Jasne ružová farba, víno predstavuje znaky kvetov, jahôd a granátového jablka. Radostné víno s osviežujúcimi a vyváženými kyselinkami.
Syrah ( Shiraz, Hermitage, Antourenein noir, Candive, Entournerein, Hignin noir, Marsanne noir )
Modrá muštová odrôd, ktorá je rozšírená po celom svete. Najznámejšie vína pochádzajú z údolia Rhôny. Na severe Rhôny sa Syrah používa do Cuvée s Viognierom pri Apelácii Côte Rôtie,Cornas alebo ako Hermitage. Víno ma intenzívnu, fialovo-rubínovú farbu , plné telo a ovocný charakter. Syrah ma menší obsah trieslovin ako Cabernet Sauvignon takže nepotrebuje dlhodobé vyzrievanie vo fľaši alebo kupážovanie s inými odrodami. Podľa terroiru sa aromatický profil môže meniť a pri vínach zo starého sveta sa vyskytujú animálne tony ako koža, mäso alebo aj slanina. Výnimočné vína prechádzajú školením v dreve čo podporuje komplexnosť vína o dymový charakter. Vína z nového sveta ako Austrália alebo Argentína sú plné prezretého lesného ovocia a čokolády.
Izraelské víno
Izrael sa nachádza na západnom Blízkom východe (alebo na Blízkom východe), na samom východnom okraji Stredozemného mora. Známe kontroverzné hranice moderného židovského štátu boli vytvorené v dôsledku druhej svetovej vojny. Jeho
vinársky priemysel má svoje korene na konci 19. storočia, ale v posledných desaťročiach sa do značnej miery rozvinul. Rôzne "medzinárodné" muštové odrody sa osvedčili v lepších izraelských vinohradníckych lokalitách. Medzi nimi sú
Cabernet Sauvignon,
Merlot,
Syrah,
Sauvignon Blanc,
Semillon,
Chardonnay a dokonca aj
Tramín červený. Nachádza sa tu aj niekoľko členov rozsiahlej rodiny
Muscat, ktorá si zachováva svoje historické väzby s touto časťou sveta. Alexandria, ktorá dáva svoje meno starovekému severoafrickému viniču
Muscat z Alexandrie, leží 500 kilometrov (315 míľ) západne od izraelského hlavného mesta Jeruzalema. Hoci je ročná produkcia
vína v
Izraeli v posledných rokoch malá v porovnaní s väčšinou moderných vinárskych krajín, priťahuje pozornosť zo všetkých kútov vinárskeho sveta. Nie je to len vďaka rozvoju nových
terroirov s chladnejšou klímou, ako sú
Golanské výšiny, ale aj vďaka prístupu výrobcov vína v krajine, ktorý dbá na kvalitu.
Vinohradnícke oblasti
Mnohé časti krajiny sú príliš horúce a suché na to, aby spoľahlivo vyrábali víno vysokej kvality. Ale rôzne oblasti majú vhodnejšie mikroklímy a sú buď dobre zavedené, alebo sľubné.
Hlavné vinárske zóny založené na kľúčových rozdieloch v pôde, topografii a podnebí (v poradí podľa približného percentuálneho podielu národnej produkcie) sú:
Judské podhorie (27 percent). Oblasť medzi Tel Avivom a Jeruzalemom v blízkosti stredu krajiny. Domov mnohých vinárstiev a viníc. Známy svojou výrobou vína v biblických časoch;
Galilea (25 percent). Na severe rozdelený na Hornú a Dolnú Galileu. Prvá z nich je hornatá zalesnená oblasť so sopečnými, štrkovými a terra rossa pôdami. Vinice sú vysadené v nadmorskej výške 375 metrov (1 200 stôp) alebo viac. Niektoré v blízkosti hory Meron môžu byť zasadené až do výšky 1 000 metrov (3 300 stôp). Lokality Dolnej Galiley sa pohybujú od 250 m do 400 m (600 - 1 300 stôp). Pôdy sú sopečné alebo vápencové;
Golanské výšiny (18 percent). V severovýchodnom rohu; sopečná plošina s výhľadom na zasneženú horu Hermon. Prvýkrát bol vysadený v roku 1976 a región, ktorý prvýkrát získal celosvetovú pozornosť, hoci jeho štatút je sporný (hoci je pod de facto izraelskou kontrolou, pôda je uznaná ako patriaca Sýrii);
Pobrežná nížina (15 percent). Horúca a vlhká pobrežná nížina bola jednou z oblastí, ktoré prvýkrát vysadil v roku 1880 barón Edmond de Rothschild. Hlavné pestovateľské oblasti krajiny sú teraz vo vyšších, chladnejších regiónoch;
Centrálne hory (11 percent). Zahŕňa horu Karmel, Menashe Hills, Shomron Hills a Judské vrchy okolo Jeruzalema;
Negevská vrchovina (4 percentá). V Negevskej púšti, ktorá tvorí južnú polovicu Izraela. Vinice boli prvýkrát vysadené v roku 1990.
Naproti tomu súčasný zoznam úradne registrovaných zemepisných označení pozostáva z:
Šomron vrátane Severnej pobrežnej nížiny, Mount Carmel, Menashe Hills, Shomron Hills
Samson vrátane centrálnej pobrežnej nížiny a judského predhoria
Judské vrchy
Negev
Tento systém predchádzal modernému priemyslu a prechádza prepracovaním. V roku 2020 bolo zaregistrovaných šesť nových zemepisných označení vína vrátane Judských hôr (Harey Yehuda) a Judea Slopes (Mordot Yehuda). Nie je vždy ľahké spojiť výrobcu s jedným konkrétnym miestom. Mnohí majú vinárstvo v jednom regióne, ale vlastnia vinice vo viacerých.
Kóšer pre Pesach |
Áno |
|
Farba |
Ružové / Rosé |
|
Mevushal |
Nie je Mevushal |
|
Odroda |
Cuvée |
|
Syrah / Shiraz |
|
Pod dohľadom |
Rabbi Avraham D. Oyerbach |
|
Ročník |
2021 |
|
Teplota servírovania |
10‑12 °C |
|
Zvyškový cukor |
Suché |
|
Charakter |
Ľahké / Svieže |
|
Víno a gastronómia |
Aperitív |
|