Blog

Vínni kritici a hodnotenia vín

Vínni kritici a hodnotenia vín

Jancis Robinson

Jancis Robinson je britská vinárska spisovateľka a kritička, ktorá sa preslávila v polovici 80. rokov 20. storočia po tom, čo sa stala prvou držiteľkou titulu MW (Master of Wine) mimo vinárskeho priemyslu. V súčasnosti je jednou z najvplyvnejších komentátoriek v tomto odvetví.  Robinson píše týždenný stĺpček pre Financial Times a prevádzkuje aj vlastnú webovú stránku JancisRobinson.com. Je spoluautorkou Svetového atlasu vína spolu s Hughom Johnsonom a je redaktorkou Oxford Companion to Wine. Je tiež všeobecne považovaná za svetovú autoritu v oblasti ampelografie a na túto tému má rozsiahle publikácie. V roku 2003 ju Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta I. vymenovala za dôstojníčku Britského impéria (OBE) a bola vymenovaná za poradkyňu kráľovskej vínnej pivnice.


20-bodová stupnica hodnotenia vín Jancis Robinson

Robinson hodnotí vína na základe toho, ako sa víno správalo v čase degustácie, a na základe jeho potenciálu zlepšovať sa s vekom.


20 – Skutočne výnimočné

19 – Nízke

18 – O stupeň vyššie ako vynikajúce

17 – Vynikajúce

16 – Vynikajúce

15 – Priemerné

14 – Smrteľne matné

13 – Na hranici chybného alebo nevyváženého

12 – Chybné alebo nevyvážené



Robert Parker The Wine Advocate


The Wine Advocate je dvojmesačník o víne, ktorý v roku 1978 založil americký vinársky kritik Robert M. Parker, pravdepodobne najvplyvnejší vinársky kritik na svete.

Parker je známy tým, že ochutnával a hodnotil niektoré z najkvalitnejších a najprestížnejších vín na svete. Určite ochutnal väčšinu najdrahších vín na svete. Parker, narodený a vychovaný v Marylande, strávil 10 rokov prácou ako právnik v Baltimore, kým sa v roku 1984 naplno nevenoval písaniu o víne. Newsletter Wine Advocate sa prvýkrát stal známym po tom, čo Parker presne predpovedal vysokú kvalitu ročníka Bordeaux z roku 1982. Čoskoro sa stal štandardnou referenciou pre konzumentov kvalitných vín v Spojených štátoch. V roku 2006 si Parker vybral skupinu zamestnancov, aby namiesto neho pokryl väčšinu vinárskych oblastí sveta. V decembri 2012 Parker odstúpil zo svojej pozície na plný úväzok v The Wine Advocate a za novú šéfredaktorku publikácie vymenoval Lisu Perrotti-Brown. Formálne odišiel do dôchodku v roku 2019. V roku 2017 spoločnosť Michelin získala 40-percentný podiel v spoločnosti Robert Parker Wine Advocate a v roku 2019 sa Michelin stala jediným vlastníkom spoločnosti. V decembri 2021 Perrotti-Brown odstúpil z funkcie šéfredaktora a novým šéfredaktorom sa stal bývalý výkonný redaktor Joe Czerwinski. Robert Parker Wine Advocate v súčasnosti zamestnáva deväť recenzentov vína. 

Sila hodnotení vín od spoločnosti Robert Parker

Verí sa, že hodnotenie Wine Advocate má výrazný vplyv na ceny aj na trhový dopyt po kvalitných vínach po celom svete, najmä po tých z obľúbených regiónov spoločnosti Parker, ako sú údolie Napa a Bordeaux. Dnes môže „100-bodové hodnotenie Parker“ vytvoriť značku vína (a nízke hodnotenia ju môžu zničiť). Pozrite si tento zoznam 100-bodových vín od spoločnosti Robert Parker.


100-bodová stupnica hodnotenia vín od spoločnosti Wine Advocate/Robert Parker

96–100 – Mimoriadne

90–95 – Vynikajúce

80–89 – Sotva nadpriemerné až veľmi dobré

70–79 – Priemerné

60–69 – Podpriemerné

50–59 – Neprijateľné

Na žiadosť spoločnosti Wine Advocate zobrazuje Wine-Searcher iba hodnotenia nad 95 bodov. Úplný zoznam všetkých hodnotení nájdete na webovej stránke spoločnosti Wine Advocate na adrese www.robertparker.com.


Tim Atkin

Tim Atkin je Master of Wine (MW) a vinársky novinár so sídlom v Spojenom kráľovstve s medzinárodným obdivovateľom. Po štúdiu moderných jazykov na Univerzite v Durhame sa Atkin čoskoro začal venovať kariére vinárskeho publicistu. Teraz je redaktorom pre víno v časopise Off Licence News a píše pre rôzne ďalšie časopisy vrátane The World of Fine Wine, Gourmet Traveller a The Economist's Intelligent Life. Prispieval aj do sekcie správ a článkov v časopise Wine-Searcher. V priebehu rokov Atkin získal množstvo ocenení za vinárske články, vrátane ceny Glenfiddich Wine Writer Award, ceny „Vínny publicista roka“ od Wine Guild of the United Kingdom a ceny Lanson „Vínny publicista roka“ (v každom prípade niekoľkokrát), a tiež cenu „Vínny web roka“ na udeľovaní cien Louis Roederer Awards 2013 v roku 1994. Bol vôbec prvým laureátom ceny Wines of France Award.

Atkin má skúsenosti s posudzovaním vín po celom svete a teraz je spolupredsedom IWC (International Wine Challenge) a predsedom cien Wines from Spain Awards, South African Top 100 a Languedoc-Roussillon Top 100. V spolupráci s britskými vinárskymi publicistami Ollym Smithom a Ozom Clarkom je Atkin jedným z „troch vinárov“, ktorí organizujú a usporadúvajú vinárske podujatia po celom Spojenom kráľovstve.

Tim Atkinove hodnotenia vín 

Rozsah skóre: 75 – 100 bodov

50 percent sa nachádza medzi: 88 – 93 bodmi

Priemerné skóre: 90,5 bodu


James Suckling

James Suckling je celosvetovo uznávaný vinársky kritik s viac ako štyrmi desaťročiami skúseností. Jeho webová stránka JamesSuckling.com ponúka komplexný pohľad na svet vína a obsahuje tisíce degustačných poznámok, videí, článkov a správ z podujatí po celom svete. Medzi kľúčové oblasti záujmu patria Taliansko, Bordeaux, Champagne, Austrália, Nový Zéland, Kalifornia, Oregon, štát Washington, Čile, Argentína, Nemecko, Rakúsko, Španielsko, Portugalsko a Južná Afrika.

Tím pozostáva z 25 ľudí z celého sveta vrátane jedenástich vinárskych redaktorov a degustátorov. Len v roku 2024 bolo hodnotených viac ako 42 000 vín.

Vína sa zvyčajne degustujú priamo pri zdroji, hoci slepé degustácie sa používajú pri väčších, organizovaných podujatiach. Mladé vína sa hodnotia podľa ich aktuálneho výkonu aj potenciálu zrenia, zatiaľ čo zrelé vína sa hodnotia predovšetkým podľa ich aktuálnej kvality.


Hodnotenie

James Suckling používa 100-bodovú stupnicu:

95 bodov a viac: (A+) Povinná kúpa; „fľaša, ktorú chceme vypiť celú – lepšie samostatne, pretože je taká dobrá“.

90 až 94 bodov: (A) Víno, ktoré stojí za to vyhľadať; „pohár, ktorý by sme radi vypili a vynikajúci nákup“.

Pod 88 bodov: Víno v tomto rozmedzí môže byť stále zaujímavé, ale kupujúci by mali postupovať opatrne.

Vína hodnotené z sudov – alebo nedozrievané vína – sú hodnotené dvojbodovým rozmedzím (napr. 92 – 93), aby odrážali ich vývojovú fázu.


Wine Spectator

Wine Spectator je americký časopis špecializujúci sa na degustačné poznámky, novinky z vinárskeho priemyslu a profily osobností vinárskeho sveta. Časopis založil Bob Morrisey v roku 1976 a o tri roky neskôr ho predal Marvinovi Shankenovi, ktorý presunul prevádzku do jeho súčasného sídla v New Yorku.  Všetkých 15 vydaní časopisu Wine Spectator, ktoré vychádzajú každý rok, obsahuje viac ako 400 degustačných poznámok a v niektorých prípadoch až 1000. Medzi degustačnými a recenznými panelmi časopisu Wine Spectator sú James Laube, Harvey Steiman, Bruce Sanderson, Kim Marcus a James Molesworth. James Suckling písal pre časopis v rokoch 1981 až 2010.


Hlavná online prezentácia časopisu Wine Spectator je na Winespectator.com. Rebríček 100 najlepších vín má teraz vlastnú webovú stránku.

100-bodová stupnica hodnotenia vín časopisu Wine Spectator

95–100 – Klasické: skvelé víno

90–94 – Vynikajúce: víno s vynikajúcim charakterom a štýlom

85–89 – Veľmi dobré: víno so špeciálnymi vlastnosťami

80–84 – Dobré: solídne, dobre vyrobené víno

75–79 – Priemerné: piteľné víno, ktoré môže mať drobné nedostatky

50–74 – Neodporúča sa

Hodnotenia vín časopisom Wine Spectator

Rozsah skóre: 60 – 100 bodov

50 percent sa nachádza medzi: 87 – 91 bodmi

Priemerné skóre: 88,5 bodu

Každý rok sa v novembri netrpezlivo očakáva vyhlásenie 100 najlepších vín a Vína roka časopisu.

Najnovší zoznam výsledkov, vyhľadávanie v predchádzajúcich ročníkoch a informácie o tom, kde nájdete vína, nájdete na našej stránke: Wine Spectator Top 100 vín.



Wine Enthusiast 

Wine Enthusiast je časopis a webová stránka špecializujúca sa na vína, liehoviny, jedlo a cestovanie. Časopis založil v roku 1988 Adam Strum, prevádzkuje ho jeho sídlo v New Yorku a má viac ako 500 000 čitateľov. O deväť rokov skôr Strum a jeho nová manželka Sybil založili spoločnosť Wine Enthusiast ako maloobchod s vinárskymi doplnkami po tom, čo zistili, že najlepšie vinárske výrobky sú dostupné iba od obchodných dodávateľov. Chladiče na víno, nábytok, poháre, vývrtky a ďalšie doplnky zostávajú ústredným bodom širšieho podnikania. Rodina Strumovcov je naďalej hlboko zapojená, pričom Adam pôsobí ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ. Jacqueline Strum je redaktorkou a vydavateľkou pre Wine Enthusiast Media. Spolu s ňou pracuje komplexný tím redaktorov a autorov vrátane Elaine Chukan Brown, Christiny Pickard a Rogera Vossa.

100-bodová stupnica hodnotenia vín Wine Enthusiast

98–100 – Klasické

94–97 – Vynikajúce

90–93 – Výborné

87–89 – Veľmi dobré

83–86 – Dobré

80–82 – Prijateľné


Decanter 

Decanter World Wine Awards (DWWA) je významná súťaž udeľovaná britským vinárskym vydavateľstvom Decanter. Založil ju v roku 2004 anglický vinársky kritik Stephen Spurrier a udeľuje trofeje a medaily, ako aj hodnotenia vín. Každý rok sú DWWA predkladané na posúdenie stovky vín, z ktorých všetky musia prejsť predbežným posúdením predtým, ako sa dostanú do oficiálnych fáz. Vína hodnotí viacero panelov, z ktorých každý predsedá regionálny alebo kategóriový špecialista. Porotcovský tím, ktorý pozostáva zo stoviek členov, je vybraný zo širokého spektra odborov vrátane vinárov, maloobchodníkov a vinárskych redaktorov. Na hodnotení sa zúčastňujú aj samotní redaktori spoločnosti Decanter, ako aj regionálni špecialisti, ako sú Tom Stevenson, Jim Budd a „Vínny doktor“ Chris Kissack. Medaily udelené na DWWA sa najprv rozdelia do štandardných zlatých, strieborných a bronzových kategórií. Potom sa zlaté medaily opätovne ochutnávajú, aby sa najlepším vínam udelili platinové medaily. Platinové medaily sa ešte raz ochutnávajú, aby sa určili najlepšie vína súťaže, Best in Show.


Bettane et Desseauve

Bettane a Desseauve (Michel Bettane a Thierry Desseauve) sú dvaja uznávaní vínni kritici z Francúzska.Dvojica spolupracuje už mnoho rokov, najmä ako redaktori La Revue du Vins de France. Z La Revue odišli v roku 2004, aby pracovali pre konkurenčnú publikáciu Le Classement des Meilleurs Vins de France, a teraz prevádzkujú vlastnú webovú stránku mybettanedesseauve.fr. Bettane pravidelne píše pre časopis Decanter a francúzske národné noviny Le Monde, zatiaľ čo Desseauve je bývalým prezidentom francúzskeho združenia vinárskych spisovateľov a novinárov AFJEV.


Doctorwine

Daniele Cernilli (DoctorWine) je medzinárodne uznávaný a oceňovaný novinár, autor a pedagóg. V roku 2015 ho Newyorský cech vinárskych médií zvolil do Siene slávy vinárskych spisovateľov a Decanter ho zaradil medzi „50 najvplyvnejších ľudí vo svete vína“.Cernilli bol spoluzakladateľom autoritatívneho talianskeho časopisu o jedle a víne Gambero Rosso a neskôr sa stal šéfredaktorom, kde 24 rokov dohliadal na každoročného sprievodcu talianskymi vínami a riadil televízny program. V roku 2011 opustil Gambero Rosso, aby spolu s redakčným tímom vinárskych expertov založil dvojjazyčný webový časopis DoctorWine. Vína sa hodnotia na 100-bodovej stupnici. V roku 2015 vydal DoctorWine prvé vydanie svojho sprievodcu vínami Guida Essenziale ai Vini d'Italia, ktorý bol v druhom vydaní preložený do angličtiny a nazvaný The Ultimate Guide to Italian Wine 2016 (Ultimátny sprievodca talianskymi vínami 2016). Na rozdiel od iných populárnych talianskych sprievodcov vínami, ktoré pokrývajú veľké množstvo vín a vinárstiev, sa táto kniha zameriava na to, čo Cernilli považuje za „najlepšie a najzaujímavejšie vína“.


Ian D'Agata

Ian D'Agata je viacnásobne ocenený autor a popredná svetová vinárska autorita, najmä v oblasti talianskeho vína. D'Agata, narodený v Kanade talianskym rodičom, sa venuje rozprávaniu a písaniu o víne už viac ako 30 rokov. Rovnako ako jeho žurnalistika, aj jeho najnovšie knihy získali množstvo medzinárodných ocenení, medzi ktoré patria Native Wine Grapes of Italy a Barolo Terroir. Prispieva aj do sekcií o Taliansku, Malte a Alsasku v každoročnom publikácii Hugh Johnson's Pocket Book of Wine. Jeho tvorba sa zameriava aj na Francúzsko, Čínu a Kanadu. D'Agata je tiež viceprezidentom Association Internationale des Terroirs. Predtým pracoval ako redaktor v Stephen Tanzer's International Wine Cellar, prispievajúci redaktor v časopise Decanter a vedúci redaktor časopisu Vinous. 

Akadémia vína a online časopis

Ian D'Agata Wine Culture je jeho nový rovnomenný podnik. Táto materská spoločnosť zahŕňa Ian D'Agata Wine Academy, ktorá organizuje vinárske kurzy, semináre, konferencie a majstrovské kurzy po celom svete.


Jeho online časopis Ian D'Agata Wine Review bol spustený v septembri 2024. Kladie silný dôraz na čínske a ďalšie ázijské publikum, ako aj na Severnú Ameriku a ďalšie krajiny. Obsah sa zameriava na vzdelávanie a informovanie vinárstiev a tiež na pomoc vinárstvam pri predaji ich vín. Okrem vertikálnych a skupinových ochutnávok jeho Wine Review obsahuje články, ako sú regionálne správy a profily vinárstiev. K obsahu prispieva množstvo redaktorov. Medzi nich patrí akademik medicíny a vinársky redaktor Michael Apstein, bývalý majiteľ reštaurácie a teraz vinár Michele Gargani, someliér a autor Michele Longo, spisovateľ a maloobchodník Robert Millman a Yumi Liu, ktorá je zároveň generálnou riaditeľkou a finančnou riaditeľkou spoločnosti Wine Culture.


Systém hodnotenia Ian D'Agata Wine Review

K podrobným poznámkam patria vína hodnotené pomocou 100-bodovej stupnice:


95-100: Vynikajúce víno; jedinečne skvelé referenčné hodnoty pre odrodu alebo odrody hrozna, ich špecifický terroir alebo apeláciu. Vína, ktoré si vychutná väčšina milovníkov vína a mali by sa ochutnať aspoň raz za život, alebo prípadne uskladniť v pivnici.


90-94: Vynikajúce víno; sú to vína, ktoré veľmi dobre vyjadrujú to, čo odroda a terroir ponúkajú, ak nie celkom na úrovni najlepších vín vo svojej kategórii. Väčšina ľudí, ktorí ich ochutnajú, si ich obľúbi; alebo si ich aspoň váži za to, čo ponúkajú a reprezentujú, aj keď nemusia zodpovedať bežným preferenciám konzumenta.


88-89: Dobré až veľmi dobré vína, ktoré sú pomerne presné z hľadiska odrody a terroiru. Môže im chýbať koncentrácia, dĺžka a komplexnosť najlepších vín danej apelácie, možno kvôli slabšiemu ročníku, mladším viničom, problémom s vinohradníctvom alebo vinárstvom, alebo kombinácii týchto faktorov.

86-87: Pohodové, prístupné, solídne vyrobené vína, ktoré sa oplatí kúpiť na nekomplikované neformálne pitie a ktoré sú vo všeobecnosti lacné.

85 a menej: Neodporúča sa z rôznych dôvodov, napríklad ak víno nezodpovedá typu (t. j. nie je odrodovo presné) alebo prekročilo optimálne obdobie na pitie.

NR: Nehodnotené; akékoľvek víno, ktoré je chybné, buď kvôli chybnému korkovému uzáveru, zlým skladovacím podmienkam alebo iným problémom. Preto nemôže byť spravodlivo a správne ohodnotené.


Jamie Goode

Jamie Goode je britský vinársky spisovateľ a bloger. Goode, ktorý sa sám označuje za „vínneho anoraka“, má doktorát z rastlinnej biológie a vo svojich textoch kladie osobitný dôraz na chémiu vína a fyziológiu viniča. Jeho prvá kniha s názvom Veda o víne: Od viniča po pohár bola vydaná v roku 2005 a získala ocenenie „Kniha roka Glenfiddich Drink“. Medzi ďalšie knihy (ktoré napísal ako autor alebo spoluautor) patria Flawless a I Taste Red. Goode tiež pravidelne prispieva do významných publikácií, ako sú Decanter a World of Fine Wine.


Jasper Morris - Inside Burgundy

Jasper Morris Inside Burgundy je webová stránka Jaspera Morrisa MW, jedného z najväčších svetových odborníkov na burgundské vína. Dopĺňa a rozvíja knihu s rovnakým názvom a poskytuje správy z regionálneho vinárskeho priemyslu a databázu recenzií. Morrisa možno oprávnene považovať za burgundského experta s dlhoročnými skúsenosťami vo vinárskom priemysle. Vybudoval si veľmi úzke väzby s vinárstvami a vinármi a je dobre oboznámený so všetkými fázami procesu, od vinohradu až po konečného spotrebiteľa. Vo vinárstve pracuje od roku 1979 a v roku 1985 sa stal majstrom vína. Založil britskú vinársku spoločnosť Morris & Verdin, ktorá bola popredným dovozcom burgundských vín. Táto spoločnosť bola v roku 2003 predaná úctyhodnému londýnskemu obchodníkovi Berry Brothers and Rudd, pričom Morris sa k nej pridal ako riaditeľ a nákupca burgundských vín. Od svojho odchodu z tejto funkcie v roku 2017 sa zameriava na Inside Burgundy a natrvalo sa presťahoval do regiónu, aby sa týmto zaoberal.

Systém hodnotenia

Na absolútne hodnotenie sa používa 100-bodová stupnica, ako to uvádza väčšina medzinárodných publikácií. Na webovej stránke Morrisa je táto stupnica spojená s päťhviezdičkovou stupnicou, ktorá túto známku zaraďuje do kontextu hierarchickej klasifikácie Burgundska.


Tom Cannavan

Tom Cannavan je vydavateľom webovej stránky wine-pages.com a najvýznamnejším škótskym vinárskym expertom. V roku 2018 získal ocenenie Medzinárodný komunikátor vína roka na Medzinárodnej súťaži vína a destilátov a počas svojej kariéry získal množstvo ďalších ocenení. V priamom prenose vystúpil viac ako 100-krát a je rezidentným vinárskym expertom pre BBC Scotland. Jeho články sa objavili aj v časopisoch Decanter a World of Fine Wine a v londýnskych novinách Financial Times. Cannavan bol krátko profesionálnym hudobníkom, potom učiteľom, pričom si neustále udržiaval vášeň pre víno. Počas práce ako univerzitný lektor začal písať pre časopisy a noviny a v roku 2002 sa stal vinárskym redaktorom, moderátorom a porotcom na plný úväzok.


Wine-pages.com bol spustený v roku 1995, čím sa Cannavan stal skutočným priekopníkom vína na internete. Okrem správ, článkov a pravidelných stĺpčekov od vybraných ďalších známych vinárskych redaktorov ponúka webová stránka aj bezplatný online kurz o víne.


Festival vína

Cannavan tiež vytvoril každoročný vínny veľtrh zameraný na spotrebiteľov vo svojom rodnom Glasgowe – www.festival-of-wine.com – ktorý sa teraz koná aj v Edinburghu a Londýne. Porotcoval na vinárskych súťažiach po celom svete a predsedal degustačnej porote na London International Wine Challenge a Radici Competition v Taliansku.


Tom Cannavanova 100-bodová stupnica hodnotenia vína

96-100 – Výnimočné. Hlboké víno, ktoré stelesňuje tie najlepšie vlastnosti svojho druhu.

90-95 – Vynikajúce. Víno skvelej kvality, ktoré sa oplatí vyhľadať.

85-89 – Veľmi dobré. Silné víno s pravým charakterom, ktoré poskytuje veľmi príjemné pitie.

80-84 – Priemerné. Víno bez chýb, ale bez rozdielu.

75-79 – Podpriemerné. Víno s aspoň jednou viditeľnou chybou.

< 75 – Nestojí za váš čas.


Falstaff

Falstaff International je časopis a mediálna platforma venovaná vínu, jedlu a cestovaniu. Sídli vo Viedni, vydáva sa v Innsbrucku a vydáva sa po celom svete. Prvé digitálne vydanie bolo vydané v júli 2021 a prvé tlačené vydanie v novembri 2021. Časopis dopĺňa novo vyvinutá webová stránka v anglickom jazyku falstaff.com/en.


Falstaff International je prvým pokusom Falstaffu o vydávanie v anglickom jazyku. Falstaff, založený v roku 1980 ako vinársky časopis v Rakúsku, je teraz etablovanou mediálnou platformou v nemecky hovoriacej Európe s poprednými publikáciami a webovými stránkami v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Vo všetkých troch krajinách Falstaff vydáva autoritatívne ročné vinárske sprievodcov, ktoré odrážajú a reprezentujú vinársky priemysel týchto krajín. Nemecký a rakúsky sprievodca vychádzajú aj v angličtine. Všetky publikácie Falstaffu sú zamerané na scestovaných, hedonistických, vzdelaných a bohatých čitateľov. Trojité zameranie na víno, jedlo a cestovanie je zrejmé v článkoch, rozhovoroch, podrobných správach od medzinárodných vinárskych autorít, názorových článkoch a esejach. Recenzie vín sú prekladané a zdieľané na všetkých platformách Falstaffu. Medzinárodné vinárske spravodajstvo zabezpečujú dlhoroční redaktori Peter Moser (Rakúsko), Dr. Ulrich Sautter (Nemecko), Othmar Kiem (Taliansko), Dominik Vombach a Benjamin Herzog (obaja Švajčiarsko). Všetci sú uznávanými a skúsenými degustátormi vo svojich odboroch.


Falstaff hodnotí vína podľa 100-bodovej stupnice a má osobitnú hĺbku vo vínach Rakúska, Nemecka, Talianska, Bordeaux a Švajčiarska. Recenzie sú zverejnené na webových stránkach Falstaffu pre jednotlivé krajiny a na Falstaff.com.


Gault & Millau

Tento uznávaný francúzsky, no medzinárodný vydavateľ zameraný na gastronómiu a cestovanie je tiež dobre etablovaným zdrojom recenzií vín. Vínna sekcia webovej stránky ponúka vyhľadávaciu funkciu na vyhľadávanie recenzií podľa vinárstva, skóre, ročníka a ďalších parametrov. K dispozícii sú aj stovky profilov vinárstiev a gurmánske zájazdy vo vinárskych regiónoch.

Systém hodnotenia
Predtým Gault & Millau používal 20-bodový systém hodnotenia, v súlade s tým, ktorý používa vydavateľ na hodnotenie reštaurácií. Teraz prešiel na 100-bodový systém. Všetky nižšie uvedené vína boli hodnotené podľa prvého uvedeného systému.