Sýta a jasne fialová červená s tónmi fialovej. Výrazné arómy ovocia; balzamikové a korenisté. Príchute zrelých čiernych sliviek, čučoriedok, černíc a tymianu, vanilky a čokolády definované dubovým zrením. Intenzívne a chutné s trochou sladkosti, ktorá rastie v podnebí suchá, šťavnatá a plná ovocia. Dochuť s tónmi čiernych sliviek a korenia s balzamikovými a bylinnými tónmi. Vyvážený alkohol s pevnými a zamatovými trieslovinami, ktoré kompenzujú vysokú kyslosť. Dlhý záver s bylinkovou a ovocnou dochuťou.
Cabernet Franc Limited production 2021
ODRODA VINIČA 100% Cabernet Franc.
VINOHRADNÍCKA OBLASŤ: San José de Tupungato.
ANALÝZA VÍNA: Alc/ objem: 13,8 %.
ZRENIE: 12 mesiacov v sudoch z francúzskeho duba.
Potenciál zrenia : 10 rokov.
Hodnotenia :
91bodov Tim Atkin
Odroda Cabernet franc
Cabernet Franc je francúzska odroda viniča s čiernou šupkou pestovaná vo väčšine vinárskych krajín. Odroda je najznámejšia ako kľúčové červené hrozno v údolí Loiry a ako tretie hrozno v Bordeaux. Nájdete ho v mnohých špičkových svetových zmesových vínach Bordeaux. Cabernet Franc sa bežne porovnáva s Cabernetom Sauvignon, čo nie je neopodstatnené. Spolu so Sauvignonom Blanc je prvý rodičom druhého. (Nedávne profilovanie DNA tiež ukázalo, že Cabernet Franc je tiež jedným z Merlotových rodičov). Vône a chute Cabernet Franc : Ako odrodové víno je Cabernet Franc jemné a aromatické – najmä v mladosti. Zdieľa mnoho rovnakých atribútov ako Cabernet Sauvignon, ale vyznačuje sa výrazným zeleným, rastlinným tónom, ktorý sa môže pohybovať od listovej a garrigue až po zelenú papriku. To viedlo mnohých konzumentov vína k nesprávnej identifikácii Cabernet Franc ako nezrelého Cabernetu Sauvignon alebo dokonca Carmenère. V chladnejších vinohradníckych oblastiach odroda vykazuje grafitové a červené sladké drievko s teplejším podnebím vykazujúcim viac arómy cigár a kože. Ako ľadové víno vytvára Cabernet Franc intenzívne arómy a chute jahôd. Po zmiešaní s inými odrodami dodáva bylinné akcenty tabaku a tmavého korenia a prispieva k hladšiemu a guľatejšiemu pocitu v ústach.
Zatiaľ čo hrozno Cabernet Franc má tenšiu šupku a nižšiu kyslosť, je známe aj svojou odolnosťou. Dozrieva pomerne skoro vo vegetačnom období, vďaka čomu je menej náchylný na hrozbu zlého počasia neskôr v sezóne. Často sa pestuje ako "poistné" hrozno, ktoré je pri správnom hospodárení schopné produkovať dobré výnosy. Najväčším problémom v súvislosti s pestovaním Cabernet Sauvignonu je jeho náchylnosť na vírus Leaf Roll. Najmä staré vinice produkujú vysokú úroveň výskytu a závažnosti, znižujú výnosy a schopnosť produkovať farebné zlúčeniny v šupkách hrozna. Domov Cabernet Franc je všeobecne akceptovaný ako Libournais v Bordeaux, ale vďaka svojej odolnosti vo vinici precestoval väčšinu regiónov po celom svete. Francúzsko je vedúcou krajinou s viac ako 30 000 hektármi (74 130 akrov) odrody hlásenej v roku 2016, pričom Brazília, Taliansko a Spojené štáty majú tiež významné hektáre. Je tiež dôležitou odrodou pre vinohradnícky priemysel Brazílie, Uruguaja, Izraela a Maďarska.
Prvá výsadba tu bola v roku 1993 pričom je tu dôraz na modré muštové odrody ako : Malbec ,Cabernet Sauvignon , Syrah ,Sangiovese , Barbera , Petit Verdot a Pinot Noir.
Argentína je jednou z najvýznamnejších vinárskych krajín v Novom svete a súperí s Čile o pozíciu najväčšieho výrobcu vína v Južnej Amerike. Vysokohorské púšte východných Ánd dali vzniknúť vysokokvalitnému vinárskemu priemyslu. Terroir sa tu skutočne dobre hodí pre argentínsku odrodu hrozna, všadeprítomný Malbec, ktorý je teraz zodpovedný za niektoré z najznámejších argentínskych vín. Argentínsky Malbec je charakteristicky jasný a intenzívny, s kvetinovými tónmi a chuťou tmavého ovocia. Tri štvrtiny argentínskej produkcie vína sa uskutočňujú v Mendoze. Okrem toho Mendoza Malbec predstavuje 85 percent Malbecu vyrobeného v krajine. Okrem svojho vlajkového hrozna sa Argentína môže pochváliť významnými výsadbami Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Bonarda. Novšie prírastky možno nájsť pri vínach vrátane Cabernet Franc a hispánskejšieho Tempranillo.
Vinárske oblasti a podmienky pestovania v Argentíne
Argentína s rozlohou niečo vyše milióna štvorcových míľ (2,8 milióna štvorcových kilometrov) je druhou najväčšou krajinou Južnej Ameriky. Rozprestiera sa od južnej hranice Bolívie na severe až po južný cíp kontinentu. Je domovom širokej škály krajiny, od skalnatých vrcholov Ánd na západe až po úrodné nížiny Pampas na východe. Väčšina vinohradníctva v Argentíne sa odohráva na úpätí Ánd.
Oblasť Mendoza
Oblasť okolo hlavného mesta provincie Mendoza, ktorá leží v nadmorskej výške približne 1 000 metrov nad morom, je najdôležitejšou a najrozsiahlejšou vinohradníckou oblasťou Argentíny.
Odkiaľ pochádza viac než 70% argentínskeho vína. Vinice začínajú už na samom okraji mesta pri mieste zvanom Lavalle a postupujú na juh asi 300 km až k mestu Santa Rafael. Väčšina viníc je tu vedená na tradičný spôsob vedenia parral. V celej oblasti prevláda suché stepné podnebie a nezriedka denné teploty presahu až 40 stupňov Celzia. Nakoľko je oblasť Mendoza rozsiahla , ďalej sa delí na viac pod zón.
Luján de Cuyo na juh od mesta Mendoza je najvhodnejšia pre modrú odrodu Malbec.
Maipú, najteplejšia oblasť regiónu a dominuje tu hlavne odroda Cabernet Sauvignon.
Tupungato, je najznámejšie pre svoje vinice v nadmorskej výške až 1500 metrov nad morom s výsadbou Chardonnay a Pinot noir ( Rulandské modré ).
Severné regióny
Ďalej na sever sú regióny Salta a Catamarca ešte vyššie. Špičková vinica v Molinos sa nachádza vo výške 3000 m (9 900 stôp) – vyššie ako vrchol Mount St. Helens na severozápade Tichého oceánu. Nízke zemepisné šírky v tomto kúte Argentíny, ktoré sú s 22° s. š. š. až 28° severnej šírky podstatne bližšie k rovníku ako ktorákoľvek európska vinárska oblasť, sú zmiernené vysokou nadmorskou výškou a chladným horským vzduchom. Pestuje sa tu charakteristické aromatické biele hrozno Argentíny Torrontés, z ktorého sa vyrába štipľavé, intenzívne kvetinové, biele víno.
V Argentíne sú aj niektoré vinárske oblasti, ktoré sú bližšie k pobrežiu Atlantiku ako k vysokým vrcholom Ánd. Patagónia na juhu krajiny je teraz domovom dvoch regiónov: Rio Negro a Neuquen, ktorých chladnejšie podmienky sú vhodné na výrobu vín vyrobených z Pinot Noir.
Alergény | |
Oxid siričitý | |
Farba | |
Červené | |
Krajina | |
Argentína | |
Objem | |
0,75l | |
Odroda | |
Cabernet Franc | |
Ročník | |
2021 | |
Výrobca | |
ESCORIHUELA GASCÓN | |
Oblasť | |
Mendoza | |
Zrecí potenciál | |
5+ rokov | |
Víno a gastronómia | |
Červené mäso |
Cabernet franc Limited production 2021 Escorihuela Gascon
- Výrobca: Escorihuela Gascón
- Kód produktu: 45678
- Dostupnosť: 6
Krátky popis
Sýta a jasne fialová červená s tónmi fialovej. Výrazné arómy ovocia; balzamikové a korenisté. Príchute zrelých čiernych sliviek, čučoriedok, černíc a tymianu, vanilky a čokolády definované dubovým zrením. Intenzívne a chutné s trochou sladkosti, ktorá rastie v podnebí suchá, šťavnatá a plná ovocia. Dochuť s tónmi čiernych sliviek a korenia s balzamikovými a bylinnými tónmi. Vyvážený alkohol s pevnými a zamatovými trieslovinami, ktoré kompenzujú vysokú kyslosť. Dlhý záver s bylinkovou a ovocnou dochuťou.-
26.00€
- Bez DPH: 21.67€
-
- 4 alebo viac 24.00€
Súvisiace produkty
Cabernet Franc Yarden 2019 Golan Heights Winery
Tento Cabernet franc zaplaví ústa prezretým červeným kôstkovým ovocím a mentolovou vôňou. Plné..
49.99€ Bez DPH: 41.66€
Syrah Limited production 2021 Escorihuela Gascon
Syrah Limited production 2021ODRODA: 100% Syrah.VINOHRADNÍCKA OBLASŤ: El Cepillo, údolie Uco (jediná..
26.00€ Bez DPH: 21.67€
Štítky: červené víno, Cabernet, Cabernet franc, Argentínske vino, Escorihuela Gascon, Mendoza, Premiové víno, Limited production