa narodil v samom srdci produkcie Prosecca v meste Valdobbiadene a tak ako sa aj venoval cirkvi, rovnaké úsilie venoval osvete o pestovaní  viniča. Česť jeho pamiatke nesie aj meno Fortunato v názve vinárstva. Väčšina vín vinárstva Terre di San Venanzio Fortunato je klasifikovaná ako Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG v podobách ako Brut, Extra Dry, Dry Vintage, Superiore di Cartizze.
Od roku 2015 bola uvedená nová variácia v podobe Brut Demi Long. 
Proces výroby je podrobený šetrnému spracovaniu hrozna Glera ( Prosecco)  a 10% produkcie muštu sa oddeluje aby bola zvýšená kvalita konečného šumivého vína. 
Zakladatelka vinársva Monica Ganz pochádza priamo z blízskosti Valdobbiadene a celý život pracovala vo vinárskom premysle. Niekoľko rokov bola hlavým sekretariátom združenia Strada del Proseccoand Vini dei Colli Conegliano Valdobbiadene. 
Enolog vinárstva Luca Antiga, sa podiela na výrobe od roku 2014.

Pasquale Pelissero - Piemont - https://www.pasqualepelissero.com
Paolo Marcarino - Piemont 
Olivero Mario - Piemont - http://www.oliveromario.com
AZIENDA AGRICOLA MARTOCCIA DI BRUNELLI LUCA - Montalcino - https://www.poderemartoccia.it
Nemecko
Dr. Hermann - Mosel - http://www.weingut-drhermann.de/#

Vinárstvo vedú otec - Rudi a syn Christian Hermannovci. Vštekých 9 hektárov viníc sú v oblasti Mosel , ktorá je považovaná za najlepšiu oblasť pre Riesling na celom svete. Súčastné vinárstvo bolo vybudované v roku 1967 v samom srdci Moseli, v malebnej dedinke Ürzig. Riesling je hlavnou odrodou Moseli a aj vinárstva Dr.Hermann, pričom okrem Rieslingu sa vyskytuje v tomto regióne je Weissburgunder ( Pinot blanc / Rulandské biele ). Najlepšie vína pochádazajú z 3 vinohradov na strmých svahoch, v údolí rieky Mosel.
Vinohrady vo vlastníctve Dr.Hermann : 
Ürziger Würzgarten tento vinohrad je na červenej pôde, ktorá je bohatá na železo ktorá pochádza z Vinohrad je zámy svojimi starým viničom, ktorý dáva vína po tropickom ovocí s vôňou orientálneho korenia.
Erdener Prälat je 1,5 hektárovi vinohrad ktorý majú vo vlastnictve iba 11 vinárstiev, pričom priemerný vek viníc je viac než 100 rokov.Jedinečná mikroklíma a terroir vytvára z tochto vinohradu jeden z ,,Grand Cru ,,  Mosely. 
Erdener Treppchen  tu sa nachádzajú rôzne druhy bridlice, ktoré sú zásluhou že vína majú minerálnu príchuť.


Nový Zéland 
Clos Henri by Henri Bourgeois - Marlborough - http://closhenri.com
Seifried Estate - Nelson - https://www.seifried.co.nz 
Rakúsko
Weingut R&A Pfaffl  - Viedeň - http://pfaffl.at/en/
Slovensko 
Vínko Klimko - Modra - http://vinkoklimko.sk
Pavelka a syn - Pezinok - http://pavelkavino.sk/sk/home
Vinárstvo Bognár - Svätý Jur - http://www.vinobognar.sk
Víno Kmeťo - Modra - http://www.vinokmeto.sk
Chateau Rúbaň - Rúbaň - www.vinoruban.sk

Španielsko 
Finca Bacara - Jumilla - http://fincabacara.com
Montecastro - Ribera del Duero - http://www.bodegasmontecastro.es

Prvá myšlienka o novom vinárstvo v regióne Ribera del Duero vznikla ešte v roku 2000, pričom jeden zo zakaladaťeľov bol Francúzsky vínár Bertrand Erhard. Rok 2002 sa začala prvá výsadba vinohradov a to na piaťich rôznych miestach. Další revolučný rok bol rok  2012 , keď Bodegas Hacienda Monasterio prebral všetku kontrolu nad výrobou a predajom všetkých vín pod značkou Montecastro .V súčastnosti Bodegas y Viňedos Montecastro vlastní 27 hektárov viníc v kraji Valladolid (Castrillo de Duero) . Výsadba viníc je tvorená výlučne modrými odrodami a to z 90 % Tempranillo ktoré je zastúpené klonmi ( Fino a Aragon). Francúzske odrody prevažne z Bordeaux sú zastúpene v pomere 5% Cabernet Sauvignon a 5% Merlotom. Celá výsadba je tvorená z 8 blokov na 5 miestach.  Priemerná nadmorská výška je 
870 metrov nad morom. 
História ocenení Montecastro Ribera del Duero Tinto 
2005 - 95 bodov Robert Parker  / 93 bodov Wine Spectator 
2006 - 91 bodov Robert Parker / 91 bodov Wine Spectator / 91 bodov Wine Enthusiast
2007 - 91 bodov Robert Parker / 91 bodov Vinous Antonio Galloni / 91 bodov Wine Enthusiast
2008 - 90 bodov Vinous Antonio Galloni
2009 - 93 bodov Vinous Antonio Galloni  
2013 - 93 bodov Robert Parker 


El Ternero - Rioja - http://elternero.com

Prvá zmienka o statku El Ternero pochádza z roku 1077 po smrti Ježiša Krista , kedy bol pod správou mníchov zo Santa Maria de Herrera. Statok s niekoľkými budovami slúžil počas staročí ako ; škola, kostol, kláštor či vojenská základňa. Vdaka svojej polohe na upetí hôr Obarenes sa dokázala zachovať väčšina zo starodávnej stavby dodnes a slúži ako posätné miesto pre patrona zo Virgen de la Pera. Za svoju jeďinečnosť vďačí   El Ternero svojej polohe , a to na najvyšiom bode v oblasti Rioja . Plytká pôda s vysokým obsahom vápenca , jedinečná nadmorská výška a ochraný faktor blízkeho lesa robia okolie El Ternera vynikajúce miesto pre pestovanie vínej revy. Vína z oblasti Rioja sú s použitím dubu , a všetky pokusy zbaviť sa dreva pri školení vína sú odsudené na neúspech. Dub je základom povesti červeného vína a dôvodom, prečo sa stalo prvým a najväčším vínom Španielska.  Vinohrady v Rioje sa nachádzajú na území pozdlž rieky Ebro, medzi mestami Haro a Alfaro. Vinice lemujú všetky prítoky rieky Ebro. Ako napríklad Oja ktorá stojí aj za názvom tejto oblasti.
Drtivá väčšina vín Rioja sú červené vína, predovšetkým z odrod : Tempranillo a Garnacha Tinta . Dalšie modré muštové odrody sú : Graciano , Mazuelo, Maturana Tinto .  Pričom väčšina červených vín tvorí cca 70% Tempranillo ktoré dáva vínu buket , kyslost a potenciál zrenia. Tempranillo dozrieva približne 14 dní pred Garnachou a preto ma aj názov Tempranillo ( temprano znamená skorý )
cca 15 % Garnacha ktorá dá víno extrakt , telo a alkohol. Garnacha je rovnaká odroda ako Grenache záma z údolia rieky Rhona vo Francúzsku.
cca 7,5 % Graciano sa využíva kvoli jeho sviežosti a arome.
cca 7,5 Mazuelo je hlavná zložka farby a trieslovín vo vínach Rioja.
Rioja DOCa sa dá rozdeliť na 3 hlavne oblasti a to : Rioja Alta , Rioja Alavesa a Rioja Baja.



Can Feixes - Penedés - https://www.canfeixes.com

Vinárstvo sa nachádza v najsevernejšej časti oblasti Penendés, medzi obcami Mediona a Cabrera d´Anoia. Hlavný zdroj hrozna pochádza z vinohradov v tesnej blízkosti statku, ktorý leží v nadmorskej výške 400 metrov nad morom. Vo výsadbe sa nachádza široká paleta odrôd ako napríklad Ull de Llebre - miestne pomenovanie pre Tempranillo,Cabernet Sauvignon,Merlot,Pinot Noir,Petit Verdot,Parellada,Macabeo a Chardonnay.


Carles Andreu - Pendés - http://cavandreu.com

Portugalsko
José Maria da Fonseca - Vinhos - Sebutal - http://www.jmf.pt