Víno s brilantnou slamovožltou farba. Vôňa odhaľuje v záverečnej časti kvetinové arómy bielej broskyne, zlatého jablka, chlebovej kôrky a vanilky. Jeho chuť je dužinatá a mäkká, elegantná a vyvážená. Prechod v bariku ho robí bohatým na chuť s vynikajúcou perzistenciou.
Odroda Chardonnay
Najznámejšia odroda sveta, rovnako rozšírená po svete ako Cabernet Sauvignon. Známa aj ako ; Aubaine, Beaunois, Gamay blanc, Melon blanc , Morillon, Ruländer Weiß, a Weißer Clevner. Vína z odrody Chardonnay možu mať široké spektrum štýlu a to hlavne vďaka schopnosti prejaviť terroir ale aj rukopis vinára. Najdrahšie vína pochádzajú z Burgundska a Champagne. V Burgundsku je Chardonnay hlavná biela odroda a tvorí viac ako 95% plochy, najlepšie sa uplatnuje na severe oblasti. Chardonnay je hlavnou odrodou pre výrobu šumivého vína z burgundska známeho aj ako Crémant de Bourgogne. Oba regióny Burgundsko aj Champagne sú považované ako Cool climate , kde sa prejavuje vplyv ročníka a polohy a terroiru viac ako jednotlivý výrobca. Vína majú intenzívnu kyselinu, ovocný charakter a primeraný obsah alkoholu. V Champagne sa používa do Cuvée s ( Pinot noir a Menuier) pre svoju intenzívnu kyselinku a napomáha tak k dlhovekosti vín. Vína z teplejších regiónov ako Galilea, Colchagua, Mendoza a južného Francúzska sú plnšie, hustejšie a s charakterom tropického ovocia a vanilky. Často sú školené v dubových sudoch a nechávajú sa vyzrievať na kaloch čo podporuje ich komplexnosť. Práve plný a intenzívny štýl týchto vín sa používa na doplnenie ďalších odrôd ako napríklad Viognier alebo Sauvignon.
DOC Friuli Aquileia
Friuli Aquileia sa nachádza na nížinách na juhu najseverovýchodnejšieho regiónu Talianska, Friuli-Venezia Giulia. V roku 1975 získala titul DOC, ktorý pokrýva rovnomennú obec Aquileia a 16 obcí v provincii Udine. Už od rímskych čias je táto oblasť uznávaná pre svoje ideálne prostredie na pestovanie hrozna vďaka vynikajúcemu terroiru. Kolónia Aquileia bola založená v roku 181 pred naším letopočtom a mesto zostáva dodnes. Táto oblasť má mierne prímorské podnebie vďaka svojej tesnej blízkosti k Jadranskému moru, ktoré ju v lete udržuje dobre vetranú a znižuje vlhkosť. Vinič ťaží aj z dvoch pôdnych prostredí, ktoré sú vynikajúce na pestovanie viniča. Na severe sú pôdy ľadovcové a aluviálne, obsahujú íl a štrk, zatiaľ čo na juhu dominuje piesočnatá spraš. Vína odrážajú tento vynikajúci terroir tým, že vykazujú výnimočné, výrazné arómy. Rovnako ako jeho susedia Friuli Grave, Friuli Latisana a Friuli Annia, táto oblasť vyrába vína z podobných odrôd hrozna, ktoré sa nachádzajú vo Friuli Isonzo. Vína majú tendenciu byť menej štruktúrované a majú ľahšie telo, vyrobené tak, aby sa pili mladé. Napriek tomu sa táto oblasť môže pochváliť niektorými vynikajúcimi červenými farbami s dobrou úrovňou koncentrácie a elegancie, ktoré zodpovedajú kvalite tých, ktoré sa vyrábajú v kopcoch. Pozoruhodné červené vína sa vyrábajú z odrôd Merlot, Cabernet Sauvignon a Refosco dal Peduncolo Rosso, najmä ak hrozno pochádza z husto vysadených viníc a víno potom zreje v malých sudoch z francúzskeho duba. Odrodové víno Friuli Aquileia vyžaduje sto percent uvedenej odrody. DOC povoľuje aj tri zmesi bianco, rosso a rosato. Friuli Aquileia Bianco musí obsahovať minimálne 50 percent Friulano, zvyšné zloženie tvoria Chardonnay, Malvasia Istriana, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Müller-Thurgau, Traminer Aromatico a Verduzzo Friulano ako zmes alebo jednotlivo. Z tejto kombinácie je možné vyrobiť aj šumivé verzie spumante. Friuli Aquileia Rosso zahŕňa ktorúkoľvek z trojice Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot), ako aj požadovaných minimálne 50 percent Refosco dal Peduncolo Rosso, či už ako zmes alebo jednotlivo. Táto zmes hrozna môže byť použitá na výrobu vína novello, superiore a riserva. Ružové víno sa bežne skladá z odrody Merlot, ale môže obsahovať ktorúkoľvek z iných povolených červených odrôd.
Po viac ako 170 rokoch sa dnes kláštorné panstvo rozprestiera na 130 hektároch len niekoľko kilometrov od Karnských Álp a neďaleko mora. Aluviálna hlina, bohatá na minerály soli, pohladená v zime studeným horským vetrom a slaným morským vetrom prichádzajúcim z lagúny Grado v lete, robí z tejto oblasti ideálny terroir na pestovanie hrozna s jedinečnými vlastnosťami. Prosperita tejto krásnej krajiny čoskoro upúta pozornosť Rimanov, ktorí založili mesto Aquileia v roku 181 pred Kristom - dnes je dedičstvom UNESCO - a ktorí sú prví, ktorí začali pestovať vinič, vedomí si prírodného potenciálu tejto oblasti. Hovorí sa, že cisárovná Giulia Augusta, manželka Ottaviana, mala takú úctu k vínu z Aquileie, že ho nechala poslať do Ríma. Po premene kláštora na vilovú farmu rodinou Cassis-Faraone v roku 1850 kúpila panstvo rodina Giulia Ettore Rittera de Záhony, pôvodom z Frankfurtu nad Mohanom. Giulio Ettore Ritter de Záhony a jeho zať, gróf Theodor de la Tour (francúzsky enológ) cítili, ako sú farmy Farmy Collio Goriziano a Monastero di Aquileia, ktoré im patrili, boli obzvlášť vhodné na pestovanie viniča a viniča a po prvýkrát v histórii územia zaviedli rôzne druhy francúzskeho viniča, ako sú Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Cabernet a Pinot, rafinované hrozno, ktoré si dodnes zachováva svoju vinársku nadvládu v regióne.
Od hmlistých, sviežich kopcov na severe cez slnkom zaliate kopce Toskánska, Umbrie, Marche a Abruzza až po južné krajiny Apúlia, Kalábria a Basilicata, pričom nezabúdame na ostrovy Sicília a Sardínia, Taliansko je domovom obrovského množstva vín, regiónov, odrôd viniča a štýlov vína.
Domov Chianti, Barolo, Prosecco, Valpolicella, Soave, Orvieto, Etna v Taliansku má bohaté a rozmanité vinárske dedičstvo siahajúce viac ako štyritisíc rokov dozadu. Taliansko, známe svojou ohromujúcou rozmanitosťou odrôd hrozna a štýlov vína, je významné aj obrovským objemom vína, ktoré vyrába: niečo vyše 5,6 miliardy litrov (približne 1,5 miliardy amerických galónov) v roku 2018 zo 695 000 hektárov (1,7 milióna akrov) viníc. V tomto smere mu konkurujú len Francúzsko a Španielsko a v roku 2018 krajina vyrobila zhruba 19 percent svetových vín. Správa a predaj takého rozsiahleho portfólia vín nie je ľahká úloha, najmä na dnešnom vysoko konkurenčnom trhu s vínom. Systém klasifikácie a označovania vín talianskej vlády používa štvorstupňovú hierarchiu kvality pozostávajúcu z viac ako 500 titulov DOCG, DOC/DOP a IGT. Pozrite si talianske etikety na víno.
Taliansko je rozdelené na 20 administratívnych regiónov, z ktorých všetky produkujú víno a všetky obsahujú niekoľko vinárskych oblastí. Najvýznamnejšie, keď sa vezme do úvahy kvalita aj kvantita, sú Toskánsko, Piemont a Benátsko.
Talianske odrody hrozna
Talianske vinice sú domovom viac ako 2 000 odrôd viniča, z ktorých mnohé sú na pokraji vyhynutia. Najbezpečnejšie a najznámejšie talianske hrozno sú Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, Montepulciano a Pinot Grigio (aj keď technicky je to druhé viac francúzske ako talianske).
Talianske vinárske oblasti
Každý región má svoje vlajkové vinárske štýly. Niektoré sú známe tým, že sa vyrábajú vo veľkých objemoch a nájdete ich po celom svete, iné vďaka svojej trvalo vysokej kvalite.
Vinárske oblasti severného Talianska
Podobne aj obrovská produkcia Benátska (región vyrobil viac ako jednu miliardu litrov vína v roku 2021) Prosecca, Soave, Valpolicella a odrodového Pinot Grigio len málo zvyšuje jeho povesť ako kvalitnej vinárskej oblasti, a napriek tomu produkuje jedno z najbohatších a najlepších vín na svete: Amarone della Valpolicella. Na samom severovýchode Friuli označuje nielen nejasnú hranicu medzi Talianskom a krajinami Slovinska a Rakúska, ale hostí aj vysokokvalitný, často odrodovo označený vinársky priemysel spolu s kultovejšou vinárskou scénou s minimálnymi zásahmi ako Collio Goriziano na hraniciach so Slovinskom. Alpské Trentino a Valle d'Aosta sú podobné (hoci produkcia vína v údolí Aosty je nepatrných 2,1 milióna litrov ročne – najmenší región v krajine), s kultúrnymi a vinárskymi vplyvmi spoza hraníc v Rakúsku a Švajčiarsku, ako aj s kultovými fanúšikmi. Medzi týmito dvoma by Piemont nemal potrebovať predstavovať (ako malebný domov Barola, Barbaresca a Moscato d'Asti, okrem iného, by bolo ťažké prehliadnuť vo väčšine vinoték a zoznamov), zatiaľ čo Lombardia má teraz dobre zavedenú povesť šumivých vín, predovšetkým vďaka globálnemu bohatstvu Franciacorty ovplyvnenej šampanským. Aj keď sa zdá, že Ligúria má všetko – celý rad zaujímavých odrôd viniča (vrátane Vermentina, ktoré sa nachádza pozdĺž pobrežia Stredozemného mora až po Francúzsko), dramatickú a veľmi sugestívnu pobrežnú scenériu a produkciu v malom meradle – mimo domáceho trhu sa vyskytuje len zriedka. Emilia-Romagna medzitým ešte neprežila šťastie kedysi obľúbených šumivých vín Lambrusco (hoci štýl šumivého červeného vína zažíva v niektorých kruhoch niečo ako oživenie), napriek tomu, že vyrába celý rad vín, ktoré si zaslúžia väčšiu pozornosť.
Vinárske oblasti stredného Talianska
Toskánsko je talianskym plagátovým dieťaťom. Známy svojimi zvlnenými kopcami, strechami z terakotových škridiel, cyprusovými cestami lemovanými stromami a samozrejme všeobecným Chianti. Medzi oddanými milovníkmi vína sú však viac uznávané jeho Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano - ako aj Chianti Classico.
Tým to nekončí. Región sa môže pochváliť aj pobrežným podnebím Maremma a Bolgheri, slanými bielymi Vernaccia di San Gimignano a orieškovým, oxidačným, sladkým Vin Santosom, ktorý sa vyrába v Toskánsku. Dokonca aj celoregionálny titul Toscana IGT sa stal synonymom pre vysokokvalitné vína vyrábané z "medzinárodných" odrôd, ako sú Merlot a/alebo Cabernet Sauvignon (niekedy v kombinácii s tradičným Sangiovese).
Na juhu sú Umbria a Lazio pravdepodobne najznámejšie pre svoje kedysi bežne sa vyskytujúce biele vína: Orvieto a Frascati (v uvedenom poradí). Obe však ponúkajú podstatne väčší záujem pre zvedavcov, vrátane fantasticky pomenovaného Est! Est!! Est!!! di Montefiascone DOC/DOP titul.
Na druhej strane Apenín sú Marche a Abruzzo otočené k Jadranu a môžu sa pochváliť rovnakou malebnou scenériou ako Toskánsko. Vlajkovou loďou vín Marche sú nepochybne bylinné a orieškové biele vína Verdicchio dei Castelli di Jesi, zatiaľ čo Abruzzo Montepulciano d'Abruzzo sa zdá byť takým veľkým počtom fanúšikov, pretože trpí opakovanými pripomienkami, ktoré si netreba zamieňať s Vino Nobile di Montepulciano.
Vinárske oblasti južného Talianska
Južne od Abruzza sa nachádza malý, kopcovitý región Molise (a jeho vlajková loď vína Biferno vyrábané v kopcoch vo vnútrozemí od pobrežia). Za tým je päta Talianska a slnkom zaliata krajina Apúlia – talianska "päta". Na tomto ďalekom juhu vďačia odrody viniča (a následne aj vína) za veľa starodávnym trans jadranským spojeniam s Gréckom a Balkánom, ktoré často produkujú hlboké, trieslovinové, aromatické a chutné červené vína, ktoré zahŕňajú Aglianicos z Basilicaty a Kampánie, Gaglioppos z Kalábrie, Negroamaro a Primitivo z Apúlie.
Hlboko sfarbený, aromatický, silný a chutný fenomén červeného hrozna dokonca prechádza cez Messinský prieliv na Sicíliu, kde vládne Nero d'Avola (napriek tomu, že ostrov sa môže pochváliť množstvom fascinujúcich červených a bielych odrôd vrátane Frappato, Grillo, Nerello Mascalese a Zibibbo). Ostrov sa môže pochváliť aj vysokohorským, veľmi módnym regiónom na svahoch sopky Etna. Nakoniec, Sardínia leží na západe krajiny ako križovatka stredomorských vplyvov, plne zahŕňajúca Grenache, ktorý je tu známy ako Cannonau. Je to pravdepodobne staroveký španielsky import, rovnako ako Carignano (Carignan) – tiež široko vysadený – hoci bieli Vermentino pravdepodobne prišiel na ostrov cez Korziku (alebo priamo z Ligúrie).
Všetky talianske odrody viniča, známe alebo nie, čelia vážnej konkurencii známejších francúzskych odrôd, ako sú Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay a Sauvignon Blanc. Toto medzinárodne populárne hrozno sa pestuje v čoraz väčšom počte po celom Taliansku a s vysokou úspešnosťou. Niektoré z najlepších a najdrahších talianskych vín sa vyrábajú z týchto "zahraničných" odrôd. Zjavným príkladom je Super Tuscan Sassicaia od Bolgheri, ktorý sa vyrába prevažne z Cabernet Sauvignon s približne 15 percentami Cabernet Franc.
Geografia a podnebie Talianska
Taliansko je na mape nezameniteľné so svojím ikonickým tvarom podobným topánkam. V skutočnosti jeden obrovský polostrov vyčnievajúci do Stredozemného mora, krajina sa tiahne severozápadne-juhovýchodne v dĺžke 1 100 kilometrov (700 míľ) pozdĺž silnej, strmej chrbtice tvorenej Apeninskými horami. Na jeho západnej strane, v Tyrhénskom mori, ležia jeho dva ostrovné regióny, Sicília a Sardínia. Je ťažké nejakým užitočným spôsobom zhrnúť podnebie takej dlhej a topograficky rozmanitej krajiny. Vinice sú tu vysadené kdekoľvek od hladiny mora vo východnej Emilii-Romagni až po približne 1 300 metrov (4 200 stôp) v alpskom údolí Aosta. Zemepisná šírka je tu tiež kľúčovým faktorom; na 46° severnej šírky leží severná oblasť Alto Adige celých 11 stupňov severne od Pantellerie, takže je asi 1 100 km ďalej od tepla rovníka.
Alergény | |
Oxid siričitý | |
Krajina | |
Taliansko | |
Objem | |
0,75l | |
Odroda | |
Chardonnay | |
Teplota servírovania | |
10‑12 °C | |
Výrobca | |
Ritter de Záhony | |
Zvyškový cukor | |
Suché | |
Zrecí potenciál | |
2-5 rokov | |
Víno a gastronómia | |
Morské plody |
Chardonnay Elvine DOC Friuli Aquileia 2021 Ritter de Záhony Taliansko
- Výrobca: Az. Ag. Ritter de Záhony
- Kód produktu: 67890
- Dostupnosť: 12
Krátky popis
Víno s brilantnou slamovožltou farba. Vôňa odhaľuje v záverečnej časti kvetinové arómy bielej broskyne, zlatého jablka, chlebovej kôrky a vanilky. Jeho chuť je dužinatá a mäkká, elegantná a vyvážená. Prechod v bariku ho robí bohatým na chuť s vynikajúcou perzistenciou.-
16.99€
- Bez DPH: 14.16€
Súvisiace produkty
Štítky: Biele víno, Chardonnay, Talianske víno, Friuli, Ritter de Záhony, Taliansko