Tento 100% Cabernet Sauvignon zo série Helan Mountain pochádza z viníc s viničom vo veku 12 - 18 rokov. Po zbere víno kvasí a dozrieva na nehrdzavejúcej oceli, aby sa zachoval svieži a ovocný štýl lahodného dostupného vína. Toto víno samozrejme vyrobil aj Lenz M. Moser (hlavný vinár Chateau Changyu Moser XV), ktorý celé obdobie zberu strávil v Ningxii. Ide teda o skutočné „Mise en bouteille au château/Estate fľaškové“ Château Changyu Moser XV Helan Mountain Range Cabernet Sauvignon je solídne postavené ovocné červené víno. Sýta čerešňovočervená farba s tvorbou farebných sĺz. Typická vôňa čiernych ríbezlí a korenia, mäty a korenia. Silné na podnebí s prítomnými, ale pružnými tanínmi a podpornými kyselinami, vyvážená textúra s dochnutou černíc a čučoriedok. MOSER XV Cabernet Sauvignon Helan Mountains sa hodí k červenému mäsu, divine, talianskym cestovinám a tvrdým syrom. Vyskúšajte aj exotickejšie jedlá, napríklad ľahšiu čínsku kuchyňu a iné ázijské jedlá.
Cabernet Sauvignon ( Bouchet, Bouche, Petit-Bouchet, Petit-Cabernet, Petit-Vidure, Vidure, Sauvignon Rouge)
Najznámejšia odroda na svete. Rozšírená po celom svete, od Austrálie ( Margaret River, Coonawarra, Barossa ), USA ( Napa Valley, Sonoma), Francuzsko ( Medoc, Graves), Čile (Colchagua), Argentína ( Mendoza) až po Strednú Europu . Víno ma intenzívnu rubinovú frabu, velké množstvo trieslovín a kyselín. Charakteristický je aromatický profil : Cassis, Eukalyptus, Tabako a kôstkové ovocie. Často krát sa používa do Cuvée odordami ako Cabernet franc, Merlot, Petit verdot,Malbec alebo Carmenére ako Bordeaux Blend. V novom svete je najznámejšie miešané so Syrah aby sa eliminovali silné triesloviny. Víno odrody Cabernet Sauvigon je vhodné na dlhodobé vyzrievanie vo flaši.
Ningxia
Ningxia je jednou z hlavných vinohradníckych oblastí Číny. Nachádza sa medzi Žltou riekou a pohorím Helan. Hlavná a najlepšia časť regiónu je na úpätí pohoria a je prvou apeláciu Číny Helan Mountain .
Región - Východné úpätie hory Helan
Východné úpätie hory Helan v Ningxii, ktoré sa nachádza v "zlatej zóne" pre vinice, má všetky prírodné podmienky potrebné na prvotriedne pestovanie vrátane správneho slnečného žiarenia a teplotného rozsahu, pôdy bez znečistenia, slušných zrážok a zavlažovania. Prostredie produkuje aromatické hrozno s vysokým obsahom cukru a miernou kyslosťou.
Vína vyrobené na východnom úpätí hory Helan dostali v roku 2003 titul Zemepisné označenie, ktoré mu udelil Výbor pre národné geografické označenie. A je to jediný vinársky región v
Číne, ktorý využíva zámocký klasifikačný systém z
Francúzska na správu miestnych vinárstiev. V roku 2013 bolo východné úpätie vinárskej oblasti
Helan Moutain uvedené vo svetovom atlase vína.
Podpora vlády je tiež silou na posilnenie vinárskeho priemyslu. Koncom 90. rokov 20. storočia začal poľnohospodársky úrad Ningxia investovať čas, úsilie a kapitál do tisícov hektárov pôdy, ktorá sa dlho považovala za hospitalizovanú pre plodiny. Ľudová vláda autonómnej oblasti Ningxia Hui už vo svojom strategickom plánovaní uprednostnila vinársky priemysel.
V súčasnosti sa vinohradnícky a vinársky priemysel rýchlo rozvíja na východnom úpätí hory Helan. Táto oblasť je do roku 2020 domovom 33 tisíc hektárov viníc a viac ako stovky vinárstiev.
MIESTO
Ningxia, skratka pre Ningxia Hui (moslimská) autonómna oblasť, ťaží z juho-severného hrebeňa nazývaného Helan Mountain. Môže zabrániť Ningxii pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami prichádzajúcimi zo západu. Vďaka miernemu podnebiu na východnom úpätí sa začala vysádzať séria viníc, ktoré sa stali súčasnou poprednou vinárskou oblasťou Číny - východným úpätím hory Heland.
SUBREGIÓNOV
Pozdĺž východného úpätia hory Helan bolo zriadených šesť hlavných podoblastí, a to (zo severu na juh na mape):
Shizuishan,
Medzinárodná experimentálna oblasť Jinshan,
Zhenbeibu,
Yuquanying,
Qingtongxia,
Hongsipu.
História
1980. roky - Profesor Li Hua prišiel do Ningxie na výskum miestneho terroir, pričom najprv priniesol potenciál Ningxie vyrábať skvelé vína.
1984 - Vinárstvo Yuquanying začalo s výstavbou, čo naznačuje, že sa začalo pestovanie viniča vo veľkom meradle.
2003 - Bola schválená ochrana zemepisného označenia pre vinársky priemysel Ningxia.
2011 - Víno "Jiabeilan 2009" z vinárstva Helanqingxue získalo zlatú medailu Decanter World Wine Awards, ktoré predstavilo víno Ningxia pred svetom.
2013 - Región východného úpätia hory Helan bol zaradený do "Svetového atlasu vína" (7. vydanie).
2017 - Vína z regiónu získali 150 ocenení na Concours Mondial de Bruxelles.
2019 - Celkovo bolo získaných viac ako 800 ocenení za vína z Ningxie, čím sa región dostal na medzinárodnú úroveň.
Terroir
Nachádza sa medzi aluviálnym vejárom hory Helan a aluviálnou nížinou Žltej rieky a rozloha regiónu má rozlohu viac ako 200 000 hektárov.
Nízke ročné zrážky, dostatočné slnečné svetlo, široký denný rozsah teplôt robia región pripraveným na pestovanie vynikajúcich viniča. Priemerná nadmorská výška je nad 1000 metrov; celková ročná aktívna akumulovaná teplota (≥10 °C) je 3400 - 3800 °C; denný teplotný rozsah je 12 ~ 15 °C; ročné zrážky sú 150 ~ 240 mm; celkový počet hodín slnečného žiarenia je 1700 ~ 2000 hodín; Celkový počet dní bez mrazu je 160 - 180 dní. Kvôli nízkej teplote v zime sú však všetky vinice do konca novembra zakopané pod pôdou a odkryté v apríli nasledujúceho roka.
Na báze aluviálnej nížiny sa v pôde nachádza veľa štrku a piesku, čo prispieva k veľkej pórovitosti. V pôde dominuje ľahký čiernozem (viac ako 50%) a organických látok je pomerne málo. pH je medzi 7,5 – 8,7.
Čína
Čína sa v posledných rokoch objavila na
svetovej vinárskej scéne s bezprecedentnou rýchlosťou, a to z hľadiska výroby aj spotreby. V súčasnosti súperí s niekoľkými krajinami o šiestu najväčšiu vinársku krajinu z hľadiska objemu. Vinárske oblasti -
Čínske vinárske oblasti sa rozprestierajú po celej krajine. Na vlhkom, monzúnovom východnom pobreží sú polostrov Shandong (vrátane provincie Yantai) a provincia
Hebei zodpovedné za viac ako polovicu čínskej národnej produkcie. Je tu široko vysadená a vinifikovaná červená muštová odroda
Cabernet Gernischt. Plesňové choroby viniča sú hlavným problémom počas vegetačného obdobia, pričom na udržanie hrozna v dobrom zdravotnom stave je potrebný silný postrek. Na severovýchode hraničí provincia
Jilin so Severnou Kóreou a Ruskom a je známa svojimi lyžiarskymi strediskami. Odroda Amur (ovocie ázijského druhu
viniča vitis amurensis) je tu obľúbená pre svoju mrazuvzdornosť a má vysokú farbu a kyslosť. Susedná provincia
Liaoning je známa svojimi
ľadovými vínami, najmä tými zo Zlatého údolia. Náhorná plošina
Yunnan na juhozápade krajiny má podobne vlhké podnebie s dlhým vegetačným obdobím. Spadá pod ideálnu zónu pre
vinohradníctvo z hľadiska zemepisnej šírky, ale klíma je ochladená nadmorskými výškami až do 2500 metrov (8200 stôp) v blízkosti hraníc s Tibetom. Ďalej vo vnútrozemí sa regióny
Ningxia a
Shanxi spájajú s
vysoko kvalitným vínom.
Ningxia zažíva výrazné denné teplotné rozdiely, dlhé denné hodiny a nízke zrážky. Ťaží tiež zo značnej podpory miestnej samosprávy. Oficiálne označenie hory
Helan, na okraji Žltej rieky, je najviac ocenené v krajine. Leží v izolovanom pohorí označujúcom hranicu
Ningxia s prefektúrou Alxa League, neďaleko Žltej rieky. Suché vysokohorské vinice tu prilákali
medzinárodných vinárov a vyrábajú niektoré
vína svetovej triedy.
Chateau Changyu Moser XV
Chateau Changyu je najstaršie vinárstvo v Číne. Založené v roku 1892 diplomatom Zhang Bishiom.Pôvodne bolo vinárstvo postavené v meste Yantai pod názvom Zhang Yu Wine Company. Už prvých rokoch doniesol do Číny viac ako 500 000 sadeníc z Európy a USA a spojil sa s rakúskym vinohradníkom August Wilhelm Baron von Babom.