Blog
Malbec víno

Atramentová čierno-modrá odroda hrozna Malbec pochádza z Cahors v juhozápadnom Francúzsku. Vďaka svojmu úspechu najmä vo vinohradoch Mendoza sa Malbec v priebehu niekoľkých krátkych desaťročí dostal z relatívneho zabudnutia na medzinárodnú slávu a teraz je známejší ako ikonické červené hrozno Argentíny.
Príchute Malbecu
Všeobecne povedané, francúzsky Malbec má tendenciu byť mäsitejší, rustikálnejší a trieslovejší. Príklady z Argentíny sa zdajú byť od jasného a sviežeho až po zavedenejší štýl exportu; bohatý, zrelý, džemovitý a šťavnatý. Ďalej zovšeobecňujeme, ovocné arómy inklinujú skôr k slivkovému charakteru Merlotu ako k čiernym ríbezliam Cabernet Sauvignon. Čerstvejšie a ľahšie príklady môžu smerovať skôr k červenému ovociu. Môže to však byť Malbecova atramentová farebná intenzita, ktorá poskytuje najjasnejšie rozlíšenie. Na oboch stranách Atlantiku vína Malbec vo všeobecnosti dozrievajú v dube, aby sa zlepšila štruktúra a potenciál starnutia vína. To môže vínam dodať výrazný čokoládový charakter.
Vinohradníctvo
Odroda potrebuje na úplné dozretie viac tepla ako Cabernet Sauvignon alebo Merlot. Vo vhodne teplých podmienkach však Malbec zvyčajne dozrieva v polovici vegetačného obdobia. Keďže je tak citlivé na svoje pestovateľské prostredie, miera zrelosti má značný vplyv na štruktúru prípadného vína. Aj keď Malbec nie je neskorým dozrievaním, je obzvlášť náchylný na skoré mrazy. Je tiež náchylný na pleseň (zlyhanie vývoja hrozna po odkvitnutí v dôsledku nepriaznivého počasia) a peronospóru. Keď však všetko pôjde dobre, výnosy môžu byť vysoké. Zdá sa, že svoje najtmavšie trieslovinové prejavy vytvára vo vápencovej pôde, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v Cahors.
Côt vs. Malbec
Nie všetky Malbec sú však rovnaké. Francúz pracujúci v Argentíne, pestuje Côt (novšie odrezky z Francúzska) aj Malbec (masový výber z populácií pred fyloxérou). Verí, že prvé odrezky boli z najlepšieho vyjadrenia odrody. Prvým zásobám sa darilo v teplejších a slnečnejších podmienkach Argentíny a najlepšie vinice sa množili do nových viníc. Tieto bobule sú menšie, ale výsledné vína majú jemnejšie triesloviny, väčšiu bohatosť a viac vôní červeného ovocia. "Novší" Côt má väčšie bobule, ale triesloviny sú zjavnejšie a vína môžu byť chudšie a zelenšie s väčšou kyslosťou.
Pestovateľské regióny Malbec
Hoci Malbec pochádza z juhozápadného Francúzska, jeho história vo Francúzsku je problematická.
Cahors
Vo Francúzsku je Malbec vlajkovou loďou hrozna Cahors v juhozápadnom Francúzsku. Musí tvoriť minimálne 70 percent akéhokoľvek vína AOC Cahors, sprevádzané bohatým, okrúhlym Merlotom a rustikálnym, trieslovinovým tanatom. Vďaka svojej farbe si vyslúžil prezývku "čierne víno". Veľký mráz v roku 1956 zničil väčšinu viníc v jeho domovine. Pozitívne však je, že pri následnej veľkoobchodnej opätovnej výsadbe sa Malbec stal ešte dominantnejším.
Úspech s hroznom v Argentíne mal určitý vplyv na pôvodný domov Malbeca. Z marketingového hľadiska to viedlo výrobcov k tomu, že začali spomínať odrodu na etiketách (v rozpore s typickými francúzskymi predpismi o označovaní). Okrem toho sa popri tradičných trieslovinových výrazoch začali objavovať niektoré zrelšie alebo šťavnatejšie štýly, čiastočne k čomu prispela zmena klímy.
Malbec v Bordeaux a ďalších francúzskych regiónoch
Malbec sa objavuje aj v červených vínach z Bordeaux a po stáročia tvoril oveľa väčšiu zložku mnohých vín Bordeaux Blend ako dnes. Aj tu však zasiahli mrazy z roku 1956, ktoré viedli k výraznému zmenšeniu plochy Malbecu v prospech spoľahlivejšieho hrozna Merlot. V súčasnosti sa najčastejšie používa v Saint-Émilion, Bourg, Blaye a Entre-Deux-Mers, vo veľmi malom množstve (len asi dve percentá) ako vylepšenie farieb.
Inde v juhozápadnom Francúzsku hrá odroda menšiu úlohu v Bergeracu, Buzet, vrátane niekoľkých ďalších AOC. V Midi je to povolené, ale zriedka sa pestuje v Cabardès a Malepère. V strednom pásme údolia Loiry sa nachádza malé množstvo Malbecu. Môže sa tiež pridať do Cabernet Franc a Gamay v zmesiach červených vín Anjou, Côteaux du Loir a Touraine, ako aj do šumivých vín Saumur.
Inde v Európe sa Malbec pestuje zriedka. Severné regióny Talianska sú pravdepodobne najvýznamnejšími oblasťami.
Malbec si skutočne prišiel na svoje so spoľahlivo teplým a slnečným podnebím v Argentíne. V nižších nadmorských výškach bývajú šupky odrody tenšie a ovocie mäkké a pružné – ideálne pre ružové vína a sériovo vyrábané červené vína (uhlíková macerácia sa niekedy používa na vytvorenie prístupného, ľahkého červeného vína na leto). Ďalej, na nižších svahoch Ánd, odroda vyvíja hrubšiu šupku a hlbšiu koncentráciu chuti. Vína z týchto nadmorských výšok (najmä nad 1000 m/3000 stôp) sú aromatickejšie a majú intenzívne, žiarivé sfarbenie a patria medzi najuznávanejšie zo všetkých juhoamerických vín. Vinice provincie Salta môžu dosiahnuť nadmorskú výšku takmer 3050 m (10 000 stôp) nad morom a patria medzi najvyššie na svete. Vinice sú tu zvyčajne vysadené Malbecom spolu s ikonickou odrodou bieleho vína Torrontes.
Nadmorská výška so sebou prináša aj čistý, suchý vzduch, a tým aj nižší tlak chorôb. Okrem toho fyloxéra nie je hrozbou; Historicky vysoké hory a izolácia poskytovali prirodzenú bariéru, čo znamená, že prítomný biotyp je slabý, pretože bojuje vo väčšine pôdnych typov.
Presný dátum prvých výsadieb Malbec v tomto regióne nie je istý, ale pravdepodobne to môže byť lokalita v Panquehua, ktorá sa nachádza severne od mesta Mendoza, v roku 1865. Väčšina zdrojov naznačuje, že vývoz bol dôsledkom vymenovania francúzskeho vinohradníka v roku 1853. Michel Aimé Pouget, aby viedol Quinta Normal de Agricultura, prvú poľnohospodársku školu v krajine. Na rozdiel od súčasnej silnej pozície bola história Malbecu v krajine pestrá, rovnako ako vo Francúzsku. Počas argentínskej národnej schémy ťahania viniča koncom 1980. rokov bolo vykorenených obrovské množstvo viniča Malbec (vrátane niektorých najstarších v Južnej Amerike).
Ďalšie pestovateľské oblasti Malbec
Najstaršie vinice Malbec v Čile môžu byť staršie ako vinice v Argentíne, aj keď to bol nedávny úspech Argentíny, ktorý inšpiroval väčšinu súčasných výsadieb. Zvyčajne sa vysádza v chladnejších častiach centrálneho údolia a často vytvára sviežejšie a elegantnejšie štýly.
Spojené štáty americké
Malbec je súčasťou zmesi Meritage v Spojených štátoch a má silné zastúpenie v Kalifornii. V rokoch 1995 až 2003 štát rozšíril svoje vinice Malbec z približne 1000 na 7000 akrov (400 na 2800 ha). To predstavovalo niečo ako návrat na výslnie, pretože hrozno bolo pred prohibíciou obľúbeným zdrojom lacných veľkoobjemových vín. V Oregone a Washingtone sú oveľa menšie množstvá (zamerané na údolie Walla Walla). Pestuje sa aj v New Yorku, Texase a niekoľkých ďalších štátoch.
Malbec v Austrálii a na Novom Zélande
V Austrálii a na Novom Zélande sa často mieša s mäkším, menej trieslovým Merlotom, aby sa vytvorili svetlé vína poháňané ovocím na chrbtici dubu. Slivky a fialky sú bežnými popisovačmi chutí.
Synonymá
V Cahors je odroda tradične známa ako Côt alebo Auxerrois. Zdá sa, že názov Malbec sa začal pravidelne používať s prvým vývozom odrezkov do Argentíny v roku 1800 (pozri vyššie). V Bordeaux bol prvýkrát známy ako Pressac. Auxerrois je ďalším, potenciálne veľmi mätúcim miestnym synonymom. V regióne Auxerre je malý alebo žiadny Malbec a Auxerrois Blanc (alias Pinot Auxerrois) je nepríbuzný biely súrodenec Chardonnay, najznámejší v Alsasku. Odrodu možno občas vidieť napísanú ako Malbeck alebo Malbek. Celkovo existuje viac ako 1000 rôznych synoným pre odrodu, ktoré zdokumentoval francúzsky ampelograf Pierre Galet. To odráža skutočnosť, že kedysi to bolo v 30 rôznych francúzskych departementoch.
Párovanie jedál pre vína Malbec
Párovanie jedál sa môže značne líšiť v závislosti od štýlu vína. Napríklad ľahšie a šťavnatejšie štýly argentínskeho Malbecu sú užitočné, zatiaľ čo zrelšie a ťažšie vína sa lepšie hodia k červenému mäsu a odvážnejším jedlám. Kvôli tmavým ovocným, kávovým a čokoládovým znakom dubových príkladov sa môžu dobre hodiť k čokoláde a dokonca aj bohaté dezerty, ako je tiramisu, môžu fungovať pomerne dobre, ak počas večere otvoria iba jednu fľašu. Tradičné trieslovinové čierne víno Cahors zjemní mäso bohaté na bielkoviny, syry a jedlá na báze orechov. Je to menej zrejmé párovanie pre grilované jedlo, pretože asertívnejšie triesloviny zdvojnásobia trpkosť z zuhoľnatenia.