• Château de Riquewihr Gewurztraminer Grand Cru Sporen A.O.C. Alsace Grand Cru 2014 Dopf & Irion

Odrody hrozna : Gewurztraminer


Terroir : Piesčitý a ílovitý vápenec. Tento bohatý a hlboký terroir uchováva teplo slnka a vyrába silné a minerálne vína. Tieto jemné produkty, ktoré sa môžu pochváliť potenciálom starnutia, potrebujú čas, aby dosiahli svoj vrchol. Ich arómy sa v priebehu rokov menia a vyvíjajú sa smerom k tónom čokolády a karamelu. Smerom na juhovýchod je "Sporen" prírodný amfiteáter.


Zber : Výlučne ručne zbieraná úroda.

Teplota podávania :  10 až 12 °C

Potenciál zrenia :  Môže sa uchovávať až 10 alebo 15 rokov.


Párovanie jedla

Toto víno veľkej komplexnosti a veľkej aromatickej sily sa hodí k bohatému a korenistému jedlu , ako je foie gras v brioške, karamelizované bravčové rebierka, tvarohový syr s medom alebo melónová polievka s mätou.


Výroba : Nízkotlakové lisovanie, výroba vína pri kontrolovanej teplote. Zrenie na jemných kaloch po dobu 4 mesiacov. Skladovanie v nehrdzavejúcej oceli po dobu 9 mesiacov pred plnením do fliaš. Skladovanie vo fľašiach pred uvedením na trh.


Grand Cru Sporen RIQUEWIHR

S nadmorskou výškou 275 m je Sporen prírodný, mierne sklonený kark orientovaný na juhovýchod. Skladá sa z ranojurských, ílovito-slínových terénov, odvápnených na povrchu a mimoriadne bohatých na kyselinu fosforečnú, ktorá je faktorom vyvolávajúcim skoré dozrievanie a znakom kvality. Jeho hlboká pôda, chránená pred suchom počas rokov s malým dažďom, necháva korene viniča skúmať pôdu a hľadať oligoprvky, faktory zložitosti vína. S rozlohou 23,70 ha je Sporen v podstate vysadený tramínom červeným  a Rulandským sivým


Archívy württemberských vojvodov citovali Sporena už v roku 1432. V roku 1580 ho meno Fischar zaradilo na prvé miesto medzi alsaskými vínami:Ale proti Reichenweier Spuren ste všetci prehrali zápas. [TR1]  Už po stáročia sa predáva pod názvom Cru. Víno Sporen sa vyznačuje svojou jemnosťou, triedou a komplexnosťou spojenou s eleganciou. Toto víno pozoruhodne dobre zreje.


Dopff & Irion 

Dopff a Irion nedávno Pfaffenheim prevzal rešpektovaný dom Dopff & Irion so sídlom v Riquewihr. Vína sa teraz vyrábajú v modernom a efektívnom vinárstve Pfaffenheim a budovy v Riquewihr budú zrekonštruované. Vinice sú skvelým doplnkom k už aj tak vynikajúcim zdrojom Pfaffenheimu. Družstvo Pfaffenheim, založené v roku 1957 pestovateľmi z obcí Pfaffenheim a Gueberschwir, je jedným z popredných družstiev v Alsasku s približne 220 producentmi a 235 hektármi viniča, z ktorých mnohé sú na kvalitných svahovitých vinohradoch. Všetko hrozno je ručne zbierané a do vinárstva sa investovalo veľa peňazí. Svieže, vynikajúce odrodové vína ponúkajúce skvelú hodnotu pre peniaze. 


Alsaské víno

Alsasko v ďalekom severovýchodnom kúte Francúzska sa odlišuje od ostatných francúzskych vinárskych oblastí vďaka silným francúzsko-germánskym vplyvom. Sú to výsledky toho, že región v posledných storočiach prepínal medzi nemeckou a francúzskou suverenitou – a je to zrejmé nielen z alsaskej architektúry a kultúry, ale aj z vín. Alsaské vína sa vyrábajú pod tromi kľúčovými označeniami: Alsasko a Alsasko Grand Cru pre tiché biele vína (sladké aj suché) a Crémant d'Alsace pre šumivé vína. Takmer všetko víno vyrobené v tomto regióne patrí do jedného z týchto troch označení. Vína Alsace Grand Cru sa vyrábajú z jedného z 51 obľúbených viníc rozmiestnených po celej dĺžke regiónu.

Alsaské odrody hrozna - Biele vína

Alsasko je jedinou francúzskou vinárskou oblasťou, ktorá pestuje významné množstvo rizlingu a tramína. Obe tieto odrody hrozna sa častejšie spájajú s nemeckými vínami a slúžia ako pripomienka histórie Alsaska. Rulandské šedé, odroda, ktorá je v iných francúzskych regiónoch zvyčajne marginalizovaná ako zmiešavacia zložka, je ďalšou z ušľachtilých odrôd regiónu. Do roku 1993 bolo známe ako "Tokay" (maďarské víno je synonymom kvality), potom Tokay-Pinot Gris až do roku 2007, keď nariadenia EÚ túto referenciu úplne zrušili.

Vína Alsace Grand Cru sa môžu vyrábať iba - až na jednu výnimku - z týchto troch odrôd plus muškát. Pestujú sa tri varianty posledného menovaného: Muscat Blanc à Petits Grains, Muscat Rose à Petits Grains a Muscat Ottonel. Sylvaner je ďalšia tradičná alsaská odroda hrozna, ktorá poskytuje výnimku; víno vyrobené z tejto odrody spĺňa podmienky na získanie štatútu Grand Cru len vtedy, ak sa pestuje v jednom konkrétnom vinohrade; Zotzenberg. Pestujú sa aj Chasselas, Rulandské biele a Auxerrois, hoci tieto tri sa zvyčajne nepoužívajú v jednoodrodových vínach, ale v zmesiach (pozri Edelzwicker). Je mätúce, že alsaské víno označené ako Rulandské biele môže byť tiež viacodrodovou zmesou, ktorá obsahuje aj Auxerrois, Rulandské šedé a Pinot Noir kvasené bez šupiek.

Biele odrodové vína tu tvoria 90 percent produkcie z vyššie uvedených odrôd. Kľúčové variácie v štýloch vína sa vyznačujú hladinou zvyškového cukru, ktorá pokrýva celé spektrum sladkosti od suchej kosti až po lahodne sladkú.  V roku 1983 boli zavedené oficiálne termíny Vendanges Tardives a Selection de Grains Nobles (pozri informácie o francúzskej etikete vína) na definovanie a kategorizáciu sladkých alsaských vín. Istý čas zostali v regióne jedinečné, ale teraz sa používajú v iných francúzskych označeniach, ako sú Jurancon a Côteaux du Layon. Zobrazovanie povinných úrovní sladkosti v alsaských vínach sa stalo zákonom v roku 2020. Na etiketách sa teraz vyžaduje, aby obsahovali "sec", "demi-sec", "moelleux" alebo "doux" (suché, suché, stredne sladké alebo sladké). 

Červené vína

Aj keď sú výrazne prevyšované bielymi vínami, vyrábajú sa tu aj červené vína, väčšinou z Rulandského modrého. Alsaské Pinot Noirs sú zvyčajne ľahšie a rustikálnejšie ako tie, ktoré sa vyrábajú v domovine odrody Burgundsku, 225 km (140 míľ) na juhozápad. To znamená, že zmena klímy a teplejšie letá vedú vinárov regiónu k výrobe výrazne silnejších štýlov Pinot Noir.

Alsasko terroir

Región Alsasko leží medzi pohorím Vogézy a francúzskou hranicou s Nemeckom, ktorú označuje rieka Rýn. Je to dlhá, tenká oblasť s dĺžkou 185 kilometrov zo severu na juh a len 40 km z východu na západ. Kľúčové vinohradnícke oblasti sa tu nachádzajú na nižších svahoch Vogéz, na svahoch s východným a juhovýchodným aspektom. Vogézy zohrávajú dôležitú úlohu pri definovaní terroir regiónu; Poskytujú nielen ochranu pred prevládajúcimi západnými vetrami, ale tiež vrhajú dažďový tieň na oblasť, čím prispievajú k nízkym zrážkam v jej kontinentálnom podnebí. Najhustejšie sú v južnej polovici Alsaska, kde vrcholy dosahujú zhruba 1400 metrov (4600 stôp).


Ľadovcová aktivita, ktorá vytvorila hory, tiež významne ovplyvnila topografiu a pôdu regiónu. Tie sa líšia od pieskovca, žuly a sopečných hornín na úpätí až po ílovitý vápenec a slín na aluviálnych pláňach pod nimi.

Francúzske víno


Francúzsko, ktorému v nemalej miere pomáha nádych frankofílie medzi väčšinou milovníkov vína, sa napriek tomu môže pochváliť niektorými z najväčších vinárskych oblastí a referenčnými vínami na svete. Francúzsko, domov BordeauxBurgundska a Champagne, je pravdepodobne najdôležitejšou vinárskou krajinou na svete. Po stáročia vyrábala víno vo väčšom množstve – a údajne vyššej kvality – ako ktorýkoľvek iný národ. Víno je zakorenené vo francúzskej kultúre takmer na všetkých úrovniach spoločnosti; je to nápoj elity aj obyčajných ľudí a kľúčový symbol rímskeho katolicizmu, väčšinového náboženstva vo Francúzsku.

Trvalou príťažlivosťou francúzskeho vína však nie je nevyhnutne jeho objem alebo prestíž, ale skôr rozmanitosť dostupných štýlov. Preferencie spotrebiteľov sa v priebehu storočí zmenili a podporili vývoj nových štýlov vína z terénu a odrôd viniča, ktoré majú francúzski vinári k dispozícii. Červené, biele, ružové, sladké, suché, šumivé, opulentné, strohé, minerálne voňavé, ovocné – francúzske vinice vyrábajú vína, ktoré zodpovedajú každému z týchto deskriptorov. 


Terroir a hrozno

Od žulových kopcov Beaujolais až po slávne kriedové svahy Chablis a štrky Médocu, miesta, na ktorých boli vybudované francúzske vinice, sa považujú za životne dôležité a sú jadrom konceptu terroir. Terroir regiónu určuje odrody viniča používané na výrobu tradičných vín. V časoch pred efektívnym pestovaním viniča pestovali vinohradníci všetko, čo najlepšie vyhovovalo miestnej pôde a podnebiu, pričom si vyberali z (často obmedzeného) výberu odrôd viniča, ktoré mali k dispozícii. 

Vzťah medzi francúzskymi vinárskymi oblasťami a ich kľúčovými odrodami sa teda prirodzene vyvíjal počas mnohých storočí, čoho príkladom je úzky vzťah medzi Pinot Noir a Burgundsko. Tam, kde sa odroda používala vo viacerých regiónoch, prirodzene sa vyvinul aj štýl (štýly) vína, ktoré vyrába v každom z nich. Porovnajte napríklad rozdiel medzi Chardonnay v Champagne (svieže, kyslé, kyslé, šumivé) a v Mâcone (guľatejšie, zrelšie, bohatšie, tiché). 

Klíma

Rozmanitosť francúzskeho vína je čiastočne spôsobená širokou škálou podnebia v krajine. Šampanské, jeho najsevernejšia oblasť, má jedno z najchladnejších podnebí na svete vinohradníctva – v ostrom kontraste s teplým a suchým údolím Rhôny vzdialeným 560 km na juhovýchode.


Bordeaux na juhozápade má prímorské podnebie silne ovplyvnené Atlantickým oceánom na západe a rôznymi riekami, ktoré sa vinú medzi jeho vinicami. Východné regióny ako Burgundsko a Alsasko majú ďaleko od akéhokoľvek oceánskeho vplyvu kontinentálne podnebie s teplými, suchými letami a chladnými zimami.

Na hlbokom juhu Francúzska sa Provensálsko a Languedoc-Roussillon tešia jednoznačne stredomorskému podnebiu, ktoré sa vyznačuje horúcimi letami a relatívne miernymi zimami. Juhozápad je však ovplyvnený stredomorským a atlantickým podnebím (je geografickým medzitým – často vyjadreným v štýle a zložení vín).

Topografia

Geológia a topografia skutočne zohrávajú rovnako dôležitú úlohu v rozmanitosti francúzskeho vína. Veľký počet nezávisle uznaných vinárskych oblastí a podoblastí v krajine odráža širokú škálu pôdnych typov – a krajiny, ktorá ich vytvorila.


Tie sa tiahnu od hôr a kopcov na východe, v ktorých sa nachádzajú regióny Savojsko a Jura (a ďalej na juh, menej známe IGP Alpes-Maritimes a Alpes-de-Haute-Provence) do nízko položených krajín na západe, vrátane dolného údolia Loiry (a ako Muscadet) a väčšieho regiónu Cognac južne od Loiry a severne od Bordeaux.


Každý región a pod región možno definovať podľa jeho osobitných zemepisných vlastností, ktoré zase vytvárajú špecifické vlastnosti vín, ktoré sa v ňom vyrábajú. Rovnako ako vo väčšine vinohradníckych oblastí, mnohé vinohradnícke oblasti nasledujú alebo susedia s aluviálnymi systémami a riekami, pričom kombinujú priaznivú geografiu a v minulosti aj obchodnú dopravu.Loira – najdlhšia francúzska rieka – nie je výnimkou, ktorá má pôvod na centrálnej náhornej plošine a vo viniciach Auvergne, preteká takzvanou Hornou Loirou (a jej vlajkovými loďami Sancerre a Pouilly-Fumé), potom sa stala údolím Loiry (Touraine a Anjou) a potom zahŕňa Muscadet a menšie Vendée-Poitou.


Dokonca aj na juhozápade je veľká časť významu Bordeaux spôsobená jeho polohou na pobreží, kde sa stalo základňou pre svojich susedov proti prúdu rieky, vrátane Bergerac na rieke Dordogne a Côtes de Duras (a niekoľko regiónov juhozápadného Francúzska) na Gironde.


Apelácie 

Francúzsky apelačný systém bol vytvorený začiatkom 20. storočia a odvtedy bol napodobňovaný v mnohých ďalších krajinách. Tento zložitý systém právnych predpisov v konečnom dôsledku definuje každú vinársku oblasť a jej hranice a ukladá prísne pravidlá týkajúce sa vinárskych postupov.


Jej kľúčovými cieľmi sú ochrana názvov francúzskych vín a zaručenie kvality a pôvodu samotných výrobkov. Žiadna iná krajina nerozvinula svoj apelačný systém v takom rozsahu; od roku 2023 existovalo viac ako 350 kontrolovaných označení pod titulmi AOC a ďalších 75 titulov Vin de Pays/IGP.

Kľúčovým faktorom pri vývoji komplexnej, komplexnej kategorizácie francúzskych vínnych štýlov a úrovní kvality je ich samotný objem a rozmanitosť, ako je uvedené vyššie. Každý rok krajina vyprodukuje viac ako 50 miliónov hL vína (6500 miliónov štandardných fliaš) z približne 1,9 milióna akrov (775 000 ha) viníc.



Napísať recenziu

Prosím prihláste sa alebo zaregistrujte pre pridanie recenzie

Château de Riquewihr Gewurztraminer Grand Cru Sporen A.O.C. Alsace Grand Cru 2014 Dopf & Irion

Krátky popis

Dopff & Irion Dopff a Irion nedávno Pfaffenheim prevzal rešpektovaný dom Dopff & Irion so sídlom v Riquewihr. Vína sa teraz vyrábajú v modernom a efektívnom vinárstve Pfaffenheim a budovy v Riquewihr budú zrekonštruované. Vinice sú skvelým doplnkom k už aj tak vynikajúcim zdrojom Pfaffenheimu. Družstvo Pfaffenheim, založené v roku 1957 pestovateľmi z obcí Pfaffenheim a Gueberschwir, je jedným z popredných družstiev v Alsasku s približne 220 producentmi a 235 hektármi viniča, z ktorých mnohé sú na kvalitných svahovitých vinohradoch. Všetko hrozno je ručne zbierané a do vinárstva sa investovalo veľa peňazí. Svieže, vynikajúce odrodové vína ponúkajúce skvelú hodnotu pre peniaze.
  • 49.99€

  • Bez DPH: 41.66€

Súvisiace produkty

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg A.O.C. Alsace Grand Cru 2011 Dopff & Irion

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg A.O.C. Alsace Grand Cru 2011 Dopff & Irion

Jasná, intenzívna zlatožltá. Rafinované, bohaté, komplexné tóny marhule, žltého a bieleho ovocia, ra..

69.99€ Bez DPH: 58.33€

Štítky: Biele víno, Alsaké víno, Gewurztraminer, Grand Cru, Sporen, Francúzske víno, Dopf & Irion