Blog

Párovanie vína so špargľou

Párovanie vína so špargľou

Od Sauvignon Blanc po Chablis, objavte to správne víno, ktoré sa hodí k tejto sezónnej jarnej ingrediencii. Nič nesignalizuje začiatok jarnej zeleniny tak ako energické stonky čerstvej zelenej špargle. V sezóne od apríla do júna špargľa nielenže vyzerá dobre na tanieri, ale je aj plná zdravotných výhod. Špargľa je skvelým zdrojom vitamínov C, K a E, obsahuje aj kyselinu listovú a množstvo antioxidantov. 


Pre milovníkov vína je samozrejme najdôležitejším faktorom to, ako chutí špargľa a aké vína sa k nej hodia. Rovnako ako artičoky, aj špargľa je známa svojou ťažko spárovateľnou chuťou. Vysoká hladina chlorofylu dodáva špargli jej sviežu zelenú chuť, ale v kombinácii s inými kyslými zlúčeninami môže vínam dodať kovovú alebo drsnú chuť. 

Existuje však veľa vín, ktoré sa k špargli dobre hodia – najmä ak vezmete do úvahy spôsob jej prípravy a ďalšie ingrediencie, ktoré sa k nej podávajú. Či už je dusená, varená, pečená alebo grilovaná, tento sprievodca vám poskytne užitočné tipy na dokonalé spojenie so špargľou. 

Dusená a varená špargľa

Hoci sa špargľa pestuje aj vo fialovej a bielej odrode (pozri nižšie), zelená je najbežnejším druhom – a jedným z najjednoduchších spôsobov jej prípravy je dusenie alebo varenie. Či už dusíte dve až päť minút alebo varíte tri až štyri minúty, varenie špargle vo vode zachováva čistotu jej sviežich zelených chutí. Sauvignon Blanc, ktorý často obsahuje aj „špargľu“, je skvelou voľbou na párovanie. Čerstvé novozélandské Sauvignony, najmä mladé nedubové odrody z regiónov ako Marlborough alebo Awatere Valley, sú voľbou na istotu. Trávnatý anglický Bacchus je tiež vhodný vďaka svojim doplnkovým zeleným chutiam.




Sauvignon blanc Otira Single vineyard Clos Henri 2022 Nový Zéland

Otira Clos Henri Sauvignon Blanc má arómy zrelého egreša a granadilly, ktoré sú typické pre Sauvignon Blanc z Marlborough. Svieži citrus spolu s minerálmi sprevádza na podnebí a zaplňuje ústa trvácnym koncom. Servírujeme pri teplote 10-12°C.

96 bodov James Suckling - 

,, Toto je pravý Sauvignon blanc s nakrájanými citrónmi, sušeným mangom a nádychom bieleho ananásu s kôstkou. Je plná a vrstvená s hustotou a prítomnosťou na podnebí. Dlhé a voňavé. Fenoly to držia pohromade. Jeden z najlepších Sauvignonov Nového Zélandu. Z ekologicky pestovaného hrozna.,, 

95 bodov Robet Parker / Wine Advocate 


Grilovaná a grilovaná špargľa

Ak uprednostňujete špargľu grilovanú alebo grilovanú (čo trvá približne šesť až osem minút), budete potrebovať víno, ktoré sa vyrovná s chuťou opečeného vína. Vyskúšajte ľahko dubové talianske Pinot Bianco alebo suché španielske rosé, ktoré sa všestranne hodí k širokej škále grilovaných jedál.


Pečená špargľa

Pečenie špargle trvá približne 10 minút, vďaka čomu zelenina získa intenzívnejšiu chuť, možno s trochou karamelizácie. Suché španielske ružové víno by sa tu opäť hodilo, ale môžete vyskúšať aj ľahké, nedubové červené víno – čerstvý Pinot Noir z Nového sveta z Nového Zélandu alebo Čile; alebo červené víno z údolia Loiry, ako napríklad Saumur-Champigny, ktoré sa môže podávať chladené.

Špargľa s holandskou omáčkou

Ako väčšina zeleniny, aj špargľa sa na tanieri zvyčajne objavuje spolu s inými ingredienciami. Holandská omáčka, vyrobená z vaječných žĺtkov, masla a citrónovej šťavy, je tradičným doplnkom a budete si musieť nájsť víno, ktoré prerazí krémovosť tejto omáčky a zároveň vynikne jej maslová bohatosť. Chrumkavé, ľahko dubové Chardonnay sa hodí dobre – napríklad Chablis premier cru alebo grand cru. Chablis by sa tiež dobre hodil, ak by ste špargľu ponorili do majonézy alebo ju natreli rozpusteným maslom, čo opäť pomôže zvýrazniť bohatosť omáčky.



Bledožltá s jasne zelenkastým odleskom. Príjemná odrodová typickosť s vôňou bielej broskyne, zeleného jablka, citrónovej kôry a ananásu. Dozrievanie 50 % vína v sudoch definuje jemný tón opečených lieskových orieškov a lipového kvetu. Na podnebí je široký, tučný a osviežujúci. Plynie harmonicky, so žiarivou kyslosťou a definovanou ovocnou chuťou. V strede úst je lineárny s maslovými a medovými tónmi. Dobrá rovnováha medzi alkoholom a kyslosťou, ktorá mu dodáva dobré podnebie s citrusovou a kvetinovou do chuťou.




Špargľa a vajcia

Špargľa s vajíčkami na mäkko je klasickou kombináciou na brunch, ale toto duo sa dobre hodí aj do omeliet, quiche a frittát, ako aj k cestovinám a šalátom (pozri nižšie). Pokiaľ ide o kombináciu vín, hľadáte štýl, ktorý vynikne bohatosťou vajíčka a zároveň zvýrazní chuť špargle. Pre dekadentnú kombináciu na brunch – najmä ak sú vaša špargľa a vajcia poliate holandskou omáčkou  – vyskúšajte nevinné šampanské s sviežou citrusovou kyslosťou a tónmi opečeného dreva. Šumivé Chardonnay z Nového sveta urobia to isté; hľadajte príklady z oblastí s chladným podnebím, ako je Tasmánia.

Yarden Blanc de Blancs 2018 je elegantné izraelské šumivé vínoGolan Heights Winery, vyrobené výhradne z hrozna Chardonnay. Tento sekt, vyrobený tradičnou metódou (methode champenoise), prechádza vo fľaši druhotným kvasením, vytvárajúc jemné bublinky a komplexný, rafinovaný charakter. Ročník 2018 ponúka živé citrusové tóny a tóny zeleného jablka, doplnené jemnými náznakmi briošky a pražených mandlí z predĺženého zrenia na kaloch. Vďaka sviežej kyslosti a krémovému pocitu v ústach je to sofistikovaná voľba pre slávnostné príležitosti alebo párovanie s morskými plodmi, sushi alebo ľahkými predjedlami.


Špargľa a losos

Často sa hodí k špargli aj k rybám. Albariño z Rías Baixas na španielskom atlantickom pobreží vykazuje trávnaté, bylinné tóny, ktoré ladia so špargľou, ale zvyčajne sa k lososovi hodia zrelšie citrusy a kôstkoviny. Rakúsky Grüner Veltliner je dobrou voľbou, ak je na tanieri aj krémová omáčka.




Sillages  je biele víno je 100% Albariňo. Nájdete tu komplexnú vôňu bieleho družinového ovocia a korenia, medových a kokosových tónov. Jeho ústa s veľkorysými vôňami ovocia a krásna rovnováha so sviežosťou vás očaria. V ideálnom prípade ho budete jesť ako prílohu ku grilovaným krevetám, grilovanej podrážke alebo teľacej blankete. Budete ho podávať čerstvé pri 10 ° C.



Špargľové rizoto

Pri výbere vína by ste sa mali opäť zamerať na textúru tohto špargľového jedla. Bohaté a krémové rizoto si vyžadujú víno s dobrou, očisťujúcou kyslosťou, ktorá osvieži ústa po každom súste. Ak uprednostňujete talianske víno k talianskym jedlám, zvoľte Vermentino, Verdicchio alebo Pinot Grigio. Alebo myslite nekonvenčne a vyberte si čilský Sauvignon Blanc s tónmi zeleného hrášku – ešte lepšie, ak je v rizote aj hrášok.




Yarden Pinot Gris / Rulandské šedé  2022 je víno žltej farby so  zlatistým  odtieňom . Vo vôni dominuje tropické ovocie, najmä Japonská hruška a vyzretá ringlota . V chuti je víno bohato ovocné s pikantnosťou a  jemnou korenistou do chuťou.


Špargľa a kozí syr
Chuť špargle sa zvyčajne zvýrazní, keď ju kombinujete s kozím syrom, čo si vyžaduje výraznú kombináciu. Bylinné a minerálne Sauvignon Blanc z údolia Loiry tu skutočne vyniknú – nie je to prekvapujúce, keďže región je známy aj svojimi výnimočnými kozími syrmi, ako napríklad Sainte-Maure-de-Touraine. Vyskúšajte Sancerre alebo Pouilly-Fumé.






Toto víno so svojimi pazúrikovými arómami a korenistým buketom je jemne zalesnené. Bohaté na ovocie, plné, dobre vyvážené a veľmi pripomínajúce kvet a hrozno Sauvignon. Bohatosť a intenzita chuti pretrváva dlho a harmonicky na podnebí. Na kaloch je tu dlhšia nadmorská výška a víno dozrieva v použitých sudoch a uvoľňuje sa s väčším vekom vo fľaši. Tento prestížny výber sa bude vyvíjať ešte 10 až 12 rokov.

Špargľa v šalátoch

Špargľa dodáva jarným šalátom sviežu chrumkavosť. Ostatné ingrediencie samozrejme zohrávajú úlohu pri hľadaní perfektnej kombinácie vína so šalátmi, ale vo všeobecnosti premýšľajte o dresingu alebo vinaigrette, pretože táto kombinácia oleja a octu alebo citrónovej šťavy môže byť zložitá. Pre ľahké šaláty s citrónovým dresingom vyskúšajte zmes Semillon-Sauvignon Blanc, ako napríklad Bordeaux Blanc alebo austrálsky Semillon -Savuvignon. Výraznejšie dresingy vyrobené z vínneho octu, balzamikového alebo jablčného octu potrebujú robustnejšie víno: suché ružové víno funguje dobre.


Biela špargľa

Na rozdiel od svojho zeleného bratranca sa biela špargľa pestuje pod zemou a neobsahuje chlorofyl, ktorý dodáva zelenej špargli jej charakteristickú chuť. Namiesto toho chutí zemitejšiu a orieškovejšie, s okrúhlejším a jemnejším chuťovým profilom. Je obľúbená v strednej Európe – najmä v Nemecku, kde sa podáva so šunkou a maslom a oslavuje sa sériou regionálnych festivalov počas „sezóny Spargelzeit“ od apríla do júna.

Suchý nemecký Rizling alebo Weissburgunder (Pinot Blanc) sa k nemu skvele hodia, ich sviežosť kontrastuje s jemnejšími tónmi bielej špargle. Prípadne si môžete vybrať vyzretý Semillon z austrálskeho Hunter Valley pre jeho doplnkový jemný charakter hrianok s maslom. 




Víno z odrody Riesling / Rizling rýnsky je žltozelenej farby, podľa pôvodu so  sýtejším odtieňom a so vždy prenikavou a zároveň elegantnou minerálno-ovocnou vôňou . Dominujúce sú najmä nelúpané  citrusové plody a sušené hrozienka. Chuť vína je štruktúrovaná,  ovocná plná  citrusového ovocia  a medu .