Blog

Degustácia vín CHATEAU DE LA GARDINE 6.9.2018 Laurínska 17 Bratislava

V priestoroch našej vinotéky privítame p. Albana De Gerin z rodinného vinárstva Chateau de la Gardine, ktoré produkuje ikonické vína z údolia rieky Rhone.  Alban nás prevedie preslávenými apeláciami ako Chateauneuf du Pape, Lirac, Gigondas a Hermitage

Ochutnávka bude vedená v anglickom jazyku s odborným prekladom Ingrid Howland - Headsommelier spoločnosti ILT. 

V cene ochutnávky je aj selekcia francúzskych syrov, delikates od spoločnosti Bornibus


Lokácia : Bratislava, Laurínska 17


Čas : 18:30 


Limotovaný počet miest : 15 

Zoznam vzoriek : 

Biele :  

Lirac Blanc                                   Confidentielle                                  2017

Chateauneuf du Pape Blanc       Generations Marie Leoncie       2015 a  2004 


Čerené : 

Lirac Rouge Confidentielle                                  2016

Hermitage  Brunel de la Gardine 2015

Chateauneuf du Pape Rouge Generations Gaston Philippe     2015 a  2011 

Rasteau Rouge 2014


Apelácie Châteauneuf-du-Pape sa nachádza v južnej časti a najslčnejšeješ časti údolia Rhôny. Za podpory stredomorského podnebia sa tu darí viacerým modrým odrodám. 


Víno Châteauneuf-du-Pape je typické svojou intenzívnou farbou, komplexnou vôňou po divoko rastúcom lesnom ovocí, káve, tabaku a v dobre vyzretých vínach aj po orientálnom korení. V chuti dominuje prezreté lesné ovocie ako maliny, černice či ostružiny. Dochuť je vyvážená a dlhotrvajúca vdaka odrodovej skladbe.  


Celá oblasť je svetovo známa vďaka mestu Avignon, ktoré v minulosti slúžilo ako nové sídlo Pápeža. V oblasti sa pestuje 13 odrôd ktoré poskytujú plné, tažke a aromatické vína ktoré sú schopné zrieť niekoľko desaťročí. Modré muštové odrody sú : Cinsaut, Counoise, Grenache noir, Mourvèdre, Muscardin, Piquepoul noir, Syrah, Terret noir a Vaccarèse ,doplnené o malý podiel bielych :  Bourboulenc, Clairette blanche, Clairette rose, Grenache blanc, Grenache gris, Picardan, Piquepoul blanc, Piquepoul gris, a Roussanne. 


Zákonom stanoveným minimálny obsah alkoholu na 12,5 % nieje problem kedže v rokoch 2010 a 2015 väčšina vín prekročila hranicu 15,00%. 


Tieto vína majú jedinečnú štruktúru trieslovín a neopakovatelný charakter, a to všetko spôsobu výroby.