Apelácie Châteauneuf-du-Pape sa nachádza v južnej časti a najslčnejšeješ časti údolia Rhôny. Za podpory stredomorského podnebia sa tu darí viacerým modrým odrodám. 

Víno Châteauneuf-du-Pape je typické svojou intenzívnou farbou, komplexnou vôňou po divoko rastúcom lesnom ovocí, káve, tabaku a v dobre vyzretých vínach aj po orientálnom korení. V chuti dominuje prezreté lesné ovocie ako maliny, černice či ostružiny. Dochuť je vyvážená a dlhotrvajúca vdaka odrodovej skladbe.  

Celá oblasť je svetovo známa vďaka mestu Avignon, ktoré v minulosti slúžilo ako nové sídlo Pápeža. V oblasti sa pestuje 13 odrôd ktoré poskytujú plné, tažke a aromatické vína ktoré sú schopné zrieť niekoľko desaťročí. Modré muštové odrody sú : Cinsaut, Counoise, Grenache noir, Mourvèdre, Muscardin, Piquepoul noir, Syrah, Terret noir a Vaccarèse ,doplnené o malý podiel bielych :  Bourboulenc, Clairette blanche, Clairette rose, Grenache blanc, Grenache gris, Picardan, Piquepoul blanc, Piquepoul gris, a Roussanne.

Zákonom stanoveným minimálny obsah alkoholu na 12,5 % nieje problem kedže v rokoch 2010 a 2015 väčšina vín prekročila hranicu 15,00%. 

Tieto vína majú jedinečnú štruktúru trieslovín a neopakovatelný charakter, a to všetko spôsobu výroby. 


Ordordy 

Grenache noir ( Garnacha Tinta, Garnatxa, Lladoner, Tinto Aragones, Cannonau, Alicante, Granaccia, Tocai Rosso) 

Ordoda  modrá muštová odroda ktorá je rozšírená po celom svete, predovšetkým vo Francúzsku, Portugalsku, Taliansku, Španielsku, USA a Autráli. Nenáročná na polohu a odolná voči extrémnemu teplu je najpouživanejšia na výrobu ovocných vín s relatívne vysokým obsahom alkoholunízkej kyseline a s  harmonickými trieslovinami. Čisto odrodové vína majú ovocnú vôňu polesnom ovocí ako napríklad : černice, maliny a ostružiny. Prémiové vína možu mať aromu aj po orientálnom korení, káve a  tabaku. Pôvod odrody je neznámy ale je považovaná za jadnu z najstarších odrôd ktoré poznáme. Prešla niekoľkými mutáciamitakže možme sa stretnúť s nekonečným počtom variacií, najznámejšie sú Grenache blanc,gris,rosé alebo aj Rioja. Najpodstatnejšie oblasti na pestovanie sú predovšetkým v južnej časti Rhôny: Gigondas, Côte du Rhône a Chateauneuf-du-Pape.

Mourvèdre (Monastrell, Mataro) 

Známa predovšetkým z juhu Španielska , kde je hlavnou odrodou pre červené vína z apelácii Alicante,  Almansa, Costers del Segre,  Jumilla,  Penedés,  Valencia a Yecla. Vo Francúzsku ju poznajú hlavne ako Mourvede ( Provensálsko ) , Catalan ( Rhôna ) ,  Balzac Noir ( Južná čast Rhony ) . V novom svete dominuje hlavne v Austrálii v oblasti Barossa Valley kde je flašovaná ako Mataro . Tejto odrode prospievajú teplé olasti stredomria kde dosahuje optimalnu vyzretosť.  Vína z odrody Monastrell / Mourvèdre sú vždy plné s vôňou prezretého lesného ovocia , korenia a bylinek.

Syrah ( Shiraz, Hermitage, Antourenein noir, Candive, Entournerein, Hignin noir, Marsanne noir ) 

Modrá muštová odrod, ktorá je rozširená po celom svete. Najznámejšie vína pochádzajú z údolia Rhôny. Na severe Rhôny sa Syrah používa do Cuvée s Viognierom pri Apelácii Côte Rôtie,Cornas alebo ako Hermitage. Víno ma intenzívnu, fialovo-rubínovú farbu , plné telo a ovocný charakter.Syrah ma menší obsah trieslovin ako Cabernet Sauvignon takže nepotrebuje dlhodobé vizrievanie vo flaši alebo kupážovanie s inými odrodami. Podľa terroiru sa aromatický profil može meniť a pri vínach zo starého sveta sa vyskitujú animálne tony ako koža, mäso alebo aj slanina. Vínimočné vína prechádzajú školením v dreve čo podporuje komplexnosť vína o dymový charakter. Vína z nového sveta ako Austrália alebo Argentína sú plné prezretého lesného ovocia a čokolady. 

Cinsault

Francúzska odroda známa z oblasti  Languedoc-Roussillon.Je vhodná to teplých a suchých vinohradov. Väčšinou sa pridáva do cuvée spolu s Grenache a Mourvèdre.
Cinsault je tiež podstatná odroda na výrobu ružových vín z Provensálska. V malom množstve sa vyskytuje aj Rhône a teda aj Chateauneuf du Pape. V Južnej Afrike bol Cinsault  použitý splou s Pinot Noir na vykríženie tradičnej odrody PinotageOdrodové vína majú tmavo červenú farbu, vôňu ovocného lekváru a  chuť po orientálmom korení.


Historia 

Prvé vinice v oblasti Chateauneuf du Pape boli obrábané Rimanmi. Historické pozostatky z Rímskeho obdobia v tjeto oblasti sa tu nachádzajú dodnes, medzi najznámejšie patri Rímsky amfiteáter v meste Orange. Samotný názov Chateauneuf du Pape znamená nový domov pápeža . 

Kvôli nezhodám s Králom Francúzska sa v roku 1309 pápež presťahoval do Avignonu. 8 pápežov malo nový domov v južnom Francúzsku, táto situácia trvala až do roku 1378. Prvý pápež ktorý sa presťahoval do Avugnou bol pápež Clement V. Clement V bol milovník vína a práve pri jeho pobyte v Bordeaux  vznikol názov pre známe Chateau Pape Clement Pessac Leognan. Pôvodný  nazov dediny  Chateauneuf Calcernier alebo aj Castronovo Calcernarium (okolo roku 1200), je odvodený od miestnch vápencových lomov. Trvalo viac než šesť storočí kým  sa unákonil dnešný názov Chateauneuf du Pape a tak oficialne až od roku 1893 sa oblasť nazýva Chateauneuf du Pape. V tomto období bolo všetko víno vyrábané cirkvou. Pápež Clement 5. sa zaoberal viac vinohradníctovm ako samotonou výrobou vína, pričom je známe že preferoval viac vína z Burgundska na úkor vín z Rhôny. Až papež Ján XII, presadil nové princípi pri pestovaní vínej revy v oblasti. Pravé tieto zmeny prispely k rozmachu vín ktoré boli známe ako Vin du Pape. Od roku 1344, 45% produkcie hrozna z oblasti Chateauneuf du Pape bolo určených na výrobu vína, pričom väčsina dnešných vinohradníckych oblastí v tomto období bola zameraná na pestovanie obilia. Napriek odchodu Pápeža do Ríma, ostalo vinohradníctvo dôvežitým odvetvím v Chateauneuf du Pape. Dalšia významná zmena prišla až v roku 1866 keď  do regionu prišla Phylloxera, dávno pred Bordeaux alebo Burgundskom. Historický prvý nález Phylloxery bol v obci Sorgues, ktorá spadá do Apelácie Chateauneuf du Pape. Po roku 1880 ostalo v regione iba necelých 220 hektárov viníc. Náklady na vysadenie nových viníc boli extremne vysoké čo sa podpísalo na množstve výrobcov, ktorý neboli schopný ekonomicky udržať produkciu. Okolo roku 1900 bolo v oblasti obrábaných necelých 700 hektárov viníc. Veľké množstvo vína bolo predané do Burgundska kde sa používalo ako  prídavok do vín z odrody Pinot noir na  zlepšenie farby a štruktúry. 

Prvé hranice ktoré určovali oblasť odkial može pochádzať víno Chateauneuf du Pape boli určené až v roku 1919. 5 rokov na to požiadalo o uznanie apelácie Chateauneuf du Pape AOC. Vznik apelácie sa datuje do roku 1936 kedy INAO, Institut National des Appellations d’Origine uznalo niele hranice apelácie ale stanovilo aj presné požiadavky na vinohradníctvo a výrobu vín s názvom Chateauneuf du Pape. 

Bolo určené že najdoležiejší faktor bude Terroir a následne sa k oblasti okolo mestečka Chateauneuf du Pape  pričlenia aj obce Orange, Courthezon, Sorgues a Bedarrides.

Dalšie regulácie boli v podobe  viniča , 15 rôznych dorôd bolo uzákonených pre apeláciu. Hustota výsadby musí byť medzi 2500 a 3000 krov na hektár. Vinič musí mať minimálne 4 roky aby mohla byť zberaná úroda a povolený je iba ručný zber. Zavlažovanie nesmie byť viac ako 2 krát do roka, pri výnimočných rokoch sa udeluje výnimka. Minimálny obsah alkoholu je stanovený na 12,5%, chaptalizácia nie je povolená .  

Apelácia
Châteauneuf-du-Pape
Zvyškový cukor
Suché
Charakter
Plné / Tažké
Oblasť
Rhôna
Zrecí potenciál
5+ rokov
Víno a gastronómia
Červené mäso

Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie

Châteauneuf-du-Pape Červené Chat09 2007

Krátky popis

Víno Châteauneuf-du-Pape je typické svojou intenzívnou farbou, komplexnou vôňou po divoko rastúcom lesnom ovocí, káve, tabaku a v dobre vyzretých vínach aj po orientálnom korení. V chuti dominuje prezreté lesné ovocie ako maliny, černice či ostružiny. Dochuť je vyvážená a dlhotrvajúca vdaka odrodovej skladbe.
  • 29.99€

  • Bez DPH: 24.99€

Súvisiace produkty

Trignon Cotes du Rhone Sablet Rouge

Trignon Cotes du Rhone Sablet Rouge

 Pôda: Dva druhy – kamenisté náplavové terasy na plan de Dieu – náplavové ílovito vápencov..

12.00€ 6.99€ Bez DPH: 5.83€