Cava Španielsko
Výroba vína Cavaje rovnaká ako pri najzámejšioum šumivom víne sveta – Champagne.
Prvý krok je výroba základného vína ( Cuvée ) ktoré je následne naflaškované. Liquor de Tirageje pridaný za účelom druhotnej fermentáciiv rovnakej flaške ktorá sa dostane ku konečnému spotrebiteli. Víno následne zreje podľa požiadaviek od 9 mesiacov až po 30 mesiacov pričom odumreté kvalisnky vytvárajú kal ( Lees ) ktorý dáva charaketristikésenzorické vlastnostiako sú napríkald : bisquid, briožkači chlebovinka. Posldný krok je odstrelenie vrchu flaš kde sa nachádzajú odumreté kvasinky a pridá sa zmes cukru a muštu aby bola upravéna chuť.
Na produkciu vína je možno použit iba 8 odrôd hrozna (Vitis Vinifera )
Biele :Macabeo dáva vínu vôňu po tropickom ovocía orientálnom korení.
Parellada pridáva hlavne citrusové podtonya sviežu kyselinku.
Xarellodotvára aromatickú zložku vína.
Chardonnay po vzore Champagnedáva teloa dlhú životnosť .
Modré : Trepat autochtona odroda pre oblasť Penedés .Garnacha / Grenache Noir a zriedka aj Pinot Noir / Rulandské modréči Monastrel. V prípade morých odrôd je úloha priniesť ovocné tony ako mailny, čerešnea hlavne pigment.
Celá produkcia je rozdelená do 3 kategoríi, ktoré určujú kvalitu víno podľa minimálne času zrenia vína na kaloch. Cava- Základná kategoria ktorá výžaduje minimalne 9 mesiacov zrenia. Reserva Cava– Stredná kategoria určuje až 15 mesiacov zrenia na kaloch
GranReserva Cava– Najvýšší stupeň kvality kde je minimálne 30 mesiacov víno vyzrievané na kaloch.
Dalej sa dá rozčleniť vína podľa zvyškového cukru :
Brut Nature- do 3 gramov cukru na 1 liter vína
Extra Brut- - do 6 gramov cukru na 1 liter vína
Brut- do 12 gramov cukru na 1 liter vína
Extra seco- od 12 do 17 gramov cukru na 1 liter vína
Seco- od 17 do 32 gramov cukru na 1 liter vína
Semi seco- od 32 do 50 gramov cukru na 1 liter vína
Dulcenad 50 gramov cukru na 1 liter vína
V tejto kategórii nie sú žiadne produkty.