Blog
Barone Ritter de Záhony

Ctíme si rodinného ducha a tradície tým, že zveľaďujeme tieto výnimočné miesta s bohatou históriou a starostlivosťou o vinič. Víno je najkomplexnejším a najmagickejším produktom zeme. Vyžaduje si to intuíciu a čas, ale predovšetkým vášeň. Rozprávanie a zdieľanie jeho príbehu je najväčším zadosťučinením.
Guido Federico Rossignoli
"Po rôznych pracovných skúsenostiach v Taliansku a v zahraničí som sa rozhodol vrátiť do Aquileie a postarať sa o náš rodinný podnik. Nová skúsenosť, ktorá je pre mňa výzvou každý deň a zároveň je to splnený sen, sprevádzanie vína z vinice do fľaše."
Po viac ako 170 rokoch sa dnes kláštorné panstvo rozprestiera na 130 hektároch len niekoľko kilometrov od Karnských Álp a neďaleko mora. Aluviálna hlina bohatá na soľné minerály, ktorú v zime hladí studený horský vietor a v lete slané morské vetry prichádzajúce z lagúny Grado, robia z tejto oblasti ideálny terroir na pestovanie hrozna s jedinečnými vlastnosťami.
Náš spôsob práce s viničom – s veľkou starostlivosťou o každý detail na každom pozemku, aby sme zohľadnili odlišnú pôdu – nám umožňuje získať hrozno s výnimočnou zrelosťou a mimoriadne elegantné vína s intenzívnymi chuťami.
Už od čias Svätej ríše rímskej rastie na týchto pozemkoch vinič, ktorý sa dnes venuje pestovaniu sortimentu odrôd viniča DOC z Friuli-Venezia Giulia, vrátane Ribolla Gialla, Refosco, Pinot Grigio, Merlot, Cabernet, Sauvignon a Prosecco.
Za zmienku stojí, že nedávno Guido Federico vysadil nemiestne odrody viniča vrátane Carmenere, Rebo a Palava. Ten je na počesť starovekých maďarských rodinných majetkov. Vďaka rôznym opatreniam, ktoré sme podnikli, ako je striedavé kosenie medzi radmi, aby sme vždy zaručili prítomnosť "zelených koridorov", alebo mechanické čistenie pod riadkami, aby sme podporili miestnu faunu a flóru a všeobecnú biodiverzitu v našom vinohrade, sme získali certifikáciu CEVIQ - Certificazione Vini Italiani di Qualità - symbol nášho záväzku ako spoločnosti prispievať k udržateľnej budúcnosti našej krajiny.
Prosperita tejto krásnej krajiny už od začiatku upúta pozornosť Rimanov, ktorí v roku 181 pred Kristom založili mesto Aquileia – dnes je zapísané na zozname dedičstva UNESCO – a ktorí ako prví začali pestovať vinič, uvedomujúc si prírodný potenciál tejto oblasti. Hovorí sa, že cisárovná Giulia Augusta, manželka Ottaviana, si tak vážila víno z Akvileje, že ho poslala do Ríma. V 11. storočí kláštor, podľa ktorého je obec pomenovaná, zažíva rozsiahle akvizície a preberá čoraz dôležitejšiu úlohu v dejinách územia Akvileje, čo ovplyvňuje náboženský, hospodársky a sociálny osud všetkých okolitých oblastí.
Po tom, čo ho rodina Cassis-Faraone v roku 1850 premenila z kláštora na vilovú farmu, kúpila panstvo rodina Giulia Ettoreho Rittera de Záhonyho, pôvodom z Frankfurtu nad Mohanom. Giulio Ettore Ritter de Záhony a jeho zať gróf Theodor de la Tour (francúzsky enológ) vycítili, že farmy Collio Goriziano a Monastero di Aquileia, ktoré im patrili, sú obzvlášť vhodné na pestovanie viniča a viniča a po prvýkrát v histórii územia zaviedli rôzne francúzske vinice, ako je Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Cabernet a Pinot, rafinované hrozno, ktoré si dodnes zachováva svoju vinársku nadvládu v regióne.