Cava Španielsko

Španielske šumívé víno Cava 


Výroba vína Cavaje rovnaká ako pri najzámejšioum šumivom víne sveta – Champagne.

Prvý krok je výroba základného vína ( Cuvée ) ktoré je následne naflaškované. Liquor de Tirageje pridaný za účelom druhotnej fermentáciiv rovnakej flaške ktorá sa dostane ku konečnému spotrebiteli. Víno následne zreje podľa požiadaviek od 9 mesiacov až po 30 mesiacov pričom odumreté kvalisnky vytvárajú kal ( Lees ) ktorý dáva charaketristikésenzorické vlastnostiako sú napríkald : bisquidbriožkači chlebovinka. Posldný krok je odstrelenie vrchu flaš kde sa nachádzajú odumreté kvasinky a pridá sa zmes cukru a muštu aby bola upravéna chuť

 

Na produkciu vína je možno použit iba 8 odrôd hrozna (Vitis Vinifera )

Biele :Macabeo dáva vínu vôňu po tropickom ovocíorientálnom korení.

Parellada pridáva hlavne citrusové podtonya sviežu kyselinku.

Xarellodotvára aromatickú zložku vína. 

Chardonnay  po vzore Champagnedáva teloa dlhú životnosť .

Modré : Trepat  autochtona odroda pre oblasť Penedés .Garnacha / Grenache Noir  a zriedka aj Pinot Noir / Rulandské modréči Monastrel. V prípade morých odrôd je úloha priniesť ovocné tony ako mailnyčerešnea hlavne pigment.

 

Celá produkcia je rozdelená do 3 kategoríi, ktoré určujú kvalitu víno podľa minimálne času zrenia vína na kaloch. Cava- Základná kategoria ktorá výžaduje minimalne 9 mesiacov zrenia. Reserva Cava– Stredná kategoria určuje až 15 mesiacov zrenia na kaloch 

GranReserva Cava– Najvýšší stupeň kvality kde je minimálne 30 mesiacov víno vyzrievané na kaloch. 

 

Dalej sa dá rozčleniť vína podľa zvyškového cukru : 

Brut Nature- do 3 gramov cukru na 1 liter vína 

Extra Brut-  - do 6 gramov cukru na 1 liter vína

Brut- do 12 gramov cukru na 1 liter vína

Extra seco- od 12 do 17 gramov cukru na 1 liter vína

Seco- od 17 do 32 gramov cukru na 1 liter vína

Semi seco- od 32 do 50 gramov cukru na 1 liter vína

Dulcenad 50 gramov cukru na 1 liter vína

 

V tejto kategórii nie sú žiadne produkty.