Blog
Montalcino, krajina vína

Montalcino, krajina vína
Mesto Montalcino je štyridsať kilometrov južne od toskánskeho mesta Siena. Vďaka zvlneným kopcom a poľnohospodárskej pôde vzácnej krásy je od roku 2004 súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Vinice a olivové háje zapĺňajú krajinu a mnohé historické kamenné budovy sú svedkami stáročí obrábania pôdy v tejto oblasti. Oblasť, kde sa vyrábajú vína z Montalcina, sa zhoduje s historickými hranicami obce Montalcino a pokrýva plochu 24 000 hektárov, z ktorých iba 15 % zaberajú vinice. Táto zóna je zhruba štvorcom ohraničeným riekami Ombrone, Asso a Orcia. Pôdy v Montalcine sa líšia v dôsledku ich formovania v rôznych geologických obdobiach. Najnižšie položené oblasti tvoria relatívne kypré pôdy. Ako sa človek pohybuje do kopca, pôda sa stáva hustejšou s kamenistými časticami, ktoré vznikli rozkladom pôvodného slieňa a vápenca.
Vzdušnou čiarou je Montalcino vzdialené 40 km od mora a 100
km od Apenín. Pýši sa stredomorským podnebím: býva suché, ale občas sa tu
vyskytujú kontinentálne podmienky vzhľadom na jeho polohu medzi pobrežím a
horami. Zrážky sa vyskytujú prevažne na jar a neskoro na jeseň (priemerné ročné
zrážky: 700 mm). Počas zimy je možný sneh vo výškach nad 400 metrov. Hmla, ľad
a neskoré mrazy sú na svahu zriedkavé, čiastočne kvôli vetru, ktorý poskytuje
optimálne prostredie pre zdravý rast viniča. Hora Amiata na juhu s výškou 1740
metrov chráni územie Montalcina pred poveternostnými vplyvmi, ako sú búrky a
krupobitie.
Podnebie je počas celej vegetačnej fázy viniča prevažne mierne s mnohými jasnými dňami, ktoré umožňujú postupné a úplné dozrievanie plodov. Rozsah svahov s rôznou expozíciou, extrémne kopcovitý terén a rôzne výšky od 120 do 650 metrov nad morom medzi údoliami a najvyššími zónami (Poggio della Civitella) vytvárajú charakteristické mikroklímy, a to aj v tesnej blízkosti. Najrozšírenejšou metódou pestovania viniča je rezanie výhonkov (dvojité púčiky) s rôznym počtom výhonkov na vinič.
Výnimočná kvalita Brunello di Montalcino začína vo vinohrade – dôkladnou ručnou prácou, suchým rezom a výberom najlepších výhonkov a od manažmentu koruny až po odstraňovanie strapcov – všetky procesy majú spoločný cieľ produkovať a zberať to najlepšie ovocie. Niektorí vinári vykonávajú ďalší výber pri zbere, aby sa do vínnej pivnice dostalo len to najdokonalejšie hrozno.
Pôvod názvu Montalcino je zahalený rúškom tajomstva
Čo sa skrýva v názve? Pôvod názvu Montalcino je zahalený
rúškom tajomstva. Môže pochádzať z Mons Lucinus, latinského názvu pre vrch
Lucina, podľa rímskej bohyne. Iní namiesto toho spájajú názov s Mons Ilcinus
(vrch Lecci, taliansky výraz pre duby cezmínové). Obraz troch dubov cezmínových
na erbe mesta Montalcino by naznačoval druhú teóriu. V priebehu storočí čelilo
Montalcino prudkému vojenskému konfliktu, najprv proti Siene, ale neskôr sa so
Sienou spojilo proti Florencii. Montalcino, považované za nedobytnú pevnosť,
bolo chránené hradbami a veľkou pevnosťou. Keď Cosimo de’ Medici v roku 1559
prevzal mesto, bolo mesto poslednou nezávislou obcou v Taliansku.
Terroir Montalcina ponúka optimálne podmienky na výrobu
vysoko kvalitného vína. Archeologické nálezy z etruského obdobia naznačujú, že
víno sa tu vyrába už viac ako dvetisíc rokov.
V stredoveku boli stanovené predpisy, ako sa malo víno vyrábať, pričom
jasne sa uvádzal čas zberu hrozna. Odvtedy, dokonca ani počas obliehania v roku
1553, nebol nedostatok vína. V priebehu
dejín zahraniční návštevníci aj Taliani komentovali výnimočnú kvalitu vína z
tejto oblasti. „Montalcino nie je nijako zvlášť slávne, okrem kvality svojich
vín“ (Charles Thompson, 1744).
Brunello di Montalcino, Príbeh skvelého vína
Korene Brunella di Montalcino siahajú až do 19. storočia, keď miestni farmári začali experimentovať s pôvodnou odrodou hrozna pestovanou v okolitom území. Táto odroda hrozna, známa ako „Brunello“ alebo „Brunellino“, bola identifikovaná ako odroda Sangiovese. Lahodné víno vyrobené z tohto ovocia môže zrieť roky, čo výrazne zvyšuje jeho hodnotu.
Klasifikačná rada pre viniče v Siene vydala správu o
konkrétnom Brunelle, ktoré zrelo 32 rokov z hrozna zozbieraného v roku 1843.
Uvádza sa v nej, že víno bolo dokonale zachované a vykazovalo svoje typické
vlastnosti, ktoré sa časom nezmenili. Zakladateľom Brunella di Montalcino bol
Clemente Santi. V roku 1869 získal jeho ročník 1865 striebornú medailu od
Agrárneho výboru Montepulciana. V nasledujúcich rokoch získalo toto Brunello
ďalšie významné medzinárodné uznanie a bolo uprednostňované pred francúzskymi
vínami dokonca aj v Paríži a Bordeaux. Brunello zostalo niekoľko rokov
prestížnym vínom, doménou len niekoľkých rafinovaných znalcov. Až v druhej
polovici 20. storočia sa z vynikajúcej lahôdky známej elitou stalo
medzinárodným symbolom najkvalitnejšieho talianskeho vína.
Zavedením označenia kvality DOC (Denomination of Origin
Controlled – Kontrolované označenie pôvodu) sa Brunello zaradilo medzi osem
najdôležitejších talianskych vín s týmto označením. V roku 1966 sa stalo vínom
s označením DOC a o rok neskôr bolo založené konzorcium Brunello. V roku 1980
sa stalo prvým vínom, ktoré získalo označenie DOCG (Denomination of Origin
Controlled and Guaranteed – Kontrolované a zaručené označenie pôvodu), čo je
nadštandardné označenie pre vybrané vína v Taliansku s osobitnou pečaťou od
vlády.
Malé vyrobené množstvo sťažovalo export. Úsilie o predaj
Brunella sa rozbehlo v 70. rokoch, ale globálny trh sa podarilo dobyť až po
roku 1980 vďaka rastúcemu počtu vinárstiev a vyrobených fliaš. Montalcino bolo
tiež lídrom vo vinárskej turistike s prvými otvorenými pivnicami, prehliadkami
so sprievodcom a regiónom, ktorý každoročne víta tisíce návštevníkov z celého
sveta. Nespočetné množstvo ocenení svedčí o kvalite vína: v roku 1999 časopis
„Wine Spectator“ zaradil Brunello medzi 12 najlepších vín 21. storočia. V roku
2006 bolo Brunello korunované za absolútne najlepšie v celosvetovom rebríčku.
Brunello di Montalcino - D.O.C.G Kontrolované a zaručené označenie pôvodu
Brunello di Montalcino je viditeľne číre, brilantné víno s
jasnou granátovou farbou. Má intenzívnu vôňu, ktorá je pretrvávajúca, bohatá a
éterická. Rozpoznať vône podrastu, aromatického dreva, bobúľ, ľahkej vanilky a
džemu. Chuťovo má víno elegantné harmonické telo, energické a pikantné, suché s
dlhou aromatickou perzistenciou.
Vďaka svojim vlastnostiam môže Brunello zrieť dlho a s
pribúdajúcimi rokmi sa zlepšuje. Nie je ľahké presne určiť, koľko rokov zrie.
Záleží to od ročníka. Pohybuje sa od minimálne 10 rokov do približne 30 rokov,
ale dá sa skladovať aj dlhšie. Prirodzene, musí sa skladovať správnym spôsobom:
v chladnej pivnici, ale predovšetkým s konštantnou teplotou, v tme, bez hluku a
pachov; fľaše by mali byť uložené vodorovne.
Pravidlá výroby pre Brunello di Montalcino
Víno Brunello di Montalcino bolo uznané za víno s
KONTROLOVANÝM A ZARUČENÝM PÔVODOM prezidentským dekrétom: D.P.R. z 1. 7. 1980,
po ktorom nasledovali rôzne úpravy. Pravidlá stanovené disciplinárnymi
predpismi platnými v súlade s dekrétom z 19. 5. 1998 sú nasledovné.
Odroda: Sangiovese (v Montalcine nazývané aj „Brunello“)
Maximálna úroda hrozna : 8000 kilogramov na hektár.
Pomer úrody hrozna k vínu: 68 %.
Minimálne zrenie v drevených sudoch: 2 roky v dubových sudoch. Minimálne zrenie vo fľašiach: 4 mesiace (6 mesiacov pre Riserva).
Farba: intenzívna rubínovo červená, ktorá s pribúdajúcim vekom prechádza do granátovej
Vôňa : charakteristická intenzívna parfumácia.
Chuť : suchá, teplá, jemne trieslová, robustná a harmonická.
Minimálny obsah alkoholu: 12,5 % obj.
Minimálna celková kyslosť: 5 g/l.
Minimálny čistý suchý extrakt : 26 g/l.
Plnenie do fliaš: možné len v rámci oblasti produkcie.
Pripravené na predaj- nemôže byť uvedené na trh pred 1. januárom roku nasledujúceho po piatom roku, počítanom s ohľadom na rok zberu (6 rokov pre Riserva).
Balenie : Brunello di Montalcino sa môže predávať len vo fľašiach v tvare Bordelaise.