Odrody hrozna : Gewurztraminer
Terroir : Piesčitý a ílovitý vápenec. Tento bohatý a hlboký terroir uchováva teplo slnka a vyrába silné a minerálne vína. Tieto jemné produkty, ktoré sa môžu pochváliť potenciálom starnutia, potrebujú čas, aby dosiahli svoj vrchol. Ich arómy sa v priebehu rokov menia a vyvíjajú sa smerom k tónom čokolády a karamelu. Smerom na juhovýchod je "Sporen" prírodný amfiteáter.
Zber : Výlučne ručne zbieraná úroda.
Teplota podávania : 10 až 12 °C
Potenciál zrenia : Môže sa uchovávať až 10 alebo 15 rokov.
Párovanie jedla
Toto víno veľkej komplexnosti a veľkej aromatickej sily sa hodí k bohatému a korenistému jedlu , ako je foie gras v brioške, karamelizované bravčové rebierka, tvarohový syr s medom alebo melónová polievka s mätou.
Výroba : Nízkotlakové lisovanie, výroba vína pri kontrolovanej teplote. Zrenie na jemných kaloch po dobu 4 mesiacov. Skladovanie v nehrdzavejúcej oceli po dobu 9 mesiacov pred plnením do fliaš. Skladovanie vo fľašiach pred uvedením na trh.
Grand Cru Sporen RIQUEWIHR
S nadmorskou výškou 275 m je Sporen prírodný, mierne sklonený kark orientovaný na juhovýchod. Skladá sa z ranojurských, ílovito-slínových terénov, odvápnených na povrchu a mimoriadne bohatých na kyselinu fosforečnú, ktorá je faktorom vyvolávajúcim skoré dozrievanie a znakom kvality. Jeho hlboká pôda, chránená pred suchom počas rokov s malým dažďom, necháva korene viniča skúmať pôdu a hľadať oligoprvky, faktory zložitosti vína. S rozlohou 23,70 ha je Sporen v podstate vysadený tramínom červeným a Rulandským sivým.
Archívy württemberských vojvodov citovali Sporena už v roku 1432. V roku 1580 ho meno Fischar zaradilo na prvé miesto medzi alsaskými vínami:Ale proti Reichenweier Spuren ste všetci prehrali zápas. [TR1] Už po stáročia sa predáva pod názvom Cru. Víno Sporen sa vyznačuje svojou jemnosťou, triedou a komplexnosťou spojenou s eleganciou. Toto víno pozoruhodne dobre zreje.
Dopff a Irion nedávno Pfaffenheim prevzal rešpektovaný dom Dopff & Irion so sídlom v Riquewihr. Vína sa teraz vyrábajú v modernom a efektívnom vinárstve Pfaffenheim a budovy v Riquewihr budú zrekonštruované. Vinice sú skvelým doplnkom k už aj tak vynikajúcim zdrojom Pfaffenheimu. Družstvo Pfaffenheim, založené v roku 1957 pestovateľmi z obcí Pfaffenheim a Gueberschwir, je jedným z popredných družstiev v Alsasku s približne 220 producentmi a 235 hektármi viniča, z ktorých mnohé sú na kvalitných svahovitých vinohradoch. Všetko hrozno je ručne zbierané a do vinárstva sa investovalo veľa peňazí. Svieže, vynikajúce odrodové vína ponúkajúce skvelú hodnotu pre peniaze.
Alsaské víno
Alsasko v ďalekom severovýchodnom kúte Francúzska sa odlišuje od ostatných francúzskych vinárskych oblastí vďaka silným francúzsko-germánskym vplyvom. Sú to výsledky toho, že región v posledných storočiach prepínal medzi nemeckou a francúzskou suverenitou – a je to zrejmé nielen z alsaskej architektúry a kultúry, ale aj z vín. Alsaské vína sa vyrábajú pod tromi kľúčovými označeniami: Alsasko a Alsasko Grand Cru pre tiché biele vína (sladké aj suché) a Crémant d'Alsace pre šumivé vína. Takmer všetko víno vyrobené v tomto regióne patrí do jedného z týchto troch označení. Vína Alsace Grand Cru sa vyrábajú z jedného z 51 obľúbených viníc rozmiestnených po celej dĺžke regiónu.
Alsaské odrody hrozna - Biele vína
Alsasko je jedinou francúzskou vinárskou oblasťou, ktorá pestuje významné množstvo rizlingu a tramína. Obe tieto odrody hrozna sa častejšie spájajú s nemeckými vínami a slúžia ako pripomienka histórie Alsaska. Rulandské šedé, odroda, ktorá je v iných francúzskych regiónoch zvyčajne marginalizovaná ako zmiešavacia zložka, je ďalšou z ušľachtilých odrôd regiónu. Do roku 1993 bolo známe ako "Tokay" (maďarské víno je synonymom kvality), potom Tokay-Pinot Gris až do roku 2007, keď nariadenia EÚ túto referenciu úplne zrušili.
Vína Alsace Grand Cru sa môžu vyrábať iba - až na jednu výnimku - z týchto troch odrôd plus muškát. Pestujú sa tri varianty posledného menovaného: Muscat Blanc à Petits Grains, Muscat Rose à Petits Grains a Muscat Ottonel. Sylvaner je ďalšia tradičná alsaská odroda hrozna, ktorá poskytuje výnimku; víno vyrobené z tejto odrody spĺňa podmienky na získanie štatútu Grand Cru len vtedy, ak sa pestuje v jednom konkrétnom vinohrade; Zotzenberg. Pestujú sa aj Chasselas, Rulandské biele a Auxerrois, hoci tieto tri sa zvyčajne nepoužívajú v jednoodrodových vínach, ale v zmesiach (pozri Edelzwicker). Je mätúce, že alsaské víno označené ako Rulandské biele môže byť tiež viacodrodovou zmesou, ktorá obsahuje aj Auxerrois, Rulandské šedé a Pinot Noir kvasené bez šupiek.
Biele odrodové vína tu tvoria 90 percent produkcie z vyššie uvedených odrôd. Kľúčové variácie v štýloch vína sa vyznačujú hladinou zvyškového cukru, ktorá pokrýva celé spektrum sladkosti od suchej kosti až po lahodne sladkú. V roku 1983 boli zavedené oficiálne termíny Vendanges Tardives a Selection de Grains Nobles (pozri informácie o francúzskej etikete vína) na definovanie a kategorizáciu sladkých alsaských vín. Istý čas zostali v regióne jedinečné, ale teraz sa používajú v iných francúzskych označeniach, ako sú Jurancon a Côteaux du Layon. Zobrazovanie povinných úrovní sladkosti v alsaských vínach sa stalo zákonom v roku 2020. Na etiketách sa teraz vyžaduje, aby obsahovali "sec", "demi-sec", "moelleux" alebo "doux" (suché, suché, stredne sladké alebo sladké).
Aj keď sú výrazne prevyšované bielymi vínami, vyrábajú sa tu aj červené vína, väčšinou z Rulandského modrého. Alsaské Pinot Noirs sú zvyčajne ľahšie a rustikálnejšie ako tie, ktoré sa vyrábajú v domovine odrody Burgundsku, 225 km (140 míľ) na juhozápad. To znamená, že zmena klímy a teplejšie letá vedú vinárov regiónu k výrobe výrazne silnejších štýlov Pinot Noir.
Alsasko terroir
Región Alsasko leží medzi pohorím Vogézy a francúzskou hranicou s Nemeckom, ktorú označuje rieka Rýn. Je to dlhá, tenká oblasť s dĺžkou 185 kilometrov zo severu na juh a len 40 km z východu na západ. Kľúčové vinohradnícke oblasti sa tu nachádzajú na nižších svahoch Vogéz, na svahoch s východným a juhovýchodným aspektom. Vogézy zohrávajú dôležitú úlohu pri definovaní terroir regiónu; Poskytujú nielen ochranu pred prevládajúcimi západnými vetrami, ale tiež vrhajú dažďový tieň na oblasť, čím prispievajú k nízkym zrážkam v jej kontinentálnom podnebí. Najhustejšie sú v južnej polovici Alsaska, kde vrcholy dosahujú zhruba 1400 metrov (4600 stôp).
Ľadovcová aktivita, ktorá vytvorila hory, tiež významne ovplyvnila topografiu a pôdu regiónu. Tie sa líšia od pieskovca, žuly a sopečných hornín na úpätí až po ílovitý vápenec a slín na aluviálnych pláňach pod nimi.
Francúzske víno
Francúzsko, ktorému v nemalej miere pomáha nádych frankofílie medzi väčšinou milovníkov vína, sa napriek tomu môže pochváliť niektorými z najväčších vinárskych oblastí a referenčnými vínami na svete. Francúzsko, domov Bordeaux, Burgundska a Champagne, je pravdepodobne najdôležitejšou vinárskou krajinou na svete. Po stáročia vyrábala víno vo väčšom množstve – a údajne vyššej kvality – ako ktorýkoľvek iný národ. Víno je zakorenené vo francúzskej kultúre takmer na všetkých úrovniach spoločnosti; je to nápoj elity aj obyčajných ľudí a kľúčový symbol rímskeho katolicizmu, väčšinového náboženstva vo Francúzsku.
Trvalou príťažlivosťou francúzskeho vína však nie je nevyhnutne jeho objem alebo prestíž, ale skôr rozmanitosť dostupných štýlov. Preferencie spotrebiteľov sa v priebehu storočí zmenili a podporili vývoj nových štýlov vína z terénu a odrôd viniča, ktoré majú francúzski vinári k dispozícii. Červené, biele, ružové, sladké, suché, šumivé, opulentné, strohé, minerálne voňavé, ovocné – francúzske vinice vyrábajú vína, ktoré zodpovedajú každému z týchto deskriptorov.
Terroir a hrozno
Od žulových kopcov Beaujolais až po slávne kriedové svahy Chablis a štrky Médocu, miesta, na ktorých boli vybudované francúzske vinice, sa považujú za životne dôležité a sú jadrom konceptu terroir. Terroir regiónu určuje odrody viniča používané na výrobu tradičných vín. V časoch pred efektívnym pestovaním viniča pestovali vinohradníci všetko, čo najlepšie vyhovovalo miestnej pôde a podnebiu, pričom si vyberali z (často obmedzeného) výberu odrôd viniča, ktoré mali k dispozícii.
Vzťah medzi francúzskymi vinárskymi oblasťami a ich kľúčovými odrodami sa teda prirodzene vyvíjal počas mnohých storočí, čoho príkladom je úzky vzťah medzi Pinot Noir a Burgundsko. Tam, kde sa odroda používala vo viacerých regiónoch, prirodzene sa vyvinul aj štýl (štýly) vína, ktoré vyrába v každom z nich. Porovnajte napríklad rozdiel medzi Chardonnay v Champagne (svieže, kyslé, kyslé, šumivé) a v Mâcone (guľatejšie, zrelšie, bohatšie, tiché).
Klíma
Rozmanitosť francúzskeho vína je čiastočne spôsobená širokou škálou podnebia v krajine. Šampanské, jeho najsevernejšia oblasť, má jedno z najchladnejších podnebí na svete vinohradníctva – v ostrom kontraste s teplým a suchým údolím Rhôny vzdialeným 560 km na juhovýchode.
Bordeaux na juhozápade má prímorské podnebie silne ovplyvnené Atlantickým oceánom na západe a rôznymi riekami, ktoré sa vinú medzi jeho vinicami. Východné regióny ako Burgundsko a Alsasko majú ďaleko od akéhokoľvek oceánskeho vplyvu kontinentálne podnebie s teplými, suchými letami a chladnými zimami.
Na hlbokom juhu Francúzska sa Provensálsko a Languedoc-Roussillon tešia jednoznačne stredomorskému podnebiu, ktoré sa vyznačuje horúcimi letami a relatívne miernymi zimami. Juhozápad je však ovplyvnený stredomorským a atlantickým podnebím (je geografickým medzitým – často vyjadreným v štýle a zložení vín).
Topografia
Geológia a topografia skutočne zohrávajú rovnako dôležitú úlohu v rozmanitosti francúzskeho vína. Veľký počet nezávisle uznaných vinárskych oblastí a podoblastí v krajine odráža širokú škálu pôdnych typov – a krajiny, ktorá ich vytvorila.
Tie sa tiahnu od hôr a kopcov na východe, v ktorých sa nachádzajú regióny Savojsko a Jura (a ďalej na juh, menej známe IGP Alpes-Maritimes a Alpes-de-Haute-Provence) do nízko položených krajín na západe, vrátane dolného údolia Loiry (a ako Muscadet) a väčšieho regiónu Cognac južne od Loiry a severne od Bordeaux.
Každý región a pod región možno definovať podľa jeho osobitných zemepisných vlastností, ktoré zase vytvárajú špecifické vlastnosti vín, ktoré sa v ňom vyrábajú. Rovnako ako vo väčšine vinohradníckych oblastí, mnohé vinohradnícke oblasti nasledujú alebo susedia s aluviálnymi systémami a riekami, pričom kombinujú priaznivú geografiu a v minulosti aj obchodnú dopravu.Loira – najdlhšia francúzska rieka – nie je výnimkou, ktorá má pôvod na centrálnej náhornej plošine a vo viniciach Auvergne, preteká takzvanou Hornou Loirou (a jej vlajkovými loďami Sancerre a Pouilly-Fumé), potom sa stala údolím Loiry (Touraine a Anjou) a potom zahŕňa Muscadet a menšie Vendée-Poitou.
Dokonca aj na juhozápade je veľká časť významu Bordeaux spôsobená jeho polohou na pobreží, kde sa stalo základňou pre svojich susedov proti prúdu rieky, vrátane Bergerac na rieke Dordogne a Côtes de Duras (a niekoľko regiónov juhozápadného Francúzska) na Gironde.
Apelácie
Francúzsky apelačný systém bol vytvorený začiatkom 20. storočia a odvtedy bol napodobňovaný v mnohých ďalších krajinách. Tento zložitý systém právnych predpisov v konečnom dôsledku definuje každú vinársku oblasť a jej hranice a ukladá prísne pravidlá týkajúce sa vinárskych postupov.
Jej kľúčovými cieľmi sú ochrana názvov francúzskych vín a zaručenie kvality a pôvodu samotných výrobkov. Žiadna iná krajina nerozvinula svoj apelačný systém v takom rozsahu; od roku 2023 existovalo viac ako 350 kontrolovaných označení pod titulmi AOC a ďalších 75 titulov Vin de Pays/IGP.
Kľúčovým faktorom pri vývoji komplexnej, komplexnej kategorizácie francúzskych vínnych štýlov a úrovní kvality je ich samotný objem a rozmanitosť, ako je uvedené vyššie. Každý rok krajina vyprodukuje viac ako 50 miliónov hL vína (6500 miliónov štandardných fliaš) z približne 1,9 milióna akrov (775 000 ha) viníc.
Château de Riquewihr Gewurztraminer Grand Cru Sporen A.O.C. Alsace Grand Cru 2014 Dopf & Irion
- Výrobca: Domaines Dopff & Irion
- Kód produktu: 4522
- Dostupnosť: 2
Krátky popis
Dopff & Irion Dopff a Irion nedávno Pfaffenheim prevzal rešpektovaný dom Dopff & Irion so sídlom v Riquewihr. Vína sa teraz vyrábajú v modernom a efektívnom vinárstve Pfaffenheim a budovy v Riquewihr budú zrekonštruované. Vinice sú skvelým doplnkom k už aj tak vynikajúcim zdrojom Pfaffenheimu. Družstvo Pfaffenheim, založené v roku 1957 pestovateľmi z obcí Pfaffenheim a Gueberschwir, je jedným z popredných družstiev v Alsasku s približne 220 producentmi a 235 hektármi viniča, z ktorých mnohé sú na kvalitných svahovitých vinohradoch. Všetko hrozno je ručne zbierané a do vinárstva sa investovalo veľa peňazí. Svieže, vynikajúce odrodové vína ponúkajúce skvelú hodnotu pre peniaze.-
49.99€
- Bez DPH: 41.66€
Súvisiace produkty
Štítky: Biele víno, Alsaké víno, Gewurztraminer, Grand Cru, Sporen, Francúzske víno, Dopf & Irion